KÉPEK A FOTÓALBUMBÓL
LEGNÉPSZERŰBB ALBUMOK
NÉPSZERŰBB BESZÁMOLÓK
LEGNÉPSZERŰBB LEÍRÁSOK
LEGNÉPSZERŰBB INFÓK
LEGNÉPSZERŰBB RECEPTEK
NÉPSZERŰBB FÓRUMTÉMÁK
LEGUTÓBBI KOMMENTEK
LEGUTÓBBI LEÍRÁSOK
LEGUTÓBBI GÖRÖG HÍREK
LEGNÉPSZERŰBB ZENÉK
LEGUTÓBBI ÜZENETEK

Hírek


Indul az újabb kormányalakítás
Bejelentette pártja, az eddig kormányzó baloldali Sziriza választási győzelmét vasárnap este Alekszisz Ciprasz augusztusban lemondott volt kormányfő. Úgy fogalmazott, hogy pártja hét hónapon át vívta egyenlőtlen harcát, és bebizonyította, "túl kemény ahhoz, hogy elhaljon". Ezzel egy időben Panosz Kammenosz, a Szirizával eddig együtt kormányzó jobboldali Független Görögök (ANEL) elnöke bejelentette, hogy a két párt már hétfőn hozzálát a kormányalakításhoz.

A görög elnöki hivatalban közölték, hogy Prokopisz Pavlopulosz államfő hétfőn kormányalakítási megbízást ad a 41 éves Ciprasznak. Ha a két párt kiegyezik a kormány összetételében, talán már aznap este vagy kedd reggel leteszi a hivatali esküt a kormány. A migrációs válságnak szentelt szerdai EU-csúcson azonban még az államfő fogja képviselni Görögországot egy korábbi megállapodással összhangban.

A legutolsó, a voksok nagyjából hatvanhat százalékának összeszámlálásán alapuló eredmények szerint a Sziriza a szavazatok 35,4 százalékát gyűjtötte össze, a jobbközép Új Demokrácia 28,3 százaléknyi voksot kapott, és a harmadik lett a szélsőjobboldali Arany Hajnal párt a voksok 7 százalékával. Rajtuk kívül még öt párt - kettő választási szövetségben - jutott be a parlamentbe, és közülük az ANEL a legkevesebb, 3,6 százaléknyi vokssal.

A távolmaradás kimondottan magas, 45 százalékos volt, ha figyelembe veszik azt, hogy Görögországban a választási részvétel hagyományosan magas szokott lenni.

Az abszolút többség megszerzéséhez a 300 tagú görög parlamentben legalább 151 mandátumot kell megszerezni. A Szirizának és az ANEL-nek együtt 155 képviselője lesz a parlamentben, és közülük 145-en a Szirizát fogják képviselni.

E két párt kormányozta hét hónapon át az országot a januári választások után, de ennél nagyobb többségre támaszkodott a parlamentben. A Sziriza és az ANEL programjában csak az volt a közös, hogy mindketten elutasították a megszorító politikát, a hitelprogram feltételeinek újratárgyalását ígérték. Ciprasz a múlt hónapban mondott le, miután pártjában fellázadtak a hitelezők kemény feltételeit tartalmazó harmadik pénzügyi mentőcsomag elfogadása ellen.

Forrás: hvg.hu


  2015-09-21 

  249 76% 





Hirdessen itt!

..:: Bérelhető reklámfelület ::..