Evia
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Evia
<   1 2 3 ... 7 8 9 ... 28 29 30   >
Üzenet
  Fefe5255 | #49455 Üzenet | 2007-12-11 20:51:58 |
Üdv Busaianikó
Öt évvel ezelõtt, Paráliáról kocsival mentünk át Eviára, Pefkibe, két hetet töltöttünk ott. A szállást egy pécsi utazási irodánál foglaltuk le minden egyéb egyéni megoldás volt. A sziget északi csücskétõl Halkídáig barangoltunk, innen mentünk el Delfoiba és hajóval Skiathosra is. Loutra Edipsouban lehet fürödni a tengerben a melegvizû forrásnál, a szigeten nagyon sok viszonylag csendes természetes öblöt partszakaszt lehet találni. Istieaban rendszeres kirakodó vásár van szõnyegárosokkal és minden egyébbel. Halkida egy átlagos város gyönyörû viszont a parti sétánya és teraszok éttermek kitûnõek. Jellemzõen az Athén környéki görögök pihenõhelye a sziget. Mi kitûnõen éreztük magunkat, imádjuk a paráliai nyüzsgést, de az Evián látottak közelebb vannak hozzánk. Javaslom, hogy nézzetek körül ezen a szigeten. Egyenlõre ennyi idõm van, ünnepek környékén szívesen írok bõvebben illetve küldhetek fotókat ha érdekel. Jó tervezgetést, és kellemes ünnepeket!!!
  Busaianiko | #49469 Üzenet | 2007-12-12 12:29:15 | Válasz a #49455. hsz-ra Előzmény #49455
Fefe! Nagyon köszönöm az infókat, és ha majd ráérsz szivesen vennék pár fotót az utatokról, és még beszámolót is. Tényleg érdekel, mert jövõre olyan helyre szeretnénk menni, ahonnan Athén is elérhetõ közelségben van, de nem túl nagy a nyüzsgés, és más látnivalókat is találunk!
Eddig Kamena Vourlában gondolkodtam, de ha már oda elmegyünk, akkor Evia is ott van vele szemben, és akkor már érdemesebb lenne azt választani. Legalábbis megfontolandó!

Köszi elõre is, neked is kellemes ünnepeket és izgalmas készülõdést addig is! icon_lol.gif
  Jox | #49483 Üzenet | 2007-12-13 07:48:37 | Re:
busaianiko írta:

De Te is mutathatsz fotókat, ha lesz rá lehetõséged!! Köszi elõre is.

A 2006-os albumomban találsz néhány képet Marmariról.
  Kukucs | #49484 Üzenet | 2007-12-13 08:04:47 | Válasz a #49469. hsz-ra Előzmény #49469
Szia Anikó!
Szerintem azok akik csalódtak, olyan helyre számítottak mikor Éviára jöttek, mint a magyarok által nagyon ismert Halkidiki (pl. Sarti) és Paralia. Évia egy -a küldöldi turizmus által - viszonylag érintetlen sziget, ennek minden elõnyével, hátrányával. Hátrány: nem lehet azt mondani, hogy pezsgõ éjjeli élete van-habár van mit csinálni, a zajos bárok, szórakozóhelyek sem ütik el egymást, a legnyüzsibb hely még mindig Pefki, de ez is csak augusztusban. A sziget déli része, Halkidától délre kozmopolitább, viszont annak ellenére, hogy ott vannak az igazán magas hegyek, az a rész száraz, nem olyan buja, vadregényes mint az északi rész. Halkida és Pefki között igaziból a Mantudi-Istiaia-Edipso-Limni körrõl lehet beszélni (nézz meg egy térképet) és ez egy kimondottan csendes pihenésre alkalmas hely. A partok nagy többsége kavicsos, az említett körben a legjobbak a Kohili strand, Limni mellett, az Agia Anna-i nagyon apró kavicsos illetve durva homokos, valamint az Ellinika finom homokos strandja. Ez utóbbinál csak annyi a baj, hogy a falu rém kicsi, nincs igazán más szórakozási lehetõség, igaz este át lehet ugrani Pefkibe ami közel van.
Az eviagreece.com egyik vendége nagyon találóan ezeket írta:
"Még néhány gondolat, hogy kinek ajánlom Evia szigetét úticélul: aki csendre és pihenésre vágyik aki szeretné azt enni és inni egy tavernában amit a helyiek is megesznek és megisznak akinek nem okoz probémát, hagy a pék vagy egy nagyobb bolt a szomszéd faluban van akinek nem hiányzik részeg túristák mulatozását hallgatni akinek nem gond, hogy a tengerpart nem 5 méterre van, viszont némi autózással csodálatos partokat szeretne felfedezni akinek nem hiányzik minden napra egy vidámpark vagy egy kirakodóvásár aki szeretne hegyet mászni, vagy kiszáradt pakakmedrekben kirándulni aki azt szeretné , hogy valóban vendégként fogadják "

Nagyon sok képet találsz itt (több mint 1000 kép)http://www.flickr.com/eviagreece, érdemes megnézegetni õket, sztem minden magyarázat nélkül kialakul egy kép benned a dolgokról. Szállást meg sok helyen lehet foglalni, több utazási iroda megy Pefkibe, Jox említette hogy itt a lapon is, meg persze az eviagreece.com - on, attól függõen melyik részre szeretnél majd ellátogatni. Az eviagreece.com vendégkönyvében rengeteg tavalyi beírás van emailcímekkel, ha valamelyik hely komolyan érdekel, felveheted az ott nyaralóval a kapcsolatot, megkérdezheted a tapasztalatait.

Persze az is kérdés, mit értesz látnivaló alatt. Történelmi helyek nem igazán vannak a sziget északi részén, romkertet, múzeumot Halkidában találsz, de ez egy napos túra lesz. Athén is egynapos túra, nincs túl közel. El lehet még látogatni Delphoi-be, ugyancsak egy napos túra formájában, de sztem ha ennyit akarsz látni, ne Éviára gyere. Ide pihenni érdemes jönni és maximum egy-két napos túrát beiktatni,a többit a rengeteg szebbnél szebb öböl felfedezésére kell hagyni, az úszásra, sétára, pihenésre. Legalább 20 olyan strand van, melyeknek mind más és más a jellegzetessége, egyik szebb mint a másik, kristálytiszta a víz mindenhol.

Remélem nem voltam túl zavaros:)
  Ágni | #49486 Üzenet | 2007-12-13 09:14:38 | Válasz a #49484. hsz-ra Előzmény #49484
Gyorsan szeretnék még néhány dolgot a dologhoz hozzáfûzni. Van egy beszámoló 2007-s Agios Georgios-i nyaralásról. Az nagyon szomorú, hogy az utazási irodák nem világosítják fel az embereket arról, milyen is az a hely, ahová indulnak. Az utazók részérõl meg rém szomorú, hogy nem képesek felfogni hogy OLCSÓ HÚSNAK HÍG A LEVE! Ha egyszer olcsó útat választhatsz hogy a csodába várod el, hogy Baywatchos nyaralásban lesz részed?? Elképesztõ az emberek naívsága.

Tehát akkor összegzem: aki magyar étlapból szeret ételt válogatni, aki olcsón két emberre való kajákat szeretne enni, aki finom homokos strandon szeretne ha lehetséges ingyen napernyõt, nyugágyat, zuhanyzót igénybe venni még elõszezonban is és gyalog elérhetõ távolságban, aki utálja a vadregényes természet velejáróit mint: fehér és barna medúza, tengeri sün - melyeknek a jelenléte különben a tenger tisztaságát bizonyítja, nagy melegben bokrok alatt kígyó, aki legalább 10 fajta fakultatív tökéletesen megszervezett programból szeretne válogatni, aki nem szereti a görög egyszerû emberek természettel szoros kapcsolatban való létét szemmel követni - lsd. halpucolás tengerben, ami az egyik legtermészetesebb elfoglaltság, hisz fél óra múltán minden maradékot felesznek az élõ halak, aki utálja a só érzését a bõrén - ami az egyig legtermészetesebb "sokmindenre jó bõrterápia" - az ne jöjjön Éviára.

Éviában éppen az a jó, hogy egyelõre még rendetlen, szervezetlen, vadregényes, eszméletlenül görög és természetes:)
  Ágni | #49487 Üzenet | 2007-12-13 09:26:58 | Válasz a #49486. hsz-ra Előzmény #49486

Ez a "szörnyeteg" általában augusztus végén jelenik meg az Éviai öböl, valamint az Égei tengeri oldalon, csapatokban jár, lehet, hogy reggel vannak estére elmennek. Nem csípnek, ha hozzájuk érünk olyan bõr érzésünk van. A tenger természet és mint ilyen, sehol nem garantált, hogy miattunk a lakói elköltöznek máshová.
  Ágni | #49488 Üzenet | 2007-12-13 09:36:00 | Válasz a #49486. hsz-ra Előzmény #49486

Ezek pedig a sünök. Nem jó beléjük lépni, sõt! elronthatja a nyaralást, mert a tüskéi rendkívül nehezen jönnek ki és begyullad a láb, ott ahol befúródnak. Még úszócipõben sem jó rájuk lépni - gyerekekre vigyázni!. Ott ahol vannak, a víz tisztasága garantált! A sünök a nagyon köves helyeket szeretik. Az apró kavicsos részeken is elõforulhatnak ELÕSZEZONBAN. Aki nagyon korán érkezik, az bemenéskor jó ha szemüveggel felderíti a terepet. Különben ez az egyik legfinomabb csemege. Hozzájuk lehet érni, finoman megfogva ki lehet õket emelni a vízbõl és összegyüjteni õket egy zacsiba, vederbe. Még így élve kettébe kell õket vágni, van erre egy speciális olló, hasonlít a mi diotõrõnkhez csak nagyobb és élesebb. A közepében van a finom narancssárga tojás, tõkehalpástétom íze van, nagyon finom csemege. Valahol van olyan képem ahol tisztítjuk és esszük õket, majd elõkeresem és belinkelem. Az idéntõl állítólag tiltják a halászásukat, mert nagyon megfogyatkoztak. Ergo: mi vagyunk az õ ellenségeik és nem fordítva. Vigyázzatok rájuk!
  Atosz | #49494 Üzenet | 2007-12-13 20:48:56 |
Szia Ágni!

Nem akarom elhinni,hogy te vagy az akivel valamikor 2002-ben a saját honlapján leveleztünk ill.emailoztunk az akkor már megtörtént eviai utazásunkról ami Ag.Georgiosban volt. icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif Eszméletlenül elment az idõ.Emlékszem valahogy abban az idõben jöttél át családoddal Athénból és telepedtetek le Evián. Annak az évnek a telén hatalmas havazások voltak ott és küldtél egy pár fotót a szokatlan,mármint Evián szokatlan helyzetrõl.Csak most olvasva ugrott be az ismerõs Ágni név.Üdvözöllek itt a Hellaszon ill üdvözlünk a nejemmel eggyütt.

Ha netán rémlik valami nálad is, a dumcsiban vagy priviben válthatunk egy pár emléketetõt. icon_biggrin.gif

Üdv: itt úgy mint Atosz, és Neje. icon_biggrin.gif Ui.Felkeresem majd a lapodat.Szia.
  Busaianiko | #49496 Üzenet | 2007-12-13 21:11:21 |
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a sok-sok infót. Jox neked is, feltétlenül belenézek az albumodba! Kukucs és Ágni nagyon-nagyon örülök, hogy ilyen részletesen írtatok.
Engem épp ezekért kezdett el érdekelni már tavaly is Evia, hogy ennyire természetes, és érintetlen még, nem szeretem a túl nyüzsgõ helyeket, viszont kirándulni nagyon szeretünk.
Az idei volt egy kicsit ellentétes ezzel, mert Parga elég nyüzsgõ volt még utószezonban is, viszont gyönyörû, imádnivaló és ott is rengeteg csodaszép, kristálytiszta vizû öblöt találtunk.
Ha ezekbõl van Evián is, akkor már rossz eleve nem lehet!
Ágni! A honlapodat -annak ellenére, hogy még nem jártunk Evián- szoktam látogatni. Nagyon színvonalas és nagyon tetszik, rengeteg infó van ott, szerintem mindenki talál hasznosat. Köszönöm neked!

Kukucs! Köszönöm neked is a kimerítõ válaszodat, a képeket is feltétlenül meg fogom nézni, és az eddigieknél is jobban el fogok gondolkodni Evián.
Kirándulásokat egyébként mindig úgy tervezünk, hogy azok egynaposak legyenek, és minden másnap helyben fedezünk fel valami szép helyet. Szóval ilyen szempontból is megfelelõ lenne nekünk! icon_smile.gif
  Atosz | #49497 Üzenet | 2007-12-13 21:18:22 |
Talán mint megerõsítésben csatlakoznák Ágni irásához avval,hogy közép és észak Eviára tényleg annak érdemes menni aki szereti a "natur" természetet ,aki nem a bulizás kedvéért utazik ide,hanem felveszi a bakancsot és végig kirándúl sok gyönyürû helyet és élvezni ohajtja annak itt még érintelen szépségét.Ezt tettük mi is és nagy szó, kocsi használat nélkül.Rengeteg gyönyörû hely van.Érdemes! icon_exclaim.gif
  Ágni | #49511 Üzenet | 2007-12-14 07:49:28 | Válasz a #49496. hsz-ra Előzmény #49496
Szia Anikó,
meglepett, hogy írtad Pargan még elõ- és utószezonban is van nyüzsi. Évián a szezon nagyon rövid. Évia, úgy mint a szigetek nagy többsége, eléggé elmaradott vidék volt és még mindig ég és föld Athén és Évia között, hiába van közel. A "régi" emberek nagytöbbsége mezõgazdasággal, termeléssel foglalkozott vagy valamilyen mesterséget ûztek. Férjem még emlékszik amikor gyerekkorában a buszos út Mantudi-ig 8 órát tartott Athénból! Nem volt könnyû ide árut sem hozni, nem voltak aszfaltútak. A múlt század elején aztán az északi vidéken megtörtént a nagy kitörés, egy angol cég kezdte kitermelni a magnezitet a Mantudi környékbeli hegyekbõl. Az alkalmazottak száma a 3000-t meghaladta, egész Görögországból jöttek ide emberek egy jobb jövõ reményében. Aztán ezelõtt egy olyan 20 évvel a rossz menedzselés miatt a gyár tönkrement... Azóta a vidék megint csak szenved. Az eltelt virágkorban azonban kiépítették az aszfaltútat Halkida-Mantudi és Edipszó között, sõt egészen a sziget legészakibb részéig. Nagyon jó kis útak vezetnek a legtöbb öbölbe, így kocsival elég közel lehet menni a szebbnél szebb helyekhez. Nagyon jó a földút hálózat, mely a hegyeket minden lehetséges irányban átszeli. Rengeteget lehet gyalogtúrázni (persze nem július-augusztusban mikor a meleg miatt csak pihegni lehet egy tengerparton).

A valami pénzre szert tett emberek nagyrésze igyekezett egy-két szobát felhúzni tenger közelében mert látták, hogy az athéniek elõszeretettel jönnek ide nyaralni. Így alakult ki lassan-lassan az athéni turizmus, mely eleinte inkább amolyan hétvégi turizmus volt. Sajnos éppen a vidék vadabb természeti szépségei azok, melyek a nagyiparilag ûzött turizmus ellen szólnak és ezt megmondom õszintén igaziból senki sem bánja. Ugyan jó lenne egy kicsivel több pénzt hozni a vidékre és sokan ezen dolgozunk, de senki nem akar itt Paraliat csinálni a partokból. Itt nincsenek hozzászokva a részeg, randalírozó turistákhoz, tavaly még azt is megjegyezték nekem a tulajok, hogy a láda söröket hogyan cipelték a vendégeim. Nehéz elmagyaráznom, hogy a magyarok szeretik a sört, de nem biztos, hogy be is rugnak tõle:)) Na de elkalandoztam.

A lényeg hogy minden nyáron egyre több a turista, de még mindig nincsenek kikapások, randalírozások, Krétához és Mikonoszhoz hasonló elrugaszkodott viselkedések (többnyire az angolok és a németek viselkednek teljesen állati módon ezeken a helyeken). Ez egyelõre a családosok nyaralóhelye, akik nem élnek túl intenzív éjszakai életet, de akik nem is várnak el mindent tálcán és kimondottan szeretik, hogy a kutya sem ért itt magyarul:)

Teljesen elkalandoztam és nem is tudom, hová akartam kilyukadni:) Na de majd még írok. Jox nagyon kedvesen biztosított nekem egy BLOG helyet itt az oldalon, így az eviagreece BLOG itt fog folytatódni, majd kialakul útközben milyen formában. Igyekszem Éviáról minél többet írni általában, de az biztos, hogy receptek is lesznek, mint ahogy az eddigi BLOG-ban:)
  Busaianiko | #49533 Üzenet | 2007-12-14 22:07:13 | Válasz a #49511. hsz-ra Előzmény #49511
Sziasztok! Nagyon kedvesek vagytok, hogy tényleg igyekeztek ennyi infóval ellátni.
Ágni! Rólad tudom persze, hogy ott élsz Evián, így lényegesen több a tapasztalatod, mint egy odalátogató turistának, ezért nagyon hasznos lehet minden, amit írsz. icon_lol.gif

Mi augusztus utolsó napján érkeztünk Pargára és 12 napot ott töltöttünk, úgyhogy már szinte szeptember közepe volt, amikor eljöttünk, de még az utánunk érkezõ turnusból is azt írták, hogy elég nagy nyüzsgés volt esténként a városban.
De érdekes volt, mert engem kimondottan zavar a tömeg, ott viszont nem volt zavaró. Annyi kis, pici zegzugos utcácska van Pargán, hogy néha, amikor szokásos esti "eltévedésünket" éltük, nem is találkoztunk egy lélekkel sem.
Persze az üzletekben, és a bárokban, tavernákban rengetegen ültek.
Fõszezonban azért nem szivesen próbálnám ki.

Szóval mi általában a csendesebb helyeket szeretjük, de kimondottan csak feküdni a parton, és minden nap strandolni, az nem a mi világunk. Úgyhogy nagyon megfelelne nekünk Evia, úgy érzem. Mindenképp szeretnék ott szétnézni, hiszen annyi szépet írsz róla Te is, más is, és egyébként is kacérkodtam vele már elõzõ években is. Szerintem az, hogy esetleg Kamena Vourlából indulunk-e kirándulásokra, vagy Eviáról már olyan mindegy! És legalább a szigeten is szétnézhetnénk egy kicsit.

Sajnálom, amiket írtál, hogy ott is milyen megélhetési nehézségek vannak. Szerintem Görögországban is, hasonlóan pl. Magyarországhoz, nem egyenlõek a lehetõségek, hiába van meg minden adottság ott is a fejlõdéshez!
Nálunk sem egyformák a lehetõségek. Pl. a Dunántúlon vagy a fõváros közelében itt is másképp élhetnek az emberek, több a lehetõségük minden szempontból. icon_lol.gif

Megnézem a blogodat, megkaptam az üzenetedet is. Meg fogom nézni a rajzot!

Köszi még egyszer, hogy ennyit segítesz.
  Ágni | #49534 Üzenet | 2007-12-14 22:38:30 | Válasz a #49533. hsz-ra Előzmény #49533
Szia Anikó,
Évia valóban azoknak való akik szeretnek felfedezõ útakat is tenni. Az azonban nem mindegy honnan mentek Görögország más részeire kirándulni. Ugyan innen símán lebonyolítható Athéni, Delphoi-i, Meteora-i út, de a nagyobb távolságokat nem igazán javaslom. Tavaly vendégeim elmentek Korinthoszra és Mükénébe is Roviesbõl, de nekem az már túl messzi van. Ugyanis mindig rá kell számítani a szigetre való átjutásra szánt idõt. Ha kocsival mentek Athénba, akkor rá kell 3 órát szánni. Nekünk 2 óra, de mi ismerjük a dörgést icon_smile.gif és célirányosan megyünk Athén valamelyik célpontjához is. Ha meg a komppal mentek át és úgy kirándulni, akkor is rájön a szigeten a kompig megtett idõ, plusz 1/2 óra kompozás, plusz 15 perc amíg kikeveredtek a sztrádára a kompról.

Ami a nehézségeket illeti, hát igen. A vidék és Athén között fényév a különbség. Mondjuk én nem vágyom vissza a zajos, embertelen, koszos, szenyezett Athénba, ahol nagyon megromlott a közbiztonság és a központban mind egy halom szerencsétlen indiai, pakisztán, albán és egyéb idegen nyomorog embertelen körülmények között:(((, de azért egy-két dolog kéne még ide. Azt imádom azonban hogy itt természetközelben élünk, igazi erdõszaggal telik meg a tüdõnk ahogy reggel ablakot nyitunk, a juhok itt bégetnek majdnem az ablakunk alatt - ennek minden negatívumával együtt ez az igazi élet és nem az aszfaltrengeteg. Csak hát ugye a megélhetést valahogy könyebben lehet biztosítani egy nagyvárosban, vagy legalábbis ez amit a mai világnézet belénk sulykol, így a fiatalok mind elmennek.. Itt hagynak nagy vagyonokat parlagon heverni és dolgoznak a büdös városban 600-700 eurókért, mikor egy garzon bérért 500-t kell fizetni..aztán mikor az évek eltelnek és a nagy bulik csak keserû ízt hagynak maguk után, akkor visszavágynak..és nyugdíjas korukra mind visszajönnek. Ezért van az is, hogy vidéken él a nyugdíjasok legtöbbje - már aki teheti..
  Busaianiko | #49535 Üzenet | 2007-12-14 22:59:10 | Válasz a #49534. hsz-ra Előzmény #49534
Köszi, hogy ilyen gyorsan írtál. Látom épp egyidõben vagyunk jelen most itt. Írtam a blogomba egy neked szánt üzenetet, mert nem tudtam hozzászólást írni a tiédbe.
Lehet, hogy már észrevetted! Nagyon ügyes fiad van! Gratulálok neked hozzá, a fiadnak pedig a rajzához!!! icon_lol.gif

Nagyon igazad van amit Athénnal kapcsolatban írtál. Ez szerintem manapság mindenhol nagyon jellemzõ. Sajnos a fiataloknak el kell menni, ha pénzt akarnak keresni, mert vidéken nincs annyi lehetõség, legalábbis itt nálunk, emiatt pedig eleve nem is fejlõdik a vidék!
Csak sajnos, szerintem az a baj, hogy idõsebb korukban már hiába mennek vissza, a lehetõségeik akkor már nem ugyanazok, mint fiatalon lettek volna.
Az igazat megvallva én mindig vidéken éltem, és szivem szerint én vágynék városba lakni, mert nem mindig kényelmes ez a vidéki élet, ahogy Te is írtad, bár rengeteg elõnye is van, ez tény!
Ezt én sem értem magamban igazán, hogy szeretem a csendet, nyugalmat viszont élni szeretnék nagyvárosban. Legalábbis így érzem!
A valóság sajnos itt nálunk legalábbis az, hogy már itt sem olyan a közbiztonság mint régen. Rengeteg a betörés a falukban is, szó szerint itt nálunk is, ráadásul tényleg sok mindenben el is vagyunk maradva, az mondjuk nagy könnyebbség, hogy akár a fõváros is 40 perc alatt elérhetõ. Szóval könnyû kimozdulni autóval, viszont munkalehetõség szemponjából már egy fényévnyire van a fõváros. Nagy ellentmondás ez!

Visszatérve a nyaralásra.
A Meteorákhoz nem tervezünk utat, ott már háromszor is jártunk, de Athénba és Delphoi-ba szeretnénk ellátogatni, és Volos környékét, Volost is magát, és esetleg a Pilion félszigetet, vagy egy részét szivesen megnéznénk, ha már arra járunk.
Meg persze Eviát. Tudom, hogy ez lehetetlenség rövid idõ alatt, de arra elég, hogy kedvet kapjunk mindig egy következõ görög út megszervezéséhez.
Bár ez nálam jön magától, nem kell hozzá kedvcsináló!!!
icon_lol.gif icon_lol.gif
  Ágni | #49569 Üzenet | 2007-12-16 19:26:26 | Válasz a #49535. hsz-ra Előzmény #49535
Ezek amiket írsz elérhetõek mind Éviáról egy napos túra keretében, csak azt kell belekalkulálni, hogy pihenni is legyen idõ, tehát úgy a jó ha van egy túra, majd 2 nap pihi, mert a szigeten is lenne látnivaló, itt is van sok megtenni való km:) És csak az északi részrõl beszélek, mert a déli részt az északival nem igazán ajánlatos egy nyaralás alatt összekötni.

Vidék: most pénteken nem tudtunk bemenni Chalkidába, a kacskaringós hegyi úton nem ajánlatos fagyos idõben mászkálni sötétedés után.. Szóval ugyanaz, mint amirõl írtál, közel a fõváros, de mikor menni kell, mégsincs olyan közel...
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Evia
<   1 2 3 ... 7 8 9 ... 28 29 30   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu