Karpathos
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Dodekániszosz
<   1 2 3 ... 9 10 11 ... 161 162 163   >
Üzenet
  Vojandi | #49761 Üzenet | 2007-12-22 15:48:12 |
Huh, nagyon utálom a törénelmet. Most is már a 5 oldalt írtam és a történelmi részhez odaírtam magamnak egy emlékeztetõt, hogy ezt majd a végén muszáj még pótolnom, de most kihagynám.
Aztán me nekiestem. icon_smile.gif
Így én is csak most tudtam meg,miért annyira olaszos ez a sziget...:

...A görög szabadságharcok során Karpathost is felszabadították, de 1830-ban úgy döntött a 2. Londoni Protokoll, hogy egy, a szárazföldhöz közelebb fekvõ sziget fejében becseréli Karpathost. Így visszaadták a szigetet a törököknek Eviáért cserébe. A 19. században egyre több ember költözött vissza a hegyi falvakból az elhagyott parti településekbe. Arkassa és Pigadia török fennhatóság alatt ütemes fejlõdésen ment keresztül. 1912-ben, a török-olasz háború idején olasz katonák érkeztek a szigetre és elûzték a törököket. Karpathos pedig a többi Dodekániszosz-szigettel ellentétben nem lett szabad, hanem olasz gyarmattá vált. Az olaszok nagyon szigorú szabályokat állítottak fel, még a görög nyelv használatát is megtiltották. A mai idõsebb szigetlakók közül még sokan beszélik jól az olasz nyelvet. Egészen 1944. Október 5-ig olasz sziget volt Karpathos, 1948-ig angol kormányzóság felügyelte a szigetet, míg végre a többi Dodekániszosz-szigettel és a görög szárazfölddel egyesülhetett.
  Kristi | #49768 Üzenet | 2007-12-22 22:04:35 |
Szia Andi!

Nagyon köszönöm,a sok munkát amit ránk fordítasz icon_redface.gif

Kívánok Neked és minden Hellasz rajongónak Nagyon Boldog Karácsonyt,és Utazásokban Gazdag Boldog Új Évet icon_biggrin.gif
  Vojandi | #49769 Üzenet | 2007-12-22 22:34:01 |
Kristi, nagyon szívesen, magam is örömöm lelem benne, mert sok dolgot megtudok, amiket eddig lusta voltam elolvasni.

Nektek is Szép Karácsonyt és kívánom, hogy sikerüljön a 2008-as karpathosi nyaralás!!!!
  Kristi | #50625 Üzenet | 2008-01-07 21:57:02 |
Kicsit nézelõdtem és ezeket találtam az Aeolus-os szállásokról:

http://www.albatroslefkoskarpathos.gr/
http://www.bluehorizon-karpathos.gr/
http://www.alpatravel.com/karpathos/blue_horizon_studios.htm
http://www.alpatravel.com/karpathos/albatros.htm
http://rentacar.lefkos.com/index.html
http://rentacar.lefkos.com/index.html

Idõjárás:
http://www.weatheronline.co.uk/Greece/Karpathos.htm

Egyéb:
http://www.greeka.com/dodecanese/karpathos/index.htm

Remélem tudtam ujjat mutatni icon_lol.gif
  Vojandi | #50626 Üzenet | 2008-01-07 22:04:38 |
Szia Kristi!

A másik topikban fesorolta Kvalcsi az Aeolus célpontjauit és ott láttam, hogy nem csak lefkos, hanem Pigadia is szerepel közte. Nem gondolkoztok? Szerintem jobban megérné. Még ha nincs is szép partja, de ti is béreltek motort...azzal ejuttok álompartokra.
Mielõtt mentek,mindenképpen felhívnálak telefonon, pár hasznos infót adni,amiket így nem tudok leírni. majd elõtte értekezünk icon_smile.gif
A leírással egyelõre nem haladok, nincs idõm...de nyárig kész lesz az is, egész biztosan.
  Kristi | #50629 Üzenet | 2008-01-07 22:24:53 | Válasz a #50626. hsz-ra Előzmény #50626
Szia!
Sajnos nemtudunk választani,mert kombinált útnál ez nem lehetséges icon_sad.gif
A repülõs meg nekünk nagyon drága icon_wink.gif
De nem baj,jó lesz Lefkas.
Holnap írunk az autókölcsönzösnek van-e motorja is,és megkérdezem mennyi lenne az autó ill. a motor (80cm3) 10 napra icon_smile.gif

Semmi baj,ha kész leszel majd szólsz,sajnos még sokat kell aludni az indulásig icon_lol.gif
A héten akartunk menni befizetni az utat,de sajna csak 15-e után tudnak árat mondani,addig várnunk kell icon_cry.gif
  Vojandi | #50649 Üzenet | 2008-01-08 12:37:55 |
Értem. Nagyon örülök ám, hogy mentek!!!! Majd adok pár jó tippet. Igyekszem minden jó infót beleírni abba a leírásba.
  Vojandi | #50903 Üzenet | 2008-01-12 22:26:04 |
Szia Kristi!
Ma egy csomót artam a leíráshoz, de még a fele könyv hátra van. Nekem igazi hajtóerõ, hogy ti mentek, mert szeretném neked útracalóúl elkészíteni a leírást. Teljesen fel tud villanyozni, ahogy újraolvasom a dolgokat. Ilyenkor le kell vennem a polcról a fényképalbumot és nézegetem a képeket.
A napokban olvastam át a beszámolómat is újból és annyira biztos vagyok benne, hogy vissza akarok menni, hogy pillanatnyilag szinte semmi más görög hely nem villanyoz fel így. Remélem, majd ti is ilyen érzésekkel jöttök vissza, hogy semmiben sem csalódtok ott. És remélem, majd te is írsz beszámolót. icon_smile.gif
  Kristi | #50918 Üzenet | 2008-01-13 12:58:46 | Válasz a #50903. hsz-ra Előzmény #50903
Szia!
Nagyon köszi a sok +munkát icon_lol.gif
Eldöntöttük mindenképp ide megyünk,így biztosan nagy hasznát veszük majd az útleirásodnak.
Elsõre mikor olvastam a beszámolód úgy éreztem kicsit csalódtál a szigetben,mert nincs annyi látnivaló de nagyon örülök,ha mégsem így van.A képeket látva tuti nagyon odaleszek ezért a szigetért icon_biggrin.gif
Mi mindíg ilyen sokatmotorozós,felfedezõs ,satrandolós,gyönyörûtájat élvezõs,pihenõs,jókatevõs nyaralásokat szervezünk magunknak,persze ha van egyéb látnivaló azt is megnézzük,de õszintén nem nagyon vagyok oda a régészeti dolgokért.
Én Görögországot nem a "romjaiért" imádom,hanem a természeti szépségéért a gyönyörû tengerpartjaiért,a hegyi falvakért és az ott élõ emberekért icon_lol.gif
A beszámolód elolvastam már párszor icon_wink.gif És természetesen én is írok majd,csak már ott tartanánk.....
Kicsit tarok az áraktól,remélem nem üres zsebbel jövünk haza icon_smile.gif
Tényleg bankautomata,internet kávézó gondolom van Pigadiában?
Lefkos-ban van azért valamilyen bolt?Mert azt láttam a képeken hogy a parton van étterem,meg van autó kölcsönzõ is,és ez a lényeg icon_wink.gif
Irtunk a kölcsönzösnek,hogy mennyiért tudnánk bérelni 10 napra autót,esetleg motort.Ha nem lesz nagy az árkülömbség autót fogunk bérelni mert mégiscsak kényelmesebb icon_biggrin.gif
Elég lenne az A kategóriás is szerintem.
  Vojandi | #50922 Üzenet | 2008-01-13 13:33:41 | Re:
Szia Kristti!

Nem csalódtam a szigetben. Én is utálok romokat, meg történelmi emlékekekt nézegetni. Másik beszámolóimból ki is derül, hogy ezeket kihagyjuk, vagy csak az illem kedvért rohanunk át rajtuk.

Nekem a látnivalót a csodálatos partszakaszok és a kis falvak kacskaringós utcái rejtette "titkok" jelentik.

Nekem ez nem volt egy felhõtlen nyaralás, nagyon nehéz volt átadni magam a relaxálásnak. Mert nyár közepe óta volt egy betegségem, és tudtam, hogy a nyaralásról hazatárve kórházba megyek és megmûtenek. Tele voltam rettegéssel és a nyaralás alatt még rémálmaim is voltak.

Mi természetimádók vagyunk és Karpathoson rengeteg túralehetõség van. Ezek nagy részét részletesen le is írja a könyvem. Ha legközelebb visszamegyünk, szeretnénk túrázni, de az a 40 fokos melegben lehetetlen a kopár, árnyék nélküli tájban. Ezért talán májusban lenne érdemes mennünk, akkor még minden zöld.

Lefkosban vannak kisebb szupermarketek.
Pigadiában van bank, bankautomata és internet kávézó is.

Andi
  Vojandi | #50923 Üzenet | 2008-01-13 13:36:20 |
Közlekedés a szigeten. A hosszú és bonyodalmas utazás miatt nagyon kevés ember érkezik a szigetre saját autóval, de erre nincs is szükség, mert rengeteg taxi van (ugyan borsos áron) és a helyi buszjáratok is jól kiépítettek, sûrûn közlekednek a déli rész falvai és Pigadia között. Olymposba és Diafaniba nincs buszjárat, oda hajóval lehet eljutni, amely napi egy-kétszeri gyakorisággal közlekedik. A kölcsönözhetõ jármûvek választéka igen nagy a szigeten. Néhány hegyi falvat és strandot csak dzsippel lehet megközelíteni, de a fõ útvonalakat jó minõségû aszfalt borítja. A Spoa és Olympos közötti 21 km-es murvás utat 2005-ben kezdték el építeni és 2007-re ígérték, hogy elkészül. Jelentem, 2007. Szeptemberében nem hogy aszfaltnak, de még csak a munkáknak sem volt nyomuk, leszámítva pár, az út mellett álló munkagépet. A buszmenetrendek a nagyobb állomásokon és a pigadiai végállomáson részletesen ki vannak írva. A szigetet vándorösvények hálózata szövi be, ezek egy része jelzéssel ellátott túraösvény, melyek angol és német nyelvû leírását a szigeten beszerezhetõ túraleírásos füzetecskékben találhatjuk meg.

Szállás, evés, ivás.
2007-ben a szigeten kb. 7500 fõt befogadni képes szálláshely volt és ezek száma emelkedik. Némelyik szálásnál törekednek a hagyományõrzõ berendezésre. Az étkezés szempontjából Karpathos nem az ínyencek álomcélpontja. Tipikus ételek a különbözõ grillezett húsok és a hal, de Karpathoson gyakoriak az olasz, tésztás ételek és a pizza is. A kafenion, mint mindenütt az országban a társasági élet legfontosabb berendezése. A falvak kávézói a helybéliek találkozó helyei, ahol a turistát csak megtûrik, de nem szívesen látják.

Orvosi ellátás, gyógyszertárak. Az orvosi ellátás az utóbbi években kicsit javult. Pigádiában van egy kis kórház, valamint több fogorvos és szakorvos is megtalálható. Komoly betegség esetén helikopterrel szállítják a beteget Rodoszra illetve Athénba. A legtöbb orvos beszél egy idegen nyelvet. Gyógyszertár a szigeten kizárólag csak Pigadiában van!!!

Vásárlás. A sziget turizmusra berendezkedett településein midenütt található élelmiszerüzlet, ahol a mindennapi élet legalapvetõbb szükségleteit meg lehet vásárolni.

Pénz, bankok.
Bankok csak Pigadiaban vannak, összesen négy. Hasonlóképp pénz automaták is csak Pigadiaban találhatók, ezek menüje angolul vagy németül is olvasható. Hitelkártyát csak nagyobb szállodák és autókölcsönzõk fogadnak el fizetési eszközként.
  Vojandi | #50924 Üzenet | 2008-01-13 13:45:20 |
Lefkos. Jelentése: fehér, finom. Aki itt a stradokat megnézi, meg is érti rögtön ezt az elnevezést. Itt találhatók a szigeten a legfinomabb szemcséjû homokos strandok. Lefkos eredetileg Mesochori külsõ települése volt, de napjainkban annyi turista özönlik ide, hogy a cseppnyi falu nem képes õket befogadni. Az itt megszálló vendégeken kívül, minden nap tömegek érkeznek ide strandolni. A település egy, a tengerbe kinyúló földnyelv körül épült ki. A színes halászbárkákkal teli kis kikötõ körül tavernák sokasága sorakozik. A nyári szezon folyamán napi 3 alkalommal közlekedik menetrendszerinti buszjárat Pigadiába. A legközelebbi orvos Mesochoriban található (Tel.: 2245071209)
  Kristi | #50927 Üzenet | 2008-01-13 15:34:37 |
Értem ,akkor talán ez érzõdött kicsit az írásodon.Remélem azóta minden rendben van nálad.
Akkor nagyjából ugyanúgy szeretünk nyaralni icon_lol.gif
Én sajna nagyobb túrákkal óvatosan bánok,mert 2005-ben volt egy balesetem (mit ad isten pont Görögországban nyaraláskor icon_smile.gif )és a térdem már nem a régi.....
  Kristi | #50930 Üzenet | 2008-01-13 15:39:13 |

Kristi | #50935 Üzenet | 2008-01-13 15:52:13 |
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Dodekániszosz
<   1 2 3 ... 9 10 11 ... 161 162 163   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu