Thassos
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Az Égei-tenger szigetei
Hozzászóló Üzenet
# 4771
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Fazika
Aktív fórumos
Aktív fórumos
398 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#223803 Üzenet linkje2014-08-25 15:14:05  Válasz a #223778. hsz-ra

A Szirének medencéjéről készült képek a korábbi valóságot tükrözik, merthogy tényleg lenyűgözően világos-zöld és kristálytiszta vizű medence volt korábban. Az úszóknak/fürdőzőknek az árnyéka élesen kirajzolódott a medence alján. pedig jó mély. Szerintünk nagyban hozzájárult a víz "bedögléséhez" az a tény, hogy teljesen új utat/utakat csináltak a medencéhez. Korábban nem itt kellett lejutni. Szerintünk a dózerolással, a munkagépekkel olyan szintű károkat okoztak a természetben, hogy teljesen felborult az ott lévő ökológiai egyensúly. Az is lehet, hogy a dübörgéstől, rengésektől elmozdult a szikla és az a természetes hasadék - amin keresztül tisztult a medence vize - elzáródott (ha volt ilyen). De ehhez még az is hozzájárulhatott, hogy az eldózerolt utakról a sok szerves anyagot az idei sok eső belemosta a medencébe. Az meg nem tud már természetes úton ki/megtisztulni. Nem tudom.
A sok román turista jelenléte letaglózott ( a nemrég megnyílt új határátkelő miatt vannak ennyien). Az egy dolog, hogy a szállásunkon csak mi voltunk magyarok, az összes többi vendég román nemzetiségű volt és köszönni nem köszöntek soha, pedig mi minden alkalommal próbálkoztunk. ((A szupermarketben egyszer elébünk tolakodott egy nő, aztán még három másik telepakolt kosarakkal - mondván, hogy ők együtt vannak. Görög nyaraló a korábbi évekhez képest kevesebb volt. Vagy elenyésztek a sok luxusautós román állampolgár között.))
Sajnos úgy fest, hogy bizonyos értelemben ez a mi kis szigetünk is feláldozódik a tömegturizmus oltárán. Ez szomorú. Kastroba pl. néhány hónapon belül aszfaltút fog vezetni Limenária irányából. Mi még fölmentünk a földúton, de már végig dolgoznak az aszfaltúton (10 km). Félek, Kastro varázsa is elillan hamarosan.
Sajnos ezeket a változásokat nem lehet megállítani. A turisták igényeit mindenhol igyekeznek kielégíteni. Egyre több a napernyő a strandokon, egyre több apartman épül és ami az utóbbi pár év újdonsága: a luxusszállodák is. Ami még több vendéget fog vonzani. Az árak pedig emelkednek. icon_sad.gif
Engem ebben legjobban az zavar, hogy mindez a természeti környezet változását is magával hozza. Az Agios Ionais beachen pár éven belül több ezer ágyas hotel fog épülni. Az engedélyt is megkapta az építtető. Pedig micsoda öböl!!! (Na, persze, nem véletlenül akarnak itt építkezni.) És visszatérve a Szirének medencéjéhez: itt az egész előbb említett folyamat eredménye. Eltűnnek és átalakulnak tájak, képződmények, helyi csodák. Szerencse, Thassoson még így is marad bőven. Remélem, még sokáig gyönyörködhetünk bennük!!!!!

# 4772
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Zita416
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
7 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#223815 Üzenet linkje2014-08-25 19:55:13 

Fazika!

Őszintén mondom, hogy szívbemarkoló volt olvasni a soraidat....... icon_sad.gif Egy hete érkeztünk haza Thassosról, immár negyedszer, és mi is ugyanígy érezzük. A szirének medencéje hatalmas csalódás volt, csak álltak a szélénél az emberek szótlanul, mint egy temetésen ( de tényleg) majd egy magyar srác odaszólt nekünk, hogy "lehangoló ugye?" és tényleg nagyon az volt. Pár éve még kecskeösvényen lehetett csak lejutni, és tényleg kihívás volt megtalálni, most pedig, hogy út vezet oda...... szerintem is csak rosszabb lesz. Mi is meglepődtünk, hogy már tavalyhoz képest is mennyi minden megváltozott, sajnos negatív irányba. Minket is lökdöstek mindenhol, a strandokon alig lehetett szabad helyet találni. Ezekkel a napágyakkal teljesen kiidegelnek engem is. Mondjuk az is igaz, hogy a szezon legközepén mentünk, de már semmi sem volt olyan , mint pár évvel ezelőtt, vagy akár tavaly....Nagyon szeretjük ezt a kis szigetet, kicsit olyan már, mintha haza mennénk oda is, icon_smile.gif és nagyon rossz ezeket a dolgokat látni.......

# 4773
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Hbjutka
Aktív fórumos
Aktív fórumos
100 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#223829 Üzenet linkje2014-08-25 22:26:34  Válasz a #223803. hsz-ra Előzmény #223803

Fazika, nagyon jól látod a helyzetet, és az írásod alapján pontos értesüléseid vannak a tervekről. Szomorú. Már 2008-ban tartottunk ilyesmitől, hogy előbb utóbb sokan felfedezik ezt a csodát és özönleni fognak a turisták...Sajnos már most sokkal-sokkal többen vannak, mint akkor. A hotelépítés is rossz hír, olyan gyönyörű az az öböl... Többen írtok a román nyaralókról, bennünket nem zavartak, semmi konfliktus helyzet nem volt, de tény, hogy az autók 80%-a román volt.... Inkább a tömeg, ami zavaró mert nemcsak a zsúfoltság, hanem az őket - és bennünket - kiszolgáló létesítmények környezetromboló hatása, ami aggasztó. Hat éve még csendben üldögéltünk esténként az apartman teraszán, most egymást érték a jövő-menő autók az utcán, már a benzingőz is zavaró volt néha...sajnos. Azt hiszem, arra hiába számítunk, hogy kevesebb lesz a nyaraló, inkább most kell még visszamenni - kellene, hogy élvezhessük a csendes öblöket, falvakat - amíg még nem lesz túristagyár mindenhol icon_cry.gif .
# 4774
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Kunanett
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
3 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#224109 Üzenet linkje2014-09-01 16:27:28 

Sziasztok! pár napja érkeztünk haza Thassosról icon_smile.gif A sziget valóban gyönyörű, igyekeztünk mindent megnézni, megcsodálni, amit csak lehetett az 1 hét alatt. Az időjárás tökéletes volt, minden nap 30-32 fok, semmi felhő, a tenger nagyon kellemes. Szállásunk a Skala Potamiasban levő Ntinas Aparthotel-ben volt, egy négyfős apartmanban, amit csak ajánlani tudok bárkinek, igényes, nagyon szép, rendezett, közel a strandhoz. Kétnaponta takarítottak, törölközőket cseréltek. http://www.ntinasapartments.gr/
Béreltünk egy Suzuki Jimmy-t, hogy az autónknak nem túlzottan ajánlott helyekre is eljussunk icon_biggrin.gif két napra 110 Euroba került, első nap végigjártuk a márványstrandokat, saliaratól-vathiig, és vathitól a felső úton mentünk vissza Chrissi Ammoudiába, hááát az tényleg elég rázós volt icon_biggrin.gif de nagyon szép is.
Második nap pedig a hegyekben barangoltunk, a Maries melletti tóhoz, vízeséshez, majd az Ipsariohoz, Kastrohoz mentünk, nap végén pedig még Giola is belefért.
A többi nap saját autónkkal közlekedtünk, és valamennyi strand gond nélkül megközelíthető volt vele. Mi inkább az elhagyatott, csendes öblöket szeretjük, így a Golden Beach nem annyira jött be, viszont a szállás elhelyezkedése szempontjából ez tökéletes volt. Az ún. alsó úton Chrissi Ammoudiából elmentünk a névtelen öbölbe is személyautóval, ami a Pirgos-fokkal szemben van, hát az valami álomszép volt, rajtunk kÍvül nem volt senki, és csak később is csak páran jöttek. Kicsit hepehupás az út, és megtévesztő lehet a zsákutca-tábla az földesút elején, de tényleg érdemes elmenni oda.
A Karnagio-fokhoz is eljutottunk a kis fehér templomhoz, és ahhoz a szép kis bárhoz, igaz, kissé rázós úton, fogalmunk sincs hogy kerültünk oda, se a térkép, se a gps nem jelölte azt az utat, de a lényeg hogy sikerült, megérte, nagyon szép!
Limenastól nyugatra Glyfada körül van a La Scala Beach bar http://www.lascalabeach.gr/, ami ugyan tömeghely, de nem hagytuk volna ki, mert egy élmény volt ha csak pár órára is, gyönyörűen kialakított strand, étteremmel, bárokkal, medencével.
A márványstrandok nagyon szépek, Saliara sajnos nyomorgós volt, bár a régi bár és napernyők már eltűntek, de rengeteg strandoló volt. A kikötő utáni öböl sokkal jobban tetszett, alig voltak páran, és Vathi is gyönyörű volt, maximális nyugalom icon_smile.gif
Paradise Beach nagyon tetszett, bár itt is elég nagy volt a tömeg, de valahogy eloszlott, és nem volt annyira zavaró, mert itt szinte folyamatosan a vízben voltunk a hatalmas hullámok miatt, egy élmény volt! icon_smile.gif
Thymonia és Livadi strandjai csak felülről szépek igazán, amikor odaértünk, egy-két fotó után már indultunk is tovább. Aigos Ioannis strandja amennyire eldugott és különlegesnek tűnő a fenti útról, sajnos elég nagy csalódás volt, nagyon szemetes a part és a víz is.
Az Archangelos Monastery is nagyon szép, a kilátással együtt, Alyki mély nyomot hagyott bennünk, nagyon tetszett. A "jobb oldali" öble tömegnyomor sajnos, de a víz csodálatos, és körbesétálva a félszigeten egy egész napot eltöltöttünk, a csücskében pedig a márványköveknél nagyon jót lehet pancsolni, ugrálni a mély vízbe. A "bal oldali" öble is nagyon szép, ez teljesen nyugodt hely, pár fürdőzővel, kristálytiszta vízzel.
Giola-nál hatalmas hullámzás volt, már szinte ijesztő és szédítő volt nézni, de egyben gyönyörű is, itt sajnos nem tudtunk fürödni emiatt.
Psili Ammos is szép, de nekünk ott is túl nagy volt a nyüzsgés. A sziget nyugati oldalát is végigautóztuk, de ott nemigen találtunk különleges helyet, viszont a hegyi barangolást ne hagyja ki senki, csodaszép.
Eredetileg gyalog terveztünk az Ipsariora feljutni, Potamia faluból, de aztán Jimmyvel mentünk Maries felől az időhiány miatt, így viszont több helyre eljutottunk. A Thassoson vásárolt térképünk sajnos használhatatlannak bizonyult a hegyen, ahol rengeteg köves út van, és elég könnyű eltévedni, a gps se segített túl sokat...
CSodálatos emlékekkel gazdagodtunk, összességében nagyon tetszett Thassos. icon_smile.gif

# 4775
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Hidalgo
Törzstag
Törzstag
570 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#224125 Üzenet linkje2014-09-01 20:00:15  Válasz a #224109. hsz-ra Előzmény #224109

Szia Anett,

köszi a beszámolót, élmény volt olvasni, tök jól csináltátok.
1 hét alatt ennyi mindent látni, bravo, tényleg icon_biggrin.gif

# 4776
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Dettix
Törzstag
Törzstag
623 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#224148 Üzenet linkje2014-09-02 08:22:43  Válasz a #224109. hsz-ra Előzmény #224109

Szia Anett! Nagyon jó a beszámoló, köszönjük szépen. Esetleg lesznek fennt képek is? Jó lenne mindezt látni fényképen is.

Köszike.

# 4777
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Halaszer
Aktív fórumos
Aktív fórumos
196 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#224177 Üzenet linkje2014-09-02 21:31:37 

Mi is megjöttünk, köszi mégegszer a tippeket. Hát igen, búvárkodásra nem a legjobb hely, de azért jól éreztük magunkat itt is. Aug utolsó hetében máskor már sokkal kevesebben voltak, itt meg tényleg teli volt még mindig a sziget! Sok román és bolgár.. de nem voltak rosszabbak, mint máshol a magyarok.. pl. Sartin.. sőt. Este csend és nyugi volt a városban, nem volt randalírozás, dajdaj egyátalán (Limenariában voltunk, Kalyvia részen).

Utolsó nap 30-án akartunk a márványpartra menni, és le volt zárva a lejáról mindefelől, nem tudjátok, miért? Az egyik helyen egy civil állta el az utat, azt mondta, talán tűz van, másik helyen tűzoltó autó állt keresztbe, velül nem beszéltünk.

Alikire nem jutottunk be, annyira sok autó állt végig az úton, hogy meg se próbáltunk lemenni. A livadi mellett viszont van egy kicsi öböl oldalt, nekünk az nagyon tetszett.
A kis teelpülések is tele voltak, pl. Megalos Prinos, pedig az nagyon szép, hangulatos falucska, és felette kirándulva az erdőben végre találtunk egy csomó skorpiót icon_smile.gif Most sikerült látnom életemben először őket, kettő nőstény babákat is vitt a hátán icon_smile.gif

# 4778
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Kunanett
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
3 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#224178 Üzenet linkje2014-09-02 21:42:38 

29-én jöttünk el a szigetről és már akkor is láttunk tűzoltóautókat azon a környéken, nem tudom mi lehetett. Aznap és előző este is nagyon erős szél fújt, annyi biztos, mert aludni se tudtam tőle... icon_confused.gif Nagyin csúnyán be is felhősödött, azt hittük vihar lesz. A kompozás us elég izgalmas volt, iszonyatosan mozgott a hajó, többen rosszul lettek, még az autóriasztók is bekapcsoltak icon_rolleyes.gif

Teszek fel képeket természetesen pár napon belül, ígérem, egy kis válogatást a több ezer fotóból, ami itt készült icon_biggrin.gif gyönyörű helyen könnyű fotózni...

# 4779
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Tibibácsi6213
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
4 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#224202 Üzenet linkje2014-09-03 13:35:36 

Sziasztok! Sajnos ma esős napunk van,rengeteg eső leesett,és nagy vihar volt éjszaka!
# 4780
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Kunanett
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
3 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#224234 Üzenet linkje2014-09-04 09:56:34 

Sziasztok!
Íme az albumom a csodálatos Thassosról icon_biggrin.gif
Thassos

# 4781
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Tallér
Aktív fórumos
Aktív fórumos
456 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#225115 Üzenet linkje2014-10-28 18:31:58 

skala potamia
# 4782
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Messinia
Törzstag
Törzstag
1834 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#225116 Üzenet linkje2014-10-28 19:31:11  Válasz a #225115. hsz-ra Előzmény #225115

Tallér, ezzel mit akartál mondani? icon_smile.gif
# 4783
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Tallér
Aktív fórumos
Aktív fórumos
456 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#225119 Üzenet linkje2014-10-29 20:32:13 

Semmit,bocsánat rossz helyre írtam.Különben meg csak néztem hogy ide be kukkant e valaki.Ez csak vicc volt.De megint nagyon szemezgetek vele.
# 4784
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Messinia
Törzstag
Törzstag
1834 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#225120 Üzenet linkje2014-10-29 21:26:11  Válasz a #225119. hsz-ra Előzmény #225119

No, legalább látod, jár erre valaki. icon_smile.gif
Skala Potamiaval szemezgetsz, mármint nyaralási céllal?

# 4785
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Tallér
Aktív fórumos
Aktív fórumos
456 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#225128 Üzenet linkje2014-10-31 07:51:42 

Igen a jövő évi nyaralást tervezgetném.Tavaly is néztem Thassost csak túl csendesnek találtam Skala Potamiát.Aztán Zakin kötöttünk ki Agios Sostisba hát igazából az is nagyon csendes volt.Annyiből jó volt hogy onnan gyalog túrába is tudtál menni megnézni helyeket.Most egyelőre várom az árakat mindenhonnan,szépen kezdenek kijönni vele.Thassosra úgy láttam csak az Apollón utaztat.
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Az Égei-tenger szigetei
<   1 2 3 ... 318 319 320 ... 391 392 393   >


Copyright © 2003-2024 Hellasz.hu