Amorgos
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Kikládok
Hozzászóló Üzenet
# 91
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Lalemuldur
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
258 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#242126 Üzenet linkje2016-09-24 20:59:00  Válasz a #242063. hozzászólásra

Igen, Amorgost nagyon sokan favorizálják, nem véletlenül. Érthető a rajongásod.icon_smile.gif

Ne értsd félre kérlek, azért jeleztem, hogy egészen jól lehet tájékozódni a kikötőben, mert esetlegesen elbizonytalanodhatnak az újonnan indulók.icon_smile.gif

A víz a Kikládokon valóban hűvösebb kicsit; szintén az áramlatoknak köszönhetően.

# 92
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Lalemuldur
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
258 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#242208 Üzenet linkje2016-10-13 21:44:27 

Idei, nyáreleji kiklád körút egy német blogon. Benne Amorgos is.icon_smile.gif
Chora és a szélmalmok, Potamos, Tholaria, Langada, valamint a közöttük futó ösvény; Pano Arkesini, Akro Kastri és Agia Anna...

A képek önmagukért beszélnek.icon_smile.gif

Kykladenfieber.de

# 93
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Bejus70
Aktív fórumos
Aktív fórumos
52 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#242227 Üzenet linkje2016-10-23 16:30:32  Válasz a #242031. hozzászólásra Előzmény #242031

Kedves Hófelhő, köszönöm remek beszámolód! Igazán kíváncsivá tettél. icon_smile.gif
# 94
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Lalemuldur
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
258 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#242229 Üzenet linkje2016-10-23 21:27:42 

A France 3 televízió filmje Amorgosról. Philippe Gougler a legendás Express Skopelitis fedélzetén érkezik a szigetre, ahol Michalis, a postás kalauzolja. Bejárják a sziget nyugati felét, az Arkesini környéki apró falvakat, útba ejtik Agia Annát, és ellátogatnak az Agios Georgios Valsamitis bizánci templomocskához is.


Link

# 95
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Lalemuldur
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
258 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#242250 Üzenet linkje2016-11-02 16:46:40  Válasz a #242229. hozzászólásra Előzmény #242229

A fenti, Philippe Gougler film végén látható kafenion Arkesiniben található; mellette áll meg a Chora és Kalotaritissa között csak főszezonban közlekedő busz. Az idős tulajdonos és a neje valóban oly szívélyes, mint miképp a felvételen. S ha már kafenion…icon_smile.gif A hatalmas adagok és a húsok kedvelőinek nem fog csalódást okozni a Marouso nevű műintézmény, nem messze, az út túloldalán.
A település másik végén pedig csatlakozik a műúthoz egy mellékút, amelynek „folytatása” az, az ösvény, amely a 4000 éves mínoszi település, Ancient Arkesini maradványaihoz (is) vezet. Szintén ez a mellékút visz a hellenisztikus őrtorony, Agia Triada romjaihoz, amely talán a legjobb állapotban megmaradt ilyen fryctoria a Kikládokon. Az erőd egykori lakói feltételezhetően fényjelekkel kommunikáltak a többi toronnyal. Tövében üzemel az apró, de annál csodálatosabb Ston Pyrgo taverna. Ott, ahol szinte a madár se jár. Az étlap kézzel írt, az ételek és desszertek pedig…icon_smile.gif
A taverna mellől indul, és ide érkezik az imént említett, Arkesinit, Racholulával, Vroutsival és Kamarival összekötő út, a 3. számú, Athena Itonia nevű ösvény részeként.

A sziget másik felén, a békés, bájos Tholáriában érdemes beülni a kék kupolás, két harangtornyú Agii Anargyri templom, és a multifunkcionális, I Kali Kardia nevű „Kafeouzomezedopantopoleio” tőszomszédságában lévő tradicionális To Santouraki nevű tavernába. Szóval, itt sincs gírosz… icon_smile.gif De van elképesztően kedves kiszolgálás, családias hangulat, pazar panoráma és házias fogások.
Ugyancsak megérdemel egy látogatást az O Choréftis, azaz, „A táncos” nevű régi kafenion és boltocska. Néha kecske, vagy bárány is forog a nyárson… A mennyezet haragoszöld, a nyílászárókat világoskék olajfestékkel mázolták; a falakon kutyás portrék, festmény egy majdnem süllyedő hajóról és plazma tévé… Talán psimeni raki, vagy rakomelo is lapul valamerre.icon_smile.gif
A hasonló amorgosi boltok többségében még nagy papírzsákokból árulják a kenyeret.

Az Agii Anargyri melletti tágas parkolótól indul, a főszezonban már-már kozmopolita jelleget öltő Aegiali felé vezető, és főleg lejtmenetben könnyen abszolválható ösvény. A részben Tholária és Langada között futó, 4. számú Melania monopathi is erősen ajánlott, ha valaki Amorgoson jár! Tholariából, pontosabban a település másik, már a parkolóból is jól látható végéből indulva elhalad az Agios Taxiarchis kápolna mellett, ahol a jelzőtáblán Astratios szerepel, megkerüli a Pagost, majd következik az apró, néhány 3-400 éves házból álló Stroumbos, végül pedig Langada. Útközben rálátunk Aegiali öblére, Nikouriára és az Araklos-szurdokra; az út mentén zsálya és kakukkfű illatozik. A túra jelzett időtartama 1,5 óra, de ez az információ… hát, enyhén szólva, csak tájékoztató jellegű. icon_smile.gif
Katapolából főszezonban közvetlen buszjárat közlekedik Chora, valamint Aegiali érintésével Langadába, illetve Tholariába. A jegy ára idén 3 € volt.

A napközben csendes, békés, virágos és a tenger felől láthatatlan Chora cukrászdáinak, tavernáinak egy-egy asztalánál remekül el lehet lazulni. Mint a Kikládokon szokatlanul piros ajtós és ablakos Kallisto, vagy a Platheaki téren, a Chora 32 temploma közül három mellett meghúzódó jó öreg Kath’ Odon, vagyis, „Úton” nevű hely… Ez a „negyed” a velencei érában épült Platisteno.
Itt van a régészeti múzeum is a Sala tou Gavra néven ismert épületben. A gyűjteményben prehisztorikus, archaikus és római szobrok és tárgyi emlékek láthatók, a múzeum kertjében pedig e korokból származó reliefek, feliratok és szobrok vannak kiállítva; a falakon trombitafolyondár fut.

A sziget fő attrakciója, a helyi legendárium szerint a szíriai sivatagból érkezett szerzetesek által 1088-ra felépített Panagia Hozoviotissa monostor, amely Le Corbusier-re is nagy hatást gyakorolt, amikor 1933-ban a tenger felől megpillantotta. A látvány, az élmény később is inspirálta, és ez, egyik legjelentősebb épülete, a Ronchamp-ban található Notre Dame du Haut templom terveinél is visszaköszönt.
Ma már nehéz elképzelni, hogy évszázadokon át a környező kövekből épített csupasz falak olvadtak egybe a sziklafallal, és csak az utóbbi 100 évben festették hófehérre. Eredetileg a támpillérek sem voltak hozzáépítve.
A monostor körül az életerős kecskék mellett csak aszkéta kinézetű macskákat láttunk. Az amorgosi cicák egy része viszont kifejezetten daginak tűnt, nem csak görög viszonylatban.
Hozoviotissa mintegy fél órás sétával érhető el a Chorából, majd egészen Aegiali-ig visz tovább ez az ősi út, a Palia Strata.

És Katapolába is vezet ösvény!icon_smile.gif A szigetre csak az 1980-as évek elején érkezett meg az elektromos áram, az aszfaltozott úthálózat kiépítése is későn indult el (a Chora és Aegiali közötti útszakasz is csak 1990-es évek első felében készült el teljesen), ezért ezek, a Chorából kiinduló ösvények jelentették az összeköttetést Amorgos két oldala, a dél-nyugati Kato Meria és az észak-keleti Apano Meria között.
A Fotodotis, avagy 2. számú túraösvény a Chora északi részéből indul, pontosabban a buszmegállótól és a parkolótól jobbra, a műútról nyílik a bejárata, és az elmondhatatlanul hangulatos Xilokeratidiben a tengerparti sétányon, a Titika Pension mellett ér véget. Ami egy remek, makulátlanul tiszta és meglepően olcsó kis szállás, nagyon kedves tulajdonosokkal, akik a transzfert felár nélkül biztosították a Katapolába érkező és onnan induló kompunkhoz.
Nem messze, a camping mögött, egy, az amorgosi állatbarátok és egy helyi állatvédő szervezet, az Animal Zone International által fenntartott menhelyen néhány csacsi és öszvér tengette, talán már vígabb napjait.

S ha már Katapola… Naiv falfestmények több épületen: riadt macskabanda, ficánkoló delfinek, napfürdőző gorgona…icon_smile.gif
Közvetlenül a móló mellett csalogat a figyelemreméltó, és a helyiek körében is nagyon népszerű Minos taverna az ártatlan-világoskék székeivel és ajtajával, és belül is dominál a babakék olajfesték, de ez senkit se tévesszen meg!icon_smile.gif A régi fotók mellett egy szablya is lóg a falon…icon_smile.gif Az ősi, krétai királyi névrokon nyári palotájának titulált épületegyüttes, és egy-egy Apollonnak és Dionysos Minoitisnek emelt templom maradványai, más, nagyrészt hellenisztikus romok társaságában a taverna mögötti hegy túloldalán terülnek el. Mind Rachidiből, mind a kikötőből indulva könnyen elérhető Ancient Minoa romvárosa.

Robert Lidell angol író, Konstantinos Kavafis biográfusa 1951-ben Amorgoson is járt. Élményeiről könyvet írt, amely 1954-ben jelent meg. Megjegyzi egy helyütt, hogy Amorgos hegyei kopárak; a zsálya, a kakukkfű, a majoránna, a törpe cserjék, s emellett foltokban a hanga, mégis mindenütt megtalálható a szigeten. A Krikelas ormát pedig régen erdő borította, mígnem 1835-ben a növényzet a tűz martaléka lett.
A sziget keleti csücskében, túl Langadán és Stavroson, viszont még ma is burjánzik a nagyjából öt hektáron elterülő Melania Forest, amely egy tipikus, keménylombú fákkal, cserjékkel teli mediterrán erdő.
Lidell szerint, és XIX. századi utazók leírása alapján, a tűzvész előtt, hajdanán, ez az izgalmas Amorgos, ahol a természet, a szabadság, a gasztronómia és a vándorlás szerelmesei igazán otthon érezhetik magukat, talán úgy festhetett, mint manapság… Karpathos.icon_smile.gif

# 96
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Bejus70
Aktív fórumos
Aktív fórumos
52 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#242257 Üzenet linkje2016-11-03 18:39:22  Válasz a #242250. hozzászólásra Előzmény #242250

Kedves Lalemuldur, köszönöm csábító beszámolódat!
Már-már az az érzésem, hogy nekünk íródott! icon_smile.gif
Ahogy nézem, hátralévő életünk nyarait a Kykládokon töltjük.

# 97
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Lalemuldur
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
258 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#242271 Üzenet linkje2016-11-07 17:10:45  Válasz a #242257. hozzászólásra Előzmény #242257

Örömmel!icon_smile.gif És én köszönöm!icon_smile.gif

Igen, egy kiklád sziget mindig jó ötlet!icon_smile.gif Ha nincs ott repülőtér, akkor pedig hatványozottan.

# 98
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Lalemuldur
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
258 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#242450 Üzenet linkje2016-12-03 20:45:19 

Amorgos újra, és minden korosztálynak!icon_smile.gif

Amorgos

# 99
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Lalemuldur
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
258 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#243182 Üzenet linkje2017-02-26 15:22:29 

Amorgos: utazási infók, kompok, jegyárak:

Amorgos 2017

Természetesen elővételben a komptársaságok weboldalán érdemes a jegyeket megvenni, figyelve az esetleges aktuális akciókat.

# 100
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Noresz14
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
42 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#246258 Üzenet linkje2017-10-24 11:57:55 

Imádtam!!! Próbálok időt szakítani majd és írni róla! icon_smile.gif
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Kikládok
<   1 2 3 4 5 6 7


Copyright © 2003-2024 Hellasz.hu