˝Szia!
Tudnál nekem segíteni?
Érdekelne, hogy mit jelent ez a pár mondat...(bocsánat, hogy nem eredetében írom le, de ezt kaptam...)
'Pou einai'
'Permine ligho se parakalo poli apopse'
'Entaxi, tha se parimeno...'˝ - lussy
'Pou einai' = Hol van? (valaki vagy valami)
'Permine ligho se parakalo poli apopse' = ezt csak részben értem és nem akarok butaságot írni :roll:
'Entaxi, tha se parimeno...' = Rendben, várni foglak (téged) - DE: az utolsó szó nem 'perimeno'???
˝Szia!
Tudnál nekem segíteni?
Érdekelne, hogy mit jelent ez a pár mondat...(bocsánat, hogy nem eredetében írom le, de ezt kaptam...)
'Pou einai'
'Entaxi, tha se parimeno...'˝ - lussy
'Pou einai' = Hol van? (valaki vagy valami)
'Permine ligho se parakalo poli apopse' = ezt csak részben értem és nem akarok butaságot írni :roll:
'Entaxi, tha se parimeno...' = Rendben, várni foglak (téged) - DE: az utolsó szó nem 'perimeno'???
#76951lussy 2008-08-14
Szia!
Tudnál nekem segíteni?
'Pou einai'
'Entaxi, tha se parimeno...'
Szia!
Tudnál nekem segíteni?
'Pou einai'
#76950lussy 2008-08-14
Sziasztok!
Érdekelne, hogy mit jelent ez a pár mondat: Segítsetek légyszíves! (bocsánat, hogy nem eredetében írom le, de ezt kaptam...)
'Pou einai'
Köszönöm a segítségeteket elõre is, remélem, sikerrel járok!
:shock:
Sziasztok!
Érdekelne, hogy mit jelent ez a pár mondat: Segítsetek légyszíves! (bocsánat, hogy nem eredetében írom le, de ezt kaptam...)
'Pou einai'
Köszönöm a segítségeteket elõre is, remélem, sikerrel járok!
:shock:
#76878petros 2008-08-14
És akkor a
'ονειρεύομαι'és a 'κάνω όνειρα' ugyan azt jelenti?
Akkor a 'βολτάρω' = 'κάνω βόλτα'?
És akkor a
'ονειρεύομαι'és a 'κάνω όνειρα' ugyan azt jelenti?
Akkor a 'βολτάρω' = 'κάνω βόλτα'?
#76877lacka 2008-08-14
˝Sziasztok!
Sajna nincs gorog nyelv a gepemen, remelem ezt elnezitek nekem :-)))
Szerintem a 'kanoume volta' kijenento modban van, ugy lesz belole felszolito mod ha ele rakjuk az 'as' szocskat (szebb, ha a szamnevet is kiirjuk a fonev ele):
'As kanoume mia volta'
Ez igaz a tobbi hasonloan kifejezett cselekvesre is.˝ - Zsu80
Valóban, habár ugyanakkor Πάμε - megyünk is és menjünk is, amennyire én tudom (értelemszerûen szövegkörnyezet, írásjel, stb. függvényében).
˝Sziasztok!
Szerintem a 'kanoume volta' kijenento modban van, ugy lesz belole felszolito mod ha ele rakjuk az 'as' szocskat (szebb, ha a szamnevet is kiirjuk a fonev ele):
'As kanoume mia volta'
Ez igaz a tobbi hasonloan kifejezett cselekvesre is.˝ - Zsu80
Valóban, habár ugyanakkor Πάμε - megyünk is és menjünk is, amennyire én tudom (értelemszerûen szövegkörnyezet, írásjel, stb. függvényében).
#76835Zsu80 2008-08-13
Sziasztok!
'As kanoume mia volta'
Ez igaz a tobbi hasonloan kifejezett cselekvesre is.
Sziasztok!
'As kanoume mia volta'
Ez igaz a tobbi hasonloan kifejezett cselekvesre is.
#76769petros 2008-08-13
˝˝Sziasztok!
Egy kérdés:
Κάνουμε όνειρα = álmodjunk
Κάνουμε βόλτα = sétáljunk
Akkor a 'Κάνουμε' amolyan 'mûveltetõ' ige szerepet játszik ilyen esetekben?
Köszi.˝ - lacka
˝ - lacka
Vagy legalábbis sok olyan dolog van a görögben, amire nem önállóan használatos az ige, hanem a κάνω-val együtt a fõnév. Csinálni a kirándulást, csinálni a fürdést, csinálni a tusolást, stb. Szerintem ezeknél nem mûveltetésrõl van szó, pusztán így fejezik ki a κάνω-val (nem sétáltatunk, hanem sétálunk/sétáljunk, másképpen tehát csináljuk a sétát).
Jaja, erre gondoltam én is, csak kicsit kapkodnom kell a melóhelyemen a fórumozáskor ;-)
Igen a mûveltetés: mással csináltatni valamit, valakit cselekvésre bírni...
Köszi!
Tehát akkor ez is olyan mint az angolban: 'have a lunch', 'take a look at', 'take a picture of', 'take/have a shower', 'do gymnastics', stb. Szóval itt mint az angolban 'to have/to make/to do'= tenni, csinálni, stb egyfajta 'segédigeként' mûködik.
Akkor helyben vagyunk!
Κάνουμε βόλτα = sétáljunk = go for a walk
Κάνουμε όνειρα = álmodjunk = have a dream
˝˝Sziasztok!
Egy kérdés:
Köszi.˝ - lacka
˝ - lacka
Vagy legalábbis sok olyan dolog van a görögben, amire nem önállóan használatos az ige, hanem a κάνω-val együtt a fõnév. Csinálni a kirándulást, csinálni a fürdést, csinálni a tusolást, stb. Szerintem ezeknél nem mûveltetésrõl van szó, pusztán így fejezik ki a κάνω-val (nem sétáltatunk, hanem sétálunk/sétáljunk, másképpen tehát csináljuk a sétát).
Jaja, erre gondoltam én is, csak kicsit kapkodnom kell a melóhelyemen a fórumozáskor ;-)
Igen a mûveltetés: mással csináltatni valamit, valakit cselekvésre bírni...
Köszi!
Tehát akkor ez is olyan mint az angolban: 'have a lunch', 'take a look at', 'take a picture of', 'take/have a shower', 'do gymnastics', stb. Szóval itt mint az angolban 'to have/to make/to do'= tenni, csinálni, stb egyfajta 'segédigeként' mûködik.
Akkor helyben vagyunk!
Κάνουμε βόλτα = sétáljunk = go for a walk
Κάνουμε όνειρα = álmodjunk = have a dream
#76747lacka 2008-08-13
˝Sziasztok!
Egy kérdés:
Köszi.˝ - petros
˝Sziasztok!
Egy kérdés:
Köszi.˝ - petros
#76717petros 2008-08-13
Sziasztok!
Egy kérdés:
Köszi.
Sziasztok!
Egy kérdés:
Köszi.
#76393Stratos 2008-08-12
Én is feltettem a Közösen készített szótárat...
(Ami még korábban, a Többiek lelkes segítségével állt össze, amit Õlustaságom, még mindig nem javított ki...) :oops: :oops: :oops:
:idea: :arrow:
Ezt is lehet javítgatni, és tovább töltögetni... hogy minél több szó legyen a tarsolyban! 8)
Én is feltettem a Közösen készített szótárat...
(Ami még korábban, a Többiek lelkes segítségével állt össze, amit Õlustaságom, még mindig nem javított ki...) :oops: :oops: :oops:
:idea: :arrow:
Ezt is lehet javítgatni, és tovább töltögetni... hogy minél több szó legyen a tarsolyban! 8)