Huu,eddig nekem is nagyon tetszik.Olyan jó dolgokat mond ez a Zorbász : )
Fel is írtam magamnak már pár oldalszámot,h hol vannak fontos gondolatok! : )
Te hol tartasz? : )
HARRY KLYNN - egy nagyon tehetséges humorista, komikus, és parodista. Mondhatnám a görög Hofinak is, aki remekül énekel... és aki jópár szatirikus filmet is készített.
Az alábbi filmjének 19. percében STELIOS KAZANTZIDIS -szel énekel :
Ezer bocs, de csak most tűnt fel, hogy kérdeztél... Azóta már bőven kiolvastam az egész könyvet, gondolom, Te is. Nagy élmény volt, és többet adott, mint a film, illetve kicsit árnyaltabbá tette azt, amit a filmben már láttam. Ami megfogalmazódott bennem, az valami olyasmi, hogy jó lenne olyan szabadon és igazából élni, mint Zorbász, csak nem merünk...
Megtennéd, hogy néhány szóban ismerteted a Lonely Planet könyvet? (csak annyit, hogy sima útleírás-e vagy útibeszámoló). Mennyiért vetted és hol? És esetleg tudsz a neten egy oldalt, ahol részletes leírás található róla?
Köszönöm előre is, szia
Bottakati
Amúgy minden szerintem fontos dolog benne van. Minimális dolgok a helyről de annál fontosabb tudnivalók.
Pl:Korfu
térkép kompútvonalakkal
kompok menetrendje
8gyakoriság és hova megy arról a szigetről, kb:ár)
érkezés, indulás:repcsi, busz, komp
távolsági buszok célállomásai, menetidő és gyakoriság
autó és motorbérlés pár elérhetőséggel
látnivalók címmel árral
kirándulás tervezetek
szálláshelyek több kategóriában
étkezőhelyek, kávézók
szerző ajánlása
körülbelül ilyen a séma de sok mindent még én sem tudtam benne meglesni
Látom WhiteFrost, zsákmányoltál egy remek könyvet! Akkor többet nem gépelek be belőle idézeteket Lesvosról és Androsról, mert most már Neked is megvan!
Írnék pár szót a könyvről, Katinak és mindenkinek, akit érdekel:
én csak ajánlani tudom a LP könyveket. A görög szigetes (ugyanez, amit most WhiteFrost vásárolt) nekem tavaly óta van meg, Krétán nagy hasznát vettük. Olyan krétai falvak és strandok vannak benne felsorolva, amiket más könyv meg sem említ. Ezenkívül a Kikládokról szóló részt már oda-vissza kiolvastam benne. A Kikládokról ennél részletesebb leírást semmilyen magyar nyelvű útikönyvben nem találtam, pedig a könyvesboltokban minden elérhetőt átnéztem. Ezeket a szigeteket nagyjából csak említésszinten kezeli a legtöbb könyv, és alig van érdemi infó róluk.
Amit tudni kell, hogy ez más jellegű útikönyv, mint a többi. Nincsen szép színes képekkel teletűzdelve, csak szöveg van benne, és nem olvasmányos jellegű. Viszont tele van valóban hasznos gyakorlati információkkal. Eszményi segítőtárs a hátizsákos turistáknak, de nemcsak nekik, hanem mindenkinek, aki saját maga szervezi az útját. Tele van térképekkel, minden szigetnek megvan a térképe, és ugyanígy a fontosabb városoknak is. Pl. megvan benne Naxos sziget és Naxos város térképe is (remélem, jól emlékszem ).
Külön fejezet szól a szárazföldi kikötőkről, Pireus, Rafina stb. Mindegyiknek ott van a térképe, az is, hogy milyen busszal, metróval stb. lehet eljutni honnan-hová.
Minden szigetnél leírja, hogy milyen közlekedései eszközökkel lehet eljutni, a szigeten hol milyen buszok járnak, melyik komp honnan indul a kompkikötőben, milyen rendszerességgel, van-e taxi, hol vannak autókölcsönzők, melyik a legmegbízhatóbb cég, ajánl szállásokat különböző kategóriákban, olyanokat is, amiknek van webcíme és olyanokat is, amiknek max. egy telefonszáma van, de inkább helyben lehet megtalálni őket. Ezenkívül ajánl étkezőhelyeket is, és többektől hallottam, hogy amit ajánl, az be szokott jönni. (Ezt mi még nem próbáltuk ki.)
A nevezetességek mindig fel vannak sorolva, a főbbek és nagyobbak részletes leírásokkal szerepelnek benne, pl. a knossosi palota térképe külön benne van pár oldal leírással együtt. Mindenhol feltüntetnek árakat, viszont amit tudni kell, hogy ez a könyv kb. 2005-ös adatokat tartalmaz (emlékezetből írom, tehát lehet, hogy +/- egy-két év...). Tehát az árakat fejben mindig aktualizálni kell. (Ami belépő pl. 1,5 euró a könyvben, az Krétán általában 2 vagy 2,5 volt. De volt olyan is, ahol nem emeltek árat azóta... Szerintem ezeknek az út előtt a neten érdemes utánanézni, a nagy nevezetességeknek mind van honlapja, és ott általban fel van tüntetve a belépőjegy ára.)
Egész egyszerűen látszik, hogy olyanok írták a könyvet, akik valóban ott jártak, és azt írták le, amit tapasztaltak, nem pedig egy összeollózott, általánosságokkal teli bemutató jellegű könyv. Igaz, hogy drágább, mint a többi, de szerintem megéri az árát.