KÉPEK A FOTÓALBUMBÓL
LEGNÉPSZERŰBB ALBUMOK
NÉPSZERŰBB BESZÁMOLÓK
LEGNÉPSZERŰBB LEÍRÁSOK
LEGNÉPSZERŰBB INFÓK
LEGNÉPSZERŰBB RECEPTEK
NÉPSZERŰBB FÓRUMTÉMÁK
LEGUTÓBBI KOMMENTEK
LEGUTÓBBI LEÍRÁSOK
LEGUTÓBBI GÖRÖG HÍREK
LEGNÉPSZERŰBB ZENÉK
LEGUTÓBBI ÜZENETEK

Infók


Görögország - A Függetlenség Napja
1821-ben a görögök fegyvert fogtak függetlenségük kivívása érdekében. Március 25-e volt az a nap, amikor megvalósult a 400 évig török fennhatóság és elnyomás alatt élő görögök vágya: a független Görögország. Ez a nap jelzi emellett a görög forradalom kezdetét is.

A felkelés eredete egészen 1814-ig nyúlik vissza, az úgynevezett Philiki Eteireía ("Baráti Testvériség") fedőnév alatt működő összeesküvéshez. Addigra már általánosan elterjedt a szabadság utáni vágy a görög társadalom szinte minden rétegében, főleg azok közt, akik a görög nyelvet, a "görögség" érzését fenntartották. A nyugati forradalmi eszmék, a fejlődés egyre intenzívebben táplálta bennük a szabadság iránti vágyat. A forradalom 1821-ben tört ki, amikor Alexandros Ypsilantis, a forradalom vezére egy kisebb csapattal átlépte a Prut folyót és behatolt Moldávia területére. Ypsilantis hamar elvesztette a csatát a törökökkel szemben, de ekkor, azaz 1821. március 25-én (a görög függetlenság napján) szórványosan ellenállás bontakozott ki a törökökkel szemben, 1822. január 22-én pedig hivatalosan is deklarálták Görögország függetlenségét. A törökök ugyan még próbálkoztak a hatalom visszavételével, de sikertelenül.1821-ben a görögök fegyvert fogtak függetlenségük kivívása érdekében. Március 25-e volt az a nap, amikor megvalósult a 400 évig török fennhatóság és elnyomás alatt élő görögök vágya: a független Görögország. Ez a nap jelzi emellett a görög forradalom kezdetét is.

A felkelés eredete egészen 1814-ig nyúlik vissza, az úgynevezett Philiki Eteireía ("Baráti Testvériség") fedőnév alatt működő összeesküvéshez. Addigra már általánosan elterjedt a szabadság utáni vágy a görög társadalom szinte minden rétegében, főleg azok közt, akik a görög nyelvet, a "görögség" érzését fenntartották. A nyugati forradalmi eszmék, a fejlődés egyre intenzívebben táplálta bennük a szabadság iránti vágyat. A forradalom 1821-ben tört ki, amikor Alexandros Ypsilantis, a forradalom vezére egy kisebb csapattal átlépte a Prut folyót és behatolt Moldávia területére. Ypsilantis hamar elvesztette a csatát a törökökkel szemben, de ekkor, azaz 1821. március 25-én (a görög függetlenság napján) szórványosan ellenállás bontakozott ki a törökökkel szemben, 1822. január 22-én pedig hivatalosan is deklarálták Görögország függetlenségét. A törökök ugyan még próbálkoztak a hatalom visszavételével, de sikertelenül.


  2004-03-24 

  1260 84% 




..:: Autóbérlés ::..
Keresse meg a legjobb ajánlatot, hasonlítsa össze az árakat és
spóroljon akár 70%-ot!