Nem értem miért görcsöltök sokan ezzel a pénzváltással
A Macedónoknál adtok a kapunál 1-1 eurót, az ablakmosónak pedig 50 centet, tankolni pedig minden kútnál lehet kártyával, vagy euróval. Ha biztosra akarsz menni kártyával fizess!
Szerbiában pedig ki van írva a pályadíj euróban is
Szerbiában is lehet a pálya mellett egy csomó kúton kártyával fizetni ( pld. OMV,ott tuti), de alig kell tankolni! Ha Röszkénél telenyomja valaki a tankot szinte minden kocsi kibírja Macedóniáig, max. a biztonság kedvéért belenyomsz 10-15 litert. Ez Belgrádtól a határig bárhol megoldható.
Én előre kinéztem egy pár lehetséges megállót, ahol tankolni is lehet, kulturált wc is van. Minden lehetőség előtt megkérdezem az ébren levőket, hogy most álljunk meg, vagy a következőnél, 2-3 óra múlva. Ha megállunk, akkor tankolok 15 litert a gépbe, mert mi Macedónia tulsó felében szándékozunk egy nagyobb pihenőt tartani. Tankolni mindíg kártyával szoktam, de vészhelyzetre, apróságokra van egy kis dinár és denár nálam, sose lehet tudni. Három éve váltottam át 100€-t, de a vastagja még megvan.
Sziasztok! Tegnap értünk haza Görögországból! Köszönet "AKI"-nak aki a Horvátország felé való utazást javasolta. Sokkal gyorsabban le lehet érni, és nincs Belgrádig útépítés 40-es 60-as idegölő tábla. Belgrádnál az elkerülőn simán el lehet találni, oda-vissza is. Mi most jártunk arra először de nem volt gond. A kamionokat követtük ahogy Raven 71 javasolta és a sárga tranzit táblákat. A Pelion félszigeten Milián voltunk és az 1400 km-t 18 óra alatt tettük meg, úgy hogy a gyerekek miatt sokszor megálltunk. Mindenhol euróban fizettük a pályadíjakat. Simán adtak vissza euróban Szerbiában és Horvátországban is. Tankolni Visa elektron kártyával mindenhol tudtunk. A határokon alig kellett várni, pár perc alatt átjutottunk, egyedül a görög autópályára való feljutásnál volt hosszabb várakozás. Rendőrrel elvétve találkoztunk, kivéve Görögországban ahol több helyen mértek kézi radarral, ami szokatlan volt. Mindenkinek jó utat kívánok aki most indul!
Én is gondolkodok visszafelé a Horvátországon keresztüli hazatérésben, érdekelne egy-két apróság!
Visszafelé kb. hány órakor voltatok Belgrádnál? Onnan kb. mennyi idő volt a magyar határ? Mennyi idő a határtól az M6 vége? Mennyire gázos a magyar és a horvát autópálya közötti szakasz? Ha lesz egy kis időd válaszolj légyszi! Mi hétfőn este indulunk, de kifelé a hagyományos úton szeretnék menni, hacsak nem lesz nagy gáz Röszkénél! Köszi!
Szia titi68!
A Belgrád előtti fizetőkapunál voltunk 22:36-kor. A Horvát határnál levő fizetőkapunál 0:18-kor. A magyar határ után Mohácsnál vettem az autópálya matricát SMS-ben 2:25-kor -mielőtt felhajtottunk az autópélyára. A magyar és a horvát határ közötti szakasz nem vészes. A horvát rész kb 35 km. A magyar csk 5-10 körül van. végig jól lehet haladni pár település van csak. Nekünk ugyan nem volt szerencsénk mert pont egy nagy vihar kapott el bennünket azon a részen így a szakadó eső miatt csak lassan (50-60) tudtunk jönni ezt is számold bele. Ha van még kérdésed írj nyugodtan!
#1722782011-08-06 18:21:05 Válasz a #172269. hsz-ra
Szia djbobo!
Először is köszi a gyors választ! Úgy látom, Te is azok közé tartozol, akik pontosan dokumentálják az utat !
Éppen most fejeztem be egy új itinert Horvátországon keresztül, így már három verzióm van hazafelé, + a Belgrád elkerülési lehetőség köztes pontjai. Én is kb. 4 órát számoltam a belgrádi fizetőkaputól a határig.
Kérdéseim: Ha jól látom, akkor a szerb szakaszon 1 fizetőkapu van Belgrád után, és 3€ az útdíj? A horvát szakaszon hányszor és mennyit kell fizetni?
Ha jól számolom, akkor Budapestig kb. 100 - 120 km és kb. 1 óra plusz (attól függően, hogy Belgrádon keresztül, vagy a központot elkerülve mennénk Röszkére). Tompán keresztül sem sokkal kevesebb időben, de az még mindig rizikósabb a törökök miatt! Én spec. inkább autózok egy órát az araszolás helyett! A belgrádi kapunál fogom eldönteni merre megyek, ha ott tömeg lesz, akkor valószínűleg Röszkénél is az várható. Mi kb. csütörtök este 9 körül leszünk Belgrádnál.
Szia titi68!
Az araszolást mi sem díjazzuk, ezért mentünk inkább Horvátországnak. Sokkal kevésbé fáradtunk el a hosszú úton. A törökökkel tele volt az összes benzinkút hazafelé ezért nem is akartunk Röszke felé jönni. A Szerb szakaszon Belgrád után 3,5 Eurót kellett fizetni. A horvátoknál egyszer kell a végén fizetni 48 Kunát vagy 7 Eurót. Jó térképet találsz a Horvát idegenforgalmi hivatal honlapján http://croatia.hr/Documents/472/Map_RH.pdf
Sziasztok!
Parga-ra egyénileg utazóknak 1150 km. Röszkénél (határ) nullázva.
Mi július 21-től aug. 3-ig voltunk kint. Címszavakban, vázlatosan:
Indulás Szeged: 3.15
Határ Röszke: 3.32 várakozás: 2 perc
Határ Szerbia: 3.34 várakozás: 23 perc
Kapu 1.: 3,5 euro
Kapu 2: 2,5 euro
Belgrád: 6 óra
Tankolás OMW kút, pihi 15 perc
Kapu 3: 2,5 euro
Kapu 4: 2 euro
Szerb-Makedón határ: 10.30 várakozás: 23 perc //SZERBIA ÖSSZESEN: 7 ÓRA//
Makedón határ: 10.53 várakozás: 27 perc (gk. zöldkártyát kérték)
Kapu 1: 2 euro
Kapu 2: 2 euro
Kapu 3: 1 euro
Makedón-Görög határ: 13.26 várakozás: 5 perc //MAKEDÓNIA ÖSSZESEN: 2 ÓRA//
Görög határ: 13.31 várakozás: 4 perc
Kapu: 1 2,80 euro
Kapu: 2 2,80 euro (888 km)
Tankolás: Shell kút (autópályáról lemenni egy faluba, autópályán nincs!!!) 926 km
Pihenés: 15 perc
Az autópálya nagyon új, nagyon szép, 2009. őszén adták át, 56 alagút.
Érkezés: Parga: 18.15 //GÖRÖGORSZÁG ÖSSZESEN: 6 ÓRA//
ÖSSZES ÚTIDŐ: 15 ÓRA
Belgrádban hídfelújítás van, és autópálya felújítás is van sebességkorlátozásal.
Összességében betartottuk a sebességhatárokat.
útdíjakat mindenhol euro-ban fizettük, előre készültünk aprópénzzel. Sokszor olvastam, hogy így kerekítik az eurót makedónöok, meg úgy kerekítik az eurót a szerbek. Maradjunk annyiban, hogy 50 centtel oszthatóra kerekítik. Meg mondom őszintén nem lett volna kedvem kiszámolgatni mondjuk 2 euro 38 centet, és úgy gondolom a sorok is gyorsabban haladnak így, ha nem kell visszaadogatniuk, mondjuk 5 eurosból, tucatnyi centet, stb.
Legutóbb Zsófi73 szerkesztette (2011-08-06 19:40:56), összesen 1 alkalommal
14-szer érkeztem ma kis otthonomba. 1.150 km-t sikerült 11 óra 45 perc alatt megtennem. Örömmel olvastam djbobo elismerő szavait, de azt hiszem ma nem ezt írta volna. A szerb-horvát határon lefelé én 29-én másfél órát araszoltam, de ma szerintem ez 2,5 óra is lett volna. Az elkerülő út lefelé teljesen bedugult, mert autó piac van szombaton, ilyenkor lehet, hogy a város a megfelelő. Én mindig nappal utazom, így az éjszakai forgalomhoz nem tudok hozzá szólni, de egyik barátom 23 órakor indult és 10 órakor ért a macedón határra és onnan még hátra van 2 határ, plusz 310 km. Minden út más. 12-én megyek vissza, ezért szívesen olvasom a tapasztalatokat.
HAZAFELE: Parga-Szeged 2011. 08. 03 (sze)
indulás magyar idő szerint: 5,30
Görög határ: 9,55 várakozás: 3 perc
Görög Makedón: 9,58 várakozás: 2 perc
Makedón határ: 11,50 varakozás: 40 perc
Makedón-Szerb határ: 12,30 várakozás: 7 perc
Szerb határ: 19,14 várakozás: 68 perc
Szerb-Magyar határ: 20,24 várakozás: 25 perc
Hazarékezés: Szeged 21,10
teljes útidő: 15 óra 40 perc
A makedón határnál a 40 perces várakozás idő meg előrevetítette a szerb határnál is várható várakozást, ami mindig több. Túléltük. Sok volt a török.