Kedden jöttünk haza Pargáról 11 ott töltött nap után. Nehéz visszaszokni a hétköznapokba újra. Parga egyedi a szárazföldi városok között.
Vázlatpontokban:
1/ Utazás : Aeolus busz. Útidő : 20 óra oda-vissza. Tapasztalatok:
Ha beszélsz angolul, bármiről tájékoztatnak. Az egyik sofőr kicsit beszélt magyarul is időnként. Rendben volt az utazás.
2/ Apartman : Sakis. Ez a várostól kb. 35 perc hegymenetes sétára van.
A háziak nagyon kedvesek. A férj vizitaxis, a felesége sokféle zöldséget termel, melyből olcsón lehet venni. Ebből kifolyólag minden nap görögsalátát ettünk. Sajnos az apartam eléggé lerobbant. De nem voltunk sokszor benne, így túltettük magunkat ezen. A Valtos 15 percnyire található kb.
3/ Árak : Szigetárakkal vetekszenek. De a csapvíz iható, sok a citromfa, mi limonádét ittunk. Házi joghurt kicsi 1 ,10, tej 1,80, kenyér 1 euró. Gyümölcsök nagyon finomak, de drágák is: szőlő :2,80, nektarin és ringló szilva :1,60. Margarin : 1,60.
Bocsánat, a nektarin és a szilva : 2,60 euró/kg, az előbb elírtam.
Kirándulások : mindent egyéni szervezésben oldottunk meg.
A kikötőben sokfelé indulnak hajók, olcsóbban, mintha autót béreltünk volna, így sokat hajóztunk.
1/ Paxos/Antipaxos : MARCO POLO 20euró/felnőtt, 10/gyerek. Nagyon jó hangulatú hajó végig szólt a zene. Először megálltunk egy barlang előtt, lehetett ugrálni a hajóról, beúszni a barlangba. Szép volt. Kicsit a végén be is ment a hajó a barlangba.
Azután Gaios városában volt 2 óránk , mi hamar megtaláltuk a strandot és fürödtünk. Kavicsos, viszonylag lassan mélyült. Azután kikötöttünk egy kis parton, elég néptelen volt, fehér kavicsokkal, a hajóról lehetett ugrálni és úszni. Hazafelé a Valtosnál ugyanez volt. Szép kirándulás volt, 10-18 óráig. Nagyon szeretünk hajózni.
2/ Acheron folyó és Lichnos : GYors vizitaxival mentünk, felnőttnek 12, gyereknek 6 euró volt. Őrült gyorsan mentünk, (ahol lehetett, mi ezt nagyon élveztük). Megálltunk a holt lelkek barlangjánál, majd elmentünk a folyó deltájáig és hajóztunka folyón kb. fél órát. Nagyon természetközeli élmény volt, sok madarat láttunk, sajnos teknőst nem. Visszafelé megálltunk egy órát a torkolatnál, itt családom férfi tagjai megmerítkeztek a "halhatatlanság vizében", én ezalatt Ammoudia beachen fürödtem az egyetlen teljesen homokos strandon, ami Balaton déli partjára emlékeztetett :) Sajnos az Acheron annyira hideg, hogy nem mertem megkockáztatni egy felfázást.
Továbbindultunk a hajóval és Lichnos beachen tettek ki minket. Itt a jegyünkért szabadon választott időpontban mehettünk vissza vizitaxival Pargára : 14h 16h 17h és 18h órakor. Nagyon szép beach, hasonló, mint a Valtos, a kavicsok mérete változó : az egészen apró, már-már homokszerűtől a nagyokig, minden van. A szélén szép zöld erdőrész, a másikfelén hatalmas sziklafal.
3/ A Sarakiniko beach felé menő vizitaxiból mi kiszálltunk, hogy egy lakatlan parton töltsük a napot. Spartilla, ez volt a partszakasz neve. Van erre lehetőség csak szólni kell a kapítánynak. Nagyon szép napot töltöttünk el itt, nem hiányoltuk a szokványos napernyős beacheket. Egyedül voltunk, gyönyörű sziklák között, a víz viszonylag lassan mélyült, kavicsos volt a partja. 10 euró /felnőtt, 5 euró/gyerek. Napernyő, napsátor, élelem és víz fontos.
4/ Városi strand. Gyalog a Sakistól kb. 45 perc. Elég szemetes volt, amikor ott voltunk. Főleg a partrész. Gyorsan mélyül, kavicsos. A sziget nagyon hangulatos. Egy matracra tettük vízhatlan csomagunkat, így úsztunk át.
5/Kicsi városi strand: A kikötő után tovább kell menni egy belső utcán, az vezet el ehhez a sziklás partrészhez, melynek a partja változó méretű kavicsokkal rendelkezik. Nagyon szép kis strand , viszonylag lassan mélyül.
VALTOS : Lassan mélyülő, aprókavicsos strand. Waterpark ( több felfújt vizijáték, ugráló) 5 euró /napért gondoskodik a gyerekek szórakoztatásáról, sok más vizijáték (banana, stb.) mellett.
Búvárkodás : Legtöbb halat a lakatlan parton láttunk. De nagyjából minden parton van élővilág, szerencse kérdése is, hogy melyik nap mennyit lehet éppen elcsípni. A VAltosnál a vár alatti részen érdemes nézelődni. Apró snecik viszont harapnak, a sekély vízben is, ez elég meglepő volt nekünk. Ki lehet bírni persze, csak kellemetlen.
A Piso Krionerynél (kicsi városi strand) több nagyobb halat is láttunk.
Sajnos a lakatlan part kivételével szinte mindegyik beachen volt szemét a vízben. Ez szomorú.
Étkezés: Gyros pita : 2,20-2,50 euró. A sokat dícsért 33-as annyira nem remekelt amikor mi jártunk ott. Több helyen ettünk. Legjobb étterem a Sakis, mely az apartman tulajdonosok rokonaié. Igazi görög hangulat, gyors és gondos kiszolgálás. Halételeket ettünk, göngyölt szőlőlevéllel, 35 eurót fizettünk hárman. Ez az étterem a Valtos mellett a város felé igyekezvén legrövidebb úton úgy közelíthető meg, ha felmegyünk a "Taverna a 3 fenyőhöz " nevű vendéglátóipari egységhez a meredek lépcsőkön . A legtetején szétnézve az utca átellenében meglátjuk a szőlőlugassal befuttatott, kék kockás terítős vendéglőt. MInden este dugig volt, több család várakozott a bejutásra, kezében az ajándék úzóval.
Egyebek: Szúnyogriasztó, szúnyogháló hasznos . A szokásos edények vannak az apartmanban, de én nem használtam. Ami kellett, vittem. Törülközőt és hangyairtót is. (Az Aeolus utasai csak az alsó részt kapják a szobák közül, szép nagy kert van, a hangyajárás kikerülhetetlen. Én beszórtam az erkély ajtónk küszöbét kívülről és nem volt gond.)
A várba érdemes felsétálni, gyönyörű a kilátás.
Aeolus-szal akkor érdemes utazni, ha elég önállóan tudjátok intézni a nyaralásotokat. Azoknak volt panaszuk, akik szerettek volna az idegenvezetőre támaszkodni, vagy széleskörűbb tájékoztatást reméltek a sofőröktől, vagy netán magyar nyelvű filmeket. (Feliratos filmek voltak.) Nekünk mindez nem volt fontos, így panaszunk sincsen :)
Hálás köszönetem mindazoknak a fórumon, akik segítettek a leírt információikkal, hogy teljes legyen a nyaralásunk.
+ Információ az ACHERON folyón tett kiránduláshoz :
Elfelejtettem írni, hogy ez a gyors vizitaxi BEMENT egy nagyon kicsi barlangba teljesen, egészen sötét volt és úszhattunk bent a barlangban. Felejthetetlen élmény, a sötétség és a barlang falai, a fényviszonyok miatt különös színű halakkal....
Ajánlom mindenkinek, aki szereti a különleges élményeket :)
Megint eszembe jutott egy fontos infó : Valtos - Parga város vizitaxival 2 euro/fő, gyereknek 1. De ha továbbmentek a városból távolabbi célok felé vizitaxival, akkor ezt nem kell megfizetni, csak a kirándulás árát.
A Sakis apartmanban házi olivaolajat is lehet venni a házigazdától, 5 euró/1,5 liter, nagyon finom.
Érdemes Pargán az óvárost is megnézni, ami beljebb van a hegy oldalában, nem a kikötő felé.
Utastársainktól hallottuk, hogy az idegenvezető 50 euró/nap kínálta az autóbérlést.
Szintén ők mesélték, hogy sem a kefalóniai, sem a korfui, sem a Meteora kirándulásra nem érdemes elmenni. Túl sok embert zsúfolnak össze kis helyen, szlovák az idegenvezetés, kevés idő jut egy-egy helyszínre, a nagy távolságok és az összezsúfolt programok miatt.
Jövő héten indulunk Pargára, a Sakis apartmanban leszünk elszállásolva. Felvetődött egy igen fontos kérdés: ebben az apartmanban a hűtőszekrény rendelkezik-e fagyasztórekesszel? Kérlek Titeket, ha tudtok, segítsetek nekünk, mert a vásárlás szempontjából ezt fontos lenne tudnunk.
Nagyon szépen köszönöm!
Az előző 5 bejegyzésben írtam Pargáról és a Sakisról is, mi kedden jöttünk haza.
A Sakis apartmanban van fagyasztó része a hűtőnek, de nagyon kicsi, (2 db 1,5 literes üdítő fért el benne) és a mienknek le is volt szakadva az ajtaja.
Le volt szakadva az ajtaja? Ez nem hangzik túl jól...
Tavaly a Gardenben voltunk, és az nagyon megfelelt az elvárásainknak, remélem azért nagy baj nem lesz Sakissal sem.
Elolvastam a hozzászólásidat, sok a hasznos infó A Sakis éttermet mindenképp kipróbáljuk.
Köszönöm szépen a segítséget, és a jókívánságot is!
Örülök, ha segíthettem :) A Sakisban nagy baj nincsen, attól függ minden, kinek mi az elvárása. Fedél volt a fejünk felett, de minden használati eszköz meglehetősen lerobbant állapotú. Ezt a lakótársaink is megerősítették. Volt ahol csak simán nem fagyasztott rendesen a hűtő , mert már elég öreg szerkentyűk ezek is. Az emeleten lehetséges, hogy jobb a helyzet, de azok a szobák nem az Aeolus szobái. Viszont Pargán valóban olyan sok a látnivaló, hogy nem kellett az apartman hátrányaival sokat foglalkoznunk.
Kérdezz még nyugodtan, illetve írok, ha valami még eszembe jut. Ja igen, ha ketten mentek, akkor az erkély ajtó lesz egyben az ablakotok is, mert a kétszemélyes stúdiókon csak a fürdőben van még egy ablak, a szobában nincs. Viszont van egy kedves kismacska, aki szeret bejárni a nyitva hagyott erkély ajtón. Nem csinál semmi rosszat, csak bent alszik a szobában, ha nem veszitek észre. Ha ez zavar, akkor érdemes ezt a ragasztható szúnyoghálót vinni, hogy kizárd a cicát s persze a szúnyogokat is. Egyébként a szobákban ventillátor van a plafonon, ezzel és a nyitott nyílászárókkal megoldható, hogy ne használd a légkondit.
Tavaly az utazótársak hűtődobozokban vittek fagyasztott állapotú élelmiszert, és amint megérkeztünk a szállásra sütöttek, főztek. Nekünk étterembe kellett mennünk, ami nem lett volna baj, csak amikor a cekket megkaptuk...
Ezért megfogadtuk, hogy legközelebb, ha megyünk, mi is okosabban fogjuk megtervezni a nyaralás étkezés részét.
Mivel összességében nagyon elvarázsolt bennünket (is) az üdülőhely, nem volt kérdés, hogy idén is, ha Görögország, csakis Parga
Sajnos idén a Garden csak 3 személytől volt foglalható, és már januárban csak a Sakisba, vagy a Dimitrisbe lett volna 2 személyre hely, és mivel előzőleg a Sakisról itt a fórumon sok jó véleményt olvastam, ezt választottuk. Fő szempont az ár volt, hiszen - ahogy Te is írtad - szinte csak aludni jár az ember a szállásra, de az az elvárás, hogy ami van, működjön megfelelően, elég alapvető... Mivel az árak nem egy átlag magyar keresethez vannak szabva - fontos szerep jut a hűtőszekrénynek, legalábbis nálunk, mert nem tudunk/szeretnénk étteremben enni minden nap, inkább főzünk és az így megspórolt pénzből járművet bérlünk, vagy programra megyünk.
Tavaly is az Aeolussal voltunk, tetszett, hogy az egyik buszvezető - mókásan ugyan - de jól beszélt magyarul, így folyamatos volt a magyar utasok tájékoztatása is, az út nagyon jól szervezett volt, illetve, a kinti idegenvezetőnk szakmai felkészültsége, segítőkészsége nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy az eddigi legjobb, utazási iroda által szervezett nyaraláson vettünk részt. Szomorúan olvastam, hogy Nektek az idén ez másképp volt... Biztosan jól fogjuk magunkat érezni, mert már alig várjuk, telis-tele vagyunk tervekkel
Írtad, hogy egyéni szervezésben oldottatok meg sok választható kirándulást, ha van kedved, és kérhetem, erről, illetve a technikai hátteréről mesélhetnél kicsit bővebben. Például, hol érdemes autót vagy robogót bérelni? Az Acheron folyón kívül, hová érdemes még elmenni kocsival? Stb.
Köszönöm!
Én is főztem többször, főleg mivel a 8 éves kisfiunk is velünk volt. Pl. lecsót, amihez vittem a kolbászt és elolvastam előtte itt a fórumon, hogy a házinénitől vehetek majd hozzá paprikát paradicsomot. Vittem zacskós levest is, és sajtos, illetve mákos tésztához valókat. Májkrémet, egy pár db konzervet, amit egy évben egyszer, ilyen alkalmakkor meg tudunk enni. Ebben a kis hűtőben nem fért volna el több fagyasztott étel, pláne, ha nem is fagyaszt rendesen. De már az úton kiolvadt volna szerintem... Többször ettünk pitát, ahogy írtam, nem volt nagyon drága. Igazi halvacsoránk csak egyszer volt, mert mi is a spórolást választottuk, hogy eljussunk több helyre és inkább lássunk, mint együnk, ha már éppen muszáj választani. MIndezt csak azért írom, mert az én tapasztalatom szerint ebbe az apartmanba felesleges túl sok fagyasztott ételt vinni, inkább a száraz élelmiszerrel jársz jobban.
Valóban jogos elvárás, hogy minden működjön a szálláson, de sajnos ez időnként hibádzik, viszont akkor sem szabad, hogy elvegye a kedveteket bármitől is, hiszen olyan sokat készülünk a nyaralásra egész évben!
Ez egy két "csillagos" szállás, nem szabad többet várni. Alapjáraton használható a hűtő és sok idő alatt még a vizet is lefagyasztja. Mivel én nem is vártam ettől többet, így elfogadtam, hogy csak ez van.
Én is jókat olvastam a Sakisról, melynek egy része be is vált : szép kert, kedves háziak, olcsó friss zöldség. Sajnos felettünk hangoskodó szerbek laktak, így a csendesség már hiányzott, de ez a mi egyéni pechünk. Miként az is, hogy az Aerolus idéntől nem bérli a felső szobákat, melyekről szerintem itt a jó vélemények íródtak. Ez csak a helyszínen derült ki, itthon még nem árulták el, hogy esélyünk sincs emeletre kerülni. Az alsó apartmanok pedig lelakottak, és esélyes, hogy valami nem működik kifogástalanul. De nem akarom ismételni magam. Első nap viszont nem tanácsolnám a főzöcskézést, mert reggel korán érkezik a csoport, míg a szobákat csak 12-2 között lehet elfoglalni. Addig lehet ücsörögni a kertben fedett helyen, vagy felfedezni a partot, stb. Így érkezés napján mi megettük az utiszendvics és süti maradékát, délután fürödtünk,este pedig bementünk a tüzijátékra, mert olyan szerencsénk volt, hogy ezzel fogadtak, nemzeti ünnepnap lévén. Gyros pitát vacsoráztunk és már nem is volt annyira érdekes, hogy lelakott az apartman :)
folyt. köv.
Az idegenvezető Olívia az első évét tölti Pargán, ezt az utastársaktól tudom, mert mi csak elsőnap és utolsónap találkoztunk vele a buszon. Kedves lánynak látszik, de szintén az utastársak véleménye szerint nincs a helyzete magaslatán, az általa kínált kirándulásokon nem is járt még személyesen ...??? Ezt nem is értem. De nem foglalkoztunk vele, mert eredetileg sem tervezünk soha csoportosan kirándulni, így szoktuk meg.
Ajánlása szerint 50 euróért lehet 1 napra autót bérelni + benzin, ami meglehetősen drága mostanság arrafelé 1,795 euró /l.
JOSZA fórumtársunktól olvastam kb. 2 évvel ezelőttről itt a topicban, hogy ő az AVIS kölcsönzőt ajánlja. Láttuk is, de nem tudom mennyiért kínálta az autókat. Az óvárosban található egyébként.
KIRÁNDULÁSOK : már az itthoni fórumtájékozódáskor sejtettem, hogy kivételesen nem bérlünk autót valószínűleg, két okból : elég sok helyre el lehet jutni gyalog, kisvasúttal, vizitaxival és hajóval. Ezek mindegyike olcsóbb,mint az autó. Ha mentem volna mégis, akkor LEFKADA lett volna az uticél egyénileg, vagy METEORÁK, vagy a környező autentikus falvak. Ioannina szintén Josza írása alapján nagyon szép hely például, és történelmileg is érdekes hely lehet,
De végül úgy itéltük meg, hogy ki tudjuk tölteni az időnket tartalmasan a fentebb említett közlekedési eszközökkel is és így is lett. Igaz, a mi gyakorlatunk szerint, 1 nap a felfedézésé, 1 nap a láblógatásé valami közeli tengervízben :)
A kirándulásokat egyébként mind Pargán a kikötőben intéztük. A Marco Polo előtt esténként kint áll a szervező és másnapra lehet is jegyet venni. 10-kor indul a hajó, lehet, hogy így szeptemberben még aznapra is kapsz jegyet.
A vizitaxiknak kis bódéja van a kikőtben, ki van írva az összes uticél, angolul lehet a kedves lánnyal mindent megbeszélni és jegyet venni.
Megírtam, hogy mi hol voltunk, ha valami még konkrétan érdekel, kérdezz nyugodtan.