Szia Kriszta!
Még este nekiállok szerintem, de meglátjuk, hogyan haladok vele.
Mindenesetre köszönöm! :wink:
Szia Kriszta!
Még este nekiállok szerintem, de meglátjuk, hogyan haladok vele.
Mindenesetre köszönöm! :wink:
#30386Kriszta35 2007-06-06
Szia geot! :lol:
Látom elkezdted a fordítást, szólj ha segíteni kell, vagy egyrészét át akarod adni, mert jó hosszú szöveg.
Szia geot! :lol:
Látom elkezdted a fordítást, szólj ha segíteni kell, vagy egyrészét át akarod adni, mert jó hosszú szöveg.
#30379geot 2007-06-05
Nikos Xylouris
1936. július 7-én született, Anoyiában, Krétán.
Családjában nagy hagyománya volt a zenélésnek – rengeteg énekes és zenész volt közöttük. A családi környezet, és Anoyion környezete is nagy hatással volt munkásságára.
1941-ben német hódítók felégették falujukat, ami miatt arra kényszerültek, hogy elhagyják otthonukat és Mylopotamosra költözzenek.
A kis Nikos már akkor megmutatta, mennyire tehetséges a zenében – barátjával, Giorgi Kalomoirival énekeltek és mandolinon játszottak. Azonban kapcsolata Leonida Klado lyra-játékossal megváltoztatta véleményét, õ is szeretett volna megtanulni tõle lyrán játszani. Több mint másfél évig volt a tanítványa. Utána egyedül tanult, játszott mások elõtt, a falusi esküvõkön, keresztelõkön, ünnepekkor.
Lyra:
17 évesen Heraklionba ment dolgozni, a „Kastro” varietében lépett fel. Ahogy késõbb elmondta, kezdetben ez nagyon nehéz volt. „Azokat a változásokat, amik végbementek a városi életben, a krétai hegyi falvakban élõ emberek nem tudták megtapasztalni. A városban tangót, keringõt, rumbát, szambát táncoltak és mi kénytelenek voltunk megtanulni azokat a dallamokat, amiket ünnepségeken és fesztiválokon játszottak, hogy megélhessünk és végül lassanként megszerettessük velük a krétai zenét.”
A táncmulatságokban és ünnepségeken, ahol játszott, megismerkedett Ourania Melampjanakival, egy heraklioni tehetõs család lányával, akivel késõbb összeházasodtak. Ígyhát letelepedtek Heraklionban. 1958. november 21-én testet öltött elsõ felvétele, a 'Kritikopoula mou' ('Mia mavrofora otan perna').
1960-ban megszületett elsõ gyermekük, Giorgos, majd 6 évvel késõbb a második, Rinio.
Ebben az idõszakban két csoport létezett – a Moyntakikoi és a Skordalikoi. Nikos a kettõ között állt, nagy elõnye volt, hogy sokféleképpen tudott énekelni.
1966-ban elõször volt távol Görögországtól, amikor San Remo-ban, egy folk-fesztiválon lépett fel és elsõ helyezett lett. 1967-ben megnyílt Heraklionban az elsõ krétai varieté, az „Erwtokritos”. 1968 és 1969 között a „Zamaniá”-ban és nyáron az „Oasis”-ban lépett fel, ahol 2000 fõs sörfõzõ közönség elõtt játszott.
folytatása következik...
Remélem, sikerült pontosan fordítanom és nem írtam nagy butaságokat. :oops:
Stratos: Szerintem CSÚCS!!! Kíváncsian várom a folytatást!
Nikos Xylouris
1936. július 7-én született, Anoyiában, Krétán.
Családjában nagy hagyománya volt a zenélésnek – rengeteg énekes és zenész volt közöttük. A családi környezet, és Anoyion környezete is nagy hatással volt munkásságára.
1941-ben német hódítók felégették falujukat, ami miatt arra kényszerültek, hogy elhagyják otthonukat és Mylopotamosra költözzenek.
A kis Nikos már akkor megmutatta, mennyire tehetséges a zenében – barátjával, Giorgi Kalomoirival énekeltek és mandolinon játszottak. Azonban kapcsolata Leonida Klado lyra-játékossal megváltoztatta véleményét, õ is szeretett volna megtanulni tõle lyrán játszani. Több mint másfél évig volt a tanítványa. Utána egyedül tanult, játszott mások elõtt, a falusi esküvõkön, keresztelõkön, ünnepekkor.
Lyra:
17 évesen Heraklionba ment dolgozni, a „Kastro” varietében lépett fel. Ahogy késõbb elmondta, kezdetben ez nagyon nehéz volt. „Azokat a változásokat, amik végbementek a városi életben, a krétai hegyi falvakban élõ emberek nem tudták megtapasztalni. A városban tangót, keringõt, rumbát, szambát táncoltak és mi kénytelenek voltunk megtanulni azokat a dallamokat, amiket ünnepségeken és fesztiválokon játszottak, hogy megélhessünk és végül lassanként megszerettessük velük a krétai zenét.”
A táncmulatságokban és ünnepségeken, ahol játszott, megismerkedett Ourania Melampjanakival, egy heraklioni tehetõs család lányával, akivel késõbb összeházasodtak. Ígyhát letelepedtek Heraklionban. 1958. november 21-én testet öltött elsõ felvétele, a 'Kritikopoula mou' ('Mia mavrofora otan perna').
1960-ban megszületett elsõ gyermekük, Giorgos, majd 6 évvel késõbb a második, Rinio.
Ebben az idõszakban két csoport létezett – a Moyntakikoi és a Skordalikoi. Nikos a kettõ között állt, nagy elõnye volt, hogy sokféleképpen tudott énekelni.
1966-ban elõször volt távol Görögországtól, amikor San Remo-ban, egy folk-fesztiválon lépett fel és elsõ helyezett lett. 1967-ben megnyílt Heraklionban az elsõ krétai varieté, az „Erwtokritos”. 1968 és 1969 között a „Zamaniá”-ban és nyáron az „Oasis”-ban lépett fel, ahol 2000 fõs sörfõzõ közönség elõtt játszott.
folytatása következik...
Remélem, sikerült pontosan fordítanom és nem írtam nagy butaságokat. :oops:
Stratos: Szerintem CSÚCS!!! Kíváncsian várom a folytatást!
#30344geot 2007-06-05
Lehet, hogy este nekiállok a fordításnak (legalábbis egy részének), ha addig senki nem vállalja el. :)
Lehet, hogy este nekiállok a fordításnak (legalábbis egy részének), ha addig senki nem vállalja el. :)
#30324Stratos 2007-06-05
Akkor egyszer hadd kérjek én is, Tõletek valamit...
Segítenétek összeszedni-összerakni ennek az énekesnek is a dolgait?
Xilurisz Nikosz / Νίκος Ξυλούρης / Xylouris Nikos:
(1936. 07. 07. - 1980. 02. 08.)
Honlapja (kétnyelvû!):
Nikos Xilouris
THE LEGEND
OF CRETAN MUSIC
The most famous singer and lyra player of Crete. He was born in Anoghia, Crete, on 7th of July 1936. His first record of 'rizitika' songs was released in 1958. During the Colonels' regime his songs became signs of resistance for all of Greece. His unity of songs re-examine the relationship between tradition and the present. Many songs were also about the tense political climate in former Greece. He died in 1980 after a long illness.
VIDEOKLIP:
és
Akkor egyszer hadd kérjek én is, Tõletek valamit...
Segítenétek összeszedni-összerakni ennek az énekesnek is a dolgait?
Xilurisz Nikosz / Νίκος Ξυλούρης / Xylouris Nikos:
(1936. 07. 07. - 1980. 02. 08.)
Honlapja (kétnyelvû!):
Nikos Xilouris
THE LEGEND
OF CRETAN MUSIC
The most famous singer and lyra player of Crete. He was born in Anoghia, Crete, on 7th of July 1936. His first record of 'rizitika' songs was released in 1958. During the Colonels' regime his songs became signs of resistance for all of Greece. His unity of songs re-examine the relationship between tradition and the present. Many songs were also about the tense political climate in former Greece. He died in 1980 after a long illness.
VIDEOKLIP:
és
#30306geot 2007-06-05
Köszönöm Stratos!
Én is szívesen foglalkozom a kedvenc vagy kedvelt elõadóimmal.
Illetve tényleg annyi hasznos információt találtam eddig a Hellaszon, hogy úgy gondoltam, én is szeretnék egy ici-picit 'hozzájárulni' ahhoz, hogy még színesebb legyen. :oops: :)
Köszönöm Stratos!
Én is szívesen foglalkozom a kedvenc vagy kedvelt elõadóimmal.
Illetve tényleg annyi hasznos információt találtam eddig a Hellaszon, hogy úgy gondoltam, én is szeretnék egy ici-picit 'hozzájárulni' ahhoz, hogy még színesebb legyen. :oops: :)
#30293Kriszta35 2007-06-05
˝Kriszta Vigyázz! Veszélyesen beindultál! :lol: :lol: :lol:
(Egy maláji tigris-kalóz figyelmeztetése)
Vagy ez már két-három Kalóznõ vetélkedése? Hmmm? Rekuc...?˝ - Stratos
Ne viccelj Stratos!!Nincs itt verseny köztünk, sõt örülök, hogy más is zenefanatikus, és kutat, keres a neten. Hajrá lányok!!! :lol:
A másik a Te kedvedért volt a C:Real, mert írtad, hogy kezd tetszeni a zenéje, akkor hát tudjuk már meg kik is õk. :wink:
Tamtával meg Jox kedvére akartam tenni :oops: . Ha meg elfogynak a kedvenceim, akkor abba hagyom majd :P , és jöhetnek az újabb fanatikusok utánam :lol:
˝Kriszta Vigyázz! Veszélyesen beindultál! :lol: :lol: :lol:
(Egy maláji tigris-kalóz figyelmeztetése)
Vagy ez már két-három Kalóznõ vetélkedése? Hmmm? Rekuc...?˝ - Stratos
Ne viccelj Stratos!!Nincs itt verseny köztünk, sõt örülök, hogy más is zenefanatikus, és kutat, keres a neten. Hajrá lányok!!! :lol:
A másik a Te kedvedért volt a C:Real, mert írtad, hogy kezd tetszeni a zenéje, akkor hát tudjuk már meg kik is õk. :wink:
Tamtával meg Jox kedvére akartam tenni :oops: . Ha meg elfogynak a kedvenceim, akkor abba hagyom majd :P , és jöhetnek az újabb fanatikusok utánam :lol:
#30285geot 2007-06-05
Ó, a klipek elérési útját elszúrtam - nem tudom, miért.
A javítást elõre is nagyon szépen köszönöm! :oops:
Stratos: A legvadabb Kalóz is félreszúr néha... :lol: :lol: :lol:
MI KÖSZÖNÜNK MINDENT!
Ó, a klipek elérési útját elszúrtam - nem tudom, miért.
A javítást elõre is nagyon szépen köszönöm! :oops:
Stratos: A legvadabb Kalóz is félreszúr néha... :lol: :lol: :lol:
MI KÖSZÖNÜNK MINDENT!
#30284geot 2007-06-05
Kaiti Garbi/ Katy Garbi (Καίτη Γαρμπή)
1963 június 8-án született Athénban, Egaleoban.
Nagyon aktív énekes, 1989-tõl kezdve jelennek meg albumai – egészen napjainkig.
Kaiti egész fiatalon kezdte el énekesi karrierjét – húgával, Lianával, „Garbi sisters” néven, mikor 15, illetve 13 évesek voltak. Édesapjuk nem nézte jó szemmel énekesi pályájukat, de nem állt ígéretes karrierjük útjába. Õrangyalként vigyázott rájuk.
Kaiti már fiatalon megtanulta, hogy mi a munka és hogyan találhatja meg a saját útját. Emlékszik, hogy húgával tejet ittak a fellépéseik alatt a klubokban.
Szüleivel, (akiket nagyon imád) nagyon szoros maradt a kapcsolata egészen addig, amíg hozzá nem ment Dionisis Schinashoz, a modern pop-ikonhoz. 1999 júniusában megszületett elsõ gyermekük, egy kisfiú.
Néhány érdekesség:
- „Esena mono” címû száma nagy sikert aratott több országban is – mint például Törökországban, Oroszországban, Olaszországban, Azerbajdzsánban, Szerbiában stb.
- 1996-ban, New Yorkban a Radio City-ben énekelt
- Beceneve Ketoula
- Fõ zenei mûfaja a „Modern Laika” (leginkább Görögországban ismert)
- Nevét háromféleképpen betûzhetjük: Katy, Keti, Kaiti
- Kiadója a Sony BMG Music Entertainment (Görögország)
- Egyik legjobb barátja Anna Vissi
- Férje, a szintén híres görög énekes (Dionisis Schianis) egy ismert TV-mûsorban kérte meg a kezét
- Görögország legnépszerûbb elõadóival lépett fel egy színpadon (Giorgos Tsalikis, Sakis Rouvas, Antonis Remos, Paschalis Terzis, Tolis Voskopoulos, Antipas, Anna Vissi, ONE)
- Nyáron turnéra indul Görögországba és Észak-Amerikába Giorgos Tsalikis-szal és Thanos Janis-szal
- A Mega Channel tv-csatorna Efta thanasimes Petheres címû sorozatának 3 epizódjában szerepelni fog
- 2 albuma a 90-es években eladott albumok „top 10”-ében is benne volt
- 2000-ben megjelenõ „To Kati” címû albuma négyszeres platinalemez lett hazájában, háromszoros platina pedig Cipruson
- Kaiti Garbi és Despina Vandi egyidõben adtak ki egy azonos címû számot („Ante Gia”). A dalok nem hasonlítanak, de mindkettõ hatalmas sikert aratott.
• 1989 - Prova
• 1990 - Gyalia Karfia
• 1991 - Entalma Silepseos
• 1992 - Tou Feggariou Anapnoes - Gold CD (40,000)
• 1993 - Os Ton Paradeiso - Gold CD (40,000)
• 1994 - Atofio Hrysafi - Platinum CD (100,000)
• 1996 - Arhizo Polemo - 2X Platinum CD (180,000)
• 1997 - Evaisthiseis - 2X Platinum CD (130,000)
• 1998 - Hristouyenna Me Tin Keti - Gold CD (25,000)
• 1999 - Doro Theou - Gold CD (45,000)
• 2000 - To Kati - 4X Platinum CD (240,000), 3X Platinum in Cyprus
• 2000 - Ti Theloune Ta Matia Sou (CD Single) - Platinum CD (20,000)
• 2001 - Apla Ta Pragmata - 2X Platinum CD, 2X Platinum in Cyprus
• 2002 - Remix Plus (CD Single)
• 2002 - Mia Kardia (CD Single) - Platinum CD (20,000)
• 2003 - Emmones Idees - Platinum
• 2004 - Galazio Kai Lefko (CD Single) - no status
• 2005 - Eho Sta Matia Ourano - no status, Gold (in Cyprus)
• 2006 - Pos Allazei O Kairos - Gold
Néhány VIDEO klip:
Kaiti Garbi/ Katy Garbi (Καίτη Γαρμπή)
1963 június 8-án született Athénban, Egaleoban.
Nagyon aktív énekes, 1989-tõl kezdve jelennek meg albumai – egészen napjainkig.
Kaiti egész fiatalon kezdte el énekesi karrierjét – húgával, Lianával, „Garbi sisters” néven, mikor 15, illetve 13 évesek voltak. Édesapjuk nem nézte jó szemmel énekesi pályájukat, de nem állt ígéretes karrierjük útjába. Õrangyalként vigyázott rájuk.
Kaiti már fiatalon megtanulta, hogy mi a munka és hogyan találhatja meg a saját útját. Emlékszik, hogy húgával tejet ittak a fellépéseik alatt a klubokban.
Szüleivel, (akiket nagyon imád) nagyon szoros maradt a kapcsolata egészen addig, amíg hozzá nem ment Dionisis Schinashoz, a modern pop-ikonhoz. 1999 júniusában megszületett elsõ gyermekük, egy kisfiú.
Néhány érdekesség:
- „Esena mono” címû száma nagy sikert aratott több országban is – mint például Törökországban, Oroszországban, Olaszországban, Azerbajdzsánban, Szerbiában stb.
- 1996-ban, New Yorkban a Radio City-ben énekelt
- Beceneve Ketoula
- Fõ zenei mûfaja a „Modern Laika” (leginkább Görögországban ismert)
- Nevét háromféleképpen betûzhetjük: Katy, Keti, Kaiti
- Kiadója a Sony BMG Music Entertainment (Görögország)
- Egyik legjobb barátja Anna Vissi
- Férje, a szintén híres görög énekes (Dionisis Schianis) egy ismert TV-mûsorban kérte meg a kezét
- Görögország legnépszerûbb elõadóival lépett fel egy színpadon (Giorgos Tsalikis, Sakis Rouvas, Antonis Remos, Paschalis Terzis, Tolis Voskopoulos, Antipas, Anna Vissi, ONE)
- Nyáron turnéra indul Görögországba és Észak-Amerikába Giorgos Tsalikis-szal és Thanos Janis-szal
- A Mega Channel tv-csatorna Efta thanasimes Petheres címû sorozatának 3 epizódjában szerepelni fog
- 2 albuma a 90-es években eladott albumok „top 10”-ében is benne volt
- 2000-ben megjelenõ „To Kati” címû albuma négyszeres platinalemez lett hazájában, háromszoros platina pedig Cipruson
- Kaiti Garbi és Despina Vandi egyidõben adtak ki egy azonos címû számot („Ante Gia”). A dalok nem hasonlítanak, de mindkettõ hatalmas sikert aratott.
• 1989 - Prova
• 1990 - Gyalia Karfia
• 1991 - Entalma Silepseos
• 1992 - Tou Feggariou Anapnoes - Gold CD (40,000)
• 1993 - Os Ton Paradeiso - Gold CD (40,000)
• 1994 - Atofio Hrysafi - Platinum CD (100,000)
• 1996 - Arhizo Polemo - 2X Platinum CD (180,000)
• 1997 - Evaisthiseis - 2X Platinum CD (130,000)
• 1998 - Hristouyenna Me Tin Keti - Gold CD (25,000)
• 1999 - Doro Theou - Gold CD (45,000)
• 2000 - To Kati - 4X Platinum CD (240,000), 3X Platinum in Cyprus
• 2000 - Ti Theloune Ta Matia Sou (CD Single) - Platinum CD (20,000)
• 2001 - Apla Ta Pragmata - 2X Platinum CD, 2X Platinum in Cyprus
• 2002 - Remix Plus (CD Single)
• 2002 - Mia Kardia (CD Single) - Platinum CD (20,000)
• 2003 - Emmones Idees - Platinum
• 2004 - Galazio Kai Lefko (CD Single) - no status
• 2005 - Eho Sta Matia Ourano - no status, Gold (in Cyprus)
• 2006 - Pos Allazei O Kairos - Gold
Néhány VIDEO klip:
#30281rekuc 2007-06-05
ÓÓÓÓ már ott is vannak a képek! Csoda! :)
(még így zárójelben megjegyzem, hogy sztem a görög énekesnõk közül neki van az egyik legjobb hangja, de ez csak egyéni vélemény)
ÓÓÓÓ már ott is vannak a képek! Csoda! :)
(még így zárójelben megjegyzem, hogy sztem a görög énekesnõk közül neki van az egyik legjobb hangja, de ez csak egyéni vélemény)