Nekem Zsüli hozzászólása tökéletes végszó volt. Tipikusan a kedvenc mondásom: Ο νοών νοείτω και ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω (volt már róla szó sztem). Én is igyekeztem érteni, amit írt
Inkább mást kérdezek, Strato: mi van azzal a játékkal, amit a másik fórumban ígértél? Nem játszuk le itt?
Elnézést, én senkit nem akartam lecsendesíteni, vagy véget vetni bárminek!
Nem célozgatásként írtam a σεμνός szó jelentéséről. Csak jött egy olyan gondolat, hogy talán a szótárban megtalálom ezt a szót. És tényleg megtaláltam. Nagy örömömben pedig rögtön meg is osztottam a nagy nyilvánossággal. Persze, akik ezt a fórumot olvassák, illetve írnak ide, azoknak ez a szó -a jelentésével- talán nem újdonság...
Megpróbáltam lefordítani ezt a mondatot:
Ο νοών νοείτω και ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω
Az első részére: "o νοών νοείτω" azt találtam, hogy okos ember ért a szóból.
A másik részéből "ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω" egy kivételével, egyetlen szót sem találtam meg sem a Mohayban, sem a neten a különböző fordítóprogramok segítségével. Véletlenül nem ógörögül van? (Az első résszel együtt.)
Az ώτα szó kapcsán eljutottam a fülhöz, az ακούειν ακουέτω szavakról pedig a hallás jutott az eszembe. Ezekről pedig így együtt az a Bibliában olvasott mondat, hogy: "akinek van füle a hallásra, hallja". Persze, ezt csak érzésből írom, de azért remélem, nem fogtam nagyon mellé az értelmezéssel...
Fején találtad a szöget! Igen, ez egy ógörög (nyelvű) szólás, amit manapság is használnak. Külön-külön is ill. sztem a második részt akár az ακούειν nélkül is. Azért is írtam csak így, mert nem tudom, mi lenne a találó magyar megfelelője
(nem igaz, az autókhoz nem ért senki? - én sajnos a rutin vizsgánál leragadtam. nem halad a játék Κι άλλωστε επιμένω ότι η Opel ήταν σωστή απάντηση...)
Utolsó próbálkozás: Nissan - Micra, Terra, Almera, Primera
( Bocsánat, nem vettem észre, hogy a Lancia nem vesz részt a játékban )
Stratos: Sajnos, ezek sem... ( anno én se tudtam a választ, és én is csak a VW-t találtam a Google segítségével - de ennek sem volt 3 görög nevű modellje!
Mentségemre legyen szólva, az autók sohasem érdekeltek... Talán még felismernék egy Trabantot, vagy egy Dacia-t... de hol vannak már azok is...!)
"Eγω μόνο το VW Eos βρήκα... (VOLKSWAGEN)
"Με την παγκόσμια παρουσίαση να γίνεται στην Ελλάδα για το νέο ανοιχτό μοντέλο της VW με το ελληνικό όνομα (Ηώς ήταν η θεά της αυγής, που είχε ως καθήκον να προαναγγέλλει την έλευση του ήλιου), οι έλληνες δημοσιογράφοι ήταν και οι πρώτοι που το οδήγησαν. Tο βασισμένο στο Golf κουπέ-καμπριολέ, θ' αρχίσει να πωλείται στη χώρα μας από τον Ιούνιο με όλες τις εκδόσεις κινητήρων που προσφέρει το εργοστάσιο, σε μια αρκετά ανταγωνιστική τιμή, που θα ξεκινάει από τα 25.970 ευρώ για το 1.6 FSI. "
(VOLKSWAGEN
Σημαίνει στα γερμανικά "αυτοκίνητο του λαού" και πρόκειται για σύνθεση των λέξεων Volks (σ.μ. Λαός) και Wagen (σ.μ. Όχημα). Το πρώτο όχημα της εταιρείας ήταν ο "Σκαραβαίος" και προήλθε από την επιμονή και εμμονή του Αδόλφου Χίτλερ να αποκτήσουν όλοι οι Γερμανοί στην δεκαετία του '30 ένα ραδιόφωνο να ακούν τα διαγγέλματά του και ένα αυτοκίνητο να μετακινούνται.)"
Én egy másik múzsára gondoltam, de valóban elkerülte a figyelmemet, hogy Κλειώ / Clio is, az egyik múzsa a kilencből.
Pedig reá, mint énekesnőrecéloztam... de legalább a Márka név megvan!
Idézet:
Kalliopé: az epikus költészet, a filozófia és a tudományok
Terpszikhoré: a tánc
Thaleia (Thália): a komédia, a színház
Melpomené: a tragédia , a dráma és a gyászének
Polühümnia: a himnikus költészet
Euterpé: a lírai verselés és a zene
Erató: a szerelmi költészet és a dalok
Kleio: a történetírás
Uránia: a csillagászat és az asztrológia múzsája.
De Lackának is igaza van, mert Κολεός a második név, amire annak idején Nikosz gondolt (és ARGOS már a negyedik név, ami elkerülte az Ő figyelmét is, mivel csak a LEGÚJABB választékotfigyelte... ).
1.θήκη μαχαιριού ή ξίφους, αλλιώς κολεό συνώνυμα: θηκάρι, φηκάρι
2.(κατ` επέκτ.) οποιοδήποτε περίβλημα ή οποιαδήποτε θήκη
3.(ανατομ.) μέρος των γεννητικών οργάνων της γυναίκας, ο κόλπος της μήτρας
4.(ζωολ.) α) το σκληρό περίβλημα του πρώτου ζευγαριού φτερών στα κολεόπτερα έντομα, β) το ψάρι κολιός
5.(βοταν.) α) πλατυσμένη βάση των φύλλων, που περιβάλλει το βλαστό σε μέρος του μήκους του όπως π.χ. στο σιτάρι και στα άλλα αγρωστώδη, β) σωλήνας που σχηματίζεται γύρω από τον ύπερο από τα νήματα ή τους ανθήρες των στημόνων, όταν αυτοί φυτρώνουν μαζί, γ) καλλωπιστικό, τροπικό, ποώδες φυτό, που ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών και χρησιμεύει σαν διακοσμητικό αλλά και σαν αρωματικό, μπαχαρικό καθώς και για την κόκκινη χρωστική ουσία που βγάζουν ορισμένα είδη του.
Válasszatok ki tehát a fentiekből még egy múzsát... ( / ) és akkor kivégeztük a kérdést...!
Stratos: Elfelejttelek üdvözölni Lacka! Köszönjük, hogy felvetetted a Márka nevét (és az egyik modell is megvolt!), de mivel Semnos írta meg a másik két modell nevét, így szerintem így osztoztok igazságosan ezen a ponton 2/3 - 2/3-dal. Ám, még Asteri vezet 2 ponttal, amit még más is vígan behozhat a 20 kérdés során...! Nem beszélve az utolsó válasz nyerteséről, aki BÁRKI lehet