KÉPEK A FOTÓALBUMBÓL
LEGNÉPSZERŰBB ALBUMOK
NÉPSZERŰBB BESZÁMOLÓK
LEGNÉPSZERŰBB LEÍRÁSOK
LEGNÉPSZERŰBB INFÓK
LEGNÉPSZERŰBB RECEPTEK
NÉPSZERŰBB FÓRUMTÉMÁK
LEGUTÓBBI KOMMENTEK
LEGUTÓBBI LEÍRÁSOK
LEGUTÓBBI GÖRÖG HÍREK
LEGNÉPSZERŰBB ZENÉK
LEGUTÓBBI ÜZENETEK

Hírek


Hétfőn kinyitnak a görög bankok
Három hét zárva tartás után hétfőn kinyitnak a bankok Görögországban. Kissé enyhítenek a készpénzfelvételi korlátozásokon, de a külföldi utalásokra vonatkozó tilalom és a tőke mozgásának ellenőrzését célzó egyéb intézkedések érvényben maradnak - derült ki a görög kormány szombaton közzétett rendeletéből.

A helyi kibocsátású bankkártyával naponta felvehető készpénz összegét június 29. óta 60 euróban korlátozta a kormány. Ezt az előírást úgy változtatták meg, hogy a banki ügyfelek egy hét alatt legfeljebb 420 eurót vehetnek fel készpénzben számlájukról. Emellett hétfőtől ismét lehet fizetni külföldön a görögországi bankok által kibocsátott hitel-, illetve bankkártyákkal.

A három hétig tartó bankzárlat mintegy 3 milliárd eurós veszteséget okozott a görög gazdaságnak, nem számolva a turizmusból származó bevételek kiesését - írta a Katimerini című görög liberális napilap.
Kereskedelmi csoportokra hivatkozva az újság kiemelte, hogy csak a kiskereskedelmi forgalomban 600 milliós eurós veszteséget szenvedtek el, míg az exportőrök 240 millió eurós kieséssel számolnak. A vámhivataloknál mintegy 4500, nyersanyagokkal és késztermékekkel töltött konténer vesztegel.

A Görögország területén működő bankok megnyitásának engedélyezését az tette lehetővé, hogy az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtökön 900 millió euróval 89,9 milliárd euróra emelte a sürgősségi likviditási támogatásból (Emergency Liquidity Assistance - ELA) igénybe vehető források keretösszegét a görög bankok számára.

A kormányzótanács június 26. óta először emelte az ELA plafonját, a 900 millió eurós összeg pedig megfelelt a görög nemzeti bank kérésének. A görög kormány éppen azért kényszerült a bankzárlat és a tőkeellenőrzés bevezetésére, mert az EKB elzárta a pénzcsapokat, és a görög bankok nem jutottak friss likviditáshoz, miközben egyre több pénzt vontak ki a számlatulajdonosok.

Forrás: hvg.hu


  2015-07-19 

  306 86% 





Hirdessen itt!

..:: Bérelhető reklámfelület ::..