Kriszta!
Gyümölcsöt kaptál?
Nos én a zöldségesnél vagy a hipermarketekben szoktam venni, mert nagyon szeretem. Van úgy, hogy nem teljesen piros a héja, de attól még finom a belseje és piros. A szüret nálunk még messze van, ahoz még nõnie kell a fámnak.
Igazából azt sem tudom megmondani meddig tudod benn tárolni, mert nálunk nem sok esélye van megromlani. Karácsonyra én is többet vettem, de már csak egy árválkodik a gyümölcskosárban.
Egy szó mint száz vágd meg az egyiket: próba szerencse!
Igen kaptam, és mivel olyan meggyõzõ vagy, meg is vágom az egyiket, feláldozom, a kiváncsiságom miatt, de ha nem jó, akkor majd valamit csinálok vele. Leírom mit tapasztaltam, a Magyarországon szüretelt gárnátalmákal kapcsolatosan!
Én életemben elõször Toloban láttam fán csüngõ gránátalmát, és sem nekem, sem pedig barátaimnak halvány fogalmunk sem volt róla, hogy mi lehet az, ezért kinézete alapján elneveztük "ribizlivel töltött hagymaalmának" - végül az idegenvezetõt kérdeztük meg mi az...csak azután kostoltuk meg, hogy tudtuk, hogy ehetõ, de nekünk nem ízlett.
Azt itthon termett gárnátalma, nemigazán jó, még rosszabb szerintem mint amit külföldrõl hoznak be.
De aki mégis erre vágyik, hogy kertjébe gránatalmafa legyen, hát beszélje meg a fentiekkel, hogy a nyár legalább október végéig megmaradjon, akkor találn szépen beérik. A szoba levegõn nem pirosodik, csak aszalodók, most is olyan színe van mint egy szép hagymának
Kriszta!
Nem lehet hogy a gránátalmának is van egy olyan trükkje mint a kivinek? Azt is ha még nagyon éretlen almával együtt szoktam egy zacskóba betenni és elég hamar megérik. Egyébként az is sokszor csak megaszalódik és nem lesz meg az a zamata amit szeretek.
Hátha van erre is valakinek valamilyen tippje. Bár tény kevés kertben terem gránátalma.
A szomszédod hogyan telelteti át a fáját? Vagy télire beviszi?
Nálunk a szüleimnek hatalmas citromfája van amit telente bevisznek az üvegházba. Egész évben terem náluk a citrom és szépen beérik. Talán a gránátalmának is így kellene? Az én gránátalma fám elég kicsi még ahoz, hogy édesanyám befogadja télire a citromfa mellé, de azért gondolom elég szép kis fa lesz belõle pár év alatt és nem lesz igazán jó dolog tavasszal és õsszel 50 km-t utaztatni.
Fogalmam sincs, hogy a szomszédom mit csinál a fájával, mert tavaly még nem patunk semmit, most meg egy kosáravalót. De úgy hozta át, hogy fõzzek belõle teát. Valószínû õ már tapasztalta ezt amirõl beszélünk, nem érik be, de fõzetnek lehet jó, és persze egészséges is.
Megkérdezem õket, éppen ma voltunk nálunk, ha hamarabb írod, már a választ pötyögném neked
Kriszta!
Végül is ez még nem valós probléma, ráér a megoldása. A kis fácskám köszöni jól van a citrom és mandarin fák árnyékában, tavaszig már ott is marad. Még gondolom egy-két évig el lesz így, bár ha kiültetném gyorsabban nõne mint így cserépben. De tavaszig még össze futtok a szomszéddal.
A medvével kapcsolatban nekem is van egy gondolatom: nem is lenne rossz medvének lenni, a telet átaludnám és lenne végre egy jó bundám!