Kína
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Világjáró
Hozzászóló Üzenet
# 1
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Kvalcsi
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
3368 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#121986 Üzenet linkje2009-12-07 10:44:40  Kína

Sziasztok!

Ezt a topicot Gabakó kérésére nyitottam, mert volt olyan szerencsés, hogy 2 hétig Kínában tartózkodott és szeretné megosztani Veletek az élményeit.
Várjuk!

# 2
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
AgniTolo
Törzstag
Törzstag
661 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#121989 Üzenet linkje2009-12-07 15:13:12  Válasz a #121986. hsz-ra Előzmény #121986

Én 10 éve voltam Kínában....ami nem csak egy másik ország, de egy másik világ is....szerintem....
# 3
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Gabako
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
300 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#121997 Üzenet linkje2009-12-07 17:58:17  Válasz a #121986. hsz-ra Előzmény #121986

Köszi Valcsi..ígérem megpróbálok leírni egy két tapasztalatot, és véleményt erről az országról. Van, amit lehet túl borúsan látok majd, de ez az én véleményem lesz..icon_smile.gif megpróbálok képeket is berakni, ha sikerül, bár még nemtom hogyan kell..icon_sad.gif
# 4
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Kvalcsi
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
3368 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#122013 Üzenet linkje2009-12-08 13:22:33  Válasz a #121997. hsz-ra Előzmény #121997

Nincs mit, mi köszönjük, hogy erőt vettél Magadon és megosztod az élményeidet velünk.

Így lehet képet beilleszteni ide.

Képek beillesztése a Fórumra

A Fórumra nem lehet sajátgéprõl képet feltölteni, viszont ha a kép már fent van a neten valahol, akkor azt be lehet illeszteni a hozzászólásba.

Kép beillesztése Img gomb használatával: bemásolod a kép elérési útját a hozzászólásba (pl: https://www.valami.hu/foto100.jpg), kijelölöd "kékíted" és klikkelsz az szövegmezõ fölött az Img gombra.

Kép beillesztése Img gomb használata nélkül: bemásolod a kép elérési útját a hozzászólásba (pl: https://www.valami.hu/foto100.jpg), elé az [img] mögé pedig az [/img] részt beírod és kész a képebeillesztés.

Tehát így néz ki egy megfelelõen beillesztett kép a szövegben (a szóköz csak itt a mintában kell!): [img] https://www.valami.hu/foto100.jpg [/img]

# 5
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Zsófi73
Aktív fórumos
Aktív fórumos
250 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#122015 Üzenet linkje2009-12-08 17:14:10 

Szia Gabakó!

Érdeklődve figyelemmel majd a topicot! A lányom és én nagy Kína rajongók vagyunk, ill. összességében szeretjük a távol-keleti kultúrát. Biztos sok érdekes (és egyszer talán hasznos) dolgot megtudok !

üdv.: Zsófi73 icon_smile.gif

# 6
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Gabako
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
300 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#122023 Üzenet linkje2009-12-08 21:11:03  Válasz a #122015. hsz-ra Előzmény #122015

Sajna túl sok tipikus kultúrális esemény nem ért bennünket, ami volt leírom. Már kész van, magamhoz képest nagyon hosszú lett..icon_smile.gif Már csak azt nem tudom, hogy ha nincs neten a kép, hanem a gépemen van, akkor hogy tudom becsatolni? Mert a netről már tudom - köszi Valcsi! -, de nincs fennt neten..icon_sad.gif
# 7
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Gabako
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
300 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#122073 Üzenet linkje2009-12-10 22:15:45  beszámoló

Sziasztok,
íme egy kis beszámoló, ahogy én láttam..icon_smile.gif Képek még nincsnek neten, de dolgozom rajta, ahogy meglesznek írok ígérem - persze, ha van rá igény -.

Idén egy tanfolyam keretei közt sikerült kijutnom Kínába. Két hét – három hétvége – a távolkeleten. A szokásos sztereotípiákkal az agyamban indultam el, hogy látok sok kicsi embert biciklivel, akik mind ugyan úgy néznek ki. Jó móka, gondoltam, de legalább látok egy-két szép tájat. Pekingben töltöttük az első hétvégét, gyönyörű időben. Már ott fura volt, hogy mit keres itt ez a sok 50 emeletnyi irodaház, amik gyakorlatilag nagyobb területet foglaltak el, mint egy kerület egymaga BP-en. Dehát egy nagyváros ez, gondoltam. Azért kollegáim felhőrdülése, miszerint „London szinte egy porfészek ehhez képest” azért nem hagyott nyugodni. Bár én Londonban nem voltam, de ezek után elmegyek majd..icon_smile.gif Az tény, hogy európai szemmel valami horror méretű és sebességű a fejlődés. Persze a Mao imádat még mindenhol megvan, de már a fiatalok is tudnak mosolyogni ezen. És már nem egyformák. Helyi idegenvezetőnk szerint 10 éve még ez volt, de mára már van identitásuk. És ez a változás túl hírtelen és túl gyors. Pl az olimpiai helyszín 5 év alatt épült fel olyan léptékben, hogy azt elképzelni nem lehet. Persz azért ott az elidegenítés nem úgy megy, mint itthon. Ha autópályát akarnak építeni, de nem adod el a házad, akkor nem veszik el erővel. Hanem körbeépítenek autópályával és nézelődhetsz magadon körbe, hogy most akkor mi is van? Ezt szintén egy helyi mesélte. A másik, hogy nincs földtulajdon. Az az államé, ott csak bérelni lehet. A kertesházak, a mezőgazdaság..minden az állam földjén épül.
Azért a Nagy Fal az tényleg nagy..icon_smile.gif Elindulunk felfelé, mondom oh, oda felmegyek..Ja.de utána még van..és ezt vagy 4x eljátszottuk. Kiszámoltuk, kb 2500 lépcsőt másztunk meg felfelé, majd ugyan ennyit lefele. Másnapra azt hittem nem tudok felkelni, de csak egy enyhébb izomlázam volt. Viszont a látvány mindent megért.
A Tiltott város gyönyörű, azért ezek a császárok tudtak élni. Viszont az „annyian vanak, mint az oroszok” mondás akkorra vált semmié és az annyian vannak, mint a kínaiak váltotta fel. Persze azért a kultúra európai szemmel eléggé hiányos. Lökdösődnek ezerrel, elnézést sem kérve. És a köpködés...na az kemény. Ha megállsz egy pillanatra és elkezdesz gondolkodni mi ez a zaj, rájössz, hogy az emberek krákognak. És a nők is. És a reptéren is köpnek, ha ott jön rájuk. Viccelődtünk is, hogy már tudjuk mitől fényes a márványpadló..icon_smile.gif Viszont az ő szemükkel nézve az európai ember gusztustalan, hogy zsebrerakja a t...át. Ez más kultúra, kissé régebbi, mint a mienk, így elfogadjuk.
Azért a méretekről még annyit, hogy a Parlamentjük akkora, hogy 10 ezer ember elfér benne. A Tiananmen tér nem sok élményt ad, kivéve az általam elnevezett MaoZóleumot (Mao Ce-tung mauzólauma), ahol meglestük a nagy vezírt. Egy fél éves fizetésünk rátennénk, hogy az nem igazi, csak kínai másolat..icon_smile.gif Viaszból. Persze az ottaniak, ezt elutasítják. Még virágot is visznek neki. Hihetetlen az a tisztelet, ami övező őt.
Két hét elteltével tértünk vissza Pekingbe, akkor néztük meg a Nyári Palotát. Télen. Hisz havazott. Ez is egy érdekes és tipikus kínai sztory. Rég esett az eső Pekingben, ezért a helyi tudósok rakétát lőttek fel, hogy esőt csináljanak. De olyan hideg volt, hogy hó lett belőle, ezzel megbénítva Peking forgalmát. Még szerencse, hogy vasárnap volt. Viszont anniyra hideg, hogy amikor este fújt a szél, láttuk, ahogy fagy be a tócsa. Így az utolsó napra tervezett éjszakai piac helyett inkább masszázsszalonba mentünk..icon_smile.gif
Itt ejtenék pár szót az étkezésről. Kollegámmal egyforma őrültek vagyunk, így - hisz hol másutt, hanem Kínában – eldöntöttük, hogy megkóstolunk minden vackot. Kutyát, szöcskét, bogarat, kígyó pálinkát iszunk és veszünk eredeti kínai alsógatyát. No ebből semmi nem vált valóra. Egyszerűen nem lehet kapni ilyeneket, délen, ahova mentünk az emberek nem esznek ilyent. Így Pekingben az éjszakai piac – amit csak miattunk szerveztek meg – lett volna az utolsó mentsvár, de a hideg miatt ez is meghiusúlt. El is voltunk keseredve. Így csak tengeri uborkát, teknőspáncélt és csigát-kagylót tudtam enni. Na az uborka rettenetes, a felét tudtam csak megenni, de ennél a teknőspáncél sokkal roszabb. Nem is ecsetelem, de borzasztó volt..icon_smile.gif Azért magamba tömtem kicsit belőle, hamár ott van és kértük.
Mondtuk a tanárnak, hogy érdekes nincs itt galamb. Erre kicsi öniróniával: Persze a kínai ember megette..icon_smile.gif Bár kutya sem igen volt. Nem kéreztük miért....
Déli helyszínünk Shenzhen volt. Na az az igazi döbbenet. 25 éve egy 30 ezres kis halászfalu volt, gondolt egyet Teng Hsziao Ping és megalkotta a kiemelt gazdasági övezetet, amit határ védett az akkori Kínától. A határ még ott van, de már elkerüli az út, szabad a ki-be járás. Szóval 25 évvel később Shenzhen egy 15 milliós város lett. A legmagasabb épülete a King Building a maga 69 emeletével. Egy hatalmas, de mégis szellős, jól megtervezett, (a belvárosban 2x 5 sávos út vezet) hihetetlen forgalmas város Hong Kong szomszédságában. Ami Pekingben is feltűnt, hogy nincs szemét az utcán. Így, ahogy mondom. NINCS! Minden utcában rohangálnak a takarítók és szedik fel a szemetet. És nem csak a túristák által látogatott helyen (persze ott is vannak elhanyagolt helyek, ez tény, de a belváros nem egy BP-i „tisztaságú”). És az a gazdagság, ami ott van, az hanyatt döntött minket. De komolyan. A Lexusok és Toyota Camryk tömkelege. És ott ez az átlag. Beszéltünk a kinnti oktatónkkal, hogy milyen az élet. Addig azt mondták, hogy egy fizetés 2000 Yuan (1Yuan 27 FT) körül van, egy lakás 1000Y-ba kerül. Hogy élnek ezek meg, gondoltuk. És itt jön a döbbenet, és az, amit el kellett felejtenünk. Szóval milyen az élet? Egy ház 1 millió y-ba kerül. Mondom, akkor ezeknek esélyük nincs erre. Tanár úr kissé gondolkodott, majd mondta, hogy de, kb 8 év alatt összegyűjti rá a pénzt. 8 év alatt közel 30 milliót félrerak, úgy, hogy a felesége nem dolgozik, mert nincs kedve, és mellette bérelnek lakást... Az havonta 300 ezer spórolást jelent. Az adó 10%, a benzin 150Ft, egy sok csillagos helyen 3-5 ezer Ft-ból megvacsiztunk. A tömegközlekedés jó és fillérekért van. Jelenleg 1 metró vonaluk van, de 2011-re 7 lesz!!! És 2006-ban kezdték. Ja...és nem 5 km a szakasz, hanem 70. Amit busszal 2-3 óra alatt tesznek meg, azt metróval 1.5. Szóval más a lépték. Ami még feltűnt, és elkeserített – nem csak engem, hanem mindenkit, aki ott volt velünk - , hogy 20 év múlva (és optimista voltam) tényleg lesz EU és Kína határ. Persze nem fizikálisan. Azt csinálják, amit a Japánok csináltak, csak 100x nagyobb léptékben. Ellopják a technológiát, majd kiadják azt jobban, olcsóbban. Leigázzák a világot egy szempillantás alatt. Már az USA-ba mentek építeni mágesvasutat. Egy kollegám a gyereket már két tannyelvű iskolába iratta. Magyar-kínai. Most már azt mondom, van esze. Ez a jövőnk, ez biztos. Most sokan legyintetek. Meglátjuk kinek lesz igaza. Na azért ne keseregjünk..icon_smile.gif
És a hamisítás...az kész csoda. Egy egész utca van, ahol csak mobilokat, fényképezőket árulnak. És úgy kell elképzelni, hogy az hatalmas bevásárlókp legtetején van a „gyár”. Ott szerelik össze, amit lennt eladnak. Hologramos zárjegyestül. És West End méretű kp csak ruháknak. Ott nem „mike”, meg „abibas” van, hanem Nike, Nokia, Canon..én is vettem eredeti kóreai nike cipőt, meg Ipod Nano-t...icon_smile.gif
Shenzhenben nincs sok látnivaló, nagyon új, nagyon hatalmas város, aminek két arca van. A másik éjszaka jön elő. Amikor sétáltunk éjszaka láttuk az előkerülő helyi lakosokat, amint az utcán sütik a szemétben a kétes eredetű dolgaikat, amik rettenetes büdösek voltak. Na azt mi sem kóstoltuk meg. És mindez reggelre úgy eltűnt, mintha ott sem lenne. És ez nem a túrizmus miatt van, mert Shenzhenben nem igen vannak túristák, csak üzletemberek.
A 3. uticél Hong Kong volt. Nekem kicsit csalódás volt, túl zsúfolt – bár „csak” 7-8 millióan élnek ott -, túl kicsi volt a hely. Annyira, hogy járda nincs, azt úgy oldották meg, hogy a járdát megemelték és gyalog felüljárók vannak. De az utak is sokszor ilyenek, mert annyira kicsi a hely, hogy máshogy nem lehetett megoldani. De éjszaka, az valami fergeteges. Azok a fények..minden fényárban úszik. Gyönyörű. Kollegámmal el is mentünk este sétálni, jól megjegyeztük melyik szállodánál voltunk...de azzal nem számoltunk, hogy éjszaka lekapcsolják a világítást. És ugye sötétben minden tehén fekete...icon_smile.gif) És hírtelen mindenhova hatalmas felhőkarcolókat építettek fel. Úgy eltévedtünk, hogy 3 metrómegállónyira és egy csomó gyaloglásra kerültünk az eredeti helyünktől. Vettünk is egy Lost in Hong Kong pólót. Ja...Hong Kong drága város, de egy metrójegy 150 Ft. Érdekes, nem? Annyira drága, hogy ott vannak a világ legdrágább nm árai. Nem is nm-ben mérik, hanem négyzet láb-ban, ami kb. harmada a nm-nek.
Szóval sztem meg kell változtani a Kínáról az elképzelésünket. Hihetetlen tempóban fejlődik, persze a vidéki elmaradott régiókat nem láttunk, de csak miheztratás végett, ott nem millilókban számolnak, hanem milliárdban. Pl a China Mobilenak 0.7 milliárd előfizetője van, a másiknak „csak” 0.5 milliárd. 2 milliós városból több, mint 300 van. Mikor tanárunk minap itt járt, azt mondta, hogy Bp milyen csendes, nyugodt város, és milyen „lapos”. Érdekes, nem? Hihetetlen élmény volt látni és átélni mindezt, bár nem olcsó magánilag – nem is lett volna pénzem rá kimenni -, de aki tudja nézze meg. Megéri.

# 8
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Döme
Törzstag
Törzstag
896 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#122080 Üzenet linkje2009-12-11 06:45:20  Válasz a #122073. hsz-ra Előzmény #122073

Szia Gabako,
köszönet a leírásért. A fejlődés Kínában (de sok más keleti országban is) tényleg döbbenetes ! Magyar szemmel nézve (ahol valljuk meg, nem sok látványos dolog épült az utóbbi 20 évben...) szinte hihetetlen a változás. Hogy ez jó-e a világnak? Nos azt nem tudom, de minden esetre elgondolkodtató, hogy hogyan is képesek erre ?

Most szeretném bejelenteni igényeimet a képekre vonatkozólag... icon_biggrin.gif

# 9
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Zsófi73
Aktív fórumos
Aktív fórumos
250 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#122083 Üzenet linkje2009-12-11 09:47:52  Válasz a #122073. hsz-ra Előzmény #122073

Szia Gabako!
Köszi! Sok érdekes dolgot leírtál! Megmutatom majd a lányomnak is!
Igen, más olvasatokból is ez jön le mai Kínáról, amiket Te is írtál és észrevetél, ill. megállapítottál. Én nem gondolkodom azon, hogy ez jó vagy, nem. Most úgy sem fogjuk tudni eldönteni, talán egy emberöltő lesz csak elég ahhoz, hogy a világot negatív vagy pozitív irányba tolta-e el Kína. (stb., stb.)
üdv.: Zsófi73

# 10
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Gabako
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
300 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#122096 Üzenet linkje2009-12-11 17:58:08  Válasz a #122080. hsz-ra Előzmény #122080

köszönöm a hozzászólásokat..icon_smile.gif azért azt ne feledjünk, hogy 0-ról mindig könyebb indulni, azonfelül a "sima" munkásnak nincs értéke, mivel igen sokan vannak. Így azok bármit elvégeznek szinte ingyen. Persze más, hogy a tanult embereket hogy fizetik meg. Én csak a városokat láttam, és a kínaiak azt mondják, hogy shanghai még ezeknél is lélegzet elállítóbb.
Most hallottam egy új történetet helyiektől: törvény, hogy magántulajdon csak 70 évig lehet, utána mindent visszavesz az állam. No idén ünnepelte Kína a 60. évfordulóját...A helyiek is kíváncsian várják mi lesz 10 év múlva?

# 11
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Gabako
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
300 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#122141 Üzenet linkje2009-12-13 10:09:48  Képek

Sziasztok,
jelentem elkészült pár kép (27 db), meg lehet tekinteni a honlapunkon sok más képpel egyetemben
http://www.mocheraniko.eoldal.hu/
remélem tetszenek... icon_wink.gif

# 12
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Lambros
Aktív fórumos
Aktív fórumos
262 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#122143 Üzenet linkje2009-12-13 10:45:07  Válasz a #122080. hsz-ra Előzmény #122080

Döme!
Hozzánk képest:
Környezetvédelem=O
Szociális ellátás ( orvos, táppénz, gyes, gyed, nyugdíj stb)=O
Munkabér = 20%
Gyermekmunka= Ok
Munkavédelem=O
Infrastruktúra az ország 80 %-án= O
Ezért az árújuk olcsóbb. Mi azt vesszük. És nem értjük miérn nincs munkája a Magyar embernek, és miért van a Kínainak.

# 13
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Gabako
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
300 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#122145 Üzenet linkje2009-12-13 11:39:58  Re:

Lambros írta:
Döme!
Hozzánk képest:
Környezetvédelem=O
Szociális ellátás ( orvos, táppénz, gyes, gyed, nyugdíj stb)=O
Munkabér = 20%
Gyermekmunka= Ok
Munkavédelem=O
Infrastruktúra az ország 80 %-án= O
Ezért az árújuk olcsóbb. Mi azt vesszük. És nem értjük miérn nincs munkája a Magyar embernek, és miért van a Kínainak.


azért én vitáznék ezzel. A környezetvédelemre most jönnek rá, hogy kell. Amint erre komolyabban rájönnek és pl üzletileg is jó, a legtisztább ország lesz. (de kérdezném akkor az Egyesült Államokat. Pl Kiotói Egyezmény: "2006. Decemberéig 169 állam csatlakozott az egyezményhez, amelyek összességében a világ széndioxid-kibocsátásának 61.6 százalékáért felelõsek. A viszonylag alacsony arány azért lehetséges, mert a világ legnagyobb légszennyezõ állama, az Egyesült Államok, valamint a szintén nagy szennyezõ, Ausztrália nem csatlakozott az egyezményhez."....)
Nincs szoc ellátáts? Lehet, de nem fizeted ki a fizetésed jó sok hányadát TB-re, majd, ha beteg vagy fizethetsz az orvosnak. Ott "csak" fizetni kell az orvosnak (ismét USA, ha nincs "TB"-d, meg is hallhatsz az orvos szeme láttára)
Az ország nagy része szegény, ez igaz, de Peking több, mint 20 millió, Shanghai közel ennyi, Shenzhen 15 millió és még sok-sok nagyváros van, ahol ez nem így van (Példa: Szabolcs. Voltál már ott?)
Igen, a "munkásnak" nincs értéke, de itt van? Hallottál már román vendégmunkásokról? Esetlek daruk, házak ledőléséről itthon? Feketemunkáról? A fizetést meg leírtam, olvasd el.
Szóval nem hiszem, hogy Kína a mumus. USA sem jobb (ők korábban kezdték a fejlődést!)..de ez csak én vagyok.

# 14
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Zsófi73
Aktív fórumos
Aktív fórumos
250 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#122146 Üzenet linkje2009-12-13 12:17:24  Válasz a #122141. hsz-ra Előzmény #122141

jelentem megnéztem a képeket! icon_smile.gif)

kedvencem: Hong Kong5, Victoria-hegy, Nyári palotás, Kínai falas fotók!

köszi az élményt ! icon_smile.gif)

üdv.:Zsófi73

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Világjáró


Copyright © 2003-2024 Hellasz.hu