Autóval Görögországba
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Autóval Görögországba
<   1 2 3 ... 809 810 811 ... 1324 1325 1326   >
Üzenet
  Botocska | #200013 Üzenet | 2013-03-15 08:12:26 |
Üzemanyag árban én ezt a linket használom:https://www.amzs.si/en/766/Fuel_prices.aspx.
A macedónoktól kapott emailben a Makpetrol kutak nyitva tartása:
From Srbija to Grcija:

081 Romanovce 00-24

018 Katlanovo 00-24

072 Veles 3 00-24

121 Gradsko 2 00-24

037 Negotino 00-24

042 Demir Kapija 00-24

099 Udovo 2 07-19; sab-ned 07-18

From Grcija to Srbija:

046 Gevgelija border. 00-24

091 Udovo 1 00-24

132 A{aua 00-24

139 Deqadrovci 00-24

013 Kumanovo 1 00-24
  Macyca | #200056 Üzenet | 2013-03-16 18:43:09 |
Üdv mindenkinek!

Augusztus első hétvégéjén indulunk családilag Parga-ra egy autóval. Ha valaki, még megy akkor, vagy akkor tájt esetleg mehetnénk együtt. Akit érdekel, dobjon egy privit!
  Placosz | #200112 Üzenet | 2013-03-18 16:45:11 |
Hali ! Aug. 1-11-ig rözsögnénk Korfun / Sidarin / de lefelé is és hazafelé is + 1-1 éjszaka valahol Szaloniki körül. Kocsival megyünk és biztosan keresni fogunk egy párost útitársnak a költségek felezése érdekében, ha v.kiket izgatna a dolog,beszéljünk róla./plac@citromail.hu / Eddig 3 családdal megyünk.
  Csarlsz | #200135 Üzenet | 2013-03-18 21:59:56 | Válasz a #199434. hsz-ra Előzmény #199434
http://www.euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=1379

Ezen, részletesen kapsz tájékoztatást.
Mi több éve keresztlányunkat, unokánkat visszük külföldre EU-n belül, kívül.
Minden esetben viszünk a szülőktől igazolást (csak angolul).
Még soha nem kérték, sem repülőtéren, sem közúti határátkeléskor.
Ennek ellenére viszünk magunkkal az idén is.
Lehet, újból feleslegesen, de nem volna jó, ha egyszer is vissza fordítanának akármelyik határtól.
  Titi68 | #200149 Üzenet | 2013-03-19 10:45:31 | Válasz a #200135. hsz-ra Előzmény #200135
Nem akarok lebeszélni senkit sem lebeszélni a nyilatkozatról, de az általad belinkelt oldal szerint is csak javasolt ez a hozzájárulás, és nincs egységes formátuma és kötelező tartalma sem.
A személyes véleményem: ha valakinek megvan a gyerek személyi igazolványa, vagy útlevele, akkor az abban levő adatok alapján bárki, bármikor írhat egy nyilatkozatot a szülők nevében, tehát az égvilágon semmi értéket nem képvisel egy ilyen papír!
Ezt a véleményemet az is megerősíti, hogy eddig sosem kértek ilyen papírt tőlem sem, és mint írtad Tőled sem.
Nyilván ártani nem árt, de legalább ennyire hasznos lehet vinni még egy pótkereket, a kórházi zárójelentéseid angol fordítását, sátrat, túlélőkést és hasonló dolgokat, mert sose lehet tudni!
  Aki | #200172 Üzenet | 2013-03-19 21:51:47 |
Szia Vicosz!
Hazaérkeztünk és megnéztem a benzin árakat is. Macedóniában a 95-ös 83,50 denár, a 100-as 85 denár volt szinte mindenhol. Szerbiában láttam 153 dinárért, de 145 dínárért is kisebb kutaknál a kihelyezett táblán. Azt nem tudom, hogy ott kártyával lehet-é fizetni.
Szia titi68.
Ilyen még nem volt, hogy a csomagtartót a macedón vámos szinte tételesen átnézte volna, mint az idén januárban és most is. Kérdeztem miért van ez, erre közölte neki ez kötelessége, mivel Eu országból jövök nem Eu tag országba. Tudom te évente sokszor utazol arrafelé, de mi van akkor, ha macedón rendőr éppen ezt a papírt kéri, ami nincs és a beszerzése sem bonyolult. Gondolom kíváló macedón, vagy esetleg orosz tudásoddal elmagyarázod a paragrafust. Az unokámat kétszer viszem, mindig van nálunk ez az engedély, igaz sosem kérték.
  Titi68 | #200208 Üzenet | 2013-03-20 18:41:40 | Válasz a #200172. hsz-ra Előzmény #200172
Szia Aki!

Először is: rosszul tudod, nem utazom csak évente egyszer (sajnos), tavaly volt is ezzel kapcsolatban egy csörténk, nem emlékszel?

Másodszor: mi köze van csomagtartó megnézésének a kiskorú gyerekhez tartozó nyilatkozathoz?

Harmadszor: milyen rendelet, törvény alapján és milyen esetekben kell ilyen nyilatkozat? Hány éves korig kell? Mi a tartalma? Miért pont a macedón ember kérné? Milyen nyelveken kell kitölteni? (Mert ha a kiindulási és a célország szerinti nyelven, mint a belinkelt oldal javasolja, akkor a magyar-görög nyelvű papírral sokra megy a macedón rendőr!)

Negyedszer: tudsz egy példát mondani, amikor kértek bárkitől ilyen papírt? Öt éve minden sorát elolvasom az utazásos topicnak, és az indexes fórumnak is, de még nem olvastam ilyen esetet!

Ha fontos lenne ilyen nyilatkozat, akkor szerintem ezt kilépésnél, a magyar határőr kérné, hiszen annak kellene a legfontosabbnak lennie, hogy jogosulatlan személy ne vihesse ki az országból a gyereket! A pár évvel ezelőtti tapasztalatok alapján a macedón határőr, esetleg rendőr bármit kérhet, ha éppen pénz kell neki. Az utóbbi években viszont már nem nagyon történtek ilyen esetek. Tudtommal semmilyen törvény nem írja elő ezt a nyilatkozatot, tehát annyi alapja van kérni, mint pld. nemzetközi jogsit anno. Vagy Te ismered az idevágó macedón törvényt?
Jól gondolod, nem ismerem a macedón nyelvet, ezért valószínűleg azt sem érteném, hogy milyen papírt kér.
Az, hogy a határőr megnézi a csomagtartót, esetleg kipakoltat, ez megtörténik hazafelé is a magyar határon magyar vámossal, teljesen jogszerű intézkedés mivel nem EU-s országból készülünk átlépni a Schengeni övezetbe. Gondolom a macedónoknak kezd elegük lenni abból, hogy egyoldalúan kedvezményeket tegyenek az EU-s polgároknak, ők meg nem jutnak előrébb a csatlakozással. Az ő szemükkel nézve nem is csodálom!

Tavaly volt a "milyen papírok kellenek a kiskorú utazásához" témában egy pár levélváltás „lexxa” olvtárssal, aki már majdnem becsavarodott a sok jó tanácstól és költségtől, amit a különböző szervektől kapott egyedülálló szülőként a saját gyerekével kapcsolatban.

lexxa írta:
Akárhányszor hívom a követséget, mindig mást kérnek. Lassan vagyont fizetünk a postázásért és hitelesítgetésekért … icon_sad.gif

Természetesen mindenki olyan papírt visz magával, amilyet akar, ha ez megnyugtatja!
  TPisti | #200209 Üzenet | 2013-03-20 19:22:08 |
Csak a még nagyobb vita megelőzése érdekében a nem családtag kiskorú esetén a kiléptetéskor a saját ország határőre kérheti a törvényes szülő v. gondviselő írásos nyilatkozatát miszerint hozzájárul a kiskorú határátlépéséhez a megnevezett személlyel. Sőt mi több mindkét szülő aláírása kell!
Hogy nem kérik minden esetben az egy dolog.
Én a munkatársam 14 éves fiát vittem és a magyar határőr kilépéskor nézi az
útleveleket és kérdezi hogy milyen rokoni kapcsolatban vagyok a gyerekkel.
Mondom a munkatársam gyereke, és kérdezem hogy kellene nyilatkozat?
Mire a határőr hát nem ártana. Mire előkerült egy másik fajta igazolványom és mondja a határőr hogy akkor vegyük úgy, hogy én nem kérdeztem semmit ő pedig nem kéri a papírt.

Tehát nem árt ha van kéznél nyilatkozat, de általában ha név alapján vélhető a rokoni kapcsolat nem igazán kérik, de ha egyértelműen látszik a névből hogy nincs rokoni kapcsolat akkor elvileg kérni kellene nekik.

Hogy miért van ez? Lásd amikor az elvált szülő a kisfiút kicsempészte török országba a másik szülő tudta nélkül és nem akarta visszahozni.

A szerbeket macedonokat görögöket már nem érdekli a papír mert idegen állampolgárok vagyunk.

Szóval kár egymás torkának esni ebben a témában, ez a jogszabály és kész.
Kérhetik és ha nincs, a magyar határőr megtagadhatja a kiléptetést.
Ilyenkor másik határátkelőn sem érdemes próbálkozni mert egyből látják, hogy előtte néhány órával megtagadták a kiléptetést és az már gyanús ha ismét próbálkozik az illető másik határon.

... infó olyantól aki belülről látja ezeket a dolgokat...
  Aki | #200216 Üzenet | 2013-03-20 21:43:55 |
Titi68 én nem csörtézek veled, azt csak komoly utazókkal teszem, egy út az nem út, csak szerencse. Figyelmesen olvasd el Csarlsz és TPisti leírását, illetve a követségek ajánlásait, ott ez részletezve van. Harmadik pótkereket ne vigyél magaddal, de a kórházi zárójelentést itthon ne hagyd. Egyébként tényleg mindenki úgy és azzal utazik, ahogy akar.
  Titi68 | #200218 Üzenet | 2013-03-20 22:05:49 | Válasz a #200209. hsz-ra Előzmény #200209
Szia Tpisti!

Köszi, hogy leírtad ezt! Nekem is ez tűnik valószínűnek, hogy max. a Magyarországból kiléptetéskor fordulhat elő. Ha jól értem, amit írtál akkor
elég egy magyar nyelvű nyilatkozat a két szülő aláírásával és adataival, és csak akkor kell, ha nem családtaggal utazik a kiskorú.

Mielőtt leírtam a válaszm Aki-nak egy kicsit utánanéztem!
Itt azért kicsit mást írnak!

Idézet:
Kiskorú gyermekem kísérővel vagy egyedül megy nyaralni. Milyen engedélyek szükségesek ehhez, kell-e egyáltalán ilyen engedély?

A gyermek útlevele vagy személyi igazolványa birtokában, a magyar szabályok szerint, önállóan is átlépheti a határt. Ajánlatos azonban, hogy a kiskorú vagy a vele utazó személy vigye magával a szülők - magyarul és a meglátogatni szándékozott ország, illetve a tranzitország nyelvén megfogalmazott, vagy ezekre lefordított -nyilatkozatát arról, hogy a kiskorú külföldre utazásához hozzájárulnak.

Szeretem, hogy ebben az országban minden olyan egyértelmű!
Az előző hozzászólásomban említett hölgy is attól akadt ki, hogy ahány illetékesnek tűnő hivatalnál próbálkozott annyiféle választ kapott.
Ahogy kedves öreg kollégám mesélte: az átkosban azt tanították neki a munkahelyén az "öregek": használj fiam sok papírt, úgy marad tiszta a se...d!
  Szikla2 | #200219 Üzenet | 2013-03-20 22:08:54 | Válasz a #200209. hsz-ra Előzmény #200209
Sőt mi több mindkét szülő aláírása kell!

Amikor a gyermeknek úti okmányt kérelmeznek, akkor az okmányirodában mindkét szülő, vagy gondviselőnek kell HELYBEN aláírásukkal hozzájárulniuk, hogy a kiskorú útlevelet kaphasson.
  Titi68 | #200220 Üzenet | 2013-03-20 22:29:19 | Válasz a #200216. hsz-ra Előzmény #200216
Aki!

Tudom, hogy hozzád képest keveset utazom, legalábbis Görögországba, nyaralni, szégyenlem is magam miatta piszkosul. Egy utazás szerencse is lehet, valóban, de itt több százan megjárjuk ezt az utat minden évben, többek között Te is, mégsem jött eddig elő ez - Tpisti kivételével - eddig valós problémaként!
Nem állok le veled vitatkozni az úti tapasztalataiddal, mert tudom, hogy az itteniek közül valószínűleg Te járod meg ezt az utat a legtöbbször, de ez a "meghatalmazás" téma nem tapasztalat csak hiedelem!
Ha még annyit kérhetek: ne szarozz már le légyszíves engem, és velem együtt a többséget, aki csak évente egyszer jár Görögországba! Szerintem ez a fórum nekünk/rólunk szól elsősorban! Hozzád hasonló "komoly" utazóból szerintem viszonylag kevés van itt! Ha ennyire zavar, hogy hozzám hasonló zöldfülűek is (21 évvel ezelőtt voltam először autóval, igaz, Veled ellentétben csak évente 1* általában) írnak ide, akkor nyitnod kellene egy blogot magadnak, abba nem tudnánk belerondítani!

Javaslom Te is olvasd el még egyszer Tpisti írását, mert az a magyarországi kilépésről szól, esetleg az előbb police.hu-ról idézett részt sem árt megnézned.
Csarlsz pedig ezt írta a regisztrációja óta összesen a témában:
Idézet:
Minden esetben viszünk a szülőktől igazolást (csak angolul).
Még soha nem kérték, sem repülőtéren, sem közúti határátkeléskor.
Ez aztán tényleg alátámasztja a tapasztalataid!! Lehet, hogy a sok utazgatás helyett nem ártana 1-2 szövegértési órát venned!
  Triznyak | #200222 Üzenet | 2013-03-20 23:48:34 | Re:
szikla2 írta:
Sőt mi több mindkét szülő aláírása kell!

Amikor a gyermeknek úti okmányt kérelmeznek, akkor az okmányirodában mindkét szülő, vagy gondviselőnek kell HELYBEN aláírásukkal hozzájárulniuk, hogy a kiskorú útlevelet kaphasson.

Akik időközben akár el is válhattak..............
  Kaliber | #200237 Üzenet | 2013-03-21 14:46:01 |
Szerencsére (vagy sajnos) még nem volt ilyen gondunk már, hogy ismerős vagy távolabbi rokon kiskorút vigyünk nyaralni, de a saját véleményem mindenképpen vinnék valamiféle szülők által aláírt nyilatkozatot (mégha "bárki is tudna olyat írni"), ha valamelyik vámosnak eszébe jutna ezt firtatni, valamit az orra alá tudnék dugni had olvasgassa, nem is beszélve arról ha baleset történne vele (isten ments!!!) akkor tudjam igazolni valamivel kinek a gyermeke van velünk, sajna a hatóságok csak papírból értenek.

Aki!
Én titi68-al ellentétben örülök ha megosztod velünk tapasztalataidat mivel te sűrün jársz-kelsz arra. Egyébként visszafelé jövet megnézted a mac határnál azt a "postát" amit térképpel linkeltem lehet még dénárt váltani?
  Aki | #200253 Üzenet | 2013-03-21 21:13:30 |
Szia Kaliber!
Megnéztem és tényleg egy posta, úgy láttam éjjel-nappal nyitva van. Kb. két hét múlva megyek, akkor megállok pénzt váltani is, mert most volt denárom. Bármilyen hihetetlen tök egyedül voltam a határon és az unatkozó vámosok nagyon méregettek, ezért inkább csak lassítottam, magyarul lépésben jöttem.
Előttem jöttek görögök és sajnos ők is denárral fizettek minden kapunál.
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Autóval Görögországba
<   1 2 3 ... 809 810 811 ... 1324 1325 1326   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu