Ahogy olvasom hetek óta ezt a topikot, egyre erősebb az érzésem, hogy idén szeretnék eljutni a szigetre. Visszaovastam sokat, Bea oldalát is többször megnéztem, mégis felmerültek bennem kérdesek, melyeket ti - mint akik már kívülről ismeritek a szigetet - tudtok nekem segíteni: mivel anyummal (76 éves) tervezem a szokásos évi első görög utazásomat, irodánál fogok befizetni. Ha jól olvastam, Pigadia a legnyüzsgőbb és ott van a legtöbb taverna, üzletek.
Kérdéseim:
- Milyen Pigadia strandja (homokos vagy kavicsos) és mennyire szeles?
- Júliusban érdemes-e menni?
- A Personal Tours mennyire megbízható iroda?
- Van-e normál tömegközlekedés, hogy pl. Pigadiából elmenjünk egy napra pl.Ammopi strandjára?
Köszönöm előre is,
Bottakati
Az irodák homokosnak mondják, de a valóság kicsit differenciáltabb. A városmaghoz legközelebbi részen valóban kívül-belül homokos, és viszonylag lassan mélyül. Van egy kis napágymentes rész, ám a nagyobb fele betelepített. Szél esetén ez a rész legszélvédettebb.
Kicsit kintebb haladva inkább sóderos/homokosnak mondanám. (Ez kb. a két nagy hotel - Alimunda és Konstantinos - közti rész.) Hátránya, hogy délután a lemenő nap fényét a hotelok totál felfogják, és sok helyen csúszós kövek vannak a vízben (de lehet találni bőven kőmentes részt is).
A legnagyobb hotel után (Konstantinos) tovább haladva kifelé a part homokos, egy-két helyen bukkannak fel telepített napernyők, napágyak. Árnyékot néhány kósza fa ad. A víz elején itt is lapos, csúszós kövek vannak, de meg lehet találni köztük az utat. Itt a sekély rész ilyen köves, a mélyebb része homokos. Ez a rész abszolút nyugalmas.
A szelet nem lehet előre megjósolni.
bottakati írta:
Mihez mérve? Július abszolút főszezon már (főleg a második fele). Minden teljes gőzzel üzemel. Ha nincs szél, akkor nagyon meleg lehet.
bottakati írta:
- A Personal Tours mennyire megbízható iroda?
Ezt nem tudom, de esetleg várd meg az ibusz prosit is, mert a tombolájukban benne van Karpathos, így talán érdemes megnézni, tombola nélkül ők milyen árakkal és szállásokkal állnak elő. (Az Aeolus kivételével a másik két irodának ez lesz az első szezonja a szigeten.)
bottakati írta:
- Van-e normál tömegközlekedés, hogy pl. Pigadiából elmenjünk egy napra pl.Ammopi strandjára?
Igen, van, ne higyj annak, aki azt mondja, hogy nincs.
Ammopiba a hét hat napján mennek a buszok, ha jó a szezon, akkor vasárnap is. Nézd csak, itt van a tavalyi menterend. Ha júliusban mentek, biztos, hogy minden busz indul, elő- és utószezonban szokott olyan kikötés lenni Olympos, Apella és K. Panagia esetén, hogy legalább 10 ember kell, hogy induljon a járat (de ha reggel elvisz, este biztos, hogy érted megy )
Én tömegközlekedve keresztül-kasul bejártam a szigetet, kérdezz róla bátran (és bármi másról is).
Ian | #212151 | 2014-01-13 11:39:28 | Válasz a #212148. hsz-ra
Pontikos volt a gyorsabb
Idézet:
Mi csak egy részét próbáltuk ki, ami északra esik. Itt sajnos a vízben (lassan mélyül) csúszós kövek voltak, bár a part homokos. Pontikos leírása szerint vannak jobb részei is, mi pont a rosszabbat fogtuk ki Nekünk szélvédettnek tűnt, a szállásunk is ott volt.
Strandolás szempontjából én inkább az Apela Beach-et javasolnám. Árnyékos rész is van bőven és szélvédett. Ez ugye egy idősebb embernél fontos szempont lehet. Még egy gondolat: a pigadiai utcák eléggé meredekek, ezt érdemes belekalkulálni...
Idézet:
Erre azt mondanám, hogy igen.
A többire nem tudok válaszolni, mert egyénileg és járművel utaztunk...
Pontikos, Ian
Nagyon köszönöm, máris többet tudok. Igen, az irodák mindig túloznak, de pont anya miatt választanám most a fővárost, hogy mind a strand mind pedig a városközpont egy tavernázásra, esti sétára viszonylag közel legyen. A gyaloglást majd – mint más szigeteken – hozzá igazítom. A Personal Tours honlapján találtam három apartmant, amelyek jónak tűnnek (7 Stars stúdiók, Pantheon és Iliada apartmanok), de igaz, meg kell várni az Ibusz prospektust, hátha még jobbakat tudnak ajánlani. A meleg nem gond, anyuval júliusban szoktam menni, csak a víz ne legyen hideg (ez nálam 24-25 fokot jelent). Jó, hogy van tömegközlekedés, mert anya sosem enged bérelni kocsit, mondván, egész évben minden nap vezetek, ilyenkor csak élvezzem a tájat és fényképezzek.
Még egyszer nagyon köszi, és lehet, hogy még zargatlak titeket a kérdéseimmel!
Szívesen!
Pigadia szerintem jó választás ám, mert hangulatos kis város, sőt a tömegközlekedés onnan a legjobb.
A szállások esetében érdemes megtudni, hol is van pontosan a városban, mert bizony az északi végéből egy átlagos tempóval számolva akár 30-40 perces sétára is lehet a központ és az első szupermarket (plusz a buszpályaudvar).
Ian | #212179 | 2014-01-14 12:09:48 | Válasz a #212152. hsz-ra
Bottakati!
Nincs mit, szívesen:)
Még pár infó: Pigadiaban a tulajdonképpeni élet a kikötőre és az azt övező pár utcára koncentrálódik. Ezek egy éjszaka alatt könnyűszerrel bejárhatóak. Itt bárok, éttermek és ajándéktárgyakat árusító boltok vannak jellemzően.
Továbbá, élelmiszer területén igazán jó ellátottságú üzlet nem igen van a szigeten. Van ugyan helyi viszonylatban pár nagyobbnak számító. (Pigadiaban és a környékén) Az alapvető dolgok itt is kaphatóak, de pl. egy Kos vagy Rodosz szigeten lévő hasonló kategóriájú üzlet sokkal bővebb választékot kínál. A többi kisebb településen természetesen még kisebb a választék, ha van egyáltalán bolt helyben.
Már nézegetem a klf. útleírásokat, és a Görög Szigetek nagy útikönyvemet is, de azért a tőletek, Ian honlapjától - és másoktól - kapott infók a leghasznosabbak.
Ha jól értem, Pigadia kicsi, de szép, kanyargós utcákkal, tavernákkal, boltokkal és a sziget keleti részén van, ami talán kicsit szélvédettebb . Viszont más komolyabb várost nem említettetek - a többiek sem, visszaolvastam a topikot. Viszont ha jó a tömegközlekedés, meg tudunk azért majd látogatni néhány falvacskát meg partot, amennyire anya bírja. Folytatom a mazsolázgatást, olyan jó a tervezgetés.
És persze megint köszönet minden új infóért.
Viszont más komolyabb várost nem említettetek - a többiek sem, visszaolvastam a topikot.
A másik nagyobb települése Arkassa, de annak a partja szinte mindig szeles.
bottakati írta:
Viszont ha jó a tömegközlekedés, meg tudunk azért majd látogatni néhány falvacskát meg partot, amennyire anya bírja.
Bőven! Ammopi, Menetes, Arkassa, Finiki, Lefkos, Olympos, Diafani, Apella és Kyra Panagia a kedvelt, és simán elérhető buszos célpontok. Ha van indíttatásotok, érdemes esetleg reggel felmenni a hegyi falvakba is (Pyles, Othos, Volada, Aperi).
Az Olymposi buszról jó tudni, hogy ugyanaz megy le Diafaniba is. Felértek Olymposba, és a sofőr megkérdezi, akar-e valaki Diafaniba menni? Ha igen, akkor kb. 2-2.5 óra múlva van találkozó, és legurultok Diafaniba (nincs extra költsége). Diafaniban van egy órátok körbenézni. (Van ott egy ingyenes múzeum is a Karpathos-Saria természetvédelmi övezetről.)
Élelmiszerüzlet kapcsán kicsit kiegészíteném Iant. A legjobban ellátott üzlet a Louloudis, ebből három is van Pigadiában. Egyik a szélén, ahogy Ammopi felől érkezik az út, a másik a buszállomástól balra kb. egy percre, az Aperibe vivő úton, a harmadik pedig a főutcán, a kikötő felé. Náluk azért főszezonban elég ritkák az üres polcok. (Kivéve, ha a komp bármi miatt nem jár hosszabb ideig.)
Van továbbá a Gergatsoulis (a buszállomásnál és a taxiállomásnál), ahol inkább előfordul, hogy az ember úgy érzi, jóideje nem érkezett áru, ám részben más a választékuk.
Szintén az Aperi felé vezető úton van egy cash&carry, annak a kínálatát nem ismerem, és persze a sok kis minimarket.
Valamint még egy nagy üzlet Arkassában.
Pékség csak Pigádiában van - többfajta, különböző kínálattal. A többi településre is ezekből viszik ki a pékárut.
"Piac" a taxiállomásnál a délelőtti órákban.
Élelmiszerüzlet kapcsán kicsit kiegészíteném Iant. A legjobban ellátott üzlet a Louloudis, ebből három is van Pigadiában. Egyik a szélén, ahogy Ammopi felől érkezik az út, a másik a buszállomástól balra kb. egy percre, az Aperibe vivő úton, a harmadik pedig a főutcán, a kikötő felé. Náluk azért főszezonban elég ritkák az üres polcok. (Kivéve, ha a komp bármi miatt nem jár hosszabb ideig.)
Köszönöm, ezekről írtam, legalábbis gondolom:) Most berakok pár linket, ha gondolod, akkor egészítsd ki vagy ha rosszul tartam be javítsd ki.
[url=//https://goo.gl/maps/r29Ae]Mi ált. itt vásároltunk[/url]
[url=//https://goo.gl/maps/mDRhP]Itt is szétnéztünk[/url]
[url=//https://goo.gl/maps/oRdsD]Ide nem mentünk be[/url]
[url=//https://goo.gl/maps/t37kA]Ez egy kisebb üzlet volt[/url]
Még egy gondolat Nem azt írtam, hogy üresek a polcok, csak azt hogy kisebb a választék és az alapvető dolgok megvannak.
Idézet:
Továbbá, élelmiszer területén igazán jó ellátottságú üzlet nem igen van a szigeten. Van ugyan helyi viszonylatban pár nagyobbnak számító. (Pigadiaban és a környékén) Az alapvető dolgok itt is kaphatóak, de pl. egy Kos vagy Rodosz szigeten lévő hasonló kategóriájú üzlet sokkal bővebb választékot kínál.
Bocsánat ha félreérthető voltam, de én egy rodoszi vagy Kos szigetihez viszonyítottam...mint írtam is.
Természetesen mi 2010-ben voltunk ott és elképzelhető, hogy az eltelt pár év alatt sokat változott a helyzet Karpathoson...
Írok pl. egy konkrét dolgot, hogy mire is gondolok Tejfölt kerestünk a hozzánk legközelebbi (első link) nagyobb üzletben és végül is sikerült nagy nehezen találni...csak az összesnek 1 hónapja lejárt a szavatossága Kérdeztük, hogy a napokban kapnak-e, erre az volt a válasz, hogy pár hétig biztos, hogy nem...
Nekünk Pigadian kívül, Diafani, Olymbos és Arkasa tűnt még nagyobb településnek, de ezekre is azt mondanám, hogy egy nap alatt bejárhatóak. Kati ha esetleg jártál már Kos szigeten, akkor azt mondanám, hogy a karpathosi települések többsége hasonlatos méretben, mint Kos szigeten Mastichari, Marmari vagy Tigaki.[/quote]
Ian | #212186 | 2014-01-14 15:08:41 | Válasz a #212184. hsz-ra
Tudom én, hogy nem azt írtad, hogy üresek a polcok, csak nem akartam, hogy valaki félreértse. Meg úgy tűnik, valóban voltak változások 2010 óta... Nézem a linkjeidet:
- ahol ált. vásároltatok, az az egyik legüresebb üzlet
- ahol szétnéztetek, az már két éve nem működik
- ahová nem mentetek be, az egy viszonylag nagy Louloudis
- amire azt írod, hogy kisebb üzlet, az szintén egy szigeti viszonylatban bő választékkal rendelkező Louloudis, helyben sütött pékáruval - de én úgy sejtem, hogy ti még az elődjével találkozhattok (ehhez van pl. mélygarázsféleség is)
Persze ez úgy lenne érdekes, ha most visszamennétek, akkor ti hogyan ítélitek meg. Meg hát minek tejfölt enni Görögországban?
(Egyébként tök frankón megcsináltad a helymeghatározásokat!)
Ennyi segítséget, azt sem tudom, hogyan köszönjem meg! Sajna dolgoznom is kell, de a tervezgetéshez alakul nagyon minden, hála nektek. Még ezen a héten nyomtatok egy részletes Karpathos térképet, bejelölöm, milyen helyeket ajánlottatok. És megkeresem az idei, Pigadia-ide-oda menetrendeket is.
Kos szigetén többször is jártam már, nagyon szeretem azt a szigetet, de úgy tűnik több hozzászólás szerint, hogy Karpathos veri mind partokban, mind szépségben/hangulatban.
Kaja: aki éhen hal egy görög szigeten, az ne menjen sehova, nekem ez a véleményem. Egy sima "közért"-ben is olyan péksüteményeket kapni, hogy a popsimat verném a földhöz örömömben, ha itthon olyan friss, ezerféle édes és sós péksüteményt kapnék. A másik kedvencem pedig a kicsi, jelentéktelennek tűnő tavernák, ahol a helyiek esznek. Na, eddig minden szigeten - volt pedig hálistennekjó sok több mint 2 évtized alatt - ezekben a tavernákban ettük a legfinomabb kajákat.
Az Ibusz katalógus a hónap végén fog megjelenni, kiváncsi vagyok, milyen apartmanokat kínálnak. A Personal Tours oldalon az Iliada apartmanház tűnik eddig a legjobbnak, minden szempontból. Nem tudom, járt-e már ott valaki, Ian honlapján csak a Roses apartmanról van leírás.
Üdv
Bottakati
Ian | #212189 | 2014-01-14 15:51:02 | Válasz a #212187. hsz-ra
Köszönöm a kiegészítést, hiába a 4 év az 4 év...ajaj...már 4 év?!
Idézet:
Persze ez úgy lenne érdekes, ha most visszamennétek, akkor ti hogyan ítélitek meg. Meg hát minek tejfölt enni Görögországban
Most ne nevess de vittünk pár konzervet az útra (mert motorral voltunk és ki tudja mi és hogy lesz útközben) és fel akartuk kicsit dobni a tejföllel
Ian | #212190 | 2014-01-14 15:57:56 | Válasz a #212188. hsz-ra
Idézet:
Nem tudom, járt-e már ott valaki, Ian honlapján csak a Roses apartmanról van leírás.
Esetleg a Tripadvisor vagy egyéb szállásértékelő oldalon nézd meg, hogy miket írnak róla.
Csak kérni tudom az utazókat és köszönet azoknak akik eddig írtak, hogy minél többen tessenek megírni a tapasztalatukat a szállással kapcsolatban.
Idézet:
(Egyébként tök frankón megcsináltad a helymeghatározásokat!)