"2 év után vezethetsz csak külföldön. Ez teljesen biztos így van!"
Az elsõ vezetõi engedély "kezdõ vezetõi engedélynek" minõsül, a kiadástól számított 2évig ( a lejárta rajta is van ), különbözõ kitételek és szankciók járhatnak vele, de ezek között nem szerepel a külföldön vezetés tilalma, betöltött 18. életév felett.
Na ugye megmondtam!
Ettõl függetlenül azt nem javaslom, hogy egyedüli sofõrként nekivágjon valaki egy éves jogsival az útnak. Ha van váltótárs nyugodtan elvezethet a pályán Budapesttõl Nisig, de a hegyi szakaszokon kell a tapasztalt sofõr, még így is elég veszélyes.
Üdv: Josza
Sziasztok ! Nos végig olvasva a hozzászólásokat érdekes dolgokat olvastam. A jogosítványomat egyik határon sem kérték. A Macedon HÕR a keresztneveket végig olvasta az útlevélbõl aztán bebélyegzett és mentünk. NEM ADTAM MÁST ODA CSAK A 4 DB ÚTLEVELET ! És magyarul köszön el tõlünk. ( biztos látta rajtam, hogy 4-5 éve a Macedon apartman szomszédommal reggelente együtt rakiztunk és söröztünk miután a kb 3 éves kislánya összeismertet minket ) Ez volt a legkomolyabb "molesztálás" az oda felé vezetõ úton. A Szerb-Macedon hartárt átépítik itt volt egy kis kavarodás a buszk személyautók és tgk között kb 35 perc várakozás.A Szerb oldalon a határ elõtt autópályát építenek MOL kúttal. Hazafelé ismét kimaradt pár bélyegzõ az útlevelekbõl. Ilyenkor néha az az érzésem mintha a zöldhatáron közlekednék. Így ezekbõl következik, hogy jõvõre újra erre megyek-jövök !
Ezt majd próbáld elmagyarázni egy pénzéhes saját zsebre dolgozó szerb vagy macedón rendõrnek, aki azt sem tudja mi fánn terem az NKH.
Nem hiszem, hogy szükség lenne rá, valószínûleg a "kezdõ jogosítványról" sem tud semmit. Ha valaki beleköthetne, az a magyar határõr, ha lenne ilyen elõírás, akkor nem engednék ki a határon.(ha õ vezet) Egyébként meg, ha bele akar kötni valamibe, akkor bele is fog, de ez nem kizárólag macedon/szerb gyakorlat.
Megjegyzem, még sosem volt velük semmi gondom. Igaz, ami elõ volt írva papír, az mindig meg is volt, meg a szabályokat is igyekszem betartani.
De itt és most az volt a kérdés, van-e ilyen elõírás! Nincs.
A magam részérõl csak úgy leparkoltam a Garivaldi utcában a Filopappou emlékmûve alatt, kutya sem bántotta az autót.
Ezt a meghúzásosdit eddig nem tapasztaltam és nem úgy néznek ki az autóik, bár valószínûleg nem dõlnének a kardjukba egy ilyen esetben. Ha navit használsz, a gyorsra állítsd, különben nagy városnézést akar rendezni!
"2 év után vezethetsz csak külföldön. Ez teljesen biztos így van!"
Az NKH szerint viszont szó sincs errõl.
"4. Kezdõ vezetõi engedéllyel szabad-e külföldön jármûvet vezetni?
-A vezetõi engedély a 18. életév betöltéséig csak belföldön jogosít jármûvezetésre. A 18. életév betöltése után külföldön is szabad vele vezetni, függetlenül attól, hogy az esetleg még kezdõ vezetõi engedély."
Az elsõ vezetõi engedély "kezdõ vezetõi engedélynek" minõsül, a kiadástól számított 2évig ( a lejárta rajta is van ), különbözõ kitételek és szankciók járhatnak vele, de ezek között nem szerepel a külföldön vezetés tilalma, betöltött 18. életév felett.
Én legutóbb a Lykavetos melletti egyik kis utcában parkoltam.
Már nem emlékszem az utca nevére, de van ott egy-két kissebb hivatali épület és azok elõtt van biztonsági õr (vagy portás).
Nem könnyû parkolóhelyet találni, de ha kitartó vagy biztos sikerül.
Szombat hajnalban érkeztünk meg Tolóba autóval. A határokon minden rendben volt, a macedón vámos még magyarul is beszélt egy kicsit, de persze azért, mert azonnal kérte az utasbiztosítást... Természetesen elég volt, amikor látta, hogy a kocsira is van külön biztosítás, akkor azonnal tovább is engedett.
Szeretném megkérdezni, hogy Tolóból Athénba hogyan juthatnánk el a legegyszerûbben kocsival. Hol érdemes lerakni? Hallottam itt olyat, hogy õrzött parkolóba kell letenni a kocsit, mert nem igazán izgatja õket, hogy ha meghúzzák a másik. Az útiköltségbe belekalkuláltuk így ha egy mód van rá, akkor kocsival mennénk.
szia azt javasolom 1-éves jogsival nem kellene gyakorolni az E-75-ön mert az egy olyan út ami néhol nem is út én éjszaka szoktam menni és találkoztammár világítás nélköli traktoral meg sáveltolást jelzõ táblával fekve a sáv közepén sok autóval és kamional a szalagkorláton-árokban és! nagyon sok keresztel-emléktáblával az útszélén de ha mégis neki vágsz nem árt egy tapasztalt válósoför és napal menj majd meglátod mirõl irtam és azztis miért van sok rendör (nem csak a pénz miatt) jó utat és ha gondvan segitsünk egymáson én mindíg megállok.
Üdv mindenkinek!
Felháborítónak tartom a macedonok viselkedését! Fõleg a konzulátusét!!!!
EU TB Kártya ?? Emberek benn a nevében EU!!!! REMÉLEM A macedónokat nem veszik fel a tagságba. Még az unión belül is korlátozott a használata, nekik minek!! A nemzetközi jogsi fogalmával meg tisztában lehetnének! Jövõre nagyon megfontolom, hogy lehúzok olaszba , kompal szépen áthajózukn GÖRÖGORSZÁGBA. Nem kötelezõ nekünk túristáknak
macedónba pénzt költeni!
Azért kellemes nyaralást az idén és jövõre is!
VÍGYÁZAT! Sziasztok 2001 -óta járok családommal görögországba nyaralni használtuk már a macedon illetve a vízumkényszer idején a bulgár utvonalat is. Az idén látva hanyan jártak porul a macedon határon én felhívtam a macadon követséget Bp-en ahol közölték, hogy kell!!! Eu-s tb kártya vagy baleset biztosítás és nemzetközi jogosítvány attól függetlenül , hogy Magyarország és Macedonia -fyrom is az 1968-as bécsi közúti közlekedés tagja így bármely magyarformátumu iratott el kellene fogadniuk.De eddig nem volt problémánk soha nem fizettünk egy fillért se most úgy nézz ki , hogy az idéntõl ezen nemzetközi egyezményeket MACEDONIA egyoldalúan felrugta. Meg jegyzem ,hogy EU -s tagfelvételi tárgyalások alatt áll nyugodtan lehet panaszkodni.( Mármint a konzulnak.)