És itt a hivatalos oldal is: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo
Hogy mennyire szokott pontos lenni, fogalmam sincs. Szombaton pl. 120 perc várakozási időt írt egész nap, Exact pedig írta közben, hogy ők 4 órát álltak a határon... Valamennyire mégis fogódzó lehet.
Sziasztok!
.... " török invázióról"? Hétfőn indulunk Olympic Beach-re és az indulási időpont miatt szeretnék tájékozódni!
Köszi mindenkinek! Üdv. Joss
Hétköznap ritkán van torlódás a vendégmunkások miatt, ők főként pénteken, szombaton érkeznek a magyar határra kifelé menet, és egyébként is augusztusra lecseng már az "inváziós" időszak.
A többiek azt írják, hogy inkább már hazafelé van gond a hétvégéken.
Szerintem nyugodtan elindulhattok.
Sziasztok!
Kérdésem lenne, hogy Görög-Macedón határon hazafelé a kaszinók miatt pénteken este v. szombaton este jobb jönni. Lefkadáról indulunk kb. délben. Eddig mindig elkerültem a hétvégéket, de most sajnos nem tudom.
Köszönöm.
Az alábbi oldalon "elég pontos" információt lehet kapni az aktuális üzemanyagárakról. Gondolom, azoknál az országoknál, ahol viszonylag nagy különbségek is előfordulhatnak a kutak árai között, ott valami átlagot próbálnak számolni, vagy nem. Az Algériai és Egyiptomi üzemanyagárak első ránézésre igen vonzónak tünnek ...másodikra meg még inkább. A probléma csak az, hogy viszonylag ritkán jár arra hazánk fia vagy lánya autóval
Ma reggelre mi is hazaértünk!
Különösebb esemény nem volt, minimális volt a rendőri jelenlét, a forgalom sem volt nagy. Görögországban sem láttam változást ezen a téren. Nem volt több a rendőr, az autóutakon ugyanúgy mennek a leálló sávba lehúzódva mint eddig, a tempó sem nagyon csökkent, traffit nem láttam.
Viszonylag gyorsan átjutottunk a határokon, kivéve hazafelé Röszkét.
Két éve megfogadtam, hogy soha többé Röszke, de tavaly augusztusba szerdai indulással olyan simán ment, hogy mégis megpróbáltuk. Belgrádból este telefonon és neten is informálódtunk, semmi várakozásról nem volt szó. Az úton normális volt a forgalom. A szerb oldalon is csak 2-3 autó állt sorban. Egy kicsit furcsa volt, hogy a szerbek nem nagyon akartak dolgozni, de 15 perc után átengedtek. A sorompót már nem tudta leengedni utánam, mert nem volt annyi hely, a magyar oldaltól a szerbig ért a sor!
Ránéztem a Police.hu-ra a pár perces frissítés szerint 1 óra várakozás befelé!
Ezzel szemben a valóság: 3 órát vártunk, 3 sávon engedték befelé a népet - amikor nem volt kamion, vagy busz! Ha éppen volt, akkor valamelyik bódétól átmentek oda. Mielőtt beléptünk még egyszer ránéztem a neten: továbbra is egy óra várakozást írt befelé, kifelé meg kettőt, pedig közben frissítették.
Kifelé is hatalmas volt a sor, saccom szerint 3-4 órát biztosan kellett várni azoknak, akik éjfél körül értek a Röszkéhez! Még nem állt meg a kifelé áradás, kifejezetten nagy volt a forgalom az autópályán!
Természetesen a görög és macedón határral ellentétben nem volt kapacitás és szándék arra sem, hogy az EU-s polgárokat külön sorba tereljék. Erre csak a görögök és a macedónok képesek, igaz nekik a 35 fokban a tűző napon csak kellemesebb ezzel foglalkozni, mint a mieinknek este a 20 fokban!
Ami még nagyon tettszett a macedónoknál, és eddig nem láttam: van egy külön kapu fenntartva és kitáblázva a működő kapuktól jobbra a macedón állampolgároknak. Itt nincs határőr, de ha a sort megkerülve beáll egy macedón, akkor valaki odamegy, lerendezi és már mehet is! Na ez hiányzik nekem igazán Röszkén, ennyit talán mi is megérdemelnénk!
Összefoglalva: A police.hu-ra nem lehet sokat adni, és július végétől hazafelé már csütörtöki indulással is felejtős Röszke!
Bocs,hogy hozzászólok,nem a mundér becsületét akarom védeni,de én 12-én délután voltam a Görög határon és nem volt EU-sáv! Beálltam a majdnem üres EU-sávba(2 autó volt előttem)és mutatta a görög rendőr,hogy átlehet menni a másik sávokba. Ott kb 50-60 autó állt sávonként! (De a Görögöket soron kívűl átengedték!) Nem sok jelentősége van az EU-nak!!!
Ezt sajnos én is megtudom erősíteni, minket is simán betereltek a sorba, ott álltunk félórát mire sorra kerültünk, aztán a papírokat se nézték meg csak legyintettek hogy menjünk.
Hazatértünk Görögországból, ezért megosztok néhány történést.
Románia-Szerbia-Macedónia útvonalat választottuk.
Odafelé teljesen zökkenő mentes utunk volt, gyors határátkelésekkel és mindenhol jó közlekedési feltételekkel. Váltottunk Szerbiába dinárt és Macedóniában dénárt. Tankoltunk Szerbiában és Macedóniában is a kaszinónál. Az üzemanyag minősége ahogy szokott, most is rendben volt. Érdekes, de egyedül odafelé a Görög határon volt hatalmas sor, de akkora, amilyet még nem is láttam itt. Előre sem lehetett menni, mert dugig volt minden. Persze amikor kb. fél óra után haladt kicsit a sor és lehetőség nyílt rá a görög határ őr kivett minket és egy pár görög autót a sorból. Hazafelé az utolsó Macedón fizetőkapunál brutális nagy sor volt, vártunk sokat mire sorra kerültünk, sajnos ez előre is vetíttette, hogy a határ sem lesz gyors és ez be is igazolódott, mert a Macedón határon visszafelé nagyon sokat vártunk, a szerb határ gyorsabb volt, de a kettőn együtt majd másfél órát várni kényszerültünk. A szerb-román határok rendben voltak oda és vissza, de legközelebb kipróbáljuk az új átkelőt Röszke közelében, mert most valahogy lassabban értünk át Románián, pedig már tényleg alig van olyan út aminek a minősége nem kifogástalan, de a sok lakott terület miatt rengeteg időnk elment. Aradon és Temesváron sok utat felújítottak. Szerbiában a Macedóniához közeli kb. 110 km-es szakaszon szépen haladnak az autópálya építéssel, de szerintem jövőre főszezonra lesz átadva komolyabb szakasz. Macedóniában semmi probléma, illetve ami idegesített, hogy a külső sávban nagyon rossz haladni, mert rendesen üt az út sok helyen, ez sajnos Szerbiára is igaz. Ezeket a kis bosszantó dolgokat kivéve semmi gond az úttal, évről évre fejlesztgetnek. Eurót benzinkutakon elfogadnak és korrekt módon számolják a Mol kutakon, bár Én magam dinárral fizettem a benzint, ezt-azt vettünk euróért hazafele. Hazafelé az első Macedón kúton pedig a benzin egy részét euróban fizettem 1 eurót 60 dénárnak számolták. A kutakon autópályákon korrekt módon viselkedett mindenki, emberekre sehol semmilyen panaszt nem tudok mondani.
Az M0-s déli (még nem felújított) szakasza ma reggel is dugult az M5 felé vezető utolsó 3 km-en (én az 51-es útnál hajtottam fel, az 5-ösnél meg gyorsan le). Sok külföldi autó, kamion araszolgatott mellettem.
Röszke szerintem ma is felejtős kifelé. Holnap talán már jobb lesz.
titi68: "Összefoglalva: A police.hu-ra nem lehet sokat adni, és július végétől hazafelé már csütörtöki indulással is felejtős Röszke! "
Pár hete írtam, s telefonszámot is megadtam, hogy aki pontos infó után érdeklődik Csongrád megye határátkelői várakozási idejéről, az ne a police.hu oldalt használja, hanem hívja a szegedi Rádió88 infó vonalát!
Ez a rádiós infó éjszaka is műxik? Emlékszem rá, hogy belinkelted, benne is van a telefonomba, csak úgy voltam vele, hogy a regionális adókon általában este már konzerv műsort adnak, nincs bent senki.
Odafelé egészen véletlenül mi is bekeveredtünk egy ilyen macedónoknak hozott sorba. Egy kisebb emelkedőn kellett felhajtani, csodálkoztunk, hogy kicsit máshova kell menni, a velem utazók javasolták is, hogy álljak vissza a másik sorba, de ez rövidebbnek tűnt és egy román állt előttem a sorba, tehát maradtam. Nem is volt semmi probléma, simán ellenőrizték az okmányokat, de sokat nem nyertem, mert a sor rövidebb volt, de kicsit lassabban is haladt. Görögországban autópályán én sem láttam semmi változást a közlekedésben, bár Parálián több rendőrt láttam én is autó után menni igazoltatni egy-egy piros lámpás áthaladás után. Piros lámpán nálunk sem lehet átmenni , egyébként ugyanúgy megy a qadozás, robogózás és minden ami eddig.