KÉPEK A FOTÓALBUMBÓL
LEGNÉPSZERŰBB ALBUMOK
NÉPSZERŰBB BESZÁMOLÓK
LEGNÉPSZERŰBB LEÍRÁSOK
LEGNÉPSZERŰBB INFÓK
LEGNÉPSZERŰBB RECEPTEK
NÉPSZERŰBB FÓRUMTÉMÁK
LEGUTÓBBI KOMMENTEK
LEGUTÓBBI LEÍRÁSOK
LEGUTÓBBI GÖRÖG HÍREK
LEGNÉPSZERŰBB ZENÉK
LEGUTÓBBI ÜZENETEK

Hírek


Törvényjavaslat a tengerparti építkezésekre...

Környezetvédő szervezetek felszólítják a kormányt, hogy vonja vissza a görög strandokról szóló törvényjavaslat vitatott rendelkezéseit, amelyet szerdán terjesztettek elő a parlamenti bizottságban.

Nyolc csoport írt alá egy levelet, miszerint az új törvényjavaslat megszünteti a partvonaltól számított 30 méteres minimális védelmi határt, így lehetővé teszi a közvetlenül a tengeren történő építkezést.

Azt mondják, hogy mivel más mediterrán országok, például Franciaország és Spanyolország olyan védett part menti övezeteket hoznak létre, amelyek 100 méterről indulnak és 250 méterig terjednek a parttól, Görögország éppen az ellenkezőjét teszi a 30 méteres minimális védelmi határ eltörlésével.

A Földközi-tenger part menti övezeteinek integrált kezeléséről szóló jegyzőkönyvet aláíró országok legalább 100 méteres védőzónákat írnak elő, amelyet az Európai Unió ratifikált, Görögország azonban nem.

A törvényjavaslat megszünteti a „kis tengerparti területek” koncessziós tilalmát is (5 méternél kisebb hosszúságnál vagy szélességnél, illetve 150 négyzetméternél kisebb területnél).

Még ezeknek a kis, elszigetelt strandoknak a használatát is a szállodákra osztják ki.

A képviselőcsoportok szerint a törvényjavaslat nem vezet be érdemi pozitív intézkedéseket a tengerparti övezet hatékony védelmére és kezelésére, ugyanakkor hiányoznak a klímaváltozáshoz való alkalmazkodással kapcsolatos alapvető rendelkezések (pl. nincs utalás a tengerpartot fenyegető egyéb természeti vagy ember által előidézett kockázatokra). és a parti zóna, árvízkockázat).

A törvényjavaslat nem biztosítja a szükséges biztosítékokat és nem javítja a part menti illegális épületek azonnali eltávolításának kereteit.

„Az éghajlati válság idején az egészséges partvonalak védőpajzsot jelentenek az emberek és a gazdaság számára az egyre gyakoribb katasztrófákkal szemben.

„A tengerparti és tengeri ökoszisztémák védelme az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség leghatékonyabb és leghatékonyabb eszköze. Sajnos Görögországban a part menti ökoszisztémákat lakhatási és turisztikai fejlesztési területként kezelik ” – mondta a nyolc csoport.

„A tudományos ismeretek és a közelmúlt bebizonyította, hogy a part menti zóna folyamatos degradációja csak drámai katasztrófákat és felbecsülhetetlen nemzetgazdasági költségeket okozhat az utólag fizetendő kártalanítás terén.”

Felszólították továbbá a kormányt, hogy kifejezetten tiltsa meg az illegális építkezésekért felelős magánszemélyeknek vagy vállalkozásoknak az állami támogatások, illetve a támogatások és egyéb gazdasági ösztönzők igénybevételének jogát.

A nyilatkozatot a WWF Görögország, a Greenpeace, a MEDASSET, a Prespa Védelmi Társaság, a Görög Természetvédelmi Társaság, a Görög Madártani Társaság, a Callisto és az Ecological Recycling Society írja alá.

Forrás: greekreporter.com


  2024-02-23 

  282 84% 




..:: Autóbérlés ::..
Keresse meg a legjobb ajánlatot, hasonlítsa össze az árakat és
spóroljon akár 70%-ot!