#1815642012-03-30 11:28:25 Válasz a #181468. hsz-ra
MaciG!
Átsiklottam egy kérdésed felett, a válasz: júni elején még elég hideg a víz, de mi azt szertjük (18-20 fok).
és találtam neked egy oldalt helyi utazásszervezőről: ITT
#1815742012-03-30 17:24:19 Válasz a #181552. hsz-ra
Szia Kónyu!
Hát nagyon megéheztem tegnap este, amikor megnéztem a képeidet! De jó is lenne ott ülni az Ionianban vagy akármelyik másik tavernában Lefkadán vagy tulajdonképpen akárhol.
Nagyon érdekesen alapoztok meg, nálunk az M+M (Metaxa & Mythos) az indítás, a Mythos mellé nem bánom a görögsalit, sült apróhalat, vagy egyéb apróságot. Aztán néha már a főételnél már nem vagyok éhes (ha frapéval, levessel, salival alapoznék, akkor tuti nem férne belém semmi).
És a legrémesebb az, hogy a desszert már végképp nem fér belém - pedig gyakran eltervezem, hogy ezt vagy azt megkóstolok...
#1815852012-03-30 20:41:34 Válasz a #181574. hsz-ra
Mediterraneo!
Ha 6 körül hazaérsz a napi progiról, megnyugtatod a hasad, majd 2-3 órányi séta után nem tudsz megenni egy előételt (tzatziki, cheese saganaki, stb.), egy főételt (mousaka, stifado, polip, hal, egyéb) egy kis háziborral, akkor többet szóba sem állok Veled
MaciG!
Akármennyi is a vízhőfok, ha jön egy szelesebb nap, 2-3 fokkal is lehűti a vizet, de egy 3 napos akár 4-5 fokkal is !! Tavaly Kefán egyszer használhattam a neoprén shortimat, 2 hétig úgy hullámzott a tenger, hogy csak 15-20 percekre mentem be a vízbe (persze többször egy nap), de beöltözni csak akkor éri meg, ha 2-3 órára tervezel. Egyébként ez a 25 év alatt ezenkívül még 1x fordult velünk elő, még Korfun Paleokastritsán úgy lehűlt 2 szeles nap után a tenger, hogy fájt a fejem a hideg víztől, szerencsére ez az utolsó napokra esett, és így a gyerekek miatt a medencére szorultunk.
Úgy-hogy reggelenként szurkolj, hogy sima tükrű, békés tengerre ébredj! Ráadásul a hajós kirándulások is ehhez igazodnak, nagy hullámoknál erősen korlátozzák a kirándulást.
#1815882012-03-30 20:59:02 Válasz a #181586. hsz-ra
Egy másik fotómon - pár éve az itt látható lépcsősor még nem volt meg. lehet, hogy a MaciG által linkelt fotó régebbi, mert az említett lépcsőt nem látom rajta, de a többi stimmel.
Nagyon szép ez kis öböl, én ilyen képet találtam, itt már nem annyira békés
Lehet, hogy a lépcső is azért épült, hogy benépesülhessen, mert ha jól látom, másfelől nem lehet, megközelíteni, illetve a vízről, azért lehet.
#1816152012-03-31 00:01:43 Válasz a #181610. hsz-ra
melus16!
A zsufi egyfelől szezonfüggő, másfelől napszakfüggő. Június elején mondjuk délig úgy-4-5-en voltunk, aztán elkezdtek szállingózni a vizitaxik a lustább utasokkal. A mobilisabbaknak Vassilikitől vagy 3-4 km-re kell elgyalogolniuk, lehet, hogy kevesebb, már nem emlékszem pontosan, vagy autóval-motorral rossz minőségű (2008-ban!) földúton úgy 50-100 méterre megközelíthető. Délután 4-5 órára lehettünk vagy 30-40-en, de kezelhető volt a "tömeg". Mondjuk július-augusztusban már nem esküszöm a békés feelingre Egyébként kétoldalt a sziklák jól búvárkodhatók, a bejárati oldal közelében kisebb öbölszerű barlang is van, ott találkoztam egy ilyen fura jószággal:
A vízből kiálló sziklákon pedig csillag-dömpinggel találkoztam:
#1816262012-03-31 10:37:00 Válasz a #181615. hsz-ra
Szia Kónyu!
Azért nem olyan nagy a tömeg, hogy emiatt kimaradjon.
Hogy idén belefér-e, az majd elválik, de Lefkadát is látnom kell.
Inkább az a bajom, hogy a telepített napernyőkkel már veszít a varázsból.
Mint Thassoson a Márványpart. Én már csak a nagyobbat láthattam érintetlennek, a kicsit nem. Napernyő-erdő, büfé, tuc-tuc zene.
#1816332012-03-31 12:12:51 Válasz a #181626. hsz-ra
Szia!
Aghiofilire érdemes reggel menni, akkor még a napernyők kipakolása előtt élvezhetitek egy kicsit a nyugalmat. Mi legalábbis ezt tettük.
Az odajutás pedig könnyű (sztem a neten túl van dramatizálva ez a kérdés), nem muszáj a víz felől megközelíteni, anno ezt írtam róla:
"Vasiliki keleti végéből indul egy autóval is jól járható földút, amin egy nem túl hosszú szakasz megtétele után egyszer csak egy kerítésbe ütközünk keresztben az úton. Innét már csak gyalogosan vagy motorral lehet továbbmenni. Leparkolunk, és összeszedve a cókmókjainkat, nekiindulunk. Nem nagyon, de folyamatosan lejt az út (visszafelé értelemszerűn majd emelkedő lesz), viszont pár kanyar után számomra meglepően hamar véget ér. Valahogy hosszabbra számítottam az internetes leírások alapján, de persze nem baj, hogy máris itt vagyunk. "
Ha már ennyi étel került elő mostanában a fórumon, elmesélem a mai nap fura szokását.
Görögországban mindent átsző a mitológia, az egyik ilyen történet a mai naphoz kapcsolódik.
Az öreg Plakakanisz (Πλάκα Κάνεις) királynak egy öreg halász békákat adományozott hálája jeléül. Az uralkodó meglepődött, ám szólt szolgálóinak, hogy készítsenek ízletes lakomát belőle. Ez meg is történt és Plakakánisz örömmel tapasztalta, hogy nem csak kiváló étel a béka, hanem a férfikedvet is jelentősen növeli. A ’béka ünnep’ (γιορτή του τρελου) 1756-os bevezetése óta Görögországban a januári születések kb 34%-kal nőttek meg. Az elmúlt napokban itt, Lefkadán is sokan szedtek békát és ma sok helyen szerepel a menüben béka, különböző módon elkészítve.
Én nem biztos, hogy megkóstolom, mindenesetre érdekes.