... a "να σε καλά" mit jelent. Mikor használjuk...?
Én búcsúzáskor hallottam... azt jelenti, hogy aki mondja, azt kívánja: légy jól, legyen minden rendben nálad!
Azaz - a véleményem szerint-, tulajdonképpen megegyezik a nálunk használatos: "minden jót!"-tal.
A görög betüket hogyan varázsoljátok ide, vagy ahoz spec klaviatura kell?
Stratos: Külön fórumot indítottunk erre a visszatérő kérdésre, így könnyű megtalálni a választ:
koveti írta:
Windows op. rendszer esetében: saját gép - vezérlőpult - területi és nyelvi beállítások - a listából kiválasztod a kívánt nyelvnek megfelelő billentyűkiosztást.
Azután a jobb alsó sarokban vagy a nyelv n.közi rövidítése, vagy egy kis billentyűzet-ikon szerepel, ha arra bal egérrel kattintasz, tudsz váltani a nyelvek között.
A hangsúlyjeles magánhangzókat pedig úgy írod, hogy előtte ütsz egy é betűt (ha tudsz vakon gépelni, akkor jobb kisujj), és utána a kívánt betű.
És még viszonylag ritka esetben ott vannak azok a magánhangzók, ha egyébként összetett hangzók lennének, de külön ejtendő, és a második tagra esik a hangsúly, vagyis a ΐ ΰ. Ezt többféleképpen elérheted, nekem most úgy megy legegyszerűbben, hogy shift W, és utána ütöd a kívánt betűt.
Jó kísérletezést!
Igen, nekem pl. négy féle bill. van beállítva. Ebben csak az a zavaró, hogy amikor átállítja az ember és még a másikhoz van szokva, akkor állandóan elgépel....
Én nem tudok egy kukkot sem görögül, de amikor Cd-t másolnak nekem, mindig bepötyögöm az előadókat és számcímeket az eredeti görög nyelvnek megfelelően is a borítóra. Szerintem nagyon jó lehetőség.