Bulgária
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Világjáró
Hozzászóló Üzenet
# 1
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Cserrobi
Törzstag
Törzstag
2657 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#130433 Üzenet linkje2010-04-05 10:09:01  Bulgária

Bulgária

Bulgária a Fekete-tenger partján fekvő állam a Balkánon. Legnagyobb hossza: 520 km, legnagyobb szélessége: 330 km Határok: északon Románia – 609 km, legnagyobb részben a Duna által (470 km), nyugaton Szerbia – 506 km, délen Görögország – 493 km, Törökország – 259 km, keleten Fekete-tenger – 378 km.



Hivatalos nyelv: Bolgár
Főváros: Szófia (София)



Domborzata
Bulgária földje változatos, felszínének majdnem fele dombos táj. Az ország nagy tájai:

Északon a lösszel borított, hullámos Duna menti táblásvidék, a Bolgár-tábla húzódik. A Balkán-hegység és a Duna között fekvő táj, mely az Elő-Balkánhoz kapcsolódik. Középidei üledékekből, főleg jura időszaki mészkőből álló táblás síkság. Része a Dunai-síkság, melynek vizszintesen rétegződő kőzetei felett folyami üledékréteg fekszik.
Dél-Dobrudzsa: a Dunai-síkság folytatása, az ország északkeleti szegletében északkelet-délkeleti irányba. Termékeny, sztyeppeszerű síkság.
A Balkán-hegységtől déli irányban, vele párhuzamosan fut a Bolgár-középhegység, legmagasabb kiemelkedésével, a Vitosával. A földtörténeti újkorban keletkezett Eurázsiai-hegységrendszer tagja, a magasabb csúcsok kristályos kőzetekből, míg az alacsonyabb részek jobbára középidei mészkőből állnak. Iránya nyugat-keleti, a szerb határtól a Fekete-tengerig terjed. Kb. 600 km hosszú. Legmagasabb pontja a Botev-csúcs (2376 m).
Nyugati-Balkán, fő vonulatai: Vraska, Csuka, Babin Nosz, Szv. Nikola, Csiprovec-Berkocai hegyek, keletre a Koznica és a Vracsanszka Planina.
Középső-Balkán, fő hegyvonulatai: Golema Planina, Rzsana, Murgas, Szofijszka-hegység, 2000 m-es csúcsok: Baba-csúcs, Vezsen-csúcs, Vaszil Levszki-csúcs, Hriszto-Botev-csúcs.
A Balkán-hegység déli oldalán medencék sorakoznak: Szófiai-medence, Zlatica-medence, Pirdopi-medence, Karlovói-medence, Kazanlaki-medence, Szliveni-medence.

Marica-alföld vagy Ruméliai-medence termékeny síksága fiatal, feltöltött síkság a Bolgár-középhegység és a Rila-Rodope masszívum között. A Momin-szoros kapcsolja össze a Szófiai-medencével.
Rila-Rodope masszívum: Az alföldtől nyugat felé találjuk a vonulatait, a délnyugati országhatárral párhuzamosan futó Sztruma folyótól keletre. A földtörténeti ókorban keletkezett, óidei kristályos kőzetekből, (pala, mészkő, homokkő) álló rögvidék, amely a későbbi tektonikus mozgások következtében és a glaciális átalakítás miatt megfiatalodtak, így sok helyen magashegységi domborzat alakult ki. Sok glaciális sziklacsúcs, tengerszem alakult ki. Legmagasabb pontja a Muszala (2 925 m), a Rila hegységben.
Bolgár tengerpart: a legkeletibb tájegység, a Fekete-tenger partján 378 km hosszú, északi része a Dobrudzsai part, délebbre ettől az Aranypart fekszik. Változatos, lankás dombokkal és kis hegyekkel tarkított vidék. Lassan mélyülő, homokos. Legalacsonyabb pont: Fekete-tenger 0 m

Éghajlata

Télen a hőmérséklet 0 és -7 C között mozog, csak nagyon ritka esetekben megy le a hőmérő higanyszála - 20 C-ig. A tavasz a mérsékelt szárazföldi éghajlatra jellemzően alakul. A nyár forró és párás – különösen Észak-Bulgáriában a Duna-part mentén. Dél-Bulgáriában a nyári hőmérséklet a Földközi-tenger éghajlatához hasonlóan 28-30 C körül mozog. Az ősz enyhe és kellemes. A legesősebb hónap a május, október és a november.

Kultúrája

Bulgária figyelemreméltó, ezer éves múltra visszatekintő kulturális örökséggel rendelkezik. Az ország területén 36 történelmi-kulturális rezervátum és több mint 40 000 kulturális emlékmű található. Ezek különböző történelmi időkből származnak: történelem előtti ásatások, trák sírok, görög archeológiái maradványok, római- és bizánci kori várak, az Első és Második Bolgár Cárság, a nemzeti reneszánsz idejéből fennmaradt történelmi emlékművek. Továbbá a nagyvárosok megőrzött építészeti együttesei valamint eredeti atmoszférát és egykori tipikus, reneszánsz korabeli bolgár építészetet megőrzött egész falvak, városok: Plovdivi óvárosa, Veliko Tarnovo, Koprivstica, Trjavna, Arbanaszi, Bozsenci, Zseravna, Melnik, Banszko, Kovacsevica, Neszebar, Szozopol. stb. Bulgáriában sok (több mint 160) templom és kolostor található. A kolostorok közül a leghíresebbek és a leglátogatottabbak a következők: rilai, bacskovoi, rozserii. trojani, preobrazseni, valamint az aladzsai kőkolostor. A turisták a kolostorok sokaságában éjszakázhatnak, s így teljes egészében átélhetik a szent helyek atmoszféráját. Az országban több száz nevezetes templom van, amelyek a bolgár ikonfestő iskolák egyedi képeit, falfestészetét, fafaragásait, középkori freskóit és ikonjait őrzik.
Bulgáriában hét történelmi - kulturális emlékmű és két rezervátum található, amelyek az UNESCO világörökség védnökségi listájában szerepelnek: a Szvestariban található - trak sírhely, Kazanlakban található -trak sírhely, a Madarai Lovas, a Szófia mellett levő Bojanai templom, az Ivajloban lévő kőkolostorok; a Rilai kolostor; Neszebár óvárosa, a bioszférás Szrebarna Rezervátum, valamint a Pirini Nemzeti Park.

Ünnepnapok

Január 1. Újév
Március 3. Bulgária török uralom alól való felszabadulásának napja
Húsvét két napja (Vasárnap és hétfő) a juliánus naptár alapján
Május 6. György nap, a Bolgár Hadsereg napja
Május 24. A szláv írásbeliség és kultúra napja
Szeptember 6. Bulgária egyesülésének napja
Szeptember 22. Függetlenség napja
December 25-26. Karácsony
December 31. Új Év
-------------------------------------------------------------------------------------

Úgy néz ki, hogy az idén erre az Országra esett a választás!
Aki erre járt és van tapasztalata vagy leírna bármit, azt nagyon szívesen olvasom. (utazás, szállás, látnivaló, stb.)


# 2
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
H.apci
Törzstag
Törzstag
2675 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#130438 Üzenet linkje2010-04-05 10:50:45  Válasz a #130433. hsz-ra Előzmény #130433

Ha kicsit konkrétabban kérdezel, talán tudok segíteni. icon_confused.gif Az őskorban végigjártam szinte az egész országot. icon_rolleyes.gif Mostanság is jártam ott, s az idei egyik utunk is oda vezet... icon_biggrin.gif
# 3
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Cserrobi
Törzstag
Törzstag
2657 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#130439 Üzenet linkje2010-04-05 11:00:21  Válasz a #130438. hsz-ra Előzmény #130438

Szia H.apci!!
Előre is köszönöm a válaszodat.
Sokat olvasgattam az országról, de nem nagyon tudom, hogy mit érdemes ott megnézni és mit nem.
Az is érdekelne, mivel kocsival megyünk, hogy Szerbia vagy Románia felé vegyem az irányt.
A parkolás mennyire gond odakint?
Szállásügyben azt ajánlották nekem, hogy ne foglaljak itthon mert kint 40-50%-al olcsóbban megúszom, ha kint keresek. Ez igaz?
A gasztonomiával is hadilábon állok, mert olvastam róla sok rosszat, igaz nem akarok én ott félpanziót befizetni, hanem amerre megkordúl a gyomrom ott eszünk valamit.
Remélem az ala carte étkezés nem annyira szörnyű.?
Ez jutott eszembe így hírtelen, de úgy is zaklatlak, ha nem gond.
Üdv:Robi

# 4
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
H.apci
Törzstag
Törzstag
2675 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#130442 Üzenet linkje2010-04-05 12:05:44  Válasz a #130439. hsz-ra Előzmény #130439

Szia Robi!

Még jó, hogy csak ennyi jutott eszedbe hirtelen. icon_eek.gif icon_lol.gif Írhatnék oldalakat, de megpróbálom első menetben röviden...

Ezt – ha még nem láttad és érdekel az ország – érdemes átnézni: http://hu.wikipedia.org/wiki/Bulg%C3%A1ria

Ha még nem voltál, akkor irány a tengerpart, talán a Napos Part, s onnan kirándulások a part mentén. Ezen kívül ami útba ejthető jövet menet; talán Szófia és a Rilai kolostor, vagy néhány más kolostor, aztán Veliko Tarnovo és a Sipka szoros, de én pl. most bekukkantok a déli hegyvidékbe is, mert arra alig jár valaki, s vannak szép részek, falvak, szurdokok, víztározók, stb. A tengerpart általában homokos, s ezért a víz nem kristálytiszta. Főszezonban tömeg van! icon_rolleyes.gif

Én ma már csak Szerbia felé megyek; sokkal gyorsabb. De ha egy kis kalandra vágysz, mehetsz a vaskapu felé is, de ezt elsőre még nem javasolom. Bulgáriában legutóbb (pár éve) még úthasználat átalányt és kocsi-fertőtlenítést kellett a határon fizetni; nem egy komoly összeg. A pénzváltással vigyázni kell, mert sok a trükk; erről majd később.

A parkolás csak akkora gond, mint itthon, kivéve a felkapott üdülőhelyeket, ahova néha be sem lehet hajtani, vagy csak az ott lakóknak, s általában ott fizetősek a parkolók.

Szállásügyben én más nézeten vagyok. Igaz, hogy helyben lehet olcsót találni, de az igazán jó helyek előfoglalással elkelnek. Tranzitszállásnál és egyébként is érdemes még a Booking.com-ot is megnézni, hihetetlen jó dolgokat lehet néha megcsípni. Ha konkrétabb lesz a terved, lehet, hogy lesznek tippjeim. Én most június végére foglaltam a Napos Parton vízparti, medencés szállodai szobát büféreggelivel 25,60 €/nap/szoba áron + 5 €/nap a saját parkoló, s csak a helyszínen kell fizetni! Foglaltam közvetlenül is szobát a hegyekben, s elfogadták (angolul) előleg átutalása nélkül is!

A kajával nem kell aggódni, mert pl. nagyszerű grillételeik vannak, s van nemzetközi konyha is elfogadható áron. Nem árt előre tájékozódni a kajákról akár a neten. A sopszka salátájuk meg vetekszik a görög salátával, sőt…! icon_biggrin.gif Vigyázni kell az apartmanos önellátással, mert a frekventált üdülőhelyeken méregdrága élelmiszerboltok vannak! icon_eek.gif Messzebb kell valahol alaposan bevásárolni előre, ha van fagyasztó.

Jó készülődést! icon_wink.gif icon_razz.gif

# 5
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Killerlaca
Aktív fórumos
Aktív fórumos
477 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#130470 Üzenet linkje2010-04-05 20:16:01  Válasz a #130433. hsz-ra Előzmény #130433

Szia Robi!

Gratula! Ez egy jó ötlet volt megnyitni ezt a topikot.
Engem is érdekel az Ország és várom az ide író emberek információit.

Köszönjük h.apci az információkat.

Laci

# 6
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Cserrobi
Törzstag
Törzstag
2657 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#130595 Üzenet linkje2010-04-07 15:52:49  Válasz a #130442. hsz-ra Előzmény #130442

Tisztelt H.apci!

Nagyon szépen köszönöm a válaszodat, elég hasznos dolgokat írtál.

A szállással kapcsolatba igen én is nézegettem ezt az oldalt is csak az a gondom az idén, hogy nem tudok előre foglalni.

Azt sem tudom, hogy a jövő héten hogy fogok dolgozni nem hogy a nyár végén hogy, esik a szabadság,na meg hogy mennyi időre engednek el még ez is kérdéses.

Ezzel azt akarom írni neked, hogy ez egy villám indulás lesz valószínűleg.

Ha viszont csak egy hétre tudunk elmenni, amit nagyon remélek nem így lesz akkor csak aktív pihi lesz a tengerparton és, ha beüt a rosszidő, akkor csavargunk egy kicsit.

De úgy is nézem, hogy a tengerparti szakaszon nem sok látni való van sajna.

De, ha valami eszedbe jut, akkor ne fogd vissza magad légyszives mert olvasgatni viszont szeretek.

Kellemes szép napot kívánok neked.

Üdv: Robi

# 7
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
H.apci
Törzstag
Törzstag
2675 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#130597 Üzenet linkje2010-04-07 17:02:27  Válasz a #130595. hsz-ra Előzmény #130595

Szia Robi!

Így nehéz ügy, mert nincs helyismereted. Én nem mennék ilyen jellegű villámlátogatásra egy hétre tök ismeretlen helyre, s főleg nem ilyen messze; már nem szeretem az ilyen izgalmakat. Bulgáriába meg pláne nem, mert ott még nagyobb a szórás a minőségben és árban is, mint a görögöknél, bár nagy a fejlődés. Legutóbb merő kíváncsiságból végigkérdezgettem egy csomó jobb szállodát a Napos Parton, s kivétel nélkül azt mondták, hogy helyben mindig sokkal drágább, mint irodánál, vagy a Booking.com-nál előre foglalva. Adtak árjegyzéket, prospektust, névjegyet, de lebeszéltek róla. Van néhány hely, ahol magánháznál meg lehetne oldani, de főszezonban helyismeret nélkül nagy a rizikója. A magánházaknál alig beszélnek idegen nyelvet, s fordítva bólogatnak (az igent és a nemet), mint nálunk; na gondolj bele egy párbeszédbe! icon_rolleyes.gif icon_lol.gif Szerintem keress valami más célpontot. Amúgy az utolsó pillanatban is szét lehet nézni a neten. Nekem tavaly volt olyan, hogy a foglaltat lemondtam egy sokkal jobbért szinte az utolsó pillanatban.

# 8
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
H.apci
Törzstag
Törzstag
2675 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#130643 Üzenet linkje2010-04-08 12:43:31  Gasztronómia vázlatosan

Mentalitás
A bolgárok nyíltak, barátságosak. Gyakran az utcán, megállókban séta közben is szóba elegyednek idegenekkel is. Szívesen és gyakran találkoznak barátaikkal, épp ezért a kávéházak éttermek a nap minden szakában zsúfolásig teltek.
Hamar meginvitálják a kedves vendéget a lakásukba. Illik egy pár szál virágot vinni a háziasszonynak és elmaradhatatlan a csokoládé ajándékozása. Bolgár családnál elképzelhetetlen, hogy a bármikor betérő vendéget ne kínálják édességgel. A vendégségbe érkezőnek az ajtóban nemcsak illik, de le kell húzni a cipőjét. Cipővel a lakásba belépni a bolgároknál neveletlenségnek számít. A vacsora 3-4 órán át is eltart a családnál és a vendéglőben egyaránt. A legnagyobb megtiszteltetés ha vendéget bárányvacsorával várják, és az asztalfőn ülő vendéget illeti a bárány feje – és a szeme.

Gasztronómia
Bulgária földrajzi fekvése Európa és Ázsia között meghatározza konyháját is. Bulgária a vitamindús zöldségfélék és a zamatos, édes gyümölcsök hazája. Tudnunk kell, hogy a bolgár ételek fűszeresebbek, olajosabbak, a mienknél. A bolgárok konyháját a zöldségfélék és gyümölcsök bőséges használata jellemzi. Bolgárok társaságában számítani kell a 3-4 óra hosszantartó vacsorákra, mind otthon, mind a vendéglátó helyiségekben. A vacsora "Muszkatova rakia"-val, vagyis muskotályos szőlőpálinkával és bőséges zöldségsalátával indul. A bolgár saláták királya a "Sopszka" saláta.

A bolgár konyha
Bob csorba - hagyományos bableves, bőséges gyógynövénnyel ízesítve, többnyire fehérbabból készítik.
Skembe csorba - pacal leves, amit kedvünk szerint magunk ízesíthetünk, foghagymával, ecettel és chilivel (Régebben speciális skembedzsijákban (kifőzdékben) főzték nagy kondérokban reggeltől estig).
A bolgár konyha hideg, nyári leves specialitása a tarator, melyet kissé felhígított kiszelo mljálakoból készítenek, apróra vágott uborkával, kicsi olajjal, kaporral és foghagymával ízesítenek.

Ha nyári időben az étteremben nyelvi ismeretek hiányában valamilyen meleg előételt kérünk, a pincér büszkén fog hozni fehérsajttal és tojásságával töltött, előre sült és lehámozott, bécsi szelet módjára bundázott paprikát. A "Piperki bürek" varázslatos étel!
A főétkezésnél a hús dominál. Agnesko, a báránysült a fő és az ünnepi eledel. Marha-(govezsdo) disznóhús (szvinszko), bárány (agnesko), szárnyas (pile, pática) - grillezve- (na szkara) kebapcse (darálthús rolád) vagy saslik mindig található az étlapon. Bulgáriában is, úgy mint nálunk, a legkedveltebb hús a sertés, de nem riadnak vissza a borjútól és a csirkétől sem. Áprilisban és májusban van a finom bárányhús szezonja. A sok borsmentával, zöldhagymával és rizzsel töltött, egészben sütött báránynak, még a magyar vendégek sem tudnak ellenállni, holott szokatlan és elég erős az íze.
Sertésből készült ételekkel ott nem fognak bennünket meglepni, hiszen pont úgy hasznosítják a sertés minden részét, ahogy mi is megtanultuk ezt a művészetet a szlávoktól a régmúltban. Régi hagyományt ismerhetünk meg a gyuvecs elkészítésénél. Agyagedényben szervírozott vagdalt hús, zöldség és krumpli, amely nevét a domináló zöldség határozza meg (pl. zöldbab, zöldborsó, gomba.) Ehetünk gyuvecs szasz gabi-t, zelen faszul gyuvecs-et.
Az Imam bajalda - töltött padlizsán török étel - amint erre a neve is utal.
Mussaka - (görög étel) krumpli, darált hús, padlizsán.
A nagyétkű hússzerető vendégnek ajánlhatjuk a mesana szkara - vegyes rostonsültet, amely grillezett ételek egyvelege.
Sopszka saláta - Szófia környékbeli parasztsaláta- mely apróra vágott paradicsom, uborka, hagyma, zöldpaprika, olíva olajjal, petrezselyemmel, ecettel leöntve, végül reszelt sajttal (sziréné-bolgár fehér túró sajt) meghintve.
Pecseni piperki - sültpaprika saláta- egészben megsütött zöldpaprika, olajos, ecetes lében tálalják, kézzel a kocsányán megragadva illik fogyasztani.
Kjopolu - péppé kevert sült padlizsán, borssal, foghagymával, olajjal keverve petrezselyemmel megszórva.
A vegetáriánusok a sokszínű zöldség és fűszer választékból gyógynövényekkel kiváló étkeket készíthetnek, illetve ehetnek.
A tengerparton hatalmas választékot kínálnak halételekből (riba) is.
Étkezés után kaskavál sajtot (juhsajt) vagy a fehér sajtot (túró sajt) - szirénét - ajánlanak. A bolgár tejtermékek büszkesége - a "szirene", vagyis a fehérsajt - tehéntejből vagy birkatejből ("ovcse szirene") készül.
Főként reggelire könnyű étel a baniza, (juhtúrós rétes) forró csípős sajttal leöntött levélbe töltött tészta, amelyeket számos standon árulnak, hozzá a kiszelo mljako vagy Ajran. Fogyasztása eredeti bolgár reggeli (zakuszka). Végül vakmerő próbálkozásként boza-t - sűrű maláta italt ihatunk.
A bolgárok bármikor - étkezés közben is - rágyújtanak cigarettára, s számukra megszokott, hogy jókedvre derítőt isznak.
Slivova-t egy valódi szilvapálinkát vagy egy Grodzovat - szőlő pálinkát, vagy egy Mastika-t - ánizspálinkát. A bolgár Rakiját érdemes megkóstolni. Pálinkázgatásuk rendszeres, mégis ismeretlen a nálunk megszokott –“fenékig-egyhajrásra” - jelszó. Az iddogálás közben a “meze” a borkorcsolya vendéglátóhelyeken és magánházaknál is elmaradhatatlan. A zsenge fokhagyma, felszeletelt, megsózott uborka, avagy a káposztával töltött savanyú paprika. Ha nem akadna más kísérő, a ljutenyicával megkent kenyér – ami hagyma, paradicsom, étolaj, petrezselyem zöld, és sóval készített püré - minden vendéglátó egység asztalán megtalálható.

Bor
A bolgár borkultúra több ezer éves történelmi múltra tekint vissza. Az első szőlőtőkét a trákok hozták Kis-Ázsiából. Egyike a legrégebbieknek a Pamid. A száraz borok az utóbbi években különösen kedvelté váltak. A vörösborok közül a Gamza, és Mavrud Autel és a Cabernet Sauvignont ajánlhatjuk. A legjobb fehérbor a rizling és a Misket.

Sör
A bolgár sört, a sört szeretőknek föltétlen meg kell ismerniük. A csapolt sör olcsóbb, gyakran jobb minőségű, mint az üveges sörök. A legismertebb a Zagorka egy pilseni típusú sör. Kellemes még az Astika és a Pleven. A közepes minőségű a Sumen és a Lom. (Bulgáriában először Kossuth Lajos sumeni tartózkodása alatt főztek sört a magyar szabadságharcos emigránsok.)

Kávé
A kávét Bulgáriában törökösen (tursko kafé) kis rézedényben főzik, és zaccosan szervírozzák. Természetesen kérhetünk presszó kávét vagy capuccinot is.

Üdítő italok
A csapvíz iható, de nagyon olcsón kellemes ásványvizet vásárolhatunk, szénsavas és szénsavmentes változatban is. Inkább utóbbi fogyasztását ajánljuk! Gyümölcslevek hatalmas választékával találkozhatunk, tiszta gyümölcsből tartósítószer nélkül készült.

Masztika
Az ánizs adja a görög nemzeti italnak számító ouzo (ejtsd: úzó) jellegzetes aromáját. Ugyanez az ital Macedóniában és Bulgáriában is ismert, ott masztika a neve. Házilag főként törkölypálinkából (ritkábban szőlőből) készítik, ami pedig kereskedelmi forgalomba került, azt általában gabonaszeszből.

# 9
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Cserrobi
Törzstag
Törzstag
2657 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#130658 Üzenet linkje2010-04-08 15:41:10  Válasz a #130597. hsz-ra Előzmény #130597

Szia H.apci!!

Az úti célunktól nem tántorodunk el és nem is vagyok egy elveszett gyerek az életbe.
Mondhatni szeretem az izgalmakat, és ha gondom támad azt is gyorsan meg szoktam oldani.
A szállással kapcsolatba, ha már tudom a dátumot, akkor gyorsan körbenézek a neten, és ha találok valamit, akkor foglalok, ha meg nem akkor próba szerencse.
Na meg még egy dolog, ha nem találok ott hirtelen és rám sötétedik, akkor irány a part, mint 20 évvel ezelőtt és bubukálunk ott egy jó nagyot.
Max akkor nem 2 sört iszok meg az este, hanem 8-at.

Az ételrendeléssel kapcsolatba meg az jutott eszembe és jót mosolyogtam most, hogy volt egy Román vendégem a minap és se németül se angolul nem tudott a drága és nagyon vicces volt mikor felállt és a kezével verdesett csípőre tett kézzel, hogy ő csirkét szeretne enni.
Gondolhatod mekkorát nevettem a konyhán, de kint is jót mosolyogtunk e vendéggel.

Na, lehet, hogy kint én is így járok vagy bemegyek a konyhába és megcsinálom a vacsoránkat és nem én fizetek nekik, hanem ők fizetnek nekem.
Köszönöm szépen az írásaidat igaz azt gondoltam többen ugranak erre a TOPIK-ra, de tévedtem.
Remélem, te nem hagyod el ezt a topikot, mert akkor nem lesz mit olvasnom mostanság a Hellaszon.

További szép délutánt kívánok neked.

Üdv: Robi

# 10
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
H.apci
Törzstag
Törzstag
2675 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#130660 Üzenet linkje2010-04-08 16:13:50  Válasz a #130658. hsz-ra Előzmény #130658

Ha már ilyen fafejű vagy, és ragaszkodsz Bulgáriához, akkor minden bizonnyal kinéztél már valamit magadnak. Ott minden kicsit más, mint a görögöknél, vagy a horvátoknál. Ha beavatsz az elképzeléseidbe, talán tudok pár tippel segíteni. Ha nem, hát nem, marad neked a felfedezés öröme... icon_lol.gif
# 11
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Cserrobi
Törzstag
Törzstag
2657 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#130661 Üzenet linkje2010-04-08 16:23:05  Válasz a #130660. hsz-ra Előzmény #130660

Én fafej még csak olvasok ezerrel és keresem azt a helyet ahol 7 éjszakát, de remélhetőleg 10 lesz belőle.
Csak aktív pihenésre gondoltunk az idén és ahogy olvasgatom ez az ország erre tökéletes.
Sok-sok homok és kevés látnivaló!
Azért nyitottam ezt a topikot, hogy hátha valakinek van jó tippje szállásügyben és a hozzá való éttermekkel kapcsolatba.
Nálam a szálloda az kizárt! Mert…ok tőle.
Szeretek akkor kelni mikor én akarok és nem az órámat (ami nincs) lesegetni, hogy mikor mehetek reggelizni vagy vacsorázni.
Tehát rövid gyors kérdésem: Város neve, szállás neve és hogy hol töltsem meg azt a pici pocakomat. icon_lol.gif

# 12
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
H.apci
Törzstag
Törzstag
2675 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#130667 Üzenet linkje2010-04-08 17:31:51  Válasz a #130661. hsz-ra Előzmény #130661

Azt hiszem, ebben így nem fogok tudni segíteni. Alapvető, hogy nyüzsgős, pörgős helyet szeretnél, vagy vidékiesen nyugisat. Mi 1968-ban voltunk először, s aztán még vagy tucatszor, de ma én is gondban vagyok, hogy hova is menjek. Kezdetben Neszebárba jártunk, ahol fix helyünk volt magánháznál az óvárosban (fürdő közös, konyha az udvaron, de legalább angol WC volt, s nem a pottyantós). Onnan buszoztunk naponta 6 km-re a strandra. Ma már szezonban ide be sem lehet hajtani kocsival, parkolhatsz jó pénzért a félsziget bejáratánál, s a maszek néha többet kér, mint egy olcsóbb szálloda. Az Újneszebári részen biztos találsz, de annak nincs romantikája, s a strand ott is távolabb van. Aztán mentünk a Napos Part túlsó vége után eső Vlasz faluba, de mára az egész falut felvásárolták, eltörölték a föld színéről, s mindenhol szálloda és méregdrága apartman-házak épültek. Voltunk párszor a Napos Patron olcsóbb szállodákban, ami jó volt, de mára már itt sem lehet akárhol parkolni, s a partot csak gyalog lehet megközelíteni, vagy ha ott laksz, parkolhatsz a szálloda fizetős parkolójában. A víztől távolabb előfordul ingyenes parkolás is. A Várna feletti nagyobb üdülőhelyeken ugyanez a helyzet, s ott domboldalban van minden, én nem szeretem. Van néhány kisebb település, mint pl. Obzor, Pomorie, Szozopol, stb, ahol sok a magánszállás, de mindenhol napi túra a strandig meg vissza. Mehetsz még délebbre, ott viszont tényleg csak a pihi van… Szálláshely persze mindenütt rengeteg van, az nem lehet gond, de az egyéb igények kielégítése már nem olyan egyszerű.

Ha bevállalod augusztus legvégét és szeptember elejét, akkor a Booking.com-nál a Napos Parton hihetetlen olcsó dolgokat találhatsz, s ha nem zavar 3-400 m távolság a tengertől, akkor meg pláne. Van apartman is, de nem látom be miért zavar egy ugyanilyen árban lévő szállodai szoba medencével, sokkal jobb helyen, büféreggelivel, amit 10 óráig megkaphatsz. Nem egy csoda az a büféreggeli, sőt néha egyhangú, de nagyon kényelmes, főleg akkor, ha egyébként vendéglőbe jársz. Ha megnézed, látod, hogy most lefoglalhatod, s 3-7 nappal az érkezés előtt még következmény nélkül lemondhatod, vagy módosíthatod, ha van hely ott, vagy máshol. Ez ma már min. 8 km hosszú komplexum, ahol válogathatsz a vendéglőkben, s egyéb szórakozási lehetőségekben, s bázisnak is jó kirándulásokhoz. Végigjárhatod a partot mindkét irányban, s legközelebb – ha lesz olyan – már fogod tudni, hova menj.

Lényegében végigjártunk mindent az évek során a román határtól Primorszkoig, s a Ropotámo folyóig, de végül maradtunk középen, a Napos Part körül...

# 13
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Cserrobi
Törzstag
Törzstag
2657 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#130668 Üzenet linkje2010-04-08 17:47:25  Válasz a #130667. hsz-ra Előzmény #130667

H.apci!!

Az uccsó mondatommal csak vicceltem, de remélem te ezt levágtad.
Nem vagyok az a típusú ember, aki elvárja azt, hogy megmondják még az utca nevét is ahol meg tudok szállni.
A szállodával kapcsolatba meg csak azt tudom mondani neked, hogy ott dolgozom, és nem akarok még ott is szállodába lakni mivel a fél életemet ott töltöm.
Gondolom, így már megértesz!
Elértem már abba a korba, hogy szeretem az igényes dolgokat.
Szeretem látni a tengert, ha kinyitom a szemecskémet és este mikor kiteszem azt a 110 kg-os se….et a teraszra akkor gyönyörködjek a kilátásba és a fények játékába.
Tudom, hogy ez egy sivár terület, de keresgélek valami szépet és, ha eljön az idő, akkor csak rákeresek és megnézem, hogy maradt-e hely.
Úgy néz ki öten mennénk és valami 3 hálós apartmant keresek vagy 2 hálós, de az egyik szobába 3 ágy legyen.
Rajta vagyok nagyon a szeren és naponta pár órát netezek és olvasok az országról és az útról mi is várható és mit kell beszereznem.
Nagyon jó amiket írsz és elég hasznos is. Köszi

# 14
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
H.apci
Törzstag
Törzstag
2675 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#130672 Üzenet linkje2010-04-08 18:20:56  Re:

cserrobi írta:
...Elértem már abba a korba, hogy szeretem az igényes dolgokat.
Szeretem látni a tengert, ha kinyitom a szemecskémet és este mikor kiteszem azt a 110 kg-os se….et a teraszra akkor gyönyörködjek a kilátásba és a fények játékába...

Ezzel már én is így vagyok, sőt, szeretem, ha ott a strand is. icon_redface.gif Jó keresgélést; van még idő...

# 15
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Cserrobi
Törzstag
Törzstag
2657 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#130674 Üzenet linkje2010-04-08 18:25:13  Re:

h.apci írta:
cserrobi írta:
...Elértem már abba a korba, hogy szeretem az igényes dolgokat.
Szeretem látni a tengert, ha kinyitom a szemecskémet és este mikor kiteszem azt a 110 kg-os se….et a teraszra akkor gyönyörködjek a kilátásba és a fények játékába...

Ezzel már én is így vagyok, sőt, szeretem, ha ott a strand is. icon_redface.gif Jó keresgélést; van még idő...

Annyira gyorsan mennek a napok, hogy már tiszta parába vagyok!

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Világjáró
1 2 3 4 5 6 7   >


Copyright © 2003-2024 Hellasz.hu