Folegandros
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Kikládok
Hozzászóló Üzenet
# 181
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Hidalgo
Törzstag
Törzstag
570 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#223198 Üzenet linkje2014-08-13 08:07:54  Válasz a #223172. hsz-ra

Köszi Babar,

de ha már szóba hoztad ...
Egyik képeden egy helyi bajuszos bácsi lovagol és húz maga után egy szamár kölyköt.
Az én képemen nagyon hasonlít a bácsi a tiédre, csak már szamáron ül, nagyon hasonló szamáron.

Lehet, hogy ugyanaz a bácsi, a csacsi öt évvel idősebb lett és a leváltotta a lovat ?? icon_biggrin.gif

# 182
Kijelentkezve--
-törölt nick 10391
Aktív fórumos
Aktív fórumos
179 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#223253 Üzenet linkje2014-08-14 00:10:56  Válasz a #222956. hsz-ra Előzmény #222956

Szia Bélabácsi!

Ahogy Hidalgo is írta Santoriniről mindennap indulnak kompok Folegandrosra.

Én a következő kompos weboldalakat ajánlom a tervezéshez: www.openseas.gr és a www.danae.gr .
Annyit még hozzátennék, hogy a legtöbb komptársaság az adott évre vonatkozó menetrendjét általában március, április körül hozza nyilvánosságra.
Magáról a szigetről pedig az alábbi linken találsz sok és hasznos információt:
www.folegandros.gr
Egyébként mikorra tervezitek az utazást?

Hidalgo,

Annak idején valahol én is olvastam, hogy Panagia fölött találhatóak ókori maradványok, de idő hiányában sajnos nem jártunk arra.
Ha lennél kedves egy-két érdekességet, rejtett látnivalót megemlíteni az újonnan szerzett folegandrosi útikalauzból, azt megköszönném.

Medi,

Többször utaztam kompon az Égei-tengeren, de delfineket én is csak a múlt században és csak 1x láttam Kréta és Santorini között. Pedig nyitva tartottam a szemem, hátha... icon_smile.gif

Anikó

# 183
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Babar
Törzstag
Törzstag
594 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#223315 Üzenet linkje2014-08-14 20:38:32 

Van benne valami Hidalgo, amit írsz! Mindenesetre örülök, hogy él még az öreg!!!!!!!
Egy ilyen szigeten tudnék én is élni! Remélem ezek a szamaras vagy lovas görögök soha nem tűnnek majd el ezekről a szigetekről! Bár gyanítom, hogy talán már a nem túl közeli jövőben, ilyen fotók már nem fognak készülni! A fiatalok mind el fogják és el is hagyják a szigeteket!
Üdv: babar

# 184
Kijelentkezve--
-törölt nick 10391
Aktív fórumos
Aktív fórumos
179 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#223323 Üzenet linkje2014-08-14 23:54:12 

Babar,

Elsőként, elnézést, hogy belekotyogok kettőtök párbeszédébe...
Mindössze annyit szeretnék hozzátenni az általad "vizionáltakhoz", hogy sajnos a feltételezésed helytálló lehet. Helyi, illetve az ottani viszonyokat ismerők elmondása alapján az ott élők a kis üzletükből származó bevételeikből a gyerekeik főként külföldi taníttatását finanszírozzák. Valószínűleg azok a fiatalok soha nem fognak már visszatérni...
Azt az elképzelésedet is osztom, hogy jó lenne ott élni..., vagy Krétán, esetleg Sifnoson és talán Kimoloson is.
Ezeken a helyeken mindig két idézet jut eszembe. Az egyik G. Seferis Mythistorema c. verséből, amely az olajfák törzsét az apák ráncaihoz, a köveket az apák bölcsességéhez, a görög földet, pedig olyan emberek lakhelyéhez, szülőföldjéhez hasonlítja, akik ismerték az imáikat. A másik pedig Henry Millertől származik, aki az 1940-es évet Görögországban töltötte. Azt írta , hogy Görögország, jóllehet csupasz és sovány, akár a farkas, mégis az egyetlen Paradicsom Európában.
Valahogy, én is ezt gondolom...

Anikó

# 185
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Babar
Törzstag
Törzstag
594 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#223358 Üzenet linkje2014-08-15 19:36:23 

Kedves Anikó!
Én is egyet értek veled! Sajnos ezek a kevésbé turistás helyek is előbb utóbb "megtelnek"!
Folegandroson egyébként azt figyeltem meg, hogy más korúak az odalátogatók, mint mondjuk Lefkadán, vagy Kefalónián vagy éppen Paralián és a nemzetiségük is eltérő. Folegandroson én nem tudok zenés szórakozó helyet, (legalább is nem modern zenére gondolok) ott az odalátogatókat nem ez érdekli.
A szigetnek pont ez az érintetlensége, egyszerűsége, szerénysége fogott meg. Ott még szamárháton járnak emberek és nem a turisták kedvéért, vagy holmi látványosságért. Ott még tényleg tavernáznak az emberek és beszélgetnek hosszasan a vacsorájuk fölött és nem a ki.....szott mobiltelefonjukat nyomkodják. Ott mindenki ismer mindenkit, egy szinte zárt közösséget alkotnak. Olvastam valahol, hogy néhány szigeten nem kedvelik a helyiek a sok odalátogatót, egyszerűen csak megtűrik őket, mivel az üzleteikbe hasznot hoznak, ezáltal hozzásegítik őket egy kis többlet bevételhez. Hát meg tudom őket érteni! Egyébként pedig kedvesek és segítőkészek az idegenekkel, legalább is nekem még nem volt rossz tapasztalatom. Ahogy öregszem, egyre jobban az ilyen jellegű szigetek érdekelnek.
üdv:babar

# 186
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Babar
Törzstag
Törzstag
594 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#223360 Üzenet linkje2014-08-15 19:41:49 

Néha azon gondolkodom, hogy egy ilyen szigeten, a tősgyökeres helyiek közül a statisztikák szerint, hánynál állapítottak meg mondjuk depressziót.
Abban a nyugodt légkörben és csodálatos környezetben szerintem alacsony lehet a depisek száma.
babar

# 187
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Bélabácsi
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
8 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#223390 Üzenet linkje2014-08-16 15:39:07 

Kedves denesa! Nagyon köszönjük az ajánlott weboldalakat,nagyon sokat segitettél vele. Egyébként szeptember közepén mennénk Üdv
# 188
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Hidalgo
Törzstag
Törzstag
570 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#223613 Üzenet linkje2014-08-20 19:50:56  fordítás

Folegandros az ókorban

Egy mítosz szerint a sziget nevét első telepeséről, Folegandros hercegről kapta, aki a krétai király, Minos fia volt. Egy másik elmélet viszont a föníciai Phelekgundari (sziklás föld) szóból származtatja, ami a sziget geográfiájára utal. Egy harmadik monda szerint első telepesei nyugatról érkezett pásztorok voltak, akik termékeny legelőt kerestek állataiknak és mivel szinte mind férfiak voltak, a szigetet Polyandrosnak (poly=sok, andros=férfi) nevezték el, mely fennmaradt a velencei korban és állítólag ma is használatos tengerészek között (Polyantros).

A tradíció szerint első telepesei a lelegek, a káriaiak (kettejük kapcsolatáról több elmélet is létezik, Hérodotosz szerint például ugyanaz a nép), a krétaiak és föníciaiak voltak.


forrás:https://www.palaeolexicon.com

Két ókori település biztosan volt a szigeten, az egyik Chora felett, a Panagia (szűzanya) dombon, a másik pedig Kastellosnál volt északon, az Agios Georgios öböl felett. Általuk igazolva van a sziget benépesülése már a 2. protokikládi korban (ha van ilyen magyarul), i.e. 2500 körül. A közép-kikládi korban (i.e. 2000 – i.e. 1500) meghatározó szerepe volt a betelepült krétaiaknak. Ezt a minói befolyást bizonyítják a Pountakinál, Karavastossisban talált kerámiák és a sziget nevének eredet-mondája. A hellén szárazföldről első telepeskén a dórok érkeztek, az Aegides fajból.

Az időszámításunk előtti 5. században csatlakoztak az athéni szövetséghez,
/Nem úgy, mint a szomszédos Milos, aki a Kikládok szigetei közül egyedüliként utasította el a szövetséget, ezért az athéniak győzelmük után i.e. 416-ban lemászárolták a sziget teljes férfi lakosságát, a nőket és gyermekeket pedig elhurcolták rabszolgának./
melyhez kezdetben nem ragaszkodtak eléggé, ezért kevésbé kedvező feltételeket szabtak rá a többi szigethez képest. Az első szigetről megemlékező írásos emlék i.e. 425-ből említi, hogy Folegandrosnak abban az évben 2.000 attikai drachmát kellett befizetnie a szövetségnek adóként, míg a szomszédos Sikinosnak csak 1.000 drachmát.

A sziget ókori akropolisza Paliokastro volt a Panagia templom felett. Szétszóródott edénytöredékek mellett klasszikus kori és későbbi struktúrák nyomai is láthatóak itt. Az i.e. 4. századbaból megerősített fal maradt fent kicsit lentebb, az akkori temetőnél. A fiatal férfiak vésett nevei a Hrysospilia barlangból szintén ebből a korból származnak. Ebben a korban a szigeten Artemis Phoebe-t (Zeusz és Leto gyermeke, Apollo ikernővére) és Apollo Prostaterios-t imádták.

Philippos athéniakon aratott győzelme (i.e. 338 Chaironeia) után Folegandros előbb a Makedón birodalomhoz, majd később a Nagy Sándor vezette Ptolemaidák fennhatósága alá tartozott egészen a i.e. 1. századig. A réz pénzérmét a i.e. 2. századtól használták, melynek egyik oldalán férfi fej utalt Folegandros mítikus hősére, és egy szarvas bika (a krétaiak szent állata) a másikon betűkkel: (nincs görög betűkészletem sajnos)

Követve a többi kikládi sziget sorsát, Folegandros is a Ptolemaidák fennhatósága alól a rómaik alá került. Az első időkben a szigetet száműzöttek elhelyezésére használták, bár a néhány fennmaradt nyom (szobrok és vésetek) abból a korból arra enged következtetni, hogy virágzó gazdaság volt a római éra alatt.



Legutóbb Hidalgo szerkesztette (2014-08-20 19:54:24), összesen 1 alkalommal
# 189
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Mediterraneo
Törzstag
Törzstag
1300 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#223614 Üzenet linkje2014-08-20 19:53:11 

Gratula, ez komoly munka volt, nagy élvezettel olvastam!
# 190
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Hidalgo
Törzstag
Törzstag
570 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#223633 Üzenet linkje2014-08-21 08:58:17  Idézet innen: #223613

Hidalgo írta:
A hellén szárazföldről első telepesként a dórok érkeztek, az Aegides fajból.


Természetesen én fordítottam félre, helyesen: Aegides nemzetségből!


Köszi szépen Medi, én is élveztem, míg készült icon_biggrin.gif Ezért lesz majd folytatás is.

# 191
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Hidalgo
Törzstag
Törzstag
570 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#223761 Üzenet linkje2014-08-24 17:31:35  fordítás

Folegandros a középkorban

A bizánci korból semmi sem maradt fenn a sziget történetéből. 1204-ben Folegandros a frankok fennhatósága alá került, majd a velenceiekhez a többi kikládi szigettel együtt. Ebből a korból maradtak fenn a mai napig is használt keresztnevek a szigeten. (Kontarinis, Venieris, Lizardos, Dekevallas, stb.)

A velencei uralom idején (13-16 századig) a sziget ura Naxos hercege, Markos Sanoudos volt, aki uradalmát, az Archipelago-t (szigetvilág) 1205-ben alapította. Az ő nevéhez fűződik a Kastro építése (ahogy több kikládi kastro is), mely a kalóztámadások elleni védelemre szolgált. 1464-ben a sziget fennhatósága az olasz bolognai Gozzadini családhoz került Keaval, Kythnos-szal és Serifos-szal együtt, ebben az időben a sziget hivatalos elnevezése Polykantros volt. Az olasz fennhatóság 1617-ig tartott, amikor is a törökök foglalták el.

Az új hódítok csakis a hűbéri adók beszedése céljából látogatták a szigetlakókat. Vallási szempontból a sziget a konstantinápoly ökomenikus pátriárka egyik helytartósága volt 1646-ig, majd a sifnosi érsekséghez csatlakozott. Folegandros ebben a korban, egészen felszabadulásáig, küzdött az állandó kalózkodástól. A 16. és 17. században ennek erősödése és az életkörülmények romlása miatt sok szigetlakó hagyta el Folegandrost, hogy nagyobb szigeten próbáljon szerencsét.

A sziget történetének legnagyobb katasztrófáját 1715-ben szenvedte el, amikor Janum Hoja, a ottomán flotta vezér admirálisa elfoglalta a szigetet és gyakorlatilag a teljes népességet lemészárolta egy vita eredményeképp, melyet az akkori helyi vezetővel, Georgakis Stais francia konzullal vívott. Ezután krétai, peloponnészoszi és sok egyéb görög telepesek érkeztek, hogy újra benépesítsék a szigetet. 1770-től 1774-ig a sziget orosz fennhatóság alá került, de a Kücük Kaynarca szerződéssel visszakerült a törökökhöz egészen 1828-ig, a sziget végleges felszabadulásáig, amikor is csatlakozhatott a nagy Görögországhoz.

Folegandros az újkorban

A török uralom alóli felszabadulást követő években, a hellén államba való beolvadás után komoly kivándorlás indult a szigetről Konstantinápolyba, Egyiptomba, Athénbe és Syrosra. Külhonban aztán számos folegandrosi jeles tagjává vált a világ művészeti és irodalmi életének, meggazdagodott és pénzzel és más javakkal támogatta Folegandroson hátrahagyott családját.

A kor egyik meghatározó történése, hogy a 19. század közepén, végén, a Kastro állandó lakhelyekkel kezdett bővülni kifelé, kialakítva ezzel a napjainkban ismert Hora falut. E kor végén Horában nagy kőházak épültek magas ablakokkal és kertekkel, melyek tulajdonosaik gazdagságát voltak hivatottak tanúsítani és ezzel a falut gazdag kereskedelmi központtá tették.

Az első szigeten alapított jelentős műhelyek is szinte mind a külhoni folegandrosiak adakozásából jöhettek létre, úgy ahogy a helyi általános iskola építését is 1848-ban és egy nagyobb, neoklasszicista épülettel való bővítését 1909-ben, Andreas Syggros adományából finanszírozták. Napjainkban is ez az épület a horai általános iskola épülete.
A telegráf hálózatba 1885-ben csatlakozott Görögország utolsó érintett részeivel együtt, míg a kis szigeteket összekötő hajóközlekedés főáramába 1891-ben. Kastro utcáit és tereit burkolták, a Hora külterületén lévő vízforrásokat megnyitották, vagy megjavították, a templomokat pedig renoválták gazdagítva, illetve ajándékként a közösségnek.

A 20. században Folegandros meghatározó szerepet játszott a politikai hunták által száműzöttek elhelyezésében, talán még inkább, mint a római korban. A politikai száműzöttek és a szigetlakók közti aktivitásról dokumentumok is fennmaradtak a közösségi levéltárban. A következő elbeszélésben egy korabeli helyi ember mondja el, hogy hozott a száműzöttek szervezete fényt az életükbe:

„’35-ben és ’36-ban Metaxas száműzötteket küldött, ők voltak az első idegenek Folegandroson, akiket valaha láttunk. Ők gazdag demokráciát építettek itt. Volt köztük egyetemi tanár, aki kommunikációt tanított, volt énekes, aki zenekart alapítottak, színészek, akik színházat csináltak és orvosok is. De voltak köztük szakácsok, 2 tengerész, 2 cipész, 2 vízvezeték-szerelő, akik mind szolgáltatást nyújtottak. Így az emberek meghatározott munkáért hozzájuk kezdtek járni, de ők a helyiektől nem fogadtak el pénzt. Voltak köztük farmerek is, akik Livadiban béreltek földet és olyan terményeket termeltek ott, amiket korábban el sem tudtunk képzelni, majd vízvezeték-szerelőket neveztek ki pénzverőnek, akik ólomból vertek pénzt és jelölték: folegandrosi politikai száműzöttekkel való együtt élők köre.Társadalmat építettek, színjátékokat mutattak be, koncerteket tartottak, ahová eljártak az emberek. Persze küldtek néhány rendőrt is, akik elzavartak minket, nem akarták, hogy bármi dolgunk legyen a száműzöttekkel. Vettek 2 szamarat (az egyiket Metaxasnak nevezték el, a másikat Ntakosnak, a thessaloniki biztonsági fejes után) amivel vizet hordtak fel Kato Pigadiaból" (Történetek, Media dell’arte)

Egészen a közelmúltig a szigetlakók inkább költöztek más szigetre a jobb élet reményében, de az elmúlt évtizedekben radikális gazdasági és szociális változások látszanak végbemenni, ami leginkább a turizmus gyors fejlődésének köszönhető. A sziget lakóinak jelenősen javulnak az életkörülményei és egyre több fiatal és külföldi választja a szigetet élni és dolgozni, javarészt a turizmus nyári hónapjaiban. Az egyre erősödő turizmus ellenére azonban a sziget próbálja megőrizni történelmi és építészeti múltját és hagyományait.

# 192
Kijelentkezve--
-törölt nick 10391
Aktív fórumos
Aktív fórumos
179 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#225665 Üzenet linkje2014-12-15 22:12:04 

Hidalgo,

Csak a napokban olvastam a fenti történeti áttekintést.
Nagyon szépen köszönöm és én is gratulálok a munkádhoz.

Közben ezt találtam...icon_smile.gif
Folegandros feels like home:

http://youtu.be/566Pl6QyeLI

Még egy picit reflektálnék a Babar által elmondottakhoz... Ami a depressziót illeti: mi azt hiszem a tavalyi adatok alapján a 2. helyen állunk Európában az öngyilkosok számát illetően, csak valamelyik balti állam előzött be. A Görögországra vonatkozó adat nagyon alacsony érték, ha jól emlékezem. Mindenesetre, "sereghajtók".

(Bár amikor Folegandroson jártunk -igaz nem a helyi lakos volt-, valaki azt mesélte, hogy egy helybéli polgárt előtte nem sokkal, kétszer húztak ki a tengerből. Állítólag anyagi problémái voltak. Aztán megpróbált kirabolni egy üzletet, de felismerték és meghiúsult az akció...)

# 193
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Görögmaci
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
26 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#225781 Üzenet linkje2014-12-29 11:24:05 

Sziasztok!
Augusztusban Santoriniről szeretnénk átmenni Folegandrosra, onnan pedig Parosra.
Kicsit elkeserített, hogy a kompok menetrendje csak tavasszal lesz elérhető,mert szerettem volna már most lefoglalni a szállásokat. (Igaz, hogy a gyorshajó már fent van, de az nagyon drága, mi inkább a lassabb, de olcsóbb verziót választanánk.) Ti hogyan oldottátok meg a szállást? icon_rolleyes.gif

# 194
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Hidalgo
Törzstag
Törzstag
570 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#225795 Üzenet linkje2014-12-30 15:45:55  Válasz a #225781. hsz-ra Előzmény #225781

Szia,

A szállást mi a booking.com-on foglaltuk, olyat ami díjmentesen visszamondható/módosítható, így választhatsz hosszabb intervallumot is, aztán ha fix lesz a hajó, fixálhatod a szállást is, erre van időd, akár a kezdő dátum előtt 30 nappal is.

Szerintem Folegandroson csak Choraban érdemes szállást választani, azon belül pedig ízlés és pénztárca kérdése. Mi a Kastro hotelben voltunk, ami konkrétan a Kastroban van, ami fantasztikus, persze puritán kis szoba (hisz a 13. században épült), ezért megfizethető. Az extrább szállásokból az olcsóbbak messzebb vannak a központtól és a Kastrotól, míg a közelebbiek eszméletlenül drágák.

Minket is érint a jövő évi kompmenetrend és a Bluestar-nak már fent vannak a nyári menetrendjei, most fogok rákérdezni náluk e-mailben, hogy ez mennyire biztos. Nem tudom, hogy ez Folegandros esetében mennyire érdekes nektek, de Santorinire megy BS, az tuti. Meg hát nem ez a jellemző, hogy fent vannak a menetrendek ennyire korán icon_eek.gif

# 195
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Görögmaci
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
26 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#225797 Üzenet linkje2014-12-30 16:10:24 

Köszönöm! Szállás ügyben én is gondoltam erre, de közben a Hostelbookers-en sokkal jobb árakat találtam. (Ez mondjuk csak Santorinire és Parosra igaz.)
Valószínűleg mi csak BS kompokat fogunk választani. Nem csak az ára miatt, de nagy szél esetén az biztosabb(?) is. Szóval nekem nagyon jó hír, hogy azokat már megtalálom a neten. Annak meg külön örülök, hogy rákérdeztél náluk, hogy ez mennyire biztos. Légy szíves, majd írd meg ide is!

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Kikládok
<   1 2 3 ... 12 13 14   >


Copyright © 2003-2024 Hellasz.hu