KÉPEK A FOTÓALBUMBÓL
LEGNÉPSZERŰBB ALBUMOK
NÉPSZERŰBB BESZÁMOLÓK
LEGNÉPSZERŰBB LEÍRÁSOK
LEGNÉPSZERŰBB INFÓK
LEGNÉPSZERŰBB RECEPTEK
NÉPSZERŰBB FÓRUMTÉMÁK
LEGUTÓBBI KOMMENTEK
LEGUTÓBBI LEÍRÁSOK
LEGUTÓBBI GÖRÖG HÍREK
LEGNÉPSZERŰBB ZENÉK
LEGUTÓBBI ÜZENETEK

Hírek


EU-párti államfője lett Görögországnak
A görög parlament szerdán megválasztotta államfőnek Prokopisz Pavlopuloszt. A korábbi konzervatív belügyminisztert és jogászprofesszort, meggyőződéses EU-párti politikust kedden jelölte a köztársasági elnöki tisztségre Alekszisz Ciprasz baloldali kormányfő.
A 64 éves Pavlopulosz a 300 fős parlamentben a megválasztásához szükséges legkevesebb 180-nal szemben 233 szavazatot kapott.
Az elnökválasztási folyamat decemberben kezdődött, de akkor a törvényhozás háromszorra sem tudta megválasztani az államfőt. Emiatt előre hozott parlamenti választásokat írtak ki, amelyeket a Sziriza baloldali párt nyert meg.
A jobbközép Pavlopulosz megválasztása az államfői tisztségre a baloldali kormányfő mellé a nemzeti egységet garantáló húszéves görög politikai hagyomány folytatása. Erre nagy szükség van, mivel Görögországnak – amelynek új kormánya elutasítja a két korábbi pénzügyi támogatásért cserében követelt megszorító intézkedéseket – megegyezésre kell jutnia a nemzetközi hitelezőkkel, közöttük az Európai Unióval.
A választáson Pavlopulosz riválisaként indult Nikosz Alivizatosz 66 éves alkotmányjogász, a Potami balközép párt jelöltje, akit a Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) is támogatott. Ő - szinte kizárólag e két párt képviselőitől - 30 szavazatot kapott.
Prokopisz Pavlopulosz a 85 éves Karolosz Papuliaszt követi az államfői székben, akinek március 13-án jár le a második ötéves mandátuma. Az államfő mindössze reprezentatív hatáskörrel bír Görögországban.

Forrás: index.hu


  2015-02-19 

  493 96% 




Villa Oasis - Nea Potidea - Halkidiki
Privát homokos strand, csodálatos kilátás, mindössze 100 m-re a tengertől.
..:: Halkidiki, Kassandra, Nea Potidea ::..