Lefkada
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Jón-szigetek
Hozzászóló Üzenet
# 5341
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Kónyu
Törzstag
Törzstag
3614 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#209062 Üzenet linkje2013-08-16 00:12:46  Válasz a #209044. hsz-ra

Szia Miskolci!
Örülök, hogy egyre többen kezdenek rászokni Meganissire, még 5-6 éve ajánlottam először a Limonarit, sokan jártak arrafelé azóta. A másik akkori kedvencemre viszont nem sokan kaptak rá, Elia Cape-nek hívják, és szintén a sziget (Meganissi) egyik szép partja, amit idénre szépen kipofoztak, zuhany, kis bár, némi kaja is van, és szépen rendben tartott a beach. Előszezonban csak páran voltak, és kivételes a víz alatti élővilága! A gerinctúráról is írtam anno Katomeriből Spartohoriba, volt már követő is, bár kánikulában nem mindenki szeret túrázni icon_smile.gif
A hajójegyekről régebben sokat flame-eltünk a Kakaduval, akkor az id. veznél volt 2 euróval olcsóbb a jegy, mint a parti árusoknál, bár én is inkább a független utazások híve vagyok, ezért én is a parton szoktam befizetni, főleg azért, mert én választom az időpontot.
Vathiba komppal érkezve egyébként nagyon nem kell rohanni a kisbuszhoz, mert az direkt az érkező utasokra vár icon_smile.gif A buszutat egyébként mi is imádjuk, nagyon hangulatos és eredeti! Azt a bizonyos kompot pedig idén mi is elnéztük, és ugyanúgy jártunk, mint Ti, gyalogolhattunk át a 40 fokban Spiliába (a Spartohori alatti kikötő), de szerencsésen hazaértünk végül, meg is írtam a kalandot itt a topikon még júniusban.
Nidri közelében én max a Dessimit vagy a nehezen megközelíthető Laka beachet tudom ajánlani strandolásra a Geni félszigeten, előbbi egy autós kemping is egyben, utóbbit akár autóval is el lehet érni, de nehéz rátalálni. Nekünk kedvencünk, az idei autós első hetünk után 4 napot is ott töltöttünk, polipozással, sznorizással, csodás hely, de gyalog nem ajánlom, mi stoppokkal és hosszú sétával az erdőn át tudtuk abszolválni. Min 1, max 2 óra volt az oda ill. a visszaút, nem mindig esett jól, pláne a pókhálók bontogatását untam meg hamar az erdőn át, amit többnyire gyalog kellett megtennünk!
Ajánlott még Nidriből a vízeséshez való séta, máshoz tényleg autó vagy moci ajánlott.
A helyi beach felejthető, de volt itt nemrég, aki szerint rendben van - dönts személyesen, anya icon_smile.gif

# 5342
Miskolciutas
Törzstag
Törzstag
1313 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#209068 Üzenet linkje2013-08-16 08:28:14 

Kónyu,emlegettünk sűrűn,mikor a Laka beachet kerestük,az utolsó teljes napunkon.Már egészen megszoktuk azokat az itthon járhatatlannak nevezett utakat,ahol mentünk,de a -most már látom-cél előtt egy nagyon furcsa eligazitó van:egy sárga mentőmellény,melynek mindkét oldalára másfelé mutató nyillal van jelölve Laka strandja,és mi valószinűleg a rossz úton indultunk...elképesztő helyeken voltunk,nemhogy térerő,talán még kabóca sem volt!(Fényképet majd mellékelek délután.)Igy se Laka,se Lagada nem lett meg,de mondhatom,bejártuk a Geni teljes úthálózatát,és nagyon jókat szórakoztunk magunkon,csapatépitő tréningnek kiváló volt.Egyébként Dessimi nem ragadott magával minket,délután 4-kor ...egy záró citromszedés volt,ami vigasztalt,meg utána a limonádé.
Egyébként felvettem videóra a Megalipetra utat,hát,ott konkrétan zabszem sem...ha felfejlődök odáig,hogy fel tudjam tenni valahová,akkor meglátjátok.Egyébként megérte,valami csodálatos,mondjuk én a sziklás részeket kedvelem,igy ez várható is volt.

# 5343
Kónyu
Törzstag
Törzstag
3614 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#209095 Üzenet linkje2013-08-16 15:58:49  Válasz a #209068. hsz-ra Előzmény #209068

Hát a Laka megtalálása tényleg szép kihívás, legközelebb felveszem az utat videóra icon_smile.gif Még mi is tanakodunk néha, merre kell mennünk, vagy 10-12 szer voltunk ott a 4x2 hét alatt, de ma is nézek néha, mint a moziban. Nagy kedvencem, de idén amikor egymás után 4 nap jártuk végig a 'stop-stop-fél óra túra' verziót, azt mondtam, most lett elegem, holnap egy hajóutat akarok egész napos henyéléssel icon_smile.gif
# 5344
Kónyu
Törzstag
Törzstag
3614 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#209097 Üzenet linkje2013-08-16 16:20:59  Válasz a #209095. hsz-ra Előzmény #209095

Ez az út érkezik le a Laka beachre! Autóval is járható.

Ez meg itt a Laka

# 5345
Miskolciutas
Törzstag
Törzstag
1313 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#209100 Üzenet linkje2013-08-16 16:43:00 

Az volt az érdekes,hogy bárkitől kérdeztük,nem is nagyon tudtak eligazitani minket.
Meganisire visszatérve,önhibánkon kivül sajnos csak a 12.15-ös komppal tudtunk elmenni.De,ha a reggel 7 óraival indultunk volna,akkor belefért volna a Fanari is és az Elia is.
anya,ha rászánod magad,el tudunk navigálni-vagyis útvonalat adni,és reggel 7-től este 7-ig elég jól bejárható a 3 falu és a 3 strand,és aggódnod sem kell...
én valóban jobban nekimegyek ismeretlen helyzeteknek,de ez nem olyan ijesztő,mint látszik!És nagyon jó kaland,még igy fél napra is.Egyébként a buszon volt egy angol pár is,ők már mentek haza,igy nekünkadták a Meganisi térképüket,olyan részletes,hogy minden ház rajta van.Miután gyalog voltunk,és lassan,be tudtuk azonositani a házakat,városházát,játszóteret,stb...szóval,biztatlak...gondold meg!

# 5346
Miskolciutas
Törzstag
Törzstag
1313 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#209107 Üzenet linkje2013-08-16 18:36:53 

http://www.youtube.com/watch?v=RATAPKkQV2w

Mondanám,hogy sikerült feltennem,de nem lenne igaz...a fiam csinálta.A hangot levetettem vele,mert mindenfélén röhögtünk,nem érdekes...szóval szép hosszú,de megéri...

# 5347
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Molyhoska
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
35 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#209113 Üzenet linkje2013-08-16 19:19:06 

Sziasztok!

Szerdán érkeztünk haza Lefkadáról! icon_smile.gif Csodálatos volt! icon_smile.gif Annyit szeretnék még a fórumhoz hozzátenni naaagy erőőős betűkkel,hogy Aghiofilire SENKI ne menjen gyalog,főleg ne ilyen melegben. A fórumozók többsége azt írja,hogy sima ügy,de én mindenkinek ERŐSEN ajánlom azt a 6 eurós hajót ami átvisz. Katasztrófa az út odáig.... aki pihenni akar annak mindenképpen,ugyanis ilyen melegben gyilkos az a hegy menet a porban és a nagy köveken,kátyúkon. Szóval szerintem 1-2 ember szépen elferdítette a valóságot!!!
A másik pedig az,hogy mindenki tankolja tele a robogót aki Vassiliki felől megy Porto Katsikire vagy Egremnire,mert egy tankot simán megzabál az az erőltetett hegymenet!!Volt,hogy csak 30-al ment szerencsétlen pára.(Jelzem kocsit nem lehetett bérelni,de az útitársaink béreltek egyet és Athaninál lerobbant) szóval iszonyatosan szerpentines az egész sziget!!Ezt nem elég hangsúlyozni,Egremninél egyenesen életveszély.Csak a kuplung szagot lehetett érezni a parkolóban....szóval eléggé lejtős,szerpentines amit jó lenne,ha mindenki hangsúlyozna a beszámolóban,hogy mire kellene odafigyelni.Szerintem kezdő vezetők ilyen helyeken ne is vezessenek! Valamint a távolságok REÁLIS meghatározása sem lenne rossz néha nem fél infókat nyomni,hogy Aghiofilire simán ellehet jutni. Ja igen.... vért izzadva erőltetett hegymenettel megspékelve!!! Mi körbe jártuk a szigetet motorral,de nagyon fárasztó volt.Mindent látni akartunk ami egy hétbe belefér,de persze kimaradt sok dolog.A hajókirándulást én nem preferálom,nem a mi világunk.A hely gyönyörű,az emberek kedvesek,az árak kicsit elszálltak (kb.800 ft 10dkg felvágott...). Lefkadat mindenkinek látnia kell,de erre gy hét nagyon kevés icon_sad.gif. Mi nagyon elfáradtunk,de viszont gazdagabbak lettünk sok élménnyel icon_smile.gif. Én mindenkinek ajánlom a szigetet!

# 5348
Kónyu
Törzstag
Törzstag
3614 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#209117 Üzenet linkje2013-08-16 19:41:31  Válasz a #209113. hsz-ra Előzmény #209113

Igen, bizonyos helyek megközelíthetőségéről megoszlanak a vélemények, anno Verka nevű nick cseszett le, hogy ne riogassak Aghiofilivel kapcsolatban, pedig csak annyit írtam akkor, hogy autóval necces, de azt állította, mióta én ott jártam, leaszfaltozták. Idén ezért mi is autóval vágtunk neki, bár előtte utánakérdeztünk, és megtudtuk, nincs semmiféle aszfaltút, csupán néha járhatóvá teszik autók számára, de egy nagyobb esőzés csúnya károkat tehet az útban. Ez idén is így volt, hatalmas keresztkátyúk szabdalták az utat, szó bentszakadt, mire odaértünk, többször is le akartuk tenni a kocsit látva a sofőr stresszelését a kocsi állapotáért. Szóval néha járható, ha nehezen is, néha meg elmossa az eső!! Ez van.
az is igaz lehet, hogy 1 hét vezetés a szigeten elég fárasztó lehet, bár én nem éreztem fáradtságot - igaz, nem is én vezettem, hanem egy barátnénk icon_smile.gif
Mondjuk Neki elege is lett a hét végére a sofőrködésből icon_smile.gif

# 5349
Miskolciutas
Törzstag
Törzstag
1313 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#209123 Üzenet linkje2013-08-16 20:22:50 

No,és molyhoskához rögtön ott az illusztrációm.Bevallom,én Egremnit már nem éreztem ilyen gáznak,bár motorral biztosan rosszabb lehetett.Viszont a 300 valahány lépcső,ami le- és felvisz a parttól,az kikészitett.Ott még-megfogadva az itteni tanácsokat -reggel voltunk,árnyékban,és ingyenes parkolóhelyen(csak egy picit feljebb a fizetősnél).Na,mire felvonszoltuk magunkat a lépcsőn a kocsihoz,már nem volt az az 5 euró,amit ne fizettünk volna ki PK-n,hogy a lépcső tövében álljon a kocsi.Sőt,bevallom,ha további 5 euróért valami serpaféle levisz a hátán,vagy valahogy,és további 5-ért felhoz,azt is kifizetem.
Mondjuk további gond a térképek megbizhatatlansága.Hosszasan válogattunk a térképek között-mert a kölcsönzőben nem adtak,és ez a legkisebb hibájuk volt!Úgy látom molyhoska irásából,hogy változatlan a helyzet!-hogy jól olvasható,látható legyen,erre mindenfélék előfordultak.Vagy nem is ott volt az út,ahol a térkép jelölte,vagy másfelé kanyarodott,de mindenképpen szépitett.A videón lévő Megalipetrás utat pl. egy hajtűkanyarral és 3 viszonylag kis kanyarral ábrázolja...könnyed szivvel indultunk hát neki.

# 5350
Anya
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
39 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#209137 Üzenet linkje2013-08-16 23:02:48  Válasz a #209123. hsz-ra Előzmény #209123

sziasztok!
köszönöm a válaszokat, melyekből számomra világos hogy nem kényelmes hanem ugymond "aktiv nyaralásra alkalmas inkább nidri környéke.. gyalogosan, aki nem vezet,jármüvet,! az aktiv pihenésből kivettem a részem pargán, ott ismertem meg milyen is az, 1200 kb méter magas hegyen keresztűl mentünk át a lichnosra..eredmény 24 óra alvás visszérgyulladás.. persze vissza felé már vizitaxi másként otthagyom a fogam,a valtosra szintén jó magasra fel majd le...a piso krionéri meg nem tetszett tehát menni kellett..azóta tudom hogy ahol a gyönyörű fotók magasról mutatják a csodás beach-eket oda mászni kell tehát autó kell...igy informácio szerzés, és végűl marad a sik terep, mint pl vrasna,500 m volt a part a szállástól, és teljesen félkörivben stavrostol vrasnán át asprovaltáig akár gyalog a vizpart mentén órákig mentünk és mentünk,de ilyen kényelmes volt kefalonia is .ezzel együtt megéri mindig meg nem felejtős emlékeket kapunk.
/anya/

# 5351
Wucy
Aktív fórumos
Aktív fórumos
388 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#209187 Üzenet linkje2013-08-17 19:58:58 

# 5352
Exact
Aktív fórumos
Aktív fórumos
208 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#209227 Üzenet linkje2013-08-18 17:17:27 

Sziasztok!

Elkészült a legújabb beszámolóm, melyet elküldtem Jox-nak is.
S , hogy ne csak a regisztrált tagok tudják olvasni így bemásolom most ide is.
Remélem találtok benne hasznos infókat

Köszi

Exact

# 5353
Exact
Aktív fórumos
Aktív fórumos
208 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#209228 Üzenet linkje2013-08-18 17:20:45 

Sziasztok!

BEVEZETŐ

3 éve írtam első élménybeszámolómat Kefalóniáról. Utána következett Észak –Evia. Tavaly pedig Agistri „gyöngyszemről” írtam itt a Hellaszon!
Kérlek szánj rá fél órát…hosszú lesz! Ha csak 5 perced van ne is kezdj bele!

Mivel lassan Görögország összes „kötelező” – autóval megközelíthető – területén voltunk már, idén „ami még kimaradt” címszóval LEFKADA lett az úti-célunk!
Rögtön szeretném leszögezni, hogy nem azzal a felkiáltással, hogy ha „Ló nincs jó a szamár is”, hanem eddig mindig az vezérelt minket, hogy legyen finom homokos strand a területen. Mint tudjuk Lefkada nem éppen az ilyen partokról híres.
Azonban Lefkada tökéletesen meggyőzött arról, hogy –bár strand cipőt használva- remekül lehet élvezni az apró kavicsos vagy épp nagyobb sziklás tengerparti szakaszokat is. Sőt némelyik ilyen, tengerpart látványban és vízminőségben szebb – jobb!!
Szeretném ugyanazon sorokkal kezdeni a beszámolómat, mint az előzőeket, mely szerint soraim valószínű eltérőek lesznek, mint az itteni megszokott írások, hiszen nem a történések időrendiségére fektettem a hangsúlyt, hanem sokkal inkább a szigeten található "kötelező" dolgok pozitív és negatív véleményezésére 1-10-ig való osztályzásokkal. Itt is megjegyezném, hogy a véleményeim, megítéléseim, osztályzataim a saját benyomásaim alapján íródtak, s mivel nem vagyunk egyformák ezért bizonyos dolgokat természetesen valaki másképp is láthat.

AZ ODAÚT

Régi motorosnak számítok a Hellasz fórumán valamint a Görög utazások terén így ebben az évben is minden szükséges infóval indultam neki az útnak 2013.07.18.-án csütörtökön, hogy elkerüljük a török inváziót. Ez kifelé be is jött…
Indulás Bp-ről: 15:00 (Opel Astra Combi)
MOL benzinkút M5 pálya tankolással együtt: 17:30 180 km
Röszke határ-átlépéssel: 18:30 190 km
Novi Sad 20:15 300 km
Belgrád 21:15 390 km
Nis 00:30 675 km
Mac. határ- átlépéssel 02:30 780 km
Görög határ-átlépéssel időeltolódással 6:00 957 km
Thessaloniki 07:00 1015 km
Lefkada városa 11:00 1415 km
Nidri szállás 11:20 1430 km

Úti költségek:

Szerb autópálya díjak: 3,5 -2,5 -6,5 -2 Euro
Macedón autópálya díjak: 50 -60 -50 Denar
Görög autópálya díjak: (kb.) 8,50 Euro – benne a prevezai alagút is

Benzin: 1400 km- re átlag 7 literes fogyasztással kb. 100 liter ~ 45-50.000 Ft (1,5-től 1,84-ig (Euro) voltak a benzin árak az országban / literje)
Valójában semmi extra nem történt kifelé, a határokat 30 perc és 45 perc között sikeresen vettük, így 11:30 kor már a szállásunkon voltunk, 12:30-kor már a tengerben fürödtünk  kihasználva ezzel máris az első napot!

A SZÁLLÁSUNK!

AKTI STÚDIÓ NIDRI!

15 éve magánszervezéssel foglalom a szállásainkat eddig azt mondhatom sikeresen – jól választva!
A mostani is tökéletes választásnak bizonyult. 2 db stúdió apartman teljes felszereltséggel. Légkondi, hatalmas francia ágy, tengerre néző ablakok, tágas tér, nagy terasz, hűtő, fürdőszoba-wc…
A ház abszolút tengerparti!!!! Saját gyönyörű gondozott kertje van tele csodásabbnál-csodásabb virágokkal, amink keresztül le lehet jutni a partra. (20 m)
A ház Nidri azon „kertvárosi” részén van (befolyó kispatak mellett közvetlenül), ahol még optimálisan 5-15 sétával a centrumban találtuk magunkat, ám a tömegturizmust ezáltal elkerültük.
Egyes szobákban a Wifi is működött, de kiülve a ház kerti asztalaihoz tökéletes vétel volt mindenki számára.
A szobákat minden nap takarítják – odafigyelve az ágyneműk és a törölközők tisztaságára is. Talán egyetlen negatívumként azt tudom megemlíteni, hogy a mi fürdőszobánkban a zuhanyzó függöny nem egy elhúzható sínre volt felszerelve mint a másik általunk foglalt szobában, hanem központi harmonika szerűen nyílott…ezáltal kisebb teret biztosított a fürdésre. Nem is használtuk a függönyt, így max. többet kellett a fürdőben felmosni egy-egy zuhanyzás alkalmával. Mondjuk 1-2 törölköző akasztó kellett volna még…
Nidri tökéletes választás annak aki csillagtúra szerűen szeretné felfedezni a sziget értékeit.
Szállásunk osztályzata: 9-es!

NIDRI VÁROS

Valójában az egyik legnagyobb fejtörést okozta, hogy Nidri-ről írjak. Sokan lehúzták a fórumon, sokan dicsérték. Végig kellett gondolnom az előző évek Görög városait ahol megfordultunk s azokhoz viszonyítani. Így kialakult az a kép amiben azt mondhatom..igazából kellemesen csalódtam a kis városban. Bár megjelent a „tömegturizmus” , de nem olyan méreteket öltve mint Sarti (hálistennek). Itt is meg van minden mi szem s szájnak ingere. „Ezernyi” taverna, étterem, sütöde, fagylaltozó, bazár, supermarket, stb…, de mind-mind egy kedves tengerparti sétálóutcára fókuszálva. A parti sétány a kikötővel este nagyon hangulatos, érdemes például az összes kiránduló hajót végignézni egyszer belülről is hiszen felengednek mindegyikre. Nem voltak kéregetők, nem voltak hajléktalanok akik miatt a komfort érzetem romlott volna! Az éttermek, tavernák jó hangulatúak – épp volt alkalmunk az első este egy Zorba-táncos estébe belecsöppenni- miközben a hideg Mythos-t és a finom gyrost „nyomtuk” lefelé. A 8 nap alatt sikerült gyros „mérgezést” szenvednünk, úgy, hogy az utolsó este már pizzára vágytunk . Alapjában véve mindegyik gyros-os étkezdével megvoltunk elégedve finomak voltak az ételek. A krémfagylalt NagyAdagban éjfélkor pedig vitte a pálmát nálam! Reggelente a pékségben finomabbnál-finomabb süteményekre lehetett elcsábulni. Itt jegyzem meg azt a pozitívumot, hogy volt olyan szupermarket ami reggel 6:00 kor már nyitva volt és a pékség is fél 7-kor már friss áruval várta a vásárlókat.
Nidri strandja sokak számára csalódás… Én azt mondanám sokkal inkább kellemes meglepetés.

Tegyünk egy próbát…

Csukd be a szemed, s gondolatban állj ki az agyon istenített Sarti tengerpartjára. Mi tátsz?
A végtelen messziséget a kék tengerrel…
„Nézz bele a vízbe”. Mit látsz?
Felkavart homokot- élőlény, kagyló, semmi!
Fordulj meg! Mit látsz?
Házakat, s egy lapos partot a napernyőerdő tengert

Most tedd ugyanezt Nidriben… Mit látsz?
Kék tengert, a zöldellő kis szigetekkel, Onassisék Skorpiója, Madhouri, Meganissi, a yachtok, a sziklás öblök a vízben kisebb halak csoportja, a félig homokos félig kavicsos tengerrel.
S ha megfordulsz csodás erdős hegyek, kilátók, vizeséssel fogja közre völgyszerűen a tengert.

Akkor most hogy is van ez?
Nálam Nidri igenis egy 8-as osztályzatot megérdemelt!

LEFKADA VÁROS

A sziget „fővárosa” a maga kellemes hangulatával. Bár a sétáló utcája nekem már kicsit túl „sok” volt, de mégis van egyfajta varázsa a városnak. Talán a tengerparti sétány a kis elválasztott öböl résszel, a fahíddal, az Erőddel… Igen, azt gondolom egy olyan hely ahol érdemes egy este egy kellemes gyrost elfogyasztani, ahol a cirkuszi mutatványosok elszórakoztatják az embert, de mégis igazi hamisítatlan Görög hangulatban érzed jól magad. Két nagy parkoló közül választhatsz ahol az autódat biztonságban leteheted, s onnan egy esti órás sétával a város bejárható. Lefkada városa: 7-es!
Lefkada városa felett található

FANEROMENI KOLOSTORA

Kötelező megnéznie mindenkinek aki Lefkadán jár. Ez az a hely ami arra az egy órára 100%-ban elbűvöli az embert. Eleve a hely a hegyoldalban ahonnan rálátni nem csak Lefkada városára, de az egész tengerre, a szárazföldre tökéletes a kilátás.
Egy kedves apró állatkerttel, virágokkal, fákkal. S maga a Kolostor része a belső templommal, a szerzetesek elkülönített lakrészei, mind-mind egyfajta nyugalmat, békét sugároz! Megállt bent az idő!!! maximális 10-es!

DIMOSSARI SZORDOK a VIZESÉSSEL

Nidriből a szállásunkról gyalogosan –kényelmesen- 1,5 óra kellemes séta. Először citrom ligetek között visz az út lankásan felfelé, majd elérjük a patakmedret, ahol árnyas fák alatt lassan elérjük a felső kis büfét ameddig egyébként autóval is fel lehet menni. Aki Nidriben lakik ne menjen autóval. Elveszíti a varázsát a kirándulás. Ugyanis a büfétől már „csak” egy 15 perces séta s a vizesésnél van az ember. Nem azt az élményt adja egyben mintha végig gyalog mentél volna fel a citrom ligetek közt.
Maga az utolsó 15 perces szakasz csodálatos. Ahogy ezerrel csobog a víz a patakmederben, a jéghideg hőfokával hűsítőleg hat a 37 C fokban. Két nagyobb összefolyása van ahol többen megmártóznak a 10-14 C vízben. Jómagam csak derékig mentem be de az épp eléggé lehűtött így is.
A környezet, a hegyi szakasz mindenképp nálam a max 10 pontot hozta! Vigyázzunk erre az értékre!

PROF.ILIAS KILÁTÓ-TEMPLOM

Igazi adrenalin bomba! Második nap kitaláltam, hogy úgy menjünk át a nyugati part egyik strandjára, hogy a hegyeken keresztül. Távolságilag nem vészes, mindösszesen 24 km, de mit ne mondjak időnként az a bizonyos zabszem nekem is kevésbé fért el ama bizonyos helyen. Ugyanis a hegyi út nem elég, hogy folyamatos szerpentin- 20 m egyenes szakasz nincs benne- , de néhol oly keskeny, hogy azon izgultunk csak most ne jöjjön velünk szembe senki mert 2 autó nem fér el és épp a szerpentin azon szakaszában vagyunk amikor a hegy kinti- szakadék felöli- részén kanyarodtunk. Egy –két helyen az aszfalt is megszűnt méterekre létezni, szóval aki nem gyakorlott vezető annak javaslom ha a túlparti beachek egyikére vágyik az menjen vagy Vasiliki vagy Lefkada felé. Km-ben biztosan hosszabb, de időben rövidebb…
…Ezen hegyi szakaszon található a sziget egyik legszebb kilátó temploma: Prof.Ilias.
Az oda való feljutás utolsó 500 métere igazi adrenalin bomba. Az autód megy egy olyan hegygerincen ahol 1 autó fér el. Vagy fel, vagy le! A hegycsúcson semmi fa, semmi bokor! Jobbra s balra már csak a hegycsúcsról meredeken leívelő több-száz méteres mélységek! Hihetetlen érzés úgy ülni az autóban, hogy minden méternél úgy érzed magad mint egy téli időszakban a legmagasabb Svájci síliftek egyikében.
S egyszer csak felérkezel egy murvás parkoló féleségbe ahol a hegycsúcson megpillantod a kis templomot.
Megérkezésünkkor épp esküvő volt fenn, tehát jobb időzítés nem is lehetett volna. Fentről a kilátás valami katarzis. Körbe látni az egész szigetet! Csak azért 9,5-es mert egy kiépített fenti parkoló és egy picit szélesebb út nagyon kellene.

DOUKATO VILÁGÍTÓTORONY

A sziget legdélebbi pontja! Autóval az utolsó 200 m kivételével megközelíthető. Érdemes egyszer elmenni oda, a meredek sziklafalakról csodás fotók készíthetők. Innen tisztán látszódik Kefalónia szigete, s ha szerencséd van egy-két igazi nagy tengerjáró hajó is épp akkor megy keresztbe…
Egy 8-asra jó nálam!

DESSIMI BEACH

Talán számomra az egyik legnagyobb csalódás. Annak ellenére azt mondom aki elmegy a szigetre menjen el ide s nézze meg maga… nekem nem jött be.
A környezettel nincs gond, gyönyörű öböl, zöld hegyekkel kőrbe zárva…, de a víz… nekem itt volt az az érzésem, hogy a „legkoszosabb”. Eleve nem kedvelem azokat a strandokat amik egyben kikötőként is üzemelnek. Márpedig itt 2 camping is van a maga hajóival, vitorlásaival. Itt a többiek tanácsára szétnéztünk a tengerfenék világában is- mezei búvár szemüveggel, pipával- de itt láttunk olyan narancs-piros-fekete tekergő vastag kukac szerű képződményeket amitől még inkább kikívánkoztam a vízből. Akik szeretik az ilyen érdekességeket azoknak ez biztosan élmény… nekem inkább visszataszító volt, hogy ilyen lények tekeregnek fél méterre a lábam alatt. Sok időt nem is töltöttünk itt- max 2 órát. Osztályzatilag nálam csak egy 6 osra sikeredett.

PORTO KATZIKI BEACH

Na igen!! Ezt látni kell. Gyönyörű környezet, kristálytiszta víz, jó megközelítés. Még a parkolás is megoldott. Hűsítő italokkal várnak a büfék itt…. egy szóval azt hiszem méltán joggal van benne a TOP 3 Európai strandok egyikében. Nekem jobban bejött mint Zakynthos Navaggio-ja. Talán 2 strand van ami beelőzte: Kefalónia Myrtos öble és Lefkada Egremni beach-e.
Többet írni nem is érdemes erről a strandról ugyanis ezt LÁTNI KELL! 9,5- es osztályzat!

EGREMNI BEACH

A strandok strandja (lehetne). A legszebb azok közül amit láttam eddig a 15 év alatt mióta Görögországba járunk. Az amiért nem kap 10-es osztályzatot azok a lépcsők, a parkolás nem megoldottsága, és még valami…amit később az utolsó részben említek majd meg…
356 lépcsőfok, le és fel…remegő lábakkal .Szegény Édesapám ha élne akkor sem láthatta volna ezt a csodás tenger szakaszt mert nyugdíjasoknak nem javaslom ezt a részt. Emberes nem csak lemenni, de felmenni a 40 C fokban… huh..
Ám a páratlan látvány és a tenger lent minden pénzt megér. Kifogtunk egy hullámzós időszakot..hatalmas élmény. 9-es osztályzat

KAVALIKEFTA-MEGALI PETRA-AVALI

A 3 Beach valójában egy tengerparti szakasz. Mi a közepét Kavalikeftát választottuk, ahol a tengerből „kinőtt” hatalmas sziklatömbök valami fergeteges élményt varázsoltak a nagy hullámzással a starndolásunkba. Bár maga a strand rész kicsi, kavicsos, de valami csodálatos. Nálam vetekszik Porto Katziki és Egremni szépségével, élményével. Ám akadt itt is negatívum…de majd azt is később! 8,5 osztályzat.

NIKOLAOS EGÉSZ NAPOS HAJÓTÚRA

Már említettem Nidrinél, hogy a kikötői sétányon érdemes megnézegetni a kiránduló hajókat. Akiknek van kedve ilyen egész napos programokra azoknak maximálisan tudom ajánlani Nikolaos hajótúrát. Először 20 Euro volt az kezdeti ajánlati áruk mely később 15 Eurora „csökkent”személyenként. 15 Euroért reggel 9:00 kor felszállsz a hajóra és kiváló idegenvezetés mellett (Angol és Görög nyelven tolmácsol a kapitány hajóvezetés közben) körbe visznek benneteket a környező kis szigeteken köztük Onassisék Skorpió szigetén. Erre a szigetre a hajó ki is köt egy 1,5 órás fürdés erejéig.
Emellett megáll a hajó Meganissi szigetén, ahol mi egy szenzációs fagylalt kelyheket vállaltunk be, majd a nap fénypontjaként kiköt egy lakatlan szigetrészen ahol csodás öbölben lehet fürdőzni,miközben a hajó személyzete a partin egy Souvlaki grill-t készít mindenki részére- görög saláta kísértében. Az a pohár bor amit még kaptunk csak hab volt a tortán.
Délután fél 6 ra értünk vissza Nidri kikötőjébe, s azt kell mondjam minden percét élveztem.
Joggal kap 10-es osztályzatot!
A Nidri Star-os nagy körutat 70 Euróért kihagytuk… mivel Porto Katzikin és Egremnin is voltunk külön-külön, márpedig az a hajó azokat a partokat veszi uticélul. Szerintem nagyon drágán!!

MOTORCSÓNAKÁZÁS ELŐSZÖR A TENGEREN!

Míg élek ezt az élményt nem feledem. 20 éve minden nyáron Balatonon horgászom. 20 éve csónakkal járok ki süllőzni. De a tengeren motorcsónakkal „száguldani”, úgy hogy én vezetek, hatalmas élmény.
A szállásunktól 500 méterre volt egy motorcsónak kölcsönző a Scorpions! Itt nagyon kedvezményesen akár 4 órára is odaadják a hajókat. (mindösszesen 60 Eurót fizettem).Egy 10 perces traning és irány a tenger! Szenzációs volt a kis szigeteket úgy kőrbe járni, hogy oda mentem a hajóval ahova akartam (és ahova az előzőleg kapott térkép engedte). Kiköthetsz olyan helyeken ahol más nem tud megjelenni „száraz lábbal”. Óriási élmény- és nem kis para- amikor egy nagyobb hajó által gerjesztett hatalmas hullámok közelítenek feléd . Azokon az átjutás szintén egy adrenalin élmény.
Kinőttem már rég a tini korból. Közel az 50!, de ez olyan élmény volt míg élek nem felejtem. 10-es!

AMI KIMARADT…

Utunk során keresztül mentünk Vasilikin. Láttam a hegyről lefele jövet a szörfösöket amint száguldoznak a tengeren. Láttam Kathisma és Aghios Nikitas tengerpartját messziről. Tetszett!
Érdekel Pefkoulia, Agiofili, Afteli, s Meganissi strandjai!
Lehet 2014-ben újra itt? …és remélem teljes Csapattal!

ÚT BUDAPESTIG

Két dolgot szeretnék megemlíteni ami érdekesség- sajnos mindkettő negatívum..

Az egyik, hogy Nis és Belgrád között megálltunk egy Lukoil kútnál pihenni, WC-re menni. Sajnos az „ablaktörlő” maffiát kifogtuk.
Olyan szinten hálózták be a parkolót, hogy garantálom onnan nem jött ki úgy autó aki nem adott nekik jattként 1-2 Eurót.
Nem vagyok rasszista, s fajgyűlölő sem, de érdekes, hogy itt is egy bizonyos „roma” réteg azok akik rettegésben tartják a parkolót.
Először jött egy 8 éves forma kölök, akit még el tudtam nem kis hanggal zavarni az autótól… ám 2 perc sem kellett s megjelent azonnal három 20 év körüli hasonló forma srác aki addig-addig somfordáltak az autó körül míg az egyiknek csak sikerült rávetődnie a szélvédőre. Na most vagy nekiállsz vele „harcolni” – kockáztatva azt, hogy a több milliós autód fényezésén egy jókora karcolás keletkezik- vagy letudod 1 Euróval a srácot. Az utóbbit választottam.

A másik említésre méltó rész a Szerb-Magyar határ. Én elhiszem, hogy nagyon fontos a magyar határőrök munkája, s örülök, hogy ilyen becsülettel végzik azt, de könyörgöm miért nem lehet már hosszú évek óta megoldani azt a problémát, hogy a magyar hazatérő turistákat egy külön EU sávban fogadják? Miért kell nekem 5 órán !!!!!!!!!! át várakoznom és harcolnom a sorokban azért, hogy megkérdezze a magyar határőr: Mit hozott? Elvámolni valója? Nyissa ki a csomagtartót!
Hát mit hoztam volna? Mi az amit Görögországból az ember „becsempészne”? 2 üveg oliva egy üveg Ouzóval?...hagyjuk! Mindez 17 óra vezetés után hajnalban.
Hazaút osztáyzata: 5-ös

Rövid összegzés

LEFKADA gyönyörű és mint Görögországi célpont kihagyhatatlan. Görög viszonylatban szerintem az egyik legszebb sziget. Kefalónia és Thassos után nálam a 3. helyre került!

A FEKETE LEVES- KÖRNYEZETVÉDELEM, GAZDASÁGI VÁLSÁG, CSŐD- KÖLTŐI KÉRDÉSEK!

Aki eddig elolvastad a megszokott „Exact” stílusban olvashattál, mint az eddig beszámolóim bármelyike. Most kivételesen- lehet a hangulat hozta- megfogalmazódott bennem jó néhány költői kérdés ami nem feltétlen LEFKADÁHOZ sokkal inkább Görögországhoz tartozik. Nem újkeletű kérdések ezek, de így egyben talán még senki nem írta le

1. Az elmúlt 15 év során 10 x voltam Görögország különböző tájain. Gondolom Ti sem először. Kaptatok valaha is számlát egy tengerparti apartman tulajdonostól? Hogyan is adózik akkor Ő? Amikor Görögország csődjéről beszélünk akkor a tengerparti apartman tulajdonost ez érdekli?
2. Soha nem feledem az első utam Sarti-ba volt Görög honba. Akkor 12 éve a gyrost 2 Euro-árért vettem pitában. Most nyáron Lefkadán szintén 2 Euroért. Náluk hogy-hogy nincs infláció ebben a „hatalmas csőd” helyzetben? 12 év telt el. Nálunk azóta mennyit ment fel a kenyér, cukor, hús s minden egyéb ára?
3. 12 éve olvasom a Görög apartmanokban, hogy ne dobjunk a WC-be papírt, mert eldugul a rendszer. Azóta semmit nem fejlődtek? Azóta nem épült apartman, hogy változzon a kiírás?
4. Egremni Beach. Kavalikefta Beach. A 2 legszebb lefkadai strand. És sehol egy WC!!! Vajon az a több 1000 ember naponta hol s hogyan végzi el a „dolgát”? Senkinek nem jut eszébe „önkormányzatilag”, hogy építsen –akár fizetős- WC-zuhanyzó épületeket? Mi lesz így a környezetünkből?
5. Este van. Beülsz a tavernába. Megterítenek kis papír abrosszal. Kérsz valamit enni. Kihozzák. Megeszed. Fizetsz. Hogyan szedik le az asztalt? Kis abrosz megfog és a teljes asztal tartalma abba becsomagol, palackostól, maradékostól. Egy étterem kb áll 10-20 asztalból. Napi szinten egy asztalnál 4-5 család is megvacsorázik. Ez 100 teríték tavernánként. Ezt szorozd be az összes tavernával, várossal..stb. Hova kerül ez a kupac szemét? Miért ez a stílus?
6. Beültünk egy este egy igazi halas-tavernába. Kimondottan halat, Octopust, Kalamarit szerettünk volna enni. Ez sikerült is, valóban friss volt minden!! Ám megtudtuk, hogy ezt úgy tudják elérni, hogy a család egy része halászik, reggel megfogják a halakat amit este a tavernában frissen eladnak. 54 Eurot fizettem 2 db halért. (nem volt 1 kg). A tulajdonos hogyan adózik az így beszerzett és eladott „áru” után? Miközben a tenger élőlényei évről-évre csökkennek!!!

Nem jó így ez az egész… s nem látom, hogy „valakik” változtatni szeretnének!!

Köszönöm, hogy végig olvastad

Exact

# 5354
Ujutas
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
40 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#209261 Üzenet linkje2013-08-18 22:37:49  Válasz a #209228. hsz-ra Előzmény #209228

exact
köszi, elolvastam 1 élmény volt, ahogy megfogalmaztad
lefkáda szeretni való,szép hely..

# 5355
Hidalgo
Törzstag
Törzstag
570 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#209270 Üzenet linkje2013-08-19 09:07:18 

molyhoska írta:
Annyit szeretnék még a fórumhoz hozzátenni naaagy erőőős betűkkel,hogy Aghiofilire SENKI ne menjen gyalog,főleg ne ilyen melegben. A fórumozók többsége azt írja,hogy sima ügy,de én mindenkinek ERŐSEN ajánlom azt a 6 eurós hajót ami átvisz. Katasztrófa az út odáig.... aki pihenni akar annak mindenképpen,ugyanis ilyen melegben gyilkos az a hegy menet a porban és a nagy köveken,kátyúkon. Szóval szerintem 1-2 ember szépen elferdítette a valóságot!!!

Szia molyhoska,

örülök, hogy tetszett a sziget, de lszi ne beszéljünk le senkit semmiről,
(na jó, tényleg, víz nélkül sehova!!) hidd el, mindenkinek más az ingerküszöbe, mást jelent a "megterhelő" szó.

Mi tegnap értünk haza Thassosról, ahol (magunkhoz képest) sokat túrázgattunk. Többször emlegettük mosolyogva az előző évi Agiofili "sétát", amiről minket le akartak beszélni, háát, az így utólag (mi korán reggel mentünk, tűző nap sehol) "séta a kertben" egy Skala Potamia - Saliara túrához képest. És ez nem hencegés, mi amatőr túrázók vagyunk.
Az Ypsarion túrát el sem mertük kezdeni, ami minimum bő 5 óra csak oda,
az tényleg túra, az általad említett 50 perces sétához képest, amit az ex Apollonos idegenvezető csaj az idős anyukájával is végigsétált ...

Bocs a thassos-i offokért, csak az összehasonlítás miatt kellett ...

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Jón-szigetek
<   1 2 3 ... 356 357 358 ... 570 571 572   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu