Augusztus 9-én indul valaki autóval Görögországba? Péntek este fogjuk átlépni a szerb határt. Hány órás sor várható szerintetek reálisan kb.? (Tavaly egy keddi nap indultunk, 0 percet kellett várni a határokon, pedig aug. eleje volt) de gondolom a péntek este mindig húzós..
Kifelé nem kell hosszú sorra számítanod, augusztus elején már visszafelé szállingóznak a török vendégmunkások, augusztus közepén, végén pedig megindul az áradat. De csak vissza.
Érdemes nézni azt az oldalt, amit itt belinkeltek nemrég, mutatja mennyi a határokon a várakozási idő.
Tegnap este 8 körül meglestem, 180 percet írt Röszkénél...Most csak 60 percet. Ez tényleg annyi, amennyi vajon?
Kedves Csaba,
köszi a megnyugtatást! Reméljük így is lesz..
Messinia,
figyelem azt az oldalt, hát szerintem nagyjából korrekt lehet az információ.
Nem tudom most visszaolvasni az egész oldalt, de ha valaki jól informált, kérlek írja meg , hogy mi az idén a helyzet a belgrádi kerülővel illetve vannak - e építekezések Görögo. felé s hol.
Nagyon köszönöm!
Hamarosan írok pár sort az útról, de most fel vagyok háborodva egy ismerős panaszán, aki nálunk intézte a nyaralását. Most beszéltünk telefonon és egy nagyon szomorú dolgot mesélt. A Romániát át történő utazást mindig is javasoltuk, mivel a határ az országba történő belépéskor és elhagyásakor is remek, ez nekünk is így volt és a kedves ismerősünk is elégedett volt nagyon. Éjszaka érkeztek Romániába és Nagyszalonta körnékén igazoltatták őket a rendőrök. Először semmi papírt nem kértek, csupán annyit kérdeztek milyen gyorsan hajtott. Határozottan betartotta a szabályokat, ezért 85-öt mondott. Erre a rendőrök, nem igaz,mert gyorsan hajtott. Na de rendben elkérték a papírokat, mindent átnéztek rendben volt minden, de nem volt náluk porral oltó és sajnos a eü csomagjuk is lejárt, erre mindenki azt mondaná akkor jogos a büntetés. Csak, hogy! Érdekes, hogy először rápróbáltak a gyorshajtásos dologra, amire bizonyítékuk nem volt(ismerős szerint nem is lehetett),majd kiderült hiányosságok után átszámolva kb. 20 ezer forintos bírságot állapítottak meg, majd javaslatot tettek egy köztes megoldásra. Ami kevesebb pénz lenne, persze ők elfogadták, mert valamilyen szinten sajnos hibásak voltak, de az egész ügy olyan volt számukra az igazoltatás kezdetétől, hogy erősen keresik a büntetés lehetőségét. Ez egy eset volt, de mivel tudomást szereztem róla mindenképpen megosztom. Én azok közé tartozok akik ezek után is Románia felé kerülnek, minden szabályt betartva és az autóban minden rendben van. Határozottan tudom, hogy hol mennyivel megyek és semmiképpen nem szeretem, ha palira akarnak venni, hülyének nézni, ezért egy szomszédos, ráadásul eu-s országban 100%-osan biztos, hogy nem fogok pénz kifizetni, olyan esetben amikor nincs rá alap! Sajnos nekik vaj volt a fülül mögött, de az még sajnálatosabb, hogy a rendőrök állítólag rossz szándékkal álltak nekik kezdettől fogva! Mindenki maga hozza a döntéseit, de én egy esetben sem fogok fizetni, ha minden rendben van. Egyrészt nem fognak hülyére venni, másrészt ne szokjanak hozzá, hogy nyaralókat megfejhetnek, csak azért mert nem otthon vannak! Az eset éjszaka történt teljesen forgalommentes időszakban, velem soha nem fordult elő ilyen, sőt pozitív tapasztalatom van a románokkal kapcsolatban,igaz mindig 14 és 24 óra között utaztam Romániában, ezentúl is erre fogok utazni, de amiről tudok nem titkolhatom el.
Szia ! ha a Belgrádon átvezető ap.-re gondolsz az teljesen jől járható nincs útépítés rajta. Ha a Belgrádot teljesen kikerülő utat kérdezed akkor folyamatban az építése. Szerintem ezért és a városi ap.-ról kiterelt tgk miatt is érdemeseb a városon keresztül menni gyorsabb és rövidebb is.
rekuc:
Tavaly én is bőszen nézegettem a határátkelőkön a várakozási idők hivatalos adatait, de köze nem volt a valósághoz. Talán idén az illetékesek gyorsabbak lesznek...
zolee84:
Megértem felháborodásod, viszont el kell fogadni, hogy az átutazó ki van szolgáltatva (nem csak éjjel).
Románoknál, szerbeknél, horvátoknál bevett szokás, hogy a bírságot a helyszínen kell leróni készpénzben (tapasztalatból írom, mindhárom országban dolgoztam, illetve jelenleg is Szerbiában dolgozom). S ha nincs nálad pl. tízezer Dinar, akkor a közeg elveszi az útleveledet. A megbírságolt kereshet egy automatát, kp. kivét, vissza a bírságolás helyszínére, ha szerencséje van még ott találja őket, ha nem, akkor jön a keresgélés, hogy mely helység melyik rendőrségén találod meg az útleveledet. Ezért van az, hogy mikor a rendőr ezt felvázolja a szabálysértőnek akkor azok inkább fizetnek zsebbe. S a rend őrei ezt keményen ki is használják.
Szerbiában is kötelező a tűzoltókészülék!
Ezen kívül kér(het)ik az elsősegélycsomagot, égőkészletet, vontatókötelet, s égőkészletet (kollégám pár hete egy kiégett tompított izzó miatt 3000 Dinart fizetett!), valamint télen hóláncot, hólapátot.
Szerintem ebből két tanulságot kell levonni, és kár felháborodni:
1, ha külföldre utazunk nem árt utánanézni a helyi és tranzitországok szabályainak (sebességhatárok, kötelező felszerelés, a hazaitól eltérő szabályok
2, hiába készülünk fel mindenre, akkor is találkozhatunk egy olyan rendőrrel, aki szeretne megbüntetni. Főleg egy külföldit. Főleg Romániában, a Vajdaságban, vagy Szlovákiában egy kissé nacionalista érzelmű rendőr egy magyart. Ebben az esetben nagyon picit kell hibázni, mert jön a bünti.
Tavasszal fültanúja voltam, amikor engem ellenőriztek itthon, és szólt az engem ellenőrzőnek a kollégája, hogy igyekezzen, mert "ott jön egy hülye román, azt feltétlenül állítsd meg"! Gondoljátok, hogy fordítva nincs ilyen?
Szóval nem árt, ha be van kalkulálva 50 € vésztartalék, ami remélhetőleg megmarad, de sosem lehet tudni. Ettől még nem kell itthon maradni, lényegesen rosszabb dolgok is történhetnek velünk, akár itthon is.
Ha belegondoltok itthon is irtózatos tételek vannak, amiért külföldön esetleg nem szólnak. Gondoljatok bele: eljönne hozzánk egy görög autós, az ebédhez meginna két deci bort, aztán világítás és nélkül átruccanna a szomszéd faluba mennyit fizetne. Pedig csak az otthoni szabályokat követte!
rekuc:
Én tavaly megszívtam az elkerülővel, s az itteni beszámolók szerint is még mindig érdemes bemenni Belgrádba (főleg éjszaka és hétköznapokon a teherautó-forgalom miatt). Nis után még van felújítás, de azt mondják nem vészes.
Tűzoltókészüléket 2-3000 Forintért kapsz bármelyik bevásárlóközpontban, nem kell 20 kg-os halon oltóra gondolni
Tudtommal Görögországban is kötelező tartozéknak számít.
lindi:
Az régen volt, most bátran nekivághattok az új, kártyás személyigazolvánnyal. Arra figyeljetek, hogy érvényességi ideje meghaladja a kiutazástól számított 6 hónapot (egyes vélemények szerint 3 hónapig).