Szaloniki - Isztambul
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Élménybeszámolók
Hozzászóló Üzenet
# 1
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Albatrosz
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
31 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#3280 Üzenet linkje2005-11-23 13:59:38  Thesszaloniki - Isztambul

Az a helyzet, hogy a koliban megirtam az elmenybeszamolot, es az 5. oldalnal vettem eszre, hogy hosszura sikeredett... Igy hat most egyelore bemasolom az elso reszletet, mert egy hozzaszolasban az egesz talan elvezhetetlenul hosszu lenne.

Nem szeretnelek untatni Benneteket a reszletekkel, hogy mikent szerveztuk meg az utat, de azert egyvalami megis emlitesre melto. Igyekeztunk a legolcsobb modjat valasztani az utazasnak, szoval mivel hallottuk, hogy nehany cseh es lengyel srac vonattal ment a hatarig, onnan pedig torok busszal, mindezt 20 Euroert (csak oda), igyekeztunk mi is ezt a lehetoseget megpalyazni. Tobbszor elmentunk a thessz.-i allomasra erdeklodni, es ahanyszor odamentunk, mindig mas arat mondtak. Vegul turelmunket vesztve az utolso pillanatban ismet megrohamoztuk a vonatallomast, hogy most mar barmilyen arat kozolnek, megvesszuk a jegyet. Az informacios pultnal azt mondtak, hogy a legolcsobb út a hatarig, ha ejjel megyunk, s ez 15,50. Csodalkoztunk, mert a lengyelek szerint ennek 9,50-nek kellett volna lenni. Mikor eljutottunk a penztarhoz, ott ugyanez az ut mar csak 9 Euroba kerult… Hm. Nem csodalom, hogy mikor emlitettem kesobb egy gorognek, hogy mennyiert megyunk Isztambulba, tagra nyilt szemekkel kerdezte, hogy hogy csinaljuk ilyen olcson.

A lenyeg az, hogy tobb kis csoportban indultunk, s a mi vonatunkkal ot magyar, egy cseh, egy szlovak, egy nemet, egy osztrak, egy lengyel, egy spanyol es egy olasz rohanta le a torokoket. Kesobb, ma suton pedig csatlakozott hozzank meg nehany Erasmusos. Este 23:34-kor indult a vonat, es reggel 7:30 korul ert Kastaneiaba. Allomasnak csak azert nevezhetjuk a helyet, mert a vonat megallt ott. Kulonben a semmi kozepere erkeztunk, es gyalogoltunk kb. 10 percet, hogy a faluba erjunk. Ott megmutattak, hogy merre van a hatar, amit sikeresen meg is talaltunk.

Szep sorjaban atadtuk az utleveleinket, s en egy szeles mosoly meg egy felmondat kisereteben kaptam vissza a sajatomat: „Gorogorszag-Magyarorszag 2:1”. Mi mar csak igy ertesulunk a sporthirekrol… Ezutan setaltunk egy darabig Senkifoldjen, lattunk ott kosarpalyat es sok gazt, mig elertunk a torok hatarhoz. Itt mar lassabban ment a procedura: egyesevel odaadtuk az utleveleinket, a hataror pedig (vicces, kedves) kejjel valogatta oket, mint az ominozus virag szirmait: „Visa, no visa, visa, no visa.” Kej azert volt benne, mert max egy vagy ket ember akadt, akinek nem kellett fizetnie a vizumert. A csehek ingyen mehetnek be, az osztrakok, spanyolok, lengyelek stb. 10 Eurot fizetnek a vizumert, a magyarok pedig 25-ot! (Disznosag.) Szegeny szlovak sracot nem veletlenul hagytam ki, ti. vele nem tudtak mit kezdeni. Probalta magyarazni, hogy Csehszlovakia mar 15 eve nem letezik, de nem hittek neki. Aztan probaltak kideriteni, hogy ha egy ilyen ismeretlen orszagbol jott, akkor mennyit is kell fizetnie a vizumert, illetve kell-e egyaltalan fizetnie. (Az ember megerti, ha egy kis torok faluban az utolso parasztbacsi nem ertesul a vilag esemenyeirol – de hogy a hataron ne legyen dijszabas egy „uj” orszag lakoira?!) Tomas, a porul jart szlovak mar kezdett ideges lenni, valoszinuleg az is megfordult a fejeben, hogy megkerdezi, hogy van a szultan, es mi van a birodalommal. De ugye hatarorokkel jobb nem kikezdeni. 10-15 perces disputa utan 10 Euroban egyeztek meg, igy csapatunk folytathatta hodito utjat. Szerencsenk volt, mert hamar jott egy busz, ami elvitt minket Edirnebe. Onnan kisebb kavaras utan (nehanyan vonattal akartak menni, ami delutan indult legkozelebb) eljutottunk abba a buszpalyaudvarra, ahonnan Isztambulba szallitottak minket. A busz epp indult, nem kellett varnunk, s mivel addigra mar valtottunk penzt, 15 Liraert felszallhattunk. Alig hittunk a szemunknek: teljesen uj, tiszta busz legkondival, tv-vel, kenyelmes ulesekkel. En egy cseh srac melle ultem, de hamarosan elultettek egy macedon no melle. Megijedtem, hogy ez mar elso jele a nok szeparalasanak, de kiderult, hogy masoknak szamozott helyuk volt, s at kellett adni nekik az ulest. Kb 25 perc utan elobujt egy „steward”, es osztott kavet vagy teat, illetve kekszet. Kb. masfel ora utan megalltunk, wc-szunet kovetkezett, ami utan a buszon illatos vizet ontottek a kezunkre, hogy azt dorzsoljuk el (pedig volt mosdo meg szappan az illemhelyen). Nem sokkal kesobb kaptunk egy pohar Colat. Tiszta luxus.

Isztambulba erve megkerestuk a szallasunkat. Metro, villamos, aztan labbusz. Utobbi viszont nem volt egyszeru, de nem azert, mert nem talaltuk az utat. Gorogorszagban ugyanis elofordult mar, hogy miutan gorogul koszontem, elkezdtek gorogul beszelni hozzam, gondolvan, hogy bennszulott vagyok. Torokhonban ez nem igy van: ott akkor sincs eselye egy magamfajta emancipalt nonek, ha elrejti a fenykepezogepet es a tipikus turista-jellegu nyakbaakaszthato penztarcajat. Vagyis egyertelmu, hogy turista vagyok, ennelfogva celpont. Mire a szallasunkhoz ertunk, kb. 3 ember kovetett minket, hogy a sajat szallaslehetoseget probalja eladni nekunk. Udvariasan kozoltuk, hogy mar van szallasunk, aztan meneukolre fogtuk a dolgot. Egy olcso vendeghazba mentunk, 9 Euro/nap, reggelivel egyutt. Egyszeru volt, gyakorlatilag csak agyak voltak (2-3-4-5 fos szobak), de kedvesek es segitokeszek a tulajdonosok. Reggelire mindig fincsi friss kenyeret kaptunk (amolyan franciakenyer-jellegu, kis karikakra szeletelve), lekvarral, vajjal, sajtkremmel, nehany szelet uborkaval es paradicsommal meg egy tojassal.

Ha erdekel Benneteket ilyen reszletesseggel, akkor folyt.kov., ha nem, akkor megvagom a sztori tobbi reszet, es igyekszem emeszthetobb formaban talalni.

# 2
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Kvalcsi
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
3368 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#3281 Üzenet linkje2005-11-23 16:08:11 

Szia Albatrosz!
Engem érdekel ilyen részletességgel, kérlek ne "vágd meg". Köszi!
Üdv.:

# 3
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Albatrosz
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
31 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#3282 Üzenet linkje2005-11-23 16:41:29  Isztam-buli 2. (Thesszalonikibol:-)

Rendben, akkor ime a 2. reszlet.

Penzvaltas. Ha esetleg a kesobbiekben emlitek valami arat, akkor ime az osszehasonlitasi alap: 1 Ft = 6,356.08 TRL, illetve ha uj Liraval szamolunk, amit iden vezettek be, akkor 6 nullat le kell venni a regi Liramilliokbol. A valtozas ertheto, es a torokok jol jartak vele, mert az inflacio jelentosen csokkent, az arak viszont nem emelkedtek (mindezt torokoktol tudjuk). Az atmenet idoszakaban (januarig mindket Lira hasznalatban marad) viszont nehez dolga van a turistanak, mert nem mindig becsuletes az, aki visszaad, es hat faraszto minden alkalommal megszamolni a nullakat. (Raadasul az uj egyliras nagyon hasonlit az egyeuros fempenzhez, amivel szinten konnyu visszaelni.) Altalaban jellemzo, hogy ha az ember Euroval vagy Dollarral fizet, akkor sokkal dragabb minden, mert ugyanazt az arat szamitjak, meg ha a Lira ertektelenebb is.

A varosnezesnel a nagy banda csoportokra szakadt, mert mas volt mindenkinek a tempoja es az erdeklodesi kore. Egy lany sem maradt viszont egyedul, mindig fiuk tarsasagaban jartuk a varost. Ennek koszonhetoen idonkent vicces szinjatek alakult ki. A piacokon es boltokban ugyanis nem szabad megvenni teljes aron a portekat, max 50%-aert annak, amit eloszor kernek. En egy cseh sraccal jol mukodo szinjatekot produkaltam minden alkalommal: ha o akart venni valamit, akkor en voltam a takarekos feleseg, aki visszafogja a ferjet, ha en lattam meg valamit, akkor o oltotte magara a kenyerkereso, szigoru ferj szerepet. Igy egesz jot vitatkoztunk a kofak elott, es altalaban max felaron vagy meg kevesebbert hoztuk el, amit akartunk.

A szallasunk nagyon jo helyen, a Hagia Sophia, a Kek mecset es a Topkapi Szeraj kozeleben volt, igy rogton az elso este lattuk az elobbi kettot. A masodik nap, vagyis penteken foleg mecseteket neztunk, Nagy Szulejman mecsetet es sirjat, a Piros mecsetet (Red Mosque – nemtom, mas-e a magyar neve). Elobbiben egy nagyon kedves uriember, elso ranezesre a mecset gondnoka (vagy valami ilyesmije) odajott hozzank, hogy elmondja, merre van Hodito Mehmed es Szulejman koporsoja, mit erdemes megnezni, es mondta, hogy menjunk vele, mert o ugyis arra megy. Mentunk is, ot percig mutogatta, hogy erre van a temeto, arra a sirok, ingyenes a belepes stb, majd a vegen megjegyezte, hogy akkor most mar igazan hozzajarulhatnank a mecset felujitasanak koltsegeihez. Ilyesmire persze az ember nem mondja azt, hogy nem, bar kicsit bosszantott, hogy meg az „adomany" pontos osszeget is meghatarozta fejenkent, sot kifejezte ohajat, hogy inkabb Euroban fizessunk. Ez volt az elso alkalom, mikor kisse atvagva ereztuk magunkat… Ettol fuggetlenul minden szep volt, erdemes volt megnezni.

Aki esetleg nem volt meg ilyen helyen: a mecsetekben le kell vennie mindenkinek a cipojet, s csak ugy lehet belepni, de ez egyaltalan nem zavaro, mert szonyeg van mindenhol. A noknek be kell takarniuk a fejuket (altalaban adtak kendot, de ha nem, akkor eleg volt a kapucni). A mecseten belul erosen erzekelheto a nemek megkulonboztetese: mig a ferfiak kozepen imadkozhatnak, a nok egy eldugott sarokban, racs mogott huzodnak meg. Az egyik mecset kertjenek bejaratanal erdekes volt megfigyelni egy torok hazaspart: egeszen a mecsetig egymas mellett jottek, de a bejaratnal a ferj elore ment, es 2-3 meterrel megelozte a a feleseget.

A feliratokat a torok mellett angolul is kifuggesztettek, igy mindenhol elolvashattuk az adott uralkodo hostetteit. Ezek a torok buszkesegek „basic Englishben" nehol aranyosan hangoztak. Nem emlekszem pontosan, melyik sorszamot viselte az 1470-1520 kozott uralkodo Mehmed, akirol tobbek kozott ez olvashato: „In 1514 (920 A.H.), he fought against Ismail Safevi, the Iranian Shah and defeated him in the battle of Caldiran, thus preventing the spread of their false beliefs. It was a great service to Islam."

Az eso sajnos egesz nap esett, igy ha volt is nehol kilatas, nem elvezhettuk annyira, tovabba a fenykepezesnek sem kedveztek a viszonyok. De sebaj, azert sokmindent lattunk igy is. Csuromvizesen, faradtan ertunk haza fel 9 korul, mikor a tobbiek mondtak, hogy epp egy torok furdobe keszulnek. Gyorsan csatlakoztam hozzajuk, es bar viszonylag draga (kb. 3000 Ft), masutt nincs mod ilyesmit kiprobalni. Egy megallapithatatlan koru, hianyos fogsorral rendelkezo asszonysag vezetett be minket a belso szobakba, adott egy-egy torulkozot, es mondta, hogy azt leszamitva nem kell hoznunk semmi mast. Igy hat Eva-kosztumben vonultunk a kovetkezo terembe, ahol a normal mosdonal kicsit nagyobb meretu ko"mosdok voltak, amik ko:re leultetett minket. Kaptunk muanyag talkakat, es azzal locsoltuk magunkra a forro vizet, s mikozben ucsorogtunk es beszelgettunk, kezdett mindenki feloldodni (azert nem vagyunk mi hozzaszokva ehhez…). Kozepen volt egy nagy fekhely, ott vett minket kezelesbe az asszonysag. Az elso lepes egy „smirglis" kesztyuvel tortent, amivel leszedte rolunk a legfelso borreteget. Nem volt rossz, mert utana tisztabbnak ereztuk magunkat. Ismet locsipocsi, aztan egy kis szauna, es megint locsipocsi. Ezutan jott a beszappanozas, masszazzsal vegyitve. Ismet aztattuk magunkat es meglatogattuk a szaunat. Vegul hajmosas kovetkezett, ezt is az asszonysag vegezte. Tovabbi locsipocsi, majd szaritkozas es hazateres frissen. Erdekes elmeny volt.

Kozben megtudtuk, hogy nemcsak mi tapasztaltuk meg a torokok turpissagat. A tobbi magyar setalt valahol, mikor egy horgasz megkinalta oket teaval. Eloszor nem fogadtak el, de aztan mikor a torok vendegszeretoen kijelentette, hogy ingyen van, majd toltott a termoszabol mindenkinek, ittak egy-egy poharral. Ezutan a pasas kozolte, hogy 10 Euro(!) lesz fejenkent(!). A sracok felhaborodtak, a horgasz pedig rendort hivott. A rendor szerencsere hamar felfogta, mi a helyzet, es szereny angoltudasaval, mint aki konyvbol tanulta csak a kiejtest, igy szolt: „I am the policeman. I am sorry for this man. He is a bad man. I will save you." Es ezzel bekesen elrendeztek az ugyet.

Folyt. kov.

# 4
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Foxi
Aktív fórumos
Aktív fórumos
93 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#3283 Üzenet linkje2005-11-23 16:41:55 

Albatrosz!
Nagyon érdekes a beszámolód és én is kérlek, hogy ilyen részletesen folytasd!
Minden érdekel!!!
Foxi

# 5
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Dortimcsi
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
18 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#3284 Üzenet linkje2005-11-24 00:06:01 

Albatrosz!!


kivancsian varom a beszamolot a Topkapi Palace-rol....es a kamera kalandomrol....

# 6
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Ferrari
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1729 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#3290 Üzenet linkje2005-11-24 10:10:19 

Szia Albatrosz!

Nagyon érdekes volt a beszámolód.
Légy szíves folytasd!

# 7
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Albatrosz
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
31 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#3292 Üzenet linkje2005-11-24 10:33:32  Isztam-buli 3.

(Jox: koszi a segitseget, tenyleg jobb igy kulon topicban. Dortimcsi: azt a sztori meghagyom Neked.icon_smile.gif

A torok embereket jellemzi a kovetkezo tortenet. Tomas, a korabban mar emlitett szlovak srac harom lannyal setalt a piacon. Egy torok pasi szembejott veluk, es csodalkozva vegigmerte oket, majd megkerdezte, hogy hany eves a srac. Tomas mondta, hogy 22. A torok pupillai kitagultak, es tovabb erdeklodott, meghozza Tomas foglalkozasat illetoen. Mikor kiderult, hogy Tomas diak, a torok ismet vegignezte a lanyokat, kezet fogott Tomassal, gratulalt, es kijelentette, mennyire irigyli ot. (Ez volt az a pont, mikor elkezdett minket erdekelni, hogy megis hogy van ez a dolog a felesegekkel… Mert ugye Ataturk 1923-ban megtiltotta a poligamiat, ennelfogva fura volt, hogy valaki ilyen felfogassal kozelitett. Megkerdeztunk valakit errol, aki azt mondta, hogy valoban nincs mar tobb feleseg, de az emberek emlekezeteben el meg az otlet, es az irani hatarnal vannak meg ferfiak, akik – torvenytelenul – tobb not tartanak. Kesobb magyarazta el egy torok, hogy regen Mohamed azert engedte meg, hogy tobb felesege legyen a ferfiaknak, mert sok ferfi esett el a haborukban, es sok no egyedul maradt. De az eletben maradtak csak akkor tarthattak tobb feleseget, ha anyagilag megengedhettek maguknak. Vagyis Tomas, mint diak, 22 evesen…hm…magasak a szlovak osztondijak…)

Atterek a szombati napra, kuloben sosem lesz vege a beszamolonak. icon_smile.gif Delelott harmasban elmentunk a Topkapi Szerajba. (Azert harmasban, mert a tobbieket vagy nem erdekelte, vagy draganak tartottak – vagy mindketto.) A belepodijak beszedesenek modja nem volt teljesen korrekt, ti. az elso bejaratnal elkernek 12 Lirat, amiert „csak” a (foleg nyaron) szep kertet, es nehany falat lat az ember (na jo, termeszetesen tulzok), de ha be akar menni valaki a kincseket megnezni, ujabb 8 Lirat fizet, ha pedig a harem is erdekli, akkor ismet 12 Lira a dijszabas (es ebben idegenvezetes nem foglaltatik). Mindegy, kifizettuk, elvegre ki tudja, mikor jutunk el oda legkozelebb. Mindenkeppen megerte, mert gyonyoru volt. A kincsek kozott a szultani koronat, ekszereket, kulfoldiektol (koztuk a Habsburgoktol) kapott erdemrendeket, tronszeket stb. lattunk. A harem is nagyon erdekes volt, ide csak idegenvezetovel (ertsd: orokkel) mehettunk, igaz, sokminent nem mondtak, csak olyan dolgokat, amiket magunktol is kitalaltunk. Tele volt arannyal az egesz, szoval nem csodalom, hogy vigyaztak rank. icon_smile.gif Osszesen 600 ember lakott itt, kb. 400 szobaban, aminek mi persze csak egy reszet lattuk. Az elejen kozos szobak, aztan a szultan anyjanak a termei (mikor ide beleptem, varatlan dolog tortent: a mobilom halozatot valtott…), aztan furdoszoba stb. Gyonyoru volt.

A palota utan bementunk Isztambul foldalatti viztarolojaba, ami valoban nagyon szep volt: gyonyoruen megvilagitott oszlopok, boltozat, zenekar, Meduzafej, fantasztikus hangulat. Legegyszerubb, ha megnezitek a fenykepeket (www.fotki.com/Erzsi - a jelszo: isztambul). Ezutan athajoztunk Azsiaba, setaltunk egy kicsit, aztan visszatertunk Europaba, egesz pontosan a fuszerpiacra, majd a „Grand Bazaar”-ba. Ez is fantasztikus elmeny volt, mert sok kedves emberrel talalkoztunk, es megkostoltunk sok torok csemeget. Szakado esoben hazamentunk, es faradtan bedoltunk az agyba.

A 12 millios Isztambulrol altalaban. Elso ranezesre, erkezeskor meglepodtem, mert pl. a villamosok, amiket lattunk, jobbak, mint a mieink Pesten (kb. olyanok, mint amik London kulvarosaiban mukodnek – nem azert kulvarosaiban, mert ott rosszabbak a villamosok, hanem mert London belvarosaban nincs villamos icon_smile.gif ), tovabba a metro (egy hosszu, elagazo vonal) is nagyon jo allapotban van. En osszesen 4-szer vettem igenybe a tomegkozlekedest, igy nem szeretnek altalanositani. Kis zsetont kell venni, amit az ember bedob a masinaba, es a porgo fem rudak csak ezutan engednek be a megalloba (a villamosnal is!).
Megneztuk a fontosabb fo- es setaloutcakat, illetve kicsit bementunk a “dzsungelbe” is. Utobbiban erdekes a vasarlas, mert sok utca egyfajta arura specializalodott: volt nadrag-, lampa-, hangszer stb. utca. Foleg a “lampa-utcaban” volt furcsa megfigyelni a kulonbseget: mig a foldszinten fenyes boltok arultak a szep es draga csillarokat, az epulet maga romos volt. Kar, hogy esett az eso es sotet volt, mert megert volna egy fotot. Kulonben torokok (is) mondtak, hogy Isztambul, Ankara, Izmir es egyeb nagyvarosok kornyeke, illetve a tengerpart viragzik ugyan, az orszag tobbi reszen viszont elkepeszto nyomor van.

A csapat tagjai mind mas-mas idopontban, mas uton akartak hazamenni. En igencsak egyedul voltam azzal a kivansaggal, hogy ha mar Edirnen keresztul ismet az olcsobb utat valasztom, akkor eloszor Rodostoba szeretnek elmenni, csak azutan Edirnebe, foleg mivel volt meg idonk az ejszakai vonat elott (az olcsobb es talan jobb is, ha alszunk kozben). A tobbi magyar kozvetlen vonattal (ill. egy atszallassal) ment Isztambulbol Thesszalonikibe, igy ki kellett talalnom, hogy magyarazom el egy cseh, lengyel vagy mas nemzetisegu embernek, hogy miert erdekes a Rakoczi-haz Rodostoban. Mivel meg mindig szakadt az eso, azt sem mondhattam, hogy a Marvany-tengert erdemes megnezni ott… Vegul azert egy lengyel lany es egy cseh srac tarsasagaban felkerekedtunk kalandos utunkra, ami azert igerkezett izgalmasnak, mert nem tudtuk, hogyan, honnan, milyen surun kozlekednek a buszok Isztambul-Tekirdag (Rodosto)-Edirne kozott. A buszpalyaudvaron vicces a latvany, ugyanis sok torok all egymas mellett, es orditja az uticelt. Minket is hamar elkapott valaki, mikor megtudta, hogy Tekirdagba igyekszunk. 6 Liraert igerte, hogy elvisz minket (ami a vendeghazunk tulajdonosatol hallott 12 Lira utan jo arnak hangzott), de a sok atvagas utan nem tudtuk, bizzunk-e benne. Ellenszenves volt az eroszakossaga is, de ez minden toroknel tapasztalhato. Mindenesetre megnyugtato volt, mikor egy irodan is atvezetett minket, mert az olyan „hivatalos” szinezetet adott az egesznek. A busz is korrektnek tunt, igy kifizettuk a 6 Lirat, es megnyugodtunk, mikor az Ankara-Edirne elagazasnal a megfelelo iranyba kanyarodtunk… Kb. masfel oras utazas utan megerkeztunk Rodostoba, es mar epp kezdtem aggodni, hogy hogyan fogom megtalalni Rakoczi hazat, mert kicsit nagyobb volt a varos, mint amire szamitottam. A torok tavolsagi buszok jo szokasa, hogy nemcsak megallokban rakjak ki az embert, hanem ha masutt kedvezobb, akkor harom ember kedveert megallnak barhol. Annyit tudtam, hogy (kiejtve) Magyar utcanak hivjak a helyet, igy mondtam, hogy ide szeretnek eljutni, es lass csodat, egy ido utan kideritettek, hol van ez, es pont ott raktak ki minket.

Folyt. kov.

# 8
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Ferrari
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1729 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#3295 Üzenet linkje2005-11-24 13:48:56 

Szia Albatrosz!

Köszi az újabb beszámolót, érdekes volt.Rremélem nem bántad meg, hogy elmentél Tekirdagba / Rodostó/
Én is voltam és tetszett a Rákóczi-ház.

# 9
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Albatrosz
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
31 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#3307 Üzenet linkje2005-11-25 12:55:12  Rodosto

Kicsit aggodtam, hogy a lengyel lany meg a cseh srac nagyon fogjak unni a rodostoi kirandulast, elvegre ez tenyleg csak magyar szempontbol erdekes. De hosiesen vegigneztek, es nehol jol szorakoztak. Van ugyanis egy szoba, ahol a magyarorszagi torok emlekeket soroljak fel, illetve abrazoljak kepeken. Az egri minaretrol keszult plakat valoszinuleg a hetvenes-nyolcvanas evekbol valo, mert a minaret kornyeken csupa beszakadt hazteto, Trabant, Wartburg es Fiat lathato. Lengyel es cseh pajtas evodve meg is kerdezte tolem, milyenek most nalunk a viszonyok… Ezeken kivul lattunk zaszlokat, Rakoczi-csaladfat, fegyvereket, szobrot Rakoczirol es Mikes Kelemenrol stb. A feliratok torokul, angolul es magyarul is szerepeltek. A legkellemesebb meglepetes, hogy a torok muzeumor nagyon jol beszelt magyarul. En kiserletkeppen rogton magyarul koszontem, mikor beleptem, es nagyon jolesett hallani a valaszt. Nagyon kedves volt a pasi, sokat beszelgettunk Torokorszagrol, meselt a muzeum latogatoirol (eddig kb. 6000, fele torok, fele magyar), mi pedig magunkrol, hogy hogy kerultunk oda, mit csinalunk stb. Ott volt egy baratja, igy míg o forditotta a beszelgetest neki torokul, en tolmacsoltam a lengyelnek es a csehnek angolul. Annyira osszebaratkoztunk, hogy meghivtak minket egy teara es hazi keszitesu sutire. Sot mikor az Edirne fele meno buszrokrol kerdeztuk, foglalt nekunk helyet (vasarnap leven tele voltak a buszok), sot elkisert minket a megalloig. Utkozben pedig vett banant, amit bucsuzaskor adott oda nekunk, mondvan, hogy szuksegunk lesz meg ra. Nagyszeru elmeny volt, nemcsak az erzes, hogy ilyen tavol magyar emleket lattam, hanem a meghivas, a beszelgetes es az, hogy a megallo fele menet meg a Magyar utcan is vegigvezetett minket, es elmondta, melyik hazat kik mire hasznaltak Rakocziek idejeben. O mar tenyleg vendegszeretetbol tette mindezt, es meg a bananert sem akart penzt elfogadni. Hiaba a magyar erdekeltseg, a cseh es a lengyel is annyira jol ereztek magukat, hogy – mint kesobb mondtak, – nem csereltek volna ezt el mas latnivalora. (Isztambulban eleg jellemzo a turistak kihasznalasa es atvagasa, igy udito elmeny volt megtapasztalni a kevesbe felkapott helyek torokjeinek josagat.)

A buszut bo ketoras volt Edirnebe, ismet teaval, sutivel es jokepu feheringes „stewarddal”. Idokozben besotetedett, es mivel meg Rodostoban elkezdett esni a ho, kezdtunk aggodni, hogyan fogjuk megtalalni a hatarhoz vivo buszt, mert nem volt kozel ahhoz az allomashoz, ahol a tavolsagi busz tett le minket. Megkerdeztunk ket torok lanyt, akik kozul az egyik alapszinten beszelt angolul, a masik egyaltalan nem. Nehezsegekbe utkozott annak az elmagyarazasa, hogy hova akarunk menni, mert a hatart meg megertettek, de folyamatosan Bulgaria fele akartak minket iranyitani. Nagy nehezen elmagyaraztuk, hogy inkabb Gorogorszagba mennenk, s ekkor megigertek, hogy mivel az angolul nem tudo lany ugyis a kozpont fele megy, o majd megmutatja, merre kell mennunk. Igy is lett. Csakhogy kiderult, hogy ilyen keson (este 6 korul) nincs mar busz a hatarhoz, igy taxit kell fognunk. Az elso, akivel targyalt a lany, 10 Eurot akart kerni tolunk, amit elutasitottunk, de aztan nagy nehezen, kb. fel ora mulva talaltunk egyet, ami bagoert elvallalta a szallitasunkat. (Az angolul nem tudo lany vegig mellettunk volt, es segitett, sot idokozben egy baratja is csatlakozott, meg nevkartyat is kaptunk toluk, hogy ha gaz lenne kesobb, hivjuk fel oket.) 7 korul oda is ertunk a hatarhoz, ahol a torok hataror ismerosen mosolygott rank, es erdeklodott, hogy hol vannak a tobbiek. Megkertuk, hadd maradjunk kicsit, mert kint iszonyu hideg volt, es meg mindig volt par ora a vonat indulasaig. Megengedtek, sot mikor eszunkbe jutott, hogy a reggel vasarolt kenyeret ideje lenne megenni, meg a konyhajukat is igenybe vehettuk. Hihetetlen volt: leultunk az asztal kore, ket hataror bejott, az egyik szoval (mutagatassal icon_smile.gif ) tartott minket, a masik pedig felpercenkent az asztalra tett valamit: villat, torok teat, torok es gorog edesseget, vegul a maradek vacsijukat, egy darab csirket is. Ez utobbit ugyan nem ettuk meg, de az edessegeket megkostoltuk, nagyon fincsi volt. Vacsi utan ismet kiultunk a folyoso padjaira, ahol az orok neztek a tevet. Egeszen befogadtak: mikor az egyikuk evett a zacsko Snickersebol, termeszetes volt szamara, hogy minket is megkinalt.

Azert regeltem ilyen sokat Rodostorol meg a hatarrol, mert felejthetetlen elmeny volt mindketto. Soha eletemben nem kaptam meg ennyi jot egy nap alatt, teljesen ismeretlen emberektol.

Egy ido utan felkerekedtunk, es a gorog hatart is elhagyva megkerestuk a vasutallomast. (Nem volt egyszeru feladat, mert sotetben kellett mennunk, es nem kivilagitott fout vitt vegig…) Az utazas tervezesenek egyik gyenge pontja kovetkezett, ti. Kastaneia annyira pici es jelentektelen megallo, hogy nem szerepel a menetrendben. Igy csak megneztuk, kb. mi lehet az elozo allomas, es megjegyeztuk, hogy onnan 21:41-kor indul a vonat. Iszonyu hideg volt, igy 22:05-kor mar kezdtunk izgulni, hogy mi lesz velunk, ha megis rossz megallot neztunk. Az adrenalinszintunk mar kezdett emelkedni, mikor a vonat megszant minket, es megerkezett. Felszalltunk, megnyugodtunk es 8 oras ut utan reggel 6 korul megerkeztunk Thesszalonikibe.

Ami az etkezest illeti, a reggelit mar emlitettem. Thesszalonikibol vittunk sok szendvicsre valot, ami kitartott az elso ket nap. Ezeken kivul ketszer ettunk tesztat (az egyik sajtos volt, a masik valami rakott mix), sajtos pacsni-szeruseget juhturoval toltve (kemeny fel Liraert icon_smile.gif , valahol egy mellekutcaban) es kiprobaltuk a do:nert is (ez olyasmi, mint a gyros, csak kicsit mas a pita, es mast osszeallitasban szerepelnek a zoldsegek a hus mellett).

Sablonkerdes szokott lenni az idojaras is: nos, az pocsek volt, mint a fentiekbol kiderult. Egy delelottot leszamitva (mikor a Topkapi Szerajt neztuk meg) megallas nelkul esett, sokszor szakadt az eso, a vegen mar egy kis havat is kaptunk, es ezzel egyutt nagyon hideget. De sebaj, mindez nem akadalyozott meg a bameszkodasban, csak a kilatast nem tudtuk elvezni sehol (pl. az idojaras miatt nem mentunk fel a Galata-toronyba sem).

Az ut osszessegeben veve nagyon jol sikerult, igaz, van nehany ismerosom, akiket annyiszor atvagtak, hogy megfogadtak, Isztambulba ezentul maximum csak atutazoban mennek. En szerencses vagyok, mert engem max egyszer csaptak be, de akkor is inkabb humoros volt a szituacio, es csak egy „verseny” vesztesenek ereztem magam.

Hazaerkezes utan termeszetesen ket fobb temank volt a koliban: a torok nok helyzete (vajon mennyire valtozhat ez, ha bearamlik a nyugati kultura), illetve hogy Torokorszag mennyire passzol az EU-ba. Erdekes volt ezt kulonbozo EU-allamok tagjaival, kozgazdaszokkal, epiteszekkel, bolcseszekkel stb. megbeszelni, es hat a tobbseg valasza a „nem passzol” volt. Nem nemzeti buszkeseg, lenezes vagy ilyesmi jatszott ebben szerepet, hanem az a kulturalis kulonbseg, amivel talalkoztunk. Gazdasagilag meg talan megerne, bar egy kozgazdasz srac szerint mar igy is nagyon sok olyan szerzodes van ervenyben, ami biztositja a szabad kereskedelmet (es ezzel a 70 millios piacot). Politikailag pedig elgondolkoztato, hogy hany szavazatuk lenne. Na mindegy, ebbe nem akartam belemenni, csak megosztottam Veletek, hogy mirol folyt a tarsalgas a kirandulas utan.

# 10
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#3316 Üzenet linkje2005-11-27 10:34:01 

Szia Albatrosz!

Érdekes és izgalmas is az írásod, nagyon tetszett! Írj máskor is, ha lesz mirõl!

üdv
Andi

# 11
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Foxi
Aktív fórumos
Aktív fórumos
93 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#3317 Üzenet linkje2005-11-27 14:03:58 

Kedves Albatrosz!
Nagyon érdekes volt a beszámolód Isztambulról. Azért most elment a kedvem tõle, az átvágások miatt. Jobb olyan helyen járni, ahol az ember csak a látnivalókkal törödik.
Remélem még sok helyre elmész és küldesz nekünk élménybeszámolót.
Üdv. Foxi

# 12
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Albatrosz
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
31 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#3326 Üzenet linkje2005-11-28 14:09:32 

Sziasztok!

Ami az atvagasokat illeti: valoban mas vilag, de szerintem "always look at the bright side of life"icon_smile.gif.

Orulok, hogy szivesen olvastatok a kalandokat. Attol tartok, most mar nem fogok tudni sokat irni, mert lassan tanulnom is kene. (Egesz idaig utazgattam meg buliztam, pedig valamit teljesiteni is kene az itteni egyetemen...az otthonirol nem is beszelve, de az kesobbi problema lesz.)

# 13
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Ferrari
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1729 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#3329 Üzenet linkje2005-11-28 15:33:26 

Szia Albatrosz!

Nagyon köszönjük az élménybeszámolóidat, sajnálom, hogy nem nagyon lesz már idõd írni, mert más elfoglaltságaid vannak, nagyon érdekesek voltak az írásaid.
Természetesen megértem, hogy nem érsz rá.

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Élménybeszámolók


Copyright © 2003-2024 Hellasz.hu