A 'καιρό' szot, inkabb akkor hasznalunk, amikor hosszu idorol van szo:
- Πόσο καιρό έμεινες στην Ελλάδα; (Mennyi ideig voltal Gorogorszagban?)
- Πέντε χρόνια. (Ot evig).
- Πόση ώρα ήσουν στο μαγαζί; (Mennyi ideig voltal az uzletben?)
- Πέντε λεπτά. (Ot percig).
A 'καιρό' szot, inkabb akkor hasznalunk, amikor hosszu idorol van szo:
- Πόσο καιρό έμεινες στην Ελλάδα; (Mennyi ideig voltal Gorogorszagban?)
- Πέντε χρόνια. (Ot evig).
- Πόση ώρα ήσουν στο μαγαζί; (Mennyi ideig voltal az uzletben?)
- Πέντε λεπτά. (Ot percig).
#86005petros 2008-11-29
Köszi Jorgo!
Amúgy tegnap a göröórán felvetettem az utóbbi három 'hezitálós' szituációt a tanárnőnek!
Szóval legalább annyiszor használják a 'χρόνο'-t, mint a 'καιρό'-t - persze az ilyen esetekben. De ezt már Jorgo letisztázta.
Aztán a 'ξέρω' és a 'γνωρίζω' szintén totál egál, ki hogy szokta meg, éppen mi esik a szájára (elhadart egy rakás mondatot így is, úgy is és arra jutott, hogy ő sem tudná igazából megmondani, amikor ne lehetne vagy egyiket, vagy másikat használni.
Végül:
'Δοκιμάζω' – ruhát, autót, ételt, italt, stb. fel/le/ki/meg… próbál
'Προσπαθώ'- megváltozni, görögül megtanulni, levizsgázni, bebizonyítani…stb… törekszik.
Köszi Jorgo!
Amúgy tegnap a göröórán felvetettem az utóbbi három 'hezitálós' szituációt a tanárnőnek!
Szóval legalább annyiszor használják a 'χρόνο'-t, mint a 'καιρό'-t - persze az ilyen esetekben. De ezt már Jorgo letisztázta.
Aztán a 'ξέρω' és a 'γνωρίζω' szintén totál egál, ki hogy szokta meg, éppen mi esik a szájára (elhadart egy rakás mondatot így is, úgy is és arra jutott, hogy ő sem tudná igazából megmondani, amikor ne lehetne vagy egyiket, vagy másikat használni.
Végül:
'Δοκιμάζω' – ruhát, autót, ételt, italt, stb. fel/le/ki/meg… próbál
'Προσπαθώ'- megváltozni, görögül megtanulni, levizsgázni, bebizonyítani…stb… törekszik.
#86002Jorgos 2008-11-29
˝˝Egy másik kérdés:
Ha azt akarom kérdezni, hogy 'Van (egy kis) időd számomra?'
Έχεις χρόνο για μένα;
vagy:
Έχεις λίγο χρόνο για μένα;
Jó mindkettő... :roll: :?: vagy egyik sem... :oops: :?:
Köszi.˝ - petros
˝ - petros
Szia Petros!
Én inkább a 'καιρός'-t használnám itt az időre.
Εχεις ( λίγο) καιρό για μένα;
Mind a harom jo!
˝˝Egy másik kérdés:
Ha azt akarom kérdezni, hogy 'Van (egy kis) időd számomra?'
Έχεις χρόνο για μένα;
vagy:
Έχεις λίγο χρόνο για μένα;
Jó mindkettő... :roll: :?: vagy egyik sem... :oops: :?:
Köszi.˝ - petros
˝ - petros
Szia Petros!
Én inkább a 'καιρός'-t használnám itt az időre.
Εχεις ( λίγο) καιρό για μένα;
Mind a harom jo!
#85984Stratos 2008-11-28
˝
Tehát, ott tartottunk, hogy 10 a századikon görögül (és angolul, ennyit kell majd guggolnunk! :twisted: :twisted: :twisted: );
Habár a kérdés feladója eddig nem nyilvánította ki, hogy miből is kapnak a nyertesek 10 a századikon darab (?) jutalmat, de amennyiben guggolásról lenne szó, akkor én teljesen önzetlenül átadom a részemet a Stratos tanár úrnak! :twisted:
A nyeremény átruházása nem nagy udvariatlanság, ugye? :P ˝ - Zsüli
Óh köszi a megtiszteltetést, de nekem nem újdonság!
:roll: Ugyanis, én minden nap guggolok a :idea: Google segítségével! :P
Egyébként, így lehet könnyen olyan példamondatokhoz jutni mint a 'hróno' és a 'keró' csak próbálkozni kell ezekkel (és más) a kulcsszavakkal, és több 100 a tizediken megoldás is érkezhet, különböző oldalakon, vagy különféle írásokban, vagy fórumokon szereplő mondatok eredményeként...
Tényleg... :roll: végül is... van különbség a matekban a 10 a századikon, és a száz a tizediken közt??? ( biztosan van valami különbség... - bár már nagyon régen matekoztam... :!: ... azért nem mindegy, hogy egy 100 tagú elefántcsordában 10-en állnak a századikra, vagy százan a tizedikre... 8) :lol: :lol: )
˝
Tehát, ott tartottunk, hogy 10 a századikon görögül (és angolul, ennyit kell majd guggolnunk! :twisted: :twisted: :twisted: );
Habár a kérdés feladója eddig nem nyilvánította ki, hogy miből is kapnak a nyertesek 10 a századikon darab (?) jutalmat, de amennyiben guggolásról lenne szó, akkor én teljesen önzetlenül átadom a részemet a Stratos tanár úrnak! :twisted:
A nyeremény átruházása nem nagy udvariatlanság, ugye? :P ˝ - Zsüli
Óh köszi a megtiszteltetést, de nekem nem újdonság!
:roll: Ugyanis, én minden nap guggolok a :idea: Google segítségével! :P
Egyébként, így lehet könnyen olyan példamondatokhoz jutni mint a 'hróno' és a 'keró' csak próbálkozni kell ezekkel (és más) a kulcsszavakkal, és több 100 a tizediken megoldás is érkezhet, különböző oldalakon, vagy különféle írásokban, vagy fórumokon szereplő mondatok eredményeként...
Tényleg... :roll: végül is... van különbség a matekban a 10 a századikon, és a száz a tizediken közt??? ( biztosan van valami különbség... - bár már nagyon régen matekoztam... :!: ... azért nem mindegy, hogy egy 100 tagú elefántcsordában 10-en állnak a századikra, vagy százan a tizedikre... 8) :lol: :lol: )
#85980Zsüli 2008-11-27
˝˝ Itt megtalálod: ˝ - lacka
˝ - lacka
Köszi Lacka!
Stratos: (Ez egy jó kis hasznos link volt (mentsük csak el...!)
a: 100
10 :arrow: megfelel => δέκα τριακονταδίς εκατομμύρια, ( ή 1 googol στα αγγλικά)
A nyeremény átruházása nem nagy udvariatlanság, ugye? :P
Üdv!
Zsüli
Ui: Ha mégsem guggolásról lenne szó, akkor még meggondolom...
S hogy ne csak OFF legyek, az órán megint hallottam egy szót, ami számomra olyan 'költői'. Ez a φωτογραφία (fényképezés, fénykép).
A φως (fény, világosság) és a γράφω (ír) szavakból keletkezett. Érdekes arra gondolni, hogy a papírra végül is a fény 'írja' a képet. :)
˝˝ Itt megtalálod: ˝ - lacka
˝ - lacka
Köszi Lacka!
A nyeremény átruházása nem nagy udvariatlanság, ugye? :P
Üdv!
Zsüli
Ui: Ha mégsem guggolásról lenne szó, akkor még meggondolom...
S hogy ne csak OFF legyek, az órán megint hallottam egy szót, ami számomra olyan 'költői'. Ez a φωτογραφία (fényképezés, fénykép).
A φως (fény, világosság) és a γράφω (ír) szavakból keletkezett. Érdekes arra gondolni, hogy a papírra végül is a fény 'írja' a képet. :)
#85966lacka 2008-11-27
˝Ez mit jelent?˝ - Zsüli
Itt megtalálod:
˝Ez mit jelent?˝ - Zsüli
Itt megtalálod:
#85963Zsüli 2008-11-26
˝ Akkor Neked is jár a δέκα τριακονταδίς εκατομμύρια...˝ - lacka
Köszi! Deee most akkor mi is az, ami jár nekem (is)?
A δέκα-t és az εκατομμύρια-t értem, de a τριακονταδίς-t nem találtam sem a Mohay szótárban, sem az in.gr-en.
Ez mit jelent?
˝ Akkor Neked is jár a δέκα τριακονταδίς εκατομμύρια...˝ - lacka
Köszi! Deee most akkor mi is az, ami jár nekem (is)?
A δέκα-t és az εκατομμύρια-t értem, de a τριακονταδίς-t nem találtam sem a Mohay szótárban, sem az in.gr-en.
Ez mit jelent?
#85953lacka 2008-11-26
˝Az εκατό százat jelent, a μύριοι tízezret. Azt pedig fejben is könnyedén ki lehet számolni, hogy 100 x 10000 pont egy egész millió! :D˝ - Zsüli
Akkor Neked is jár a δέκα τριακονταδίς εκατομμύρια...
˝Az εκατό százat jelent, a μύριοι tízezret. Azt pedig fejben is könnyedén ki lehet számolni, hogy 100 x 10000 pont egy egész millió! :D˝ - Zsüli
Akkor Neked is jár a δέκα τριακονταδίς εκατομμύρια...
#85952lacka 2008-11-26
˝Den miláo kalá Elliniká... ómosz, ász káno mjá próva, (posz thá petího...?)' - is számításba jöhetett volna neeem?˝ - Stratos
De, de, persze, csak próbálkoztam a két szóval.
˝Den miláo kalá Elliniká... ómosz, ász káno mjá próva, (posz thá petího...?)' - is számításba jöhetett volna neeem?˝ - Stratos
De, de, persze, csak próbálkoztam a két szóval.
#85944annita9 2008-11-26
Sziasztok! Én a Xrono-t hallottam gyakrabban...de a kairo is biztosan jó :)
Xatzigiannisnak (ejtsd: Hatzijánisz) van egy száma, aminek a címe:
Den exw xrono... :arrow:
Sziasztok! Én a Xrono-t hallottam gyakrabban...de a kairo is biztosan jó :)
Xatzigiannisnak (ejtsd: Hatzijánisz) van egy száma, aminek a címe:
Den exw xrono... :arrow: