Sült tourlou, más néven sofagada, sofegado, sofiko és sympetherio.
Hozzávalók
2 padlizsán
2 cukkini
250 gr. gombó
2 hagyma
2 burgonya
3 érett paradicsom apróra vágva
3 db. fokhagyma
1/2 fl. olivaolaj
1/2 db. vágott petrezselyem
Só
Frissen őrölt bors
Elkészítés
Ha okrát használunk, miután megtisztítottuk (a kis kupakjuk körül), tegyük laposan egy serpenyőbe, szórjuk meg ecettel, és tegyük a tűző napon 1 órát, hogy megpuhuljanak. Ezután szűrőedénybe tesszük őket lecsepegni.
A padlizsánt, a cukkinit, a burgonyát vastag darabokra vágjuk, és egy tepsibe tesszük a sütőbe turlóhoz.
Vágjuk fel és adjuk hozzá a hagymát.
A fokhagymát a kés pengéjével feltörjük (olvasztjuk fel), és beletesszük az edénybe.
Hozzáadjuk az okrát (opcionálisan babot is adhatunk hozzá) és az apróra vágott paradicsomot.
Megszórjuk petrezselyemmel.
Sózzuk, borsozzuk az ételt, majd öntsük fel az olívaolajjal.
Adjunk hozzá vizet, hogy ellepje a serpenyő alját, körülbelül 1 csésze.
Fedjük le a héját, és 200°C-ra előmelegített sütőben süssük levegőn körülbelül másfél óráig.
Az első órában héjában, fedővel lefedve sütjük a turlót, majd levesszük a fedőt és hagyjuk, hogy az ételünk megpuhuljon, és megfelelően megfőjön. |