Görög szavak, mondatok
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Szótár
<   1 2 3 ... 80 81 82 ... 112 113 114   >
Üzenet
  Stratos | #103741 Üzenet | 2009-06-08 22:54:21 | Re:
Fórumetikett...
elinolatri írta:
... Itt olvasom épp fent. Nekem őszintén nem egészen jön be, hogy ennyire komolyan vesztek itt mindent.
Fogalmazás, helyesírás, stb. Sajnálom, hogy nincs olyan fórumozó hely, ahol nincs ez a nagy komolyság. Remélem nem sértettem meg senkit.
(én is meglepődtem, mikor olvastam Jox etikettjét... de most, "így" belegondolva... szerintem nem is akkora marhaság!)

icon_eek.gif Viszont, félreérted, Ellinolatri! Nem sértettél meg, és
én nem is Rád haragszom, hanem Érted! (Érted?) icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif

Én legalábbis, igyekszem komolyan venni minden kérdésedet.
És körüljárni, megvizsgálni minden aspektusból. Pontosan azért, mert tudva-tudom, hogy nincs a birtokomban teljesen a görög nyelv tudás, ezért igyekszem a legtöbb lehetőséget előkaparni, hátha aztán ki tudjuk bontani belőle a tiszta, helyes választ...

icon_rolleyes.gif De nem is értem, a kérdéseidre milyen komolytalan választ vársz?

És Igenis! Elvárom a kérdések pontos felvetését / feltevését.

Mert ha nem fordítunk arra elég energiát, hogy legalább a feltett kérdés egyértelmű, pontos legyen... akkor, arra hogyan is várhatna bárki pontos feleletet, választ?

Ha felteszel egy kérdést, hogyan is várhatod tőlünk, hogy - Veled együtt, azt - NE vegyük komolyan?

És a "mi" válaszunk is legyen helyesírási hibákkal teli, és komolytalan?
icon_rolleyes.gif Ez komoly? icon_cool.gif icon_cool.gif icon_cool.gif

Utoljára A Komolyságról. És a Játékról.:
Mégegyszer BOCSI! Mert szeretek JÁTSZANI a szavakkal. (... és minden mással!) icon_twisted.gif
De a játék komoly.
(Ezért sem elégszem meg azzal Semnos, hogyha csupán megemlíted: Az előző hozzászólás hibás... Kérjük szépen helyette a HELYESnek vélt állítást! Nikoszt is azért kerítettem elő a kedvetekért Görögországból, mert - bár tudom, hogy ő se nem nyelvész, sem nem tudós - mégis, mivel már jóideje kinn él; esetleg jobban választ adhat a kérdéseinkre mint mi, itteniek, akik már olyan ritkán gyakoroljuk e nyelv használatát, hogy leginkább csak felejtjük azt is, amit valaha esetlegesen is tudtunk...!)

------------------------------------
(Igaz, nekem könnyű dolgom van, mert utólag bele-bele javítgathatok a hozzászólásokba... Így, a magam vétette hibákat is korrigálhatom... De a hibáinkat csupán azért vesszük górcső alá, hogy korrigálhassuk is őket... ... ha kívánjuk. icon_wink.gif )
  Semnos | #103783 Üzenet | 2009-06-09 09:38:31 | Válasz a #103741. hsz-ra Előzmény #103741
Nekem Zsüli hozzászólása tökéletes végszó volt. Tipikusan a kedvenc mondásom: Ο νοών νοείτω και ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω (volt már róla szó sztem). Én is igyekeztem érteni, amit írt icon_wink.gif
Inkább mást kérdezek, Strato: mi van azzal a játékkal, amit a másik fórumban ígértél? Nem játszuk le itt?
  Stratos | #103853 Üzenet | 2009-06-09 16:24:39 | Re:
semnos írta:
Tipikusan a kedvenc mondásom:
Ο νοών νοείτω και ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω
(volt már róla szó sztem).

Szerintem, itt még NEM hangzott el!
Nem árultad el, mit is jelent?
icon_idea.gif (Szerencsére volt némi segítségem: icon_arrow.gif Αυτός που έχει μυαλό καταλαβαίνει, και αυτός που έχει αυτιά ακούει.)

Idézet:
...mást kérdezek, Strato: mi van azzal a játékkal, amit a másik fórumban ígértél? Nem játszuk le itt?

Itt?
Görögül?
(Szerinted, Rajtad kívül, lenne még, aki így tudna játszani? Hiszen...
...talán még a kérdéseket se értené itt senki...!)
Szerintem jobb ha már most átadom neked a díjat. Te vagy a nyertes. icon_cool.gif
  Stratos | #103857 Üzenet | 2009-06-09 16:51:01 | Válasz a #103853. hsz-ra Előzmény #103853
Végül is, adhatunk egy lehetőséget a falra hányt borsónak is... icon_cool.gif icon_lol.gif

Nos, korábban egy másik fórumon indult egy játék, görög nyelven. icon_redface.gif
Ez egy 20 kérdésből álló vetélkedő volt, amelynek célja, hogy valaki (bárki) elsőként válaszolja meg helyesen a 20. kérdést.
Aki részt kívánt venni a játékban, annak csak annyit kellett tennie, hogy megpróbál minél előbb helyes választ adni a soron következő kérdésre, mert addig, amig nem született meg a válasz a korábbi kérdésre, addig a játék állni kényszerül. (Hiszen addig nem lesz feladva a következő...)

A játék, ezáltal néhány nap alatt is lepöröghet, de akár hónapokig is elnyúlhat...

Én nagyon élveztem a Nikosz tanár úr által kezdeményezett játékokat, és olyan szerencsém volt, hogy kétszer is nyerhettem ( Volt egy nagyon rendes játékos, aki a második játéknál, szinte minden kérdésre elsőként tudta megadni a választ - mivel a munkahelyén mindig net-közelben tudott lenni -, és ezért a 20. kérdés megválaszolásának lehetőségét átengedte a többiek részére...)

A Játék annyiból áll, hogy felteszek itt egy kérdést, amire meg kell próbálni megtalálni, és elküldeni (ide) a választ...
(Ha sikerül megtalálni a megfelelő kulcsszavakat, akkor a Google nagyon sokat segíthet a válaszok keresésében! A Játék legnagyobb haszna éppen az, hogy rengeteg olyan görög honlapot fedezhettek fel, amelyeket érdemes lesz a KEDVENCEKBE is elmenteni, hogy máskor is odalátogathassatok, olyan kincsetérően hasznosak!)

Bárki, aki úgy gondolja, hogy ismeri a helyes választ a kérdésre, szóljon hozzá!. (Addig nem megy tovább a játék, amíg meg nem találja valaki a helyes választ.)
Csak akkor jön a következő kérdés amikor sikerül valakinek helyesen választ adni.

A játék győztese AZ lesz, aki megfogja válaszolni a 20. kérdést.
(Az első játéknál, igazából nem volt jelentősége annak a dolognak, hogy ki mennyi kérdésre válaszol helyesen... hiszen inkább a játék gördülékenységét szabta meg, hogy milyen hamar találjuk meg a válaszokat - De a második játéknál már az is számított, hogy ki válaszolja meg helyesen a legtöbb kérdést! - Akkor két díj is volt.)

Persze, a második fordulónál megvártuk, amig összeállt legalább 5 fő...
Akkor, feltegyem az első kérdést? És milyen nyelven? (Semnos, nem a Neo GreekCafe-n szeretted volna ezt inkább???)
És mi legyen a díj?
  Niko-gr | #103864 Üzenet | 2009-06-09 18:05:38 | Válasz a #103690. hsz-ra Előzmény #103690
Igen, igazatok van : Ελλάδα és nem Έλλαδα. Βocs mégegyszer és büntetésből elmondtam 100 Miatyánkot.
  Semnos | #103871 Üzenet | 2009-06-09 18:49:07 | Válasz a #103857. hsz-ra Előzmény #103857
Nem, ide gondoltam pont. Itt nagyobb az érdeklődés. Én nem nyerni akarok, csak játszani. A kölcsön görög doku DVD ajánlatom még áll. Azaz a nyertesnek kölcsönadhatod 2 DVD-met, azokból, amik nálad vannak icon_smile.gif
  Stratos | #103874 Üzenet | 2009-06-09 19:25:40 | Válasz a #103871. hsz-ra Előzmény #103871
Rendben. Akkor kezdjük - ξεκινάμε το παιχνίδι.
Λοιπόν:

1η ερώτηση:
"Πώς λέγονται τα 3 πιο γνωστά παιχνίδια στο τάβλι;"
  Asteri | #103900 Üzenet | 2009-06-09 22:02:50 |
Szia Strati! icon_smile.gif

Csak félve (és főleg bizonytalanul) merek válaszolni a kérdésedre...

1- Πόρτες
2- Πλακωτό
3- Φεύγα

Stratos: Hopp... egy kellemes meglepetés!
Rólad megfeledkeztem... (hogyan is tehettem???) Mindenesetre bámulatra méltó, ahogyan ezt a kis bemelegítő kérdést megválaszoltad!
Gratula!
  Stratos | #103906 Üzenet | 2009-06-09 22:36:04 | Válasz a #103900. hsz-ra Előzmény #103900
Πολύ σωστά! Τα τρία πιο δημοφιλή παιχνίδια στο τάβλι είναι "οι πόρτες", "το πλακωτό" και "το φεύγα".

Συγχαρητήρια Asteri, προχωράμε στη 2η ερώτηση.
  Stratos | #103907 Üzenet | 2009-06-09 22:49:13 |
2η ερώτηση:
Πώς είναι ο ουγγρικός τίτλος του βιβλίου του Ανδρέα Στάικου "Επικίνδυνες μαγειρικές";

Είναι ένα μικρό αλλά πολύ έξυπνο μυθιστόρημα που έχει μεταφραστεί και στα ουγγρικά.
  Asteri | #103908 Üzenet | 2009-06-09 23:06:47 |
Ευχαριστώ Στρατο!

Δεύτερη απάντηση μου : Étkek és vétkek

icon_eek.gif Stratos: Ezt a gyorsaságot! icon_razz.gif
  Stratos | #103909 Üzenet | 2009-06-09 23:11:55 | Válasz a #103908. hsz-ra Előzmény #103908
Μπράβο Asteri!
Αυτός είναι ο ουγγρικός τίτλος. Αν το βρείτε το βιβλίο να το διαβάσετε, είναι καταπληκτικό.

Προχωράμε στην επόμενη ερώτηση.
  Asteri | #103910 Üzenet | 2009-06-09 23:22:00 |
Διάβασα αυτό το βιβλίο και μ'άρεσε πολύ!
  Stratos | #103911 Üzenet | 2009-06-09 23:24:59 |
3η ερώτηση:

"Ποια μάρκα αυτοκινήτων χρησιμοποιεί ελληνικά ονόματα για τα μοντέλα της;"

Να μου πείτε τη μάρκα και 3 τουλάχιστον μοντέλα με ελληνικά ονόματα.
  Asteri | #103912 Üzenet | 2009-06-09 23:46:44 |
Nem szép dolog Kedves Stratos, hogy megfeledkeztél rólam! icon_smile.gif Igaz mostanában nagyon eltűntem...

Viszont ezzel a kérdéssel megfogtál! Csak egy tipp : Opel?
Hirtelen ezek a modellek jutnak az eszembe : Omega, Arena, Olympia

Stratos:
Bizony, vannak még páran, akik fordítottak, hozzászóltak itt-ott...
de nem jellemző, hogy görögül beszélgetünk. icon_sad.gif
(És én is elég lusta vagyok görögül fogalmazni. No, meg szégyenlős is, annyi hibát vétek! icon_redface.gif A feladatokat, és a válaszokat is, leginkább csak idézni merészelem... icon_cool.gif )

Az Olympiához hasonlatosan, női nevekre gondolt a kérdés feltevője, de nem: Nem az Opelre gondolt!
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Szótár
<   1 2 3 ... 80 81 82 ... 112 113 114   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu