nem igazán tájékozódtam még Szantorinit illetően... Biztos, hogy a Seajet is az athinai kikötőbe érkezik ? A honlapjukon ezt valahogy még nem találtam...
Milyen a tömegközlekedés a szigeten ? Azt olvastam valahol, hogy a buszok Firából indulnak csillagszerűen. Mennyi idő mondjuk busszal eljutni Firából Oiába? Elsőre nekem talán Oia tetszene legjobban...Arra is gondoltam, hogy szeretnék elhajózni a kráterhez, elúszni a hőforrásokhoz majd (a hajóról) megnézni a naplementét...még az érkezésünk napján. Másnap már tényleg nem sok mindenre jut idő...Szerinted kivitelezhető mindez autóbérlés nélkül, tömegközlekedve ?
Elkeztem olvasni a topicot elölről, de még sehol sem tartok...
Huh, hát ennyire profi nem vagyok, hogy ezt mind megválaszoljam, csak a véleményem tudom elmondani.
Elvileg az athiniai kikötő az egyetlen a hivatalos kompjáratoknak. Firában és Oiában is van kikötő. Firában inkább a hatalmas nagy tengeri kirándulóhajók (tudod, amin több hétig úton vagy) szoktak kiköktni. A seajetről nem tudok, de próbáld kinyomozni. Ha Firába érkezne, annyival nagyobb előnyben lennél, hogy fel tudsz menni a felvonóval csomagokkal, akkor persze érdemesebb ott szállást foglalalni, lecuccolni és onnan nekivágni.
A buszok elég sűrűn járnak. Mi Kamariban laktunk, onnan Firába (már nem emlékszem, vagy fél vagy negyed óránként indult busz és csupán negyed óra volta menetideje). Firából Oiába sem lehet több, mert ezek csak pár km-es távolságok. A jegyek igen olcsók. Én busszal nemmernék egy ilyen rövid napba sokat belevállalni, de Firából indul mind.
A hajókirándulás nem fog összejönni. Ezeket utazási irodáknál lehet foglalni és mind reggel indulnak, 10 körül és vagy este 6-7 körül már befutnak, vagy kint maradnak a naplementére, de te már nem tudnál rá felszállni, mert amikor megérkezel, már úton van. De biztosan van csak kifejezetten naplemente nézős hajókázás is. Ezt sajnos nem tudom.
Sok kivitelezhető busszal is, mert pici a sziget és tényleg sűrün járnak a buszok. Még biztosan más is ír neked majd itt választ, mert nekem busszal nincs elég tapasztalatom.
Pedig a hajókirándulást nem szeretném kihagyni...Ha jól emlékszem láttam valahol, valamelyik irodánál olyan utat ami 17 h-körül indul és valami kilenc-fél tíz körül ér vissza...majd utánanézek tüzetesebben...
Ha hazajöttünk, majd mesélek, ahogy látom, még úgyis odébb van az indulásotok. Mi Oiában fogunk lakni, egy olcsó kaldera oldali szálláson(Stelios Rooms). Ennek annyi a hátránya, hogy nem adnak hozzá transzfert, úgyhogy azt egyénileg kell megoldani. Mi kocsit bérlünk, de ha Ti nem akartok egy napra, akkor buszozni kell Firáig, ott meg átszállni egy másik buszra.
Mi is ott helyben fogunk keresni vulkántúrát, úgyhogy majd körülnézek, hogy milyen lehetőségek vannak. (Egyelőre még én is csak olyanról hallottam, ami reggel 10-11 óra körül indul.)
Igen, az is Athiniosba megy, mert igazán (egyelőre) csak ott alkalmas a kikötés.
Szerintem 2-kor indul az utolsó vulkántúrás hajó, de járd körbe a dolgot, mert azonos hajóra a jegyeket különböző áron árusítják.
Mennyi idő Oia- Fira? 20 perc busszal
Nyáron sűűn járnak a buszok, nincs gond, meg tudod nézni a sziget fontosabb részeit tömegközlekedve. El tudsz jutni Firába, onnan Oia (Firából sétálva a kaldera peremén Firostefaniig, ez a minimum, de Imerovigliig is elmehetsz) és a vulkánra is átmehetsz. Kb. ennyi fér bele az egy napba, de egyébként a Kamari Toursnak van egynapos szigetmegismerő útja, de lehet, hogy az azért nem jó nektek, mert nem este vagy reggel érkeztek.
Mindenesetre, ha bérelnétek autót (20- 30 euró általában egy napra) ennél sokkal több helyre el tudnátok jutni.
Kutyásnöci csinál egy szuper oldalt, a www.santorini.eoldal.hu címen megtalálod. Ha jól emlékszem van fönt ide vonatkozó cikk is a sok között, de vulkántúrás van, meg az árakat is alaposan körbejárta.
itt találtam azt a délután induló hajós,naplementés programot:Katt.
Ha ez összejön aznapra, már nem nagyon kell autó (tényleg: ugye este is járnak a buszok ?), másnap délelőtt pedig szerintem elleszünk Oiában vagy a fővárosban...Nem vagyok megszállott híve a tömegkozlekedésnek, csak azt gondolom, hogy annak sincs sok értelme, hogy egy szűk nap alatt körberohanjak a szigeten, csak azért, hogy "le legyen tudva"...
Ha viszont nincs hajós progi, akkor biztosan kell a kocsi...majd meglátjuk.
Az általad említett oldalt tegnap fedeztem fel, tényleg nagyon hasznos. Egyenlőre megpróbálok olvasgatni, hogy ne kérdezzek túl sok hülyeséget...
Esetleg valami bevált szállásajámlat Oiában ? Vagy valami hasonlóan szép helyen...
Találtam egy vulkántúrát, ami délután (is) indul. Mondjuk elég necces elérni, ha előbb a szállásra akartok menni, de hátha tudsz valamit kezdeni vele...
VOLCANO ISLAND & HOT SPRINGS
The excursion starts from the old port in Fira Town. You can get there by foot using the stairs, donkeys or the cable car. First stop is Nea Kamena, the volcano island. You will stay there for one hour and thirty minutes in order to walk up to the top of it and see the main crater of the still active volcano. Your next stop is Palea Kameni, the Hot springs where you will stay for thirty minutes to swim if you want to and afterwards you return back to the old port. The excursion is available every day at the cost of 15 Euro per person You can start 11:00am returning at 14:00 or you can go at 14:00 returning at 17:00.
én is azt hiszem a 14-órás indulás kicsit "csücskös"lenne... ,de azért köszi a segítséget !
Esetleg nincs valami jó és megfizethető szállás-tipped a kaldera felöli oldalra ?
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a Ti helyetek milyen lesz. Ha jól láttam 60€/éj, főszezonban (ez elég barátságos árnak látszik).
A kaldera felőli oldalon ez a szállás a legolcsóbb, úgyhogy csak ezt tudom ajánlani. Én 55 €-ért leveleztem le, de ez még februárban volt, lehet, hogy most már 60 az ára, de sztem az még belefér, főleg, ha figyelembe veszed, hogy a kaldera oldalán a következő legolcsóbb ajánlat 90 € körül van. Rengeteget átnéztem télen, és 90-120 €-ig vannak általában az "olcsóbb" szállások a kalderán. Sehol nem adják olcsóbban. Már majdnem lefoglaltam egy 90 eurósat, amikor rátaláltam erre a Stelios Rooms-ra. Nagyon megörültem neki, és végül az ára miatt ennél maradtunk.
Ha Nektek is fontos az ár és mégis szeretnétek a kaldera felőli oldalon lenni, akkor foglaljátok le ezt. A berendezés nem egy világszám, elég régi, de nyilván a többi kalderás árhoz képesti olcsóság tükrözi ezt. Meg hát ez annyiban nem klasszikus kalderás szállás, hogy nem egy sziklafalon csüngő házban van, hanem a sétálóutcára nyílik az erkély, és egy taverna felett van. Ennek ellenére nem zajos. (Kaptam privátban infókat róla olyantól, aki ott járt, és tényleg nem az.) Reggeli vagy ilyesmi itt nincs persze ebben az árban.
Ha mégsem tetszik, és egy kicsit többet szánnál rá, akkor mindjárt megkeresem azokat a szállásokat, amiket télen kigyűjtöttem. Kb. 90 € körüliek.
Nnna, megtaláltam az akkor hozzászólásomat, idemásolom. A Casa Francesca és a Kiklamino bár Oiában van, nem néz a kalderára, azért olcsóbb a többinél. Viszont nem lehetnek rossz helyek, ha nem ragaszkodsz a "caldera view"-hoz, asszem a Casát a LP is ajánlja.
Ha nekünk nem jött volna össze a Stelios Rooms, akkor az Old Oia Houses-t választottuk volna, ez volt nálam a második helyen. Ennek még az az előnye is megvan, hogy nem kértek előleget.
"itt vannak az ígért linkek a szállásokról, odaírtam az árakat is, amiket e-mailben küldtek. (július végéről van szó, szóval ezek általában a maximális árak. ezenkívül két főre szólnak, ahol több fajta szoba/apartman/studio van, ott mindig a legolcsóbb verzió...)
Még valami: ha ilyen 90 € körülit választasz, akkor már érdemes olyat, amihez adnak transzfert. Ebben az árkategóriában már általában szoktak, és ez nektek most talán fontos.