#1265762010-02-22 21:01:02 Válasz a #126519. hsz-ra
A Timanfaya park azért kicsit más, a Teidénél sokkal szabadabb a mozgás. Sőt, gyakorlatilag minden más nemzeti parkban szabadabb volt, ahol jártam a szigeteken, sok helyen észre sem veszed, hogy nemzeti parkban vagy. A Timanfayához autóval bejutni egy sorompós úton át lehet, egyszerre korlátozott számú látogató lehet csak benn. A látogatói központig lehet csak elmenni egyénileg, onnan tovább se gyalog, se autóval: kizárólag a nemzeti park buszai vihetnek körbe, azokról a megállóknál sincs leszállás. A nemzeti park veszélyes is lehet, mert azért itt tényleg érezhető a vulkán aktivitása, forró a talaj, az sem lepne meg, ha bizonyos helyeken gázok szabadulnának fel, stb. Egyébként a szigeteken összefüggő hálózata van a védett övezeteknek, különféle védettségi szinteken, szárazföldön és tengeren. A Timanfaya ezek között is különleges.
Repülésben nem tudok tippet adni, Bécsből bejött az Air Berlin, de volt átszállásos út is az Iberiával, semmi gond nem volt utóbbival. Egyébként 12 napnál azt is megfontolhatjátok, hogy 7 nap Lanzarote után 5 nap Fuerteventurát szerveztek le. A két sziget között 30 percig tart csak a komputazás, és Fuertén szebbek a strandok, így a sziget is elsősorban lazázásra, pihenésre, strandolásra jó.
Szia Elche!
Ennek majd utána nézek, hogy abban a nemzeti parkban lehet-e egyedül kullogni. Tenerifén is lehet a Teide kalderában, csak néha találkozol ilyen "ranger"-rel, aki odaszól, ha letérsz az ösvényről.
Mi azért nem csak mászkálni, hanem pihenni, lustálkodni is szeretnénk. Természetesen csoport nélkül, magunk feje után mennénk nézelődni. Azért köszi, amiket írtál. Még nem méályültem bele teljesen Lanzarotéba, jobban mndva, nem volt még időm elolvasni az útikönyvet (amúgy sem szeretek útikönyvet olvasni, mert unalmas mind, a fórumok többet adnak).
Az elmúlt években minden nap volt több repülő is Németországból szinte az összes Kanári-szigetre, de az idén csak heti kettő van. Ez nagyon megnehezíti a szervezkedést (mármint direkt charter, mert Madridban átszállni nem akrunk és az Iberiával sem szívesen repülnénk).
Egyelőre még nem foglaltunk, de minden nap keresgélek.
Üdv
Sajnálattal láttam, hogy sajnos eltűntek a belépőjegy árak, amiket írtál nekem. Szerettem volna a későbbiekben kiírni őket.
Írtad, hogy indokolatlanul magasnak éreztél egy-két belépőárat, melyek voltak ezek?
#1264522010-02-21 15:06:33 Válasz a #126427. hsz-ra
Azt mondom, egy nap az nem lesz elég. Nem az igazi végigrohanni a kis szigeten, ha szorít az idő. Quadbérlésről nem hallottam arra, szerintem nincs is, mert ahogy olvastam azóta pár másik oldalt, gyakorlatilag autóbérlés sem létezik. Biciklikölcsönzőn kívül másik lehetőség még az lehet, ha valamelyik helyi ember egyfajta taxiként körbevisz a terepjáróján, szerintem ha felveszed a kapcsolatot az apartmanosokkal, találsz olyat aki ebben is tud segíteni. (Ez egy olyan kicsi hely, hogy mindenki mindent csinál, a búvárbázisos fickó a szomszéd irodában beszélt az egyik jegyárussal, az ő apartmanjában szálltunk meg, stb.) Viszont csendben megjegyzem, 10 napba is belefér Lanzarote és Graciosa, mert maga Lanzarote is apró. Szóval ha az ember egyik napba beleteszi Jameos del Agua-t, a Cueva de Los Verdest és a Mirador del Riót, másik napra belefér Famara és a Timanfaya park, aztán ott van még a Manrique alapítvány... Nem igazán egyéni túrák szigete Lanzarote, ott van ez a pár kellemesen kiépített pont, a strandok többsége (a Papayagót kivéve) fekete homokos, és nem annyira látványos. Bár persze mivel most divatos, azt állítják hogy sok fantasztikus gyalogút van a szigeten, de szerintem egy Madeira vagy La Palma lehetőségeivel összevetve ezek kicsit mások- ám sajnos nem vagyok a téma szakértője. A leglátványosabb helynek számító Timanfaya nemzeti parkban például kísérő nélkül nem is lehet mozogni érzésem szerint. Úgy tippelem, titeket nem az motivál, hogy a tevekaravánhoz csatlakozzatok a sok turista társaságában.
Köszi a válaszod. Sajnos ebben nekem nem sok segítség van. Elvileg csak földutak vannak a szigeten, amik csak terepjáróval, quaddal és biciklivel járhatók. Tudom, hogy az egész sziget nagyon pici, de ha reggeli komppal megyek át és estivel jövök vissza, akkor már túl nagy ahhoz, hogy x km-et gyalogoljunk a tűző napon és még felmásszunk 1-2-3 vulkán tetejére is, plusz még megkeressük a legszebb strandokat is. Ehhez a bicikli is kevés. Quad lenne a legjobb.
Ezen az oldalon találtam eddig a legjobb infókat: http://www.graciosa-canarias.com/
Szóval az dönti el, hogy ott éjszakázunk-e vagysem, hogy ha megtudom, mennyi időre van ott szükségem mindezek megnézéséhez (búvárkodni nem akarunk). Viszont ezt előre el kell döntenem, mert ennek függvénye, hogy 10 vagy 12 napra utazunk-e Lanzarotera, illetve, hogy a kompjegyet hogy veszem és hogy szállást foglalok-e előre la Graciosan.
Eddig még nem találtam fórumot, ahol erről írnának. Az indexen még Lanzarote fórum sincs jóformán, azaz csak egy oldal.
Akkor lássuk. Pont a legutóbbi, decemberi utunkon jártunk La Graciosán, persze szokás szerint a búvárkodás volt a fő cél. De mi is úgy alakítottuk, hogy ott tölthessünk egy éjszakát.
Amit jó tudni, a kompok amik átvisznek a szigetre elég sűrűn járnak, de két cég van, szóval ha az ember az árnyalattal olcsóbb retúrjegyet veszi, akkor nem mindegy melyikre száll fel vissza. Az egyetlen nagyobbacska település Graciosán a valóságban nagyon pici, a komp kikötési helyétől 50 méterre van egy nagyobb épület, ahol az egyik kompos cég irodái vannak többségében, akik túrákat szerveznek, a búvárbázis is hozzájuk tartozik, van éttermük, stb. Kiindulásként érdemes megnézi, ők mit ajánlanak:
Lineas Romero
Őszintén megmondom, hogy autóbérlésről nem érdeklődtem, akár azt is el tudom képzelni, hogy erre nincs is lehetőség- eddig egyedül ezen a helyen láttam olyat, hogy a lakosoknak kizárólag terepjáróik vannak, méghozzá igazi terepjárók, tehát többnyire Land Roverek és pár hasonló kaliberű. Ráadásul abból sem sok. Ebből arra következtetek, a kikötő közelében levő biciklikölcsönzőkben érdemes inkább szétnézni, mert az autóforgalom igencsak korlátozott lehet. Nagy távolságok nincsenek, de nyilván azért mindenkinek nem ajánlható a kerekezés. Mivel nincs nagy pörgés, helyben nyilván fel tudnak világosítani arról, merre érdemes menni, mit jó megnézni, sajnos saját tapasztalataim nincsenek.
Amit biztosan kipróbáltunk viszont: a búvárbázis nagyon színvonalas, maximálisan meg voltunk elégedve velük. Rajtuk keresztül béreltünk apartmant egy éjszakára, nagyon kulturált és jól felszerelt volt, a szokványos apartmanáron (45 euro/éj, noha 4 személyes). Távolságok a kis településen nincsenek, és az egész nagyon csendes, nagyon visszafogott. Van egy kicsit talán elegánsabb étterem, a Marinero, ami jó volt, de jó volt a kikötőben levő kis zug is, ahol nagyon korrekt volt a napi menü. De még vegyesboltból is több van a faluban, szóval önellátni is lehet. A hely nyugalmassága miatt mi gondoltunk is rá, hogy egyszer egy egész nyaralást töltünk ott, mert nagyon pihentető volt az ott töltött két nap.
vojandi írta:
Az idén októberben készülünk Lanzarotére, és ami a leginkább érdekelne, voltál-e véletlenül odaát a szomszédos Isla la Graciosa szigeten?? Azt már tudom, hogyan jutok oda, csak azt nem, hogy az ottani földutak járhatóak-e valami járművel, ha igen, lehet-e ott bármit is bérelni? Elég-e egy napos átruccanás bejárni a csodás strandokat és vulkánokat?? Gyalog lehetetlen időben, de valami quad-dal vagy dzsippel? Láttam a neten, sok szálláshely is van a szigeten. Esetleg átmennénk úgy is, hogy egy ájszakát ott töltünk. Gyönyörűek a strandokés a vulkánokat is szeretném megmászni.
Szia ElChe!
Lenne egy kérdésem hozzád, mert jól ismered a Kanári-szigeteket...remélem nézegetsz még errefelé...
Az idén októberben készülünk Lanzarotére, és ami a leginkább érdekelne, voltál-e véletlenül odaát a szomszédos Isla la Graciosa szigeten?? Azt már tudom, hogyan jutok oda, csak azt nem, hogy az ottani földutak járhatóak-e valami járművel, ha igen, lehet-e ott bármit is bérelni? Elég-e egy napos átruccanás bejárni a csodás strandokat és vulkánokat?? Gyalog lehetetlen időben, de valami quad-dal vagy dzsippel? Láttam a neten, sok szálláshely is van a szigeten. Esetleg átmennénk úgy is, hogy egy ájszakát ott töltünk. Gyönyörűek a strandokés a vulkánokat is szeretném megmászni. Ha jártál odaát, várom a tapasztalataidat.
Köszi, üdv:
Andi
Szia Szilvi!
Tedd fel a képeket oda, ahova amúgy is szoktad, úgyis onnan kellene linkelned ide őket egyenként, ha meg akrod őket jeleníteni. Egyszerűbb, ha csak az oldal linkjét adod meg nekünk...
Várom őket.
Az a fránya eső mennyi minent el tud ronatni...
#1262902010-02-18 17:02:04 Válasz a #126281. hsz-ra
Szia Andi!
Tényleg nagyon tetszett Barcelona, örülök, hogy nagy hirtelen belevágtunk anno.
Igen, megyünk Velencébe is, lassan rá is kell hangolódnunk, bár én még eléggé Barcelona hatása alatt állok.
Ugye a barcelonai képekre gondoltál? Egyelőre még a fényképezőgépen vannak, de tervezem, hogy teszek ide a fórumba pár képet (ha valaki megsúgja, hogyan is kell, mert valamiért az utolsó próbálkozásaim nem voltak sikeresek).
Én is most olvastam örömmel a pár szép napotokról. Örülök, hogy tetszett a város és meglepetten láttamn azt is (nem csak itt), hogy Velecébe is készültök. Mi tavaly voltunk 1 napra, de bármikor visszamennék és az egy napos kiruccanásnak különös hangulata volt. Lehet valahol látni tőled velencei képeket?
Üdv, Andi
#1257562010-02-12 11:11:45 Válasz a #125698. hsz-ra
Én viszont nagyon örülök a sok hasznos infónak, és mivel Szilviék biztos vissza fognak menni még, így nekik is jó, szóval csak írjátok nyugodtan a tippeket...
Félek kicsit ettől a korán keléstől, mert én aztán tényleg nem tudok korán felkelni. De majd a gépen alszok.
Jaj, már kezdek izgulni, biztos nagyon jó lesz az utazás, és örülök, hogy Josz írta, hogy jobb mint Párizs. Nekünk Párizs eddig a kedvencünk, harmadjára is vissza fogunk oda menni, de örülnék ha ez jobban tetszene. Na majd meglátjuk...
#1257242010-02-11 20:08:40 Válasz a #125716. hsz-ra
Szia Maya!
Igen, így van. Tulajdonképpen Barcelona csak "beesett" a képbe, akkor már Velence le volt foglalva. Firkamanónak (ő találta a szállást) és a Wizz akkori kedvező jegyárainak köszönhetően nem tudtam nemet mondani Barcelonára. Jól tettem, nagyon megérte.
Ne vegyétek komolyan az utolsó hozzászólásomat, nem leszúrásnak szántam. Tisztában vagyok vele, hogy ennyi időbe nem férhetett bele minden.
A spanyol falu is szerpelt a legelső tervemben, de azt is + a Montjuic várat is töröltem. Legalább még egy nap kellett volna, hogy ezekre a helyekre is eljussunk.
Ez a 3 nap tényleg csak ízelítőt adott Barcelonából. Ami viszont jó, hogy tetszett és visszavágyunk.
Amiket mindenképpen látni szerettünk volna első körben, azokat megnéztük, főleg Gaudi alkotásaira voltam igazán kíváncsi.
Ti nagyon cselesek vagytok ám. Pont az utazásunk után írtok a kihagyhatatlan helyekről. Kár, hogy nem előtte hívtátok fel a figyelmemet rá.
Kedves Szilvi!
Bocsi, de levegőt venni sem volt nagyon időm, olyan sok volt a határidős melóm a tegnapi napig, így csak ritkán tudtam felnézni a hellasz.hu-ra és akkor is csak pár topicot olvastam. Otthon nincs gépem, így nem tudtam róla, hogy Barcelónába készülsz.
Legközelebb ne hagyd ki Barcelónában a szökőkutat, hidd el gyönyörű.
Az Anyósomnak is át kellett játszani, hogy többször megnézhesse, pedíg Ő nem látta élőben, pedíg úgy sokkal maradandóbb élmény.
Nem tudom jártál-e Tunéziában. Port El Kantaouniban is van egy zenélő szökőkút, de az elbújhat a Barcelónában lévő mellett. Az egyik a Trabant, a másik a Mercedes.
Egyébként mi is szeretnénk még visszamenni valamikor Barcelónába, mert pl. ez kimaradt akkor idő hiányában, pedíg nagyon meg szerettem volna nézni.
Montjuicon található Poble Espanyol (spanyol falu) egy igen népszerű barcelonai látványosság. Ez gyakorlatilag egy skanzen, amelynek 116 épülete Spanyolország különböző területeinek építészetét mutatja be.
Szerintem ezt is érdemes meglátogatni.