KÉPEK A FOTÓALBUMBÓL
LEGNÉPSZERŰBB ALBUMOK
NÉPSZERŰBB BESZÁMOLÓK
LEGNÉPSZERŰBB LEÍRÁSOK
LEGNÉPSZERŰBB INFÓK
LEGNÉPSZERŰBB RECEPTEK
NÉPSZERŰBB FÓRUMTÉMÁK
LEGUTÓBBI KOMMENTEK
LEGUTÓBBI LEÍRÁSOK
LEGUTÓBBI GÖRÖG HÍREK
LEGNÉPSZERŰBB ZENÉK
LEGUTÓBBI ÜZENETEK

Hírek


A mükénéi bronzkorban épült palotát tártak fel
A mükénéi civilizáció korában épült palota maradványait tárták fel görög régészek a dél-görögországi Spárta közelében.

A palotát valószínűleg a Kr.e. 17.-16. században építették, mintegy tíz szobája lehetett, és a maradványokon feliratok láthatók - közölte a görög kulturális minisztérium. Az épületet valószínűleg tűz pusztította el a Kr.e. 14.-13. században.

A 3,5 hektáros területen folyó ásatásokon találtak kultikus tárgyakat, mészkőfigurákat, egy bikafejjel díszített kupát, kardokat és falfreskótöredékeket és lineáris B írással vésett kőtáblákat.

A tűz, amely elpusztította a palotát, nem terjedt ki a közeli szentélyre, amely számos mészkő- és elefántcsont bálványszobrot, dísztárgyakat és 21 bronzkardot rejtett.

A térségben 2009 óta folynak ásatások, azóta feltártak már kőtáblára vésett feliratokat vallási ceremóniákról, nevekről, más kőtáblákat, amelyekből kiderült, hogy a térség a mükénéi kultúra egyik fontos adminisztratív központja volt. Itt találták meg Európa legősibb lineáris B írással írt kőtábláját, amelyet a mükénéi civilizáció használt. Ez a mai görög írás egy korai változata.

Az új felfedezés lehetővé teszi, hogy további kutatásokat folytassanak a térség politikai, adminisztratív, gazdasági és társadalmi szerveződéséről a mükénéi civilizáció korában, és új információkkal szolgál a mükénéi emberek nyelvrendszeréről és hiedelemvilágáról - olvasható a görög tárca közleményében.

A kulturális minisztérium szerint idén több mint 150 feltárás folyik Görögországban, ami "az ország kulturális örökségének, régészeti gazdagságának fontosságát mutatja meg".



Forrás: ma.hu


  2015-08-26 

  652 96% 





Hirdessen itt!

..:: Bérelhető reklámfelület ::..