a Tõzsér-féle könyvet sajna nem sikerült megszereznem, de már nem is bánom annyira, mert így is annyi megnéznivalót találtam, hogy bõven túl sok lenne.
Sziasztok!
Végre sikerült képet feltöltenem és egy nekem csodaszép részt szeretnék
veletek megosztani. Matala sokszor fényképezett oldala és a másik oldal.
Ezt Dél-Krétáról sem hagytuk ki, mert csodaszép
Csak sajnos nem jól csináltad, javítottam.
Valcsi csak késõbb láttam, hogy te mégegyszer bevágtad. bocsi.
Szeretném megkérdezni hogy ha kocsival megyek a szamária szurdokhoz és legyalogolom a csodás távot akkor hogy jutok vissza a kocsihoz?
Vagy érdemesebb inkább fakultativ kirándulással odamenni?
Elõre is köszi a választ
Szeretném megkérdezni hogy ha kocsival megyek a szamária szurdokhoz és legyalogolom a csodás távot akkor hogy jutok vissza a kocsihoz?
Elõre is köszi a választ
Elõre is köszi a választ
Szia!
A Samaria nem igazán kivitelezhetõ csak kocsival. Az indulási hely Omalos, de ott nem érdemes hagynod a kocsit, mert nem tudsz érte visszamenni. (Az elméleti legrövideb út valóban az lenne, hogy gyalog visszafelé teszed meg a 16 km-t, de ez azonkívül, hogy hülyeség , azt hiszem, hogy tilos is.)
A túra vége Agia Roumeli, ahonnan csak komppal tudsz továbbmenni Chora Sfakion (vagy Sougia, de az a hosszabb alternatíva) felé. Onnan pedig busszal tudsz visszamenni Chaniába. (Chora Sfakionban az esti utolsó busz megvárja az utolsó kompot Agia Roumelibõl.) Utána Chaniából kellene elbuszoznod újra az Omalosig a kocsidért... Ez az egész egy nagy kerülõ, ráadásul egy napba nem is tudom, hogy belefér-e.
De azért nem muszáj a fakultatív: lehet menni busszal is, én is így csinálnám: Chaniában hagynám a kocsit, onnan a helyi buszjárattal az Omalosig, legyaloglom a távot, a végén komp Chora Sfakionig, és onnan vissza busszal Chaniába a kocsihoz.
Elõre is köszi a választ
Lásd pontos és magyon részletes leírását az egész túrának, kivitelezésének módjainak a tartalom/leírások/4.oldal/Samaria-szurdok c. részben. Minden felmerülõ kérdésedre kapsz belõle választ.
Csúcsidõben a napi látogatók száma kb. 3.000! Ha mi pont ezt az idõszakot fogjuk ki, az eléggé elronthatja a hangulatnkat. Viszont, ha hajnalban, még jóval a kirándulóbuszok érkezése elõtt stratolunk, akkor nem sok mindenkivel találkozunk útközben. Jó, és aránylag olcsó szállásheleket lehet találni Omalos faluban. Az elsõ kiránduló buszok kb. 7:30-kor érkeznek, és ettõl kezdve szünet nélkül jönnek az újabb és újabb buszok, egészen 11 óráig. Elindulhatunk 12 óra után is, akkor talán egy vándorral sem találkozunk, de nagy valószínûséggel az éjszakát Agia Roumeliben kell eltöltenünk, mert az utolsó hajó Chora Sfakion felé, már elmegy, amikor a tengerhez érünk.
Ha saját vagy bérelt autóval Omalosig megyünk és ott hagyjuk, akkor fenn áll a probláma, hogyan hozzuk majd el. Tehát ez nem a legjobb megoldás.
Alternatívaként a KTEL buszaival eljuthatunk kora reggel Omalosba, (a buszsofõrnek csak annyit mondjunk Xyloskalo - jelentése: falépcsõ - és tudni fogja, hová akarunk eljutni) majd a kirándulás végén visszahajózunk Chora Sfakionba vagy Sougiába vagy Paleochorába, de ott nem valószínû, hogy elérjük az esti buszt Chania felé.
Ha csoportosan vagyunk, akkor a legpraktikusabb egy taxit bérelni Omalosig. Chaniaból ez kb. 60 Euróba kerül.
Persze a legegyszerûbb egy szervezett túrára jelentkezni, amit a sziget nyugati felén szinte az összes utazási irodában és szállodában is foglalni lehet. Így a klimatizált busz minket a szállodától a szállodáig visz és még vezetõnk is lesz. Mégsem jelenti ez azt, hogy a csoporttal maradva kellene kirándulni, mindenki a maga ritmusában halad és a csoport végül Agia Roumeliben találkozik egy elõre megbeszélt idõpontban. Ezek a kirándulások nem is olyan nagyon drágák.
Omalos déli oldalán, Xyloskalónál, 1200 méteres magasságban végzõdik az út. Ezzel el is értük a szurdok bejáratát.
túra során bizonyos szabályokat figyelembe kell vennünk: pl. hogy a szurdok teljes egészében csak májustól októberig van nyitva.
A téli idõszakban megtelítõdik vízzel és veszélyessé, átkelhetetlenné válik. Erõs esõs napokon hasonlóképp nagyon hamar megtelhet vízzel, így ilyenkor is bezárják. Ilyenkor kifejezettem veszélyesek a kõlavinák, kõomlások. A hasadék csak nappal tart nyitva, és ha valaki a délutáni órákban nekivágni, azt a belépõ vásárlásakor figyelmeztetik, hogy meddig tartózkodhat a szurdok területén. A belépõ ára 5 Euro, gyerekeknek 15 éves korig ingyenes, diákoknak félárú (2005-és adat). Hivatalos nyitvatarás: április 10- október 31, 06-16 h. 16 óra után csak mindkét bejárat felõl két kilométert szabad a szurdokba menni.
Mit kapunk ezért a 5 Euróért? Az ösvény gondozott, és meglehetõsen jobb állapotban van, mint más gyalogösvények Krétán. Az egész szakaszon vannak helyenként õrök, akik egymás között rádióval tartják a kapcsolatot, és feladatuk, hogy segítséget nyújtsanak a turistáknak, valamilyen nehézségek, vagy sérülés esetén. Az elhagyott Számária faluban még egy orvos is állomásozik. Az ösvény mentén van néhány forrás, ahonnan ivóvizet lehet magunkhoz venni, hogy ne kelljen, olyan sok italt magunkkal cipelni. Egyébként a patak vize is iható! Pár kilométerenként WC-ket és szemetesládákat is létesítettek.
Meglepõen kevés a szemét, ha a kirándulók magas számát nézzük. Az õrök feladata az is, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy sötétedés elõtt mindenki elhagyta a szurdok területét. Ezért meg kell õrizni a belépõkártyákat a kijáratig, mert ott számon tartják, hány ember tartózkodik a hasadékban, és ha nem mutatták be mindegyik kártyát, akkor keresni kezdik azokat, akik még nem jöttek ki.
Az egész szakaszon tilos tüzet rakni, sátrazni, éjszakázni! Tilos kerékpárral bemenni! Tilos úszni a patakban! Mivel az egész szurdok egy nemzeti park, és ezáltal környezetvédelmi terület része, így óvnunk kell minden élõlényt és növényt, amikkel utunk során találkozunk. Tilos bármit gyûjteni, és magunkkal vinni, tilos a geológiai képzõdmények, kulturális emlékek, táblák és más létesítmény rongálásának minden formája! Tilos bármely állatra vadászni! A látogatók által magukkal hozott állatok (kutya) nem ereszthetõk szabadon. A szemetet csak a kijelölt helyeken szabad eldobni. Dohányozni is tilos (kivétel, az erre kijelölt helyek)! Mindezen rendeletek megsértése bírságot vonhat maga után!
Kimásoltam, de ez csak egy részlete, van tovább is!
Én minden szempontból/az van sok/ a fakultatív megoldást választanám.
Ezt, a sok ismerõs tapasztalata alapján merem állítani,mert mi még sajna nem tettük meg ezt az utat,egyenlõre csak keletet jártuk és onnan nem indítottak fakultatív kirándulást egyszersem, amikor Stalisban vagy Achliában táboroztunk.Saját szakálamra onnan kocsival nem is akartam
ebbe belekezdeni, mert körülményes. Az én véleményem ez és ha egyszer eljutunk még Krétára maradunk is ennél.Végül is és úgy is a saját belátásod szerint fogsz cselekedni.
Üdv: Atosz
Legutóbb atosz szerkesztette (2008-08-07 23:19:45), összesen 1 alkalommal
Én minden szempontból/az van sok/ a fakultatív megoldást választanám.
Ezt, a sok ismerõs tapasztalata alapján merem állítani,mert mi még sajna nem tettük meg ezt az utat,egyenlõre csak keletet jártuk és onnan nem indítottak fakultatív kirándulást egyszersem, amikor Stalisban vagy Achliában táboroztunk.Saját szakálamra onnan kocsival nem is akartam
ebbe belekezdeni, mert körülményes. Az én véleményem ez és ha egyszer eljutunk még Krétára maradunk is ennél.
Üdv: Atosz
Szerveznek Stalis-ból is túrákat ; indulás még napkelte elõtt ...
Egy pár éve amikor Stalisban voltunk,a kevés gyalogolni szeretõ magyar hiányában
ez nem jött össze.Nem vállalták fel a hosszú út mozgás és energia igényét
Õk inkább esznek-isznak, dagadnak.Mi pihenni jöttünk ide jelszóval... Magyar mentalitás."Szevasz Vera"
Délrõl meg valóban nem indítottak ide programot.
Akkó irány Ag.Nikolaos...
Mi is Dél-Krétára megyünk
Apart mentén simán át lehet jutni Matalára kocsival
Nagyon remélem, hogy igen, mert mi is arra tervezünk menni! De két hét múlva teljesen biztosra meg fogom tudni mondani, meg azt is, hogy mennyi ideig tartott.