KÉPEK A FOTÓALBUMBÓL
LEGNÉPSZERŰBB ALBUMOK
NÉPSZERŰBB BESZÁMOLÓK
LEGNÉPSZERŰBB LEÍRÁSOK
LEGNÉPSZERŰBB INFÓK
LEGNÉPSZERŰBB RECEPTEK
NÉPSZERŰBB FÓRUMTÉMÁK
LEGUTÓBBI KOMMENTEK
LEGUTÓBBI LEÍRÁSOK
LEGUTÓBBI GÖRÖG HÍREK
LEGNÉPSZERŰBB ZENÉK
LEGUTÓBBI ÜZENETEK

Hírek


Az új Messene múzeum

A peloponnészoszi Ókori Messenei Régészeti Múzeum további 800 négyzetméternyi kiállítóteret biztosít a meglévő építmény kapacitásán felül. A kibővített létesítményben további tárolóhelyek és időszaki kiállítások és oktatási programok számára kialakított helyiségek is helyet kapnak. A Kulturális Minisztérium Múzeumi Tanácsa a hét elején egyhangúlag elfogadta az előzetes muzeológiai tanulmányt.

Az ókori Messene lelőhelyen 1987-től a Krétai Egyetem professzorának, Petrosz Themelisnek 2023 októberében bekövetkezett haláláig feltárt rengeteg felfedezésnek köszönhetően az új régészeti múzeum 19 000 mozgatható műtárgyból álló válogatott válogatást mutat be. Ezeket a tárgyakat, beleértve az építészeti elemeket, szobrokat, kerámiákat, érméket, fémtárgyakat és csontokat, Themistoklis Sofoulis, Georgios Oikonomou és Anastasios Orlandos fedezte fel Themelis mellett.

A meglévő, 1968 és 1972 között épült, 183 négyzetméteres állandó kiállítási területtel rendelkező múzeumban nincs elegendő hely a kiterjedt régészeti anyag befogadására. Ezért a felújított szerkezetben könyvtárak, raktárak, vendéglátó helyiségek és még sok más található.

Az új múzeum, amelyet a Kulturális Minisztérium és a Peloponnészoszi Regionális Hatóság között létrejött programszerződés alapján egy nemzetközi építészeti pályázat nyomán alakítottak ki, a régi múzeum és az ókori Messénei régészeti lelőhely között helyezkednek el, összesen 2400 négyzetméteren. m. 1000 négyzetméteres lesz. kiállítási terület, ebből 900 nm. állandó kijelzőkhöz és 100 nm. időszaki kiállításokra, a régészeti lelőhely megtisztítására a szétszórt műtárgyaktól.

Az előzetes muzeológiai tanulmány szerint, amelyet a Messiniai Régiségek Ephorate munkacsoportja készített (Temelis tudományos tanácsadóval), az új múzeum az Ókori Messenét az anyagi maradványok és jelentések palimpszesztjeként mutatja be. Az elbeszélés középpontjában az Asclepeion áll, ahol a helyi szobrász, Damofontas dolgozott, és Messana istennő szentélye az ókori Messene Agorában.

Az állandó kiállítás öt tematikus szekcióra oszlik, a központi rész a városszervezéssel, a magán- és közélettel foglalkozik. Az alszekciók olyan témákat érintenek majd, mint az Asclepieion, erődítmények és határok, várostervezési rendszerek, vallási élet, temetkezési emlékművek, gazdasági és művészeti tevékenységek, színházi és oktatási helyszínek, magánvillák stb. Egy bevezető rész az ókori Messéne mitológiai és történelmi hátterét kutatja, egy másik pedig a régészeti lelőhely folyamatban lévő életét, beleértve annak kezdeteit és folytonosságát a bizánci és poszt-bizánci időkben.

Ugyanezen az ülésen a Múzeumi Tanács jóváhagyta a szintén peloponnészoszi Monemvasia kastélyvárosban található Yannis Ritsos házának önkormányzati múzeummá alakítására vonatkozó muzeológiai-muzeográfiai tanulmányt és világítási tanulmányt is. Ez a múzeum a költő életéből származó dokumentumokat, az általa készített akvarelleket és rajzokat, más művészeti alkotásokat, bútorokat, fényképeket és egyebeket mutat be.

Forrás: ekathimerini.com


  2024-02-12 

  223 89% 




..:: Autóbérlés ::..
Keresse meg a legjobb ajánlatot, hasonlítsa össze az árakat és
spóroljon akár 70%-ot!