Görög szavak, mondatok
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Szótár
<   1 2 3 ... 78 79 80 ... 112 113 114   >
Üzenet
  Stratos | #96810 Üzenet | 2009-04-28 09:34:44 |
Hi shadovv!

A görögtanárom is ezt a két legismertebb mondását említette...

"Γνώθει σεαυτόν" = Γνώρισε τον εαυτό σου. / Ismerd meg Önmagad!

"Εν οίδα ότι ουδέν οίδα" = Ένα ξέρω, ότι τίποτα δεν ξέρω. (Ένα μόνο πράγμα γνωρίζω στα σίγουρα, ότι δηλαδή τίποτα δεν γνωρίζω / Egy dolgot biztosan tudok; hogy nem tudok semmit se!)

DE ha más ismert emberek mondásaira is kíváncsi vagy, amit esetleg görögül is a hátadra véshetsz, akkor lesd meg ezt az oldalt:
https://www.magikokouti.gr/rita.htm

Aminek a linkjét ha bemásolod a translate-be (ami még elég hülyén dobja ki az idézeteket), akkor lehet, hogy kikövetkeztetheted amiről szó van, ha ráismersz a közismert magyar verzióra....

https://translate.google.hu/tr.....3%26sa%3DG
  Shadovv | #97264 Üzenet | 2009-05-01 10:42:14 |
Hello!
Mégegy kérdés icon_biggrin.gif
Webfordítas.hu-n fordítottam le ezt:
Tűz, víz, föld, levegő, ötödik elem
És ez jött ki
φωτιά, νερό, γη, αέρα, πέμπτο στοιχείο

A kérdésem az lenne, hogy ez helyes-e? Mert én tudok angolul, és a webfordítás angolról magyarra helyessége elég kétes.

Stratos: Szerintem helyes, csak az a kérdés, hogy a szavakat milyen összefüggésben szeretnéd használni, mert némelyik szónak több szinonímája is van, és nem mindegy, hogy mikor, melyiket használod...
  Shadovv | #97266 Üzenet | 2009-05-01 10:45:09 | Válasz a #96810. hsz-ra Előzmény #96810
Stratos, köszi az idézeteket!

Szívesen! Remélem, sok jó tetszetős idézetet olvashattál (és rá is jöttél a magyar megfelelőjére), még ha nem is vésed föl mindegyiket a hátadra...
  Szivlia | #100451 Üzenet | 2009-05-20 22:53:20 |
Sziasztok

Valaki tud irni valami szellemes esetleg szerelmes üzenetet görögül? a hronja pollat kivéve icon_lol.gif

Névnapra kellene.
icon_lol.gif
Köszönöm
  Jorgos | #100455 Üzenet | 2009-05-21 00:41:41 |
Λίγες γραμμές, πολλές ευχές, για μια ζωή όλο χαρές.
Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα, νά'χεις ζωή παραμυθένια!
Δάκρυ ποτέ να μη γνωρίσεις και ό,τι αγαπάς να αποκτήσεις.

(ez az "ό,τι" nem hiba - ilyenkor pont igy kell irni!)

Kosztasz barátod nagyon örülni fog...
  Szivlia | #100478 Üzenet | 2009-05-21 08:15:00 |
Szia

Nagyon szépen köszönöm.

A felét értem csak,annak amit irtál icon_lol.gif , de remélem örülni fog icon_biggrin.gif
  Stratos | #100493 Üzenet | 2009-05-21 09:16:05 |
Jorgos írta:
Λίγες γραμμές, πολλές ευχές,
για μια ζωή όλο χαρές.
Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα,
νά'χεις ζωή παραμυθένια!
Δάκρυ ποτέ να μη γνωρίσεις
και ό,τι αγαπάς να αποκτήσεις.

Csak pár betű, csupán néhány sor, - ám jóval több a kívánságom,
hogy legyen egész életed csupa öröm, sokszoros a vidámságod!
Sokáig élj, s hatalmas legyen a boldogságod,
Váljon életed olyanná, mint a mesebeli álom!
Könnyet soha se ejts! Ne is ismerd - ne tudd meg -, mi az!
És amit csak megkívánnál, meg is szerezd, meg is kapd azt!
  Szivlia | #100746 Üzenet | 2009-05-22 08:19:24 |
Nagyon szépen köszönöm! icon_lol.gif

Valóban nagyon örült az üzenetnek icon_biggrin.gif
  Zsüli | #102580 Üzenet | 2009-05-31 20:11:27 |
Sziasztok!

A pénteki órán a tanárunk felírt egy ógörög mondatot a táblára:

Δω μοι πα στω και τα γαν κινάσω.

A mondat Arkhimédésztől származik, akinek egyik találmánya egy csigasor, amely egy álló és több mozgó csigából áll.
Annyira büszke volt erre a találmányára, hogy a legenda szerint ekkor mondta:
Mutass egy fix pontot, és kifordítom sarkaiból a világot.

Stratos: Más fórumokat is nézegetvén, hogy esetleg pontosítsam az idézetet (ha véletlenül hibás volna), több alakra is bukkantam, nem tudom melyik lehet az eredeti, ill, a helyesebb. (Íme az egyik lehetőség a sok közül):
Δος μοι πα στω και ταν γαν κινάσω ( Μετάφραση = δώσε μου μέρος να σταθώ και θα κουνήσω την γη).

De az első szót, több helyen omegával is írták...

icon_arrow.gif idézett oldal

Idézet:
Pedig pontosan úgy írtam le a tábláról a mondatot, ahogy a Zaharias írta!

És azt is mondta, hogy a mondat a spártai nyelvjárásban írodott, de mondjuk az athéni nyelvjárásban ugyanez a mondat másként hangzana. Például sok helyen az α betű helyett η betűt használtak.

Stratos: Egy szóval sem mondtam, hogy Te hibáztál, és azt se, hogy a tanár úr. Csak észrevettem, hogy a neten többféleképpen idézik a mondatot... icon_redface.gif
( Gondoltam, nem árt ha szólok, hogy mielőtt még valaki a örökre a bőrébe szeretné rajzoltatni egy tetkó-készítővel, és legyen esetleg még módja meggondolni, illetve választani a lehetőségek közül...)
  Elinolatri | #103543 Üzenet | 2009-06-06 22:12:54 |
Sziasztok!
A következőre szeretnélek megkérni benneteket.Strato ha ráérsz téged is.
Olyan válaszát várom aki biztos a dolgában.
A következő felirat közül melyik a megfelelő:
Amit ki kell fejezni görögül a következő:
Ezúton is üdvözöljük görög barátainkat és családjukat

1,Θα ήθελα να χαιρετίσω τους φίλους και την ελληνική οικογένια.

2,Θα ήθελαμε καλωσορίζουμε τους φιλέλληνες μας και τους οικογένιες τους.

Különösen kérném, hogy javítsátok ki a kettes variációt helyesre.
Esetleg 3. variációt is elfogadnék.

Köszönöm előre is. "egy autodidakta görögöt tanuló"
  Semnos | #103598 Üzenet | 2009-06-07 16:00:39 | Válasz a #103543. hsz-ra Előzmény #103543
Szia elinolatri,
Felmerült bennem a kérdés, hogy lehet-e ennyit hibázni véletlenül két mondatban? Főleg a te ismereteiddel, ami a korábbi hozzászólásokból tükröződik. A válasz érdekel, bár szerintem vitaindítónak, teszt-nek vagy tanítási (alap)anyagnak szántad a kérdést icon_wink.gif . Mindenesetre Sztrati majd joggal fogja hiányolni a szövegkörnyezetet. Addig is: a szórend tkp. uaz, mint a magyarban; ami az első változatban befejezett és kötőmód, az a másodikban is az kéne, hogy legyen; stb...
  Elinolatri | #103607 Üzenet | 2009-06-07 17:30:05 |
Nincs időm sok, csak annyit: Nincs szövegkörnyezet. Az 1-es szerintit, egy honlapon olvastam.
Köszi amúgy, Semnos.
  Stratos | #103640 Üzenet | 2009-06-07 23:36:32 |
elinolatri írta:
Olyan válaszát várom aki biztos a dolgában.

Nem vettem magamra a kérdést - mert sohasem vagyok biztos a dolgomban... icon_twisted.gif icon_twisted.gif icon_twisted.gif

Idézet:
A következő felirat közül melyik a megfelelő? Amit ki kell fejezni görögül a következő:
Ezúton is üdvözöljük görög barátainkat és családjukat

DE tényleg felmerült bennem a kérdés, hogy most szó szerint kellene ezt fordítani? Mert pl. az alábbi kísérleteidben sehol se látom az "Ez úton"-t. icon_rolleyes.gif

Idézet:
1., Θα ήθελα να χαιρετίσω τους φίλους και την ελληνική οικογένια.
2., Θα ήθελαμε καλωσορίζουμε τους φιλέλληνες μας και τους οικογένιες τους.

A fentieket így fordítanám magyarra:
1., Szerettem volna üdvözölni a barátokat, és a görög családot.
2., Szerettük volna jókívánságainkkal fogadni / üdvözölni a filhellén (görögbarát) ismerőseinket, és a családjaikat.

Ugye, nem így gondoltad?

icon_eek.gif Semnos: Te miért nem írtál egyetlen feltételezést sem? icon_rolleyes.gif
(Szerintem, jobban értesz görögül, mint én icon_exclaim.gif )

Idézet:
Különösen kérném, hogy javítsátok ki a kettes variációt helyesre.
Esetleg 3. variációt is elfogadnék.

Ez nem lesz könnyű, ezért segítséget kértem... icon_redface.gif icon_rolleyes.gif Remélem megkapjuk. icon_wink.gif

Addig is az én verzióm (ami bizonyára szintén hibáktól hemzseg!!!):

Ας χαιρετήσουμε (κι με αυτό το τρόπο) τους ελληνικούς φίλους μας, και τα οικογένειά τους!
  Elinolatri | #103644 Üzenet | 2009-06-08 00:49:40 |
Stratos Üdvözöllek!
Szóval egy honlapon olvastam.
A magyar mondat alatt az 1.számú görög szöveg volt írva. Már csak az sem tetszett, hogy a görög szövegben egyes szám első személyt használnak, és a görög barátra van az a görög kifejezés, hogy "filelinasz"........
Idézet:
τους ελληνικούς φίλους μας
szerinted ez a jó, és nem amit én írtam
Idézet:
τους φιλέλληνες μας
-határozott névelő, többes, himnenű, tárgy e.+főnév többes tárgy e.+személyes névm.,birtokos e.,nyomaték nélkül.
A szövegkörnyezetről talán ennyit:
A görögök nem jönnek hozzánk, kint vannak göröghonban, csak a honlapon üdvözöljük őket és családjukat.
Gondolom akkor a "καλωσορίζουμε" akkor használatos, ha pld. egy táblára felírom a görög vendégek fogadására.

Idézet:
και τα οικογένειά τους!
Ok.-οικογένειά az már többes szám!!

A vastagon szedett rész változtat valamit a te variációdon?
  Stratos | #103645 Üzenet | 2009-06-08 01:21:22 |
Szevasz!
elinolatri írta:

Szóval egy honlapon olvastam.

Egyszerűbb lett volna megadnod a honlap linkjét, mint idézgetni itt a hibás mondatokat. És valószínűbb, hogy kevesebb hibát ejtenél, ha inkább görög oldalakról idéznél, és nem olyan filhellének által készítettről, akik legalább olyan rosszul ismerik a nyelvet, mint mi...

Idézet:
A görögök nem jönnek hozzánk, kint vannak göröghonban, csak a honlapon üdvözöljük őket és családjukat.

A vastagon szedett rész változtat valamit a te variációdon?

Persze!
Az egészet! icon_twisted.gif icon_twisted.gif icon_twisted.gif

Azt a kifejezést, hogy "filhellén", azt sokat lehet hallani Magyarországon.
De nem görög barátot jelent, hanem görögbarátot.
Ami nagy különbség, hiszen itt olyan magyar(ok)ról (vagy bárki másról) beszélünk, aki(k) szereti(k) a görögséggel kapcsolatos dolgokat, és nem (görögszármazású barátokat jelent).
Ezért tartom fontosnak, hogy - úgy, általában- kitedd a szóközöket.
És ne vedd át a többi fórumozótól a:
"mindentegybeírok,akárvanvessző,pont,és egyebek,akárnincs" stílust.

Mert lehet, hogy sokszor akkor sem érthető amit írunk, amikor helyesírásilag megfelelően pötyögjük le a gondolatainkat, csak a fogalmazásba csúszik hiba, mikor kapkodva írunk (vagy álmosan, mint most én).
Nem beszélve azokról a görög barátainkról (fil-magyarok?), akik szeretik a magyarokat, és a nyelvünket is szívesen elsajátítanák (helyesen!).

Ezért kérlek (anélkül, hogy meg kívánnálak bántani), hogy légy szíves, és figyelj már oda kicsikét jobban a szóközökre, helyesírásra, hamár ebben a fórumban "A Nyelv"-ről van szó... icon_redface.gif

(Érdemes esetleg a Google levélíró menűjében fogalmazni az írásművünket, és mielőtt bemásolnánk az írásunkat a fórumba, ne felejtsük el Helyesírásilag Elllenőrízni!!! )

Egyébként elsikkadt a figyelmed annál a mondatomnál, hogy bizonyára hemzseg a hibától a felvetésem....!

De jó hogy mondod; A szótár szerint is, az οικογένεια szó, az: NŐNEMŰ icon_exclaim.gif

Tehát a "τα" névelő - amit felelőtlenül írtam -, már régen rossz volt, hiszen ez a semlegesnem többesszáma volna... icon_exclaim.gif
Ezáltal a "család" szó többes számának alanyesete: η οικογένεια helyett, οι οικογένειες lesz!

Köszi! És üdv!
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Szótár
<   1 2 3 ... 78 79 80 ... 112 113 114   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu