Samos
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Az Égei-tenger szigetei
Hozzászóló Üzenet
# 1
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Kvalcsi
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
3368 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#3132 Üzenet linkje2005-11-03 10:37:33  Samos

A szinte szubtrópikus éghajlatú Szamosz teraszos szõlõivel, ciprusaival, olajfaligeteivel, az idõk viharait túlélõ tömjénfenyõ és kalabriai fenyõerdõivel, strandjaival a tömegtúrizmus kedvelt célpontja. 1986 óta fél tucat tûzvész pusztított a szigeten. A sziget keleti felén sok a túrista, míg nyugaton járhatatlan szurdokvölgyek, az Égeikum második legmagasabb hegycsúcsa, valamint a csak gyalog megközelíthetõ strandok fékezik meg a túristaáradatot. Pithagorion város hatalmas mólójáról, melyet rabszolgák emeltek az ókorban megcsodálhatjuk, hogy mint vált színt a fenséges Mükalé-hegység Törökországban napnyugtakor. A kikötõ alakja serpenyõre emlékeztet, innen kapta korábbi nevét a város (Tigani). A hatóságok 1955-ben keresztelték át a várost Püthagorasznak, a helyiség nagy fiának emlékére.
Az 1040 méter hosszú Evpaliniosz Origma alagút a tehetséges, ám gátlástalan türannosz, Polükratész (i.e. 538-522) uralkodásának idején épült. A föld alatti vízvezetékrendszer a várostól északnyugatra szeli át a hegyoldalt. Az ókori vízvezeték nagy része a túristák által is látogatható.
Pithagoriontól 8 km-rel délre hevernek a valaha lenyûgözõ Héra szentély romjai. Egyetlen oszlopot állítottak ismét helyre, s több alapzat fedezhetõ fel a romkerületben.
Vahti, azaz Szamosz városa a sziget legfõbb kikötõje az északi part egyik öblében épült 1832-ben. Az itt található Régészeti Múzeumot is érdemes megnézni (nyitva: kedd-vasárnap 8.30-15.00), mely elsõsorban a Héra szentély gazdag leletanyagát állítja ki. A múzeum büszkesége egy 5 méter magas, csaknem teljesen sértetlenül megmaradt kurosz-szobor. A keleties elefántcsont faragványok, s a helyben öntött griff fejek a Közép-Kelet erõs vallási és kultúrális hatásáról tanúskodnak.
Az északi part elsõ jelentõs állomása Kokkari. A volt halászfalu ma mindenestõl az idegenforgalom szolgálatában áll. Hajdani központja két ikerhegyfok közé fészkelte be magát. A magasban ott tornyosulnak az 1150 méter magas Ambelosz-hegy erdõs ormai. A túristaút közvetlenül Kokkari mögül indul fel a hegyre, míg az autóút Avlakia falu mögött kapaszkodik fel Vurlioteszbe. A bájos falu több tavernával és szép térrel várja a túristákat. A Vrondiani-kolostor 3 km-re keletre, házigazdája a sziget legnagyobb szabású ünnepének, melyet szeptember 7-8-án tartanak. Innen kb. 20 perces sétával érhetünk le a Pnaka faluba, ahol kristálytiszta forrás található.
A parti úton nyugatfelé haladva Karlovassziba érünk, mely kb. 34 km-re esik Vathitól. A messze elnyúló települést még érintetlen a túrizmustól. A vízparton hodályszerû elhagyatott raktárházak sorakoznak, az 1940 elött virágzó bõrcserzõ ipar kisérteties mementói. Innen nyugatra terülnek el Szamosz legjobb strandjai, többek között a részben homokos, részben kavicsos Potami. Tovább sétálva festõi strandokra bukkanhatunk Szeitaninál. Karlovasszi nagyjábó félúton fekszik a szigetet körbevívõ út mentén. Innen egy belsõ út elöbb dél, majd kelet felé vezet, miközben apró cseréptetõs, zsalugáteres falvak és csíkos kupolájú templom mellett halad el. Az Agii Theodori útelágazásnál délnyugat felé haladva Marathokambosz érintésével eljutunk Votszalakia városka kikötõjébe. Jobb és csendesebb õblöket találhatunk, ha tovább haladunk nyugat felé, az 1437 méter magas Kerkisz-hegyet megkerülõ út mentén. A hegyet a déli lejtõ felöl, az Evangelisztria zárdától indulva lehet megmászni, az északi oldalon pedig Koszmadej faluból indítsuk a túrát. Mind két út egy egész napot igényel. Pithagorionba visszavezetõ úton érdemes megállni Pirgosz faluban, ahol kiváló minõségû mézet lehet venni a termelõktõl. Mavratszej alatt is iktassunk be egy rövid megállót a Megalisz Panagiasz kolostor megtekintésére. Freskói 1586-ból valók, s a legszebbek a szigeten.

# 2
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Ferrari
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1729 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#3154 Üzenet linkje2005-11-03 19:27:53 

Az antik szerzõk termékenysége, szépsége és gazdagsága miatt "áldott szigetnek " is nevezik. A sziget keleti felén az erõsen tagolt partvidéken sok kikötésre sok kikötésre alkalmas öböl, strandolásra, alkalmas homokos, kavicsos partszakasz van. A hegyeket fenyvesek, szelídgesztenye erdõk botítják, a lankák szõlõt, gyümölcsöt érlelnek, a síkságokon ezüstös szõnyegtakarót alkot a sok százezer olajfa lombja. A sziget gazdag történelmi múltjáról mûemlékek, földbõl elõkerült tárgyi emlékek tanúskodnak.
# 3
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Kvalcsi
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
3368 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#4813 Üzenet linkje2006-01-26 14:54:52  Votsalakia

Votsalakia, a sziget legmagasabb hegysége az Oros Kerkis (1444 m) alatt épült, a sziget délnyugati részén, 45 km-re a repülõtértõl. A tengerpartja kb. 6 km hosszú, helyenként homokos, pici lapos kövekkel keverve. A standjai között találhatunk csendes partszakaszokat, de a nyüzsgésre és aktív sportra vágyóknak sem kell csalódniuk. A túristákat néhány bár, taverna, szupermarket és kölcsönzõ várja.
Votsalakiától kb. 3 km-re található a sziget egyik legszebb homokos strandja a Psili Amos, melynek lassan mélyülõ tengerpartja van, ezért ideális kisgyermekes családoknak. A sziget déli részén barangolva, nem szabad kihagyni az egyik legszebb látványt, a Limnionas-öblöt.

# 4
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#6983 Üzenet linkje2006-05-06 19:59:51 

Egy kis ismertetõ Számosz borairól:

Számosz, ellentétben a legtöbb turizmustól függõ görög szigettel, nem csak nyáron, és nem csak a partokon élettel telt. Ez elsõsorban a már ókori idõkben híressé vált számoszi borszõlõnek köszönhetõ. Ez fehér muskotály szõlõ (aspro moschato), mely különleges aromát kölcsönöz a számoszi bornak. Korábban csak édes desszertborként vagy aperitifként becsülték, de manapság ugyanabból a szõlõbõl már száraz bort is elõ tudnak állítani, mely a finom muskotályíz által válik különlegessé. Már a 17. században is volt több külföldi bornagykereskedõnek nagy raktárcsarnoka a Vathi-öbölben. Így vált a 20. századig nagy borüzlet a egyre hatalmasabbá, ellenõrzöttebbé. A helybéli bortermelõk mindig szegények maradtak és abszolút kiszolgáltatottak voltak a külföldi nagykereskedõknek. Míg 1933-ban felkeltek elnyomóik ellen és kikényszerítettek egy törvényt, mely elvette a külföldiektõl a hatalmat. Majd a termelõk, egyesülve megalapították a vincellérek szövetségét, az EOSS-t. A szövetség két modern borászatot mûködtet, Malagariban és Karlovassiban.
A 14.000 hektárt magába foglaló borvidék 98%-án ma is 4.000 vincellér mûveli a fehér muskotályszõlõt. A maradék 2%-on a piros Fokiano-szõlõ nõ, amibõl rosét ill. csekély mennyiségû vörösbort állítanak elõ. A szüretelés augusztus elején kezdõdik és október végéig a két borüzem napi 1.000 tonna szõlõt dolgoz fel. A kiváló minõségû édes bort fõleg Franciaország vásárolja fel, ahol igen kedvelt a Samos Grand Cru néven ismert bor. Szintén nagy mennyiséget vásárol a német gyógyszeripar, ahol a bort altatószerré alakítják. A száraz Samaina Sec és Samaina Golden borokat fõleg a szigeten fogyasztják. Kizárólag helyi fogyasztásra készül a számoszi retsina, az aleppofenyõ gyantájával tartósított fehérbor. Erõs gyanta íze még a retsina kedvelõinek is megszokása kérdése. Snapszokat (pl. Ouzo) három számoszi magánvállalkozás állít elõ.

# 5
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#8667 Üzenet linkje2006-06-14 13:56:30 

Készi Jox, jó a képet nézegetni, ebbõl a szögbõl még nem láttam képet Kokkariról. Már csak 4 és fél nap és itt leszünk!!!! icon_smile.gif

Andi

# 6
Kijelentkezve--
-törölt nick 2276
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
24 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#8678 Üzenet linkje2006-06-14 15:04:02 




# 7
Kijelentkezve--
-törölt nick 2276
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
24 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#8682 Üzenet linkje2006-06-14 15:39:55 

# 8
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#8709 Üzenet linkje2006-06-14 20:27:57 

Köszi Huelva!
Már nem nagyon nézegetek képeket Samosról a neten, mert már rengeteget láttam január óta, amióta tudjuk, hogy oda megyünk...és most már csak 4 nap, és magam is fényképezhetek ott icon_smile.gif Hú de nagyon várom már. Azért köszi a címeket, majd késöbb azért belenézegetek. A másik oldalt, amita Thassos topikban ajánlottál, azt megnéztem. Jó sok görög kép vn rajta. Ott csak a samosiakat néztem végig.

Andi

# 9
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Andra
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1308 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#8756 Üzenet linkje2006-06-15 14:33:03 

Sziasztok, szia Andi!

Egek, micsoda gyönyörû helyre mentek!!!!! Még nem is láttam képet Samosról, de ez maga a paradicsom!!!!
El is hiszem, hogy várod már. icon_smile.gif

# 10
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Jox
Admin
Admin
3258 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#9811 Üzenet linkje2006-06-26 21:30:31  Ímél Számoszról

Ezt az emailt Vojandi küldte Számoszról és megkért, hogy másoljam be ide, mert az ékezetek miatt nem tudott belépni ide a Fórumra.

"Szia Valcsi, Andra, Kitty es minden hellaszos!

Eltelt az elso het itt Samos szigeten. Nagyon jo ido van, azaz fogalmazzunk ugy, hogy elviselhetetlen a meleg, nappal 40 fok felett van, ejjel is alig 30 alatt. Meg delutan 6-kor is pirosra egsz a napon, igy a strandon mi abszolut csak az arnyekban tudjuk elviselni a napot. A viz eleg huvos, de nagyon tiszta es alomszep strandok vannak.
Az apartmanunk egy viragdzsungel kozepen van, telis teli szines viragokkal. En meg eletemben nem lattam ilyen buja novenyzetu szigetet, mint Samos, Korfu hasonlo. Rengeteg az olajfa, pineafenyo, de a szines viragok meg tobben vannak, a leanderek vadon nonek az erdoben, mint a gaz, mindenhol buogenvillea erdok vannak, kana, kaktuszok, hibiszkusz, nem is tudom, vajon van e meg parja e szigetnek, tenyleg olyan mint egy viragos oserdo. Az allatvilag is erdekes, szavamra 7 cm-es pokok maszkalnak az apartman korul, ma pedig lattunk egy masfel meteres kigyot, de az utteseten szetlapitva.
A telepules, Kokkari, ahol vagyunk, eleg nagy, hangulatos, van sok turista, de megsem annyira turista jellegu az egesz. Itt minden gorog nagyon kedves, elozekeny, segitokesz. Az elso heten 3 napig kis robogot bereltunk, azzal jartuk be a kozelebbi helyeket, most meg 3 napig autozunk, hogy eljussunk a tavolabbi helyekre is. Minden draga, de az autot mi mar napi 20 Euroert megkaptuk 35 helyett, mert a motort is ugyanott vettuk ki. Minden masodik nap tavernaban vacsizunk, finom etelek vannak, a tavernak nem nagyon dragak.
Voltunk egy kozeli szigeten, Furnin hajokirandulason, nagyon szep volt, es eletemben eloszor lattam delfineket a tengerben. Meg egy hajokirandulasra megyunk majd egy lakatlan szigetre. Nagyon tetszik minden.
Eddig mar 400 fenzkep keszult, ebbol legalabb 100 csak viragokrol icon_smile.gif

A tobbit majd otthon. Nagyon sajnalom, hogy nem jutottam be a hellaszra...de ez van.

Puszi mindenkinek

Suzuki, sokat gondolok ratok igy ismeretlenben is, hogy milyen lehet Santorinin nektek. Egyszerre erkezunk haza, remelem, majd te is meselsz."

# 11
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
édes
1000. Fórum tag
1000. Fórum tag
273 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#9817 Üzenet linkje2006-06-27 06:35:50 

ANDI,

Kivánok neked további jó nyaralást. icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif

# 12
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Kvalcsi
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
3368 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#9824 Üzenet linkje2006-06-27 08:35:38 

Szia Andi!

Megkaptam a két e-mailed. Meseszép lehet Samos. Készíts mindenrõl sok-sok gyönyörû fotót, hogy legalább képeken láthassuk. Jelentkezz, ha megjöttetek.
További jó nyaralást kívánok!

Puszi:

# 13
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Andra
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1308 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#9837 Üzenet linkje2006-06-27 09:58:10 

Szia Andi!

Megkaptam az üzenetedet Jox-tól, nagyon köszönöm! És Joxnak is nagyon köszönöm, hogy bemásolta nekünk. icon_smile.gif

Biztosan csodálatosan szép helyen vagy, nagyon irigykedek ám. icon_lol.gif
Azért is, mert láttál delfineket!!!!!! icon_eek.gif
Kvalcsi tudja, hogy totál delfin mániás vagyok, úgyhogy ezért még jobban irigykedek.icon_smile.gif
Majd ha hazajöttél várjuk ám a nagy élménybeszámolódat!

További jó pihenést nektek és érezzétek nagyon-nagyon jól magatokat!

Puszi!
Andra

# 14
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Jox
Admin
Admin
3258 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#9853 Üzenet linkje2006-06-27 11:25:56 

Lemonakia

Tsabou

Pythagorion

# 15
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#10261 Üzenet linkje2006-06-30 18:02:30 

Sziasztok!

Irtam tovabbi par mondatot a dumcsi rovatba.
Azt hiszem igazi odakat fogok irni Samosrol, most ugy erzem, a legszebb gorog hely, ahol eddig eletemben jartam, pedig nem keves helyen voltam mar!
Bovebben majd otthon fogok rola irni. Es a kepek...mar 500 kepnel tartunk. Ahanyszor bouganvilleat fotozok Valcsi, te jutsz eszembe, szinte mar neked gyujtom a bouganvilleas kepeket icon_smile.gif

Sok puszi nektek...harom nap mulva (sajnos) mar otthonrol jelentkezem.

Andi

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Az Égei-tenger szigetei
1 2 3 ... 21 22 23   >


Copyright © 2003-2024 Hellasz.hu