Milos
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Kikládok
<   1 2 3 ... 9 10 11 ... 124 125 126   >
Üzenet
  Hidalgo | #211180 Üzenet | 2013-11-30 10:38:00 | Re:
Szia icon_smile.gif

de jó, hogy írtál nekem és mennyit és milyet ... !!

Akkor sorban:

balazsbea írta:
nem lesz olyan meleg a tenger, mint Thassoson

Zakynthoson előszezonban voltunk, az is hidegebb volt bőven, mint Thassos augusztusban, főleg Xygia és Navagio, de azért túléltük. Ha szépet látsz közben, akkor nem érzed annyira a fájdalmat icon_smile.gif
Persze azok egyáltalán nem voltak sznorklis helyek (a víz tetején elviselhetőbb) de ahogy olvasom Milos sem a top ebben a kategóriában. Mi mindenképp visszük a cuccainkat ahogy mindig, vajon hol érdemes nézelődni a víz alatt?

Mi is Adamasra szavazunk szállásilag, egyrészt a szél miatti ad hoc programválasztás miatt, másrészt anyagi megfontolásból és hát az elhelyezkedése-utak-távolságok-buszok-hajók miatt, szóval tényleg minden amit felsoroltál icon_smile.gif Talán mint Nidri Lefkadán, csak itt a sziget közepén van a "központ". Egy napot mindenképp szeretnék arra hogy gyalogosan bejárjuk Plaka-Tripiti-Klima hármasát, hogy kapjunk egy lövet Kiklád feelinget. De elvileg bejárható innét Sarakiniko-Pachena-Papafragas (7km) is.

Ezekre persze mind rásegít a busz, néztem én is, Zefiriaból Paleorema bő 13km oda-vissza. Egyébként nem emlékszel véletlenül, hogy az az út milyen, milyen lehet gyalog?

No meg tervezünk legalább 1 nap hajót, de többen többfélét mondanak, hogy a teljes sziget-kör, vagy Kleftikóig-túra a jobb. Minket Glaronissia is érdekelne, de Sykia barlangok is. Majd ez még alakul, igyekszem sokat olvasni.

Tényleg nagyon kevés a lakott település, főleg a déli parton, pedig minket azok a strandok vonzanak leginkább (Firiplaka, Tsigrado, Paleochori több öble -tudom, h mindnek külön neve van. Tényleg itt mennyi átjárhatóság van gyalog az öblök között?
És persze Paleorema, ki nem hagynánk! icon_smile.gif
Nekünk azért kell, hogy taverna, bolt, "minimális szociális háló" legyen körülöttünk, ezért csak település jöhet szóba, pláne állandó autóhasználat nélkül.

A buszmenetrenddel kapcsolatban azért vagyok optimista, mert pár dolgot már Szanna leírt, aszerint szeptemberben elég sok busz jár, gondolom júni vége-júli eleje sem lehet sokkal rosszabb. Talán... még kutakodok a neten és írok pár helyre, hátha van idei olyan menetrendjük.

A gyaloglás biztos más egy laposabb, kopárabb, kietlenebb sziget belsejében, mint egy "totál inverz" adottságú másik sziget tengerpartján panorámával ...
Hol vannak lehetőségek strandok között tengerpartorton gyalog közelekedni? Gondolom én északon több ilyen van, délen pedig egyáltalán nincs? Agios Kyriaki és Paleochori közt van tengerparti összekötőút? Vagy a nyugati oldalon Agios Ioannis-Triades-Ammoudaraki közt?

Voudia bányák, valahol olvastam (nem tőled?), hogy hétvégén, vagy vasárnap kell odamenni, hogy elkerüld a kamionforgalmat. Ez működhet vajon?
Azt mondod, menjünk oda bérelt autóval. A bányáknál már nem csak földút van? Vagy nem csak Pollóniáig van aszfaltút?

A nyugati szigetfélre legjobb a terepjáró, vagy csak a terepjáró a jó?
Egy nem Matiz, de Panda már ne is menjen erre szerinted?

A kijelölt túraútvonalaknak (Vanira is) meg állatira örülök, erről még nem is olvastam, hát most rákeresek, örök hálám, de komolyan icon_exclaim.gif
A Vanit követő fürödhető kis öblök melyik irányban vannak Vanitól, azokól is van fent képed?

Agios Ioannis a legszebb, vagy (tán Babar szerint) Triades, vagy Ammoudaraki, vagy egyiket se hagyjuk ki inkább?
A túrákra visszük mindig itthonról a GPS-t, azzal nagyobb az önbizalmunk icon_smile.gif

Kastanas még nem volt a listámon, újratervezés.

Folegandros pedig minket is nagyon vonz, de vannak ellensúlyok is.
Kriszta (a párom) egyelőre még nagyon tart a szintkülönbségektől, mutattam képeket, hát nem lett bátrabb. 2 hétre talán az a sziget "kevés", bár Paxos is a jövő évi esélyesek közt van még és az sem "óriás" de pár napra én nem mennék egy szigetre sem, az nem pihenős csak rohanós. Na ezt a csontot még rájuk azért ....

Nagyon köszi mindent!
  Balazsbea | #211173 Üzenet | 2013-11-29 22:53:52 | Válasz a #211144. hsz-ra Előzmény #211144
Szia Hidalgo! icon_smile.gif

Örömmel látom, hogy Milosra készültök, nagyon különleges élmény lesz! icon_smile.gif Ezt a szigetet annak érdemes választania, aki a szokásostól eltérő partokat tudja nagyra értékelni és veszi is a "fáradságot", hogy felkeresse, mert első látásra kicsit élményszegénynek tűnhet: lapos és kopár, de a partjai hihetetlen változatosak, valódi kincseket rejtegetnek, s még akkor is meg fogsz lepődni, ha képeken már láttad ezeket a csodákat, mert a valóságban egész más megtapasztalni!

Jó az időpontválasztás, de nem lesz olyan meleg a tenger, mint Thassoson, és dús növényzetet sem fogtok látni sehol, ez először csalódás lehet. Sokkal erősebb szélre kell számítani, mint amit a szárazföldön vagy az ahhoz közeli szigeteken megtapasztaltatok, ennek is tudatában kell lenni, mert ki lehet fogni napokon át szüntelenül fújó, viharos erejű szelet - ilyenkor legjobb program a városnézés vagy a szélvédett déli partok felkeresése. Az északi partokra csak gyenge szél esetén érdemes elindulni, mert a felkavart tenger nem teszi túl vonzóvá a helyet, s strandolni sem lehet olyankor, esetleg a tajtékos hullámokban gyönyörködni. Ezért érdemes figyelni a szélelőrejelzéseket, a Poseidon vált be nekünk a legjobban (biztos láttad már a linket a beszámolóimban).

Nagyon kevés a lakott település, szállás sincs olyan sok, mint más szigeteken szokott lenni. Több helyen kissé elhanyagoltnak tűnik a táj, mert a szigeten sokáig a bányászat játszotta a főszerepet, de vannak olyan helyek, ahol pont ettől válik lenyűgözővé: valamit valamiért. Más Kykládokhoz képest sokan csalódásnak élik meg a szigetet, hiányolják belőle a szokásos hangulatot, de Plakában azért ebből is sokat meg lehet tapasztalni, ott vannak kanyargós, szűk kis utcácskák, ahol nagyon jókat lehet sétálni.

Mi főszezonban voltunk, akkor feltűnően sok busz járt az északi és a déli strandokra, a legtöbben talán azzal közlekedtek. Előszezonban biztosan kevesebb van, de ha van egy reggel/délelőtt oda, majd délután/estefelé vissza, akkor már el tudtok jutni a népszerűbb strandokra, mondjuk amikor nem béreltek autót. A gyaloglás nem lesz olyan nagy élmény, mint Thassoson, mert a táj szépsége annyira nem ragadja meg az embert, de a partokra érve mindenért kárpótolva érezhetitek majd magatokat. Mi kocsival mentünk mindenhová, így nem nagyon figyeltem, mennyire lenne nehéz a terep gyalogolva, de mindenképpen megoldhatónak tűnik, nem jellemzőek a nagy szintkülönbségek. Viszont a Voudia melletti még működő bányákba nem mennék gyalog, percenként süvítettek el mellettünk a megrakott teherautók, ami még autóval sem olyan jó élmény, gyalog kifejezetten veszélyesnek gondolom. Ha csak a bánya szélére mentek, akkor elképzelhető, de valószínűleg alaposabban is szemügyre szeretnétek venni, inkább egy autóbérléses napon mennék oda, lehetőleg vasárnap, mert akkor érezhetően kisebb volt a forgalom.

A nyugati szigetfélre legjobb a terepjáró, de elegendő víztartalékkal kell elindulni, mivel lakott település arra már nincs is, segítséget csak telefonon tudtok hívni, ha szükséges. Itt már sokkal szebb a táj, a hegyek, de a kanyargós utak miatt nagyobbak is a távolságok. Ha elegendő vizet tudtok magatokkal vinni, itt sokkal nagyobb élmény lehet a gyaloglás, vannak kijelölt túraútvonalak is, még Vanira is, amit én nem hagynék ki, hiába van olyan messze. Olyan, mintha az ember lesétálna a térképről és egy másik bolygón találná magát! icon_smile.gif Tömeg kizárva, van olyan felejthetetlen, mint Paliorema, bár ott strandolni is lehet, míg Vani parányi partja egy merő kőtenger, de továbbgyalogolva már vannak fürödhető kis öblök. A terepjáró ide azért lenne jobb, mert több idő marad a strandolásra, ha nem kell órákon át gyalogolni, s több helyre is eljuthat az ember egy nap alatt. Agios Ioannis van a legtávolabb, de az a hely megér minden gyűrődést, semmiképpen sem hagynám ki!

Keleten is vonzóan dombossá válik a táj, csak nehéz megtalálni pont azt az utat, ahová az ember menni szeretne, sok helyen hiányzik bármiféle kitáblázás (kivétel Paliorema, csak Theorichiát kell keresni, úgy tüntetik fel, bár egy-két elágazásnál még így is gondolkodik az ember, pár tábla ott is hiányzik). Így itt az is benne van a pakliban, hogy az ember eltéved egy kicsit, ami megnöveli az előre elképzelt menetidőt, de ha két hetetek van a szigetre, ez is belefér, már maga a kaland megéri. Kastanas fantasztikus, ezért egy teljes napig is képes lennék bolyongani! icon_smile.gif

Pachena jó kiindulópont a környező strandokhoz, gyalog hamarabb értek oda, mint Adamasból, én mégis inkább Adamast javasolnám szállásnak, mivel a buszok is onnan indulnak, az északi partokra pedig busszal is el lehet jutni. A szigetkerülő kirándulás is Adamasból indul, kocsival is onnan érhető el minden a legkönnyebben, s mivel a szélerősséghez érdemes igazítani a napi programot, itt érhet legkevésbé kellemetlen meglepetés (mondjuk Pachenán laktok pont akkor, amikor napokig erősen fúj az északi szél…). Adamasban van a legtöbb taverna és vásárlási lehetőség, s ha nem is a leghangulatosabb kykládi főváros, egyáltalán nem rossz hely, s nagyon finom a girosz! icon_smile.gif Ha Palioremába mentek, Zefiriában leszálhattok a buszról, onnan van a kitáblázott út is. Ha pont akkor laktok Provatasban, amikor szünetel a meltemi, sokkal tovább tart eljutni az északi partokra, Adamasból ez nem probléma. Firopotamos szélvédettebb más északi partokhoz képest, ott lehet próbálkozni erősebb szélben is, s még Plathiena élvez hasonló helyzetet. A többi északi part akár kiábrándító is lehet a nagy szélviharban, de akkor jókat lehet sétálni Plakán és a környező falvakban. Mondjuk június végén, július elején még általában gyengébb a szél, de a Kykládokon sosem lehet tudni, van augusztusi szélcsend, de júniusi-júliusi szélvihar is, bár kisebb valószínűséggel. Nekünk Miloson nagy szerencsénk volt a széllel július végén, augusztus elején, de Serifoson végig erősen fújt, így ott alig strandoltunk, inkább a bányákat jártuk, annyira érdekesnek találtuk ezt az élményt.

Most így elsőre ennyi. Ha van még bármilyen kérdésed, nagyon szívesen válaszolok, ha tudok! icon_smile.gif (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ha ennyire szerettek gyalogolni, Folegandros lenne még nagyon jó választás, ott kisebbek a távolságok és mindenki csak szuperlatívuszokban beszél róla. Milos után eredetileg oda akartunk menni, csak rosszul jött ki a kompmenetrend, így lett belőle Serifos, ami inkább autóval jobb. Talán az idén jobban jön ki a menetrend, az Aegean Speedlines egyik alkalmazottja írta, hogy jövő nyáron valószínűleg oda is jár majd kompjuk, s akkor sokkal egyszerűbb lesz az átruccanás.)
  Hidalgo | #211144 Üzenet | 2013-11-28 19:07:01 | Re:
korrigált számok: icon_redface.gif

Adamas kikötő - Paleorema 11,1 km, Adamas - Paleochori 9,8km,
de Pachenaból elvileg simán bejárható Pollónia, Voudia, a bányák, Sarakiniko. Adamas Achivadolomni 7,2km, alig 2 óra séta ...
  Hidalgo | #211142 Üzenet | 2013-11-28 18:49:55 | jövő nyári tervek
Sziasztok,

Milos régóta a terveink közt van, de az is lehet, jövő nyáron tán megvalósul.
Sok infót gyűjtöttem már, ezt a fórumot másodszor olvasom, van képgyűjteményem is, ezek nagy részét nektek köszönhetem (Babarék, Döme, Szanna, Firka, Bea, Hlimacsura, Ottó).

Vannak ötleteink, de mivel még nem jártunk sem a Kikládokon, sem a Dodekániszoszon, ti, tapasztaltak könnyen tudnátok befolyásolni ... ha értitek icon_biggrin.gif

Június végén, július elején mennénk 2 hétre (nem úgy mint Firka). Nekünk biztosan nem lesz sok a két hét egy helyen (Vojandi), persze Kimolosra szentelnénk min egy teljes napot (Babar).
Bár semmilyen hasonló milosi tapasztalatot nem olvastam, mi nagyon szeretünk sétálni/túrázni, ha nincs forróság, akkor 10-15km séta egy nap simán belefér.
Emellett a buszozás sem derogál, sőt, több szigeten rendszeresen használtuk.
Milosi buszmenetrendem van a netről, sok helyre megy busz és gyakran, de nem tudom, hogy nem főszezoni-e ... Hlimacsura, te tudnál segíteni esetleg előszezoni buszmenetrenddel (júni vége - júli eleje)?
Kocsit nem egész időtartamra bérelnénk, nem használnánk ki, ahogy az imént írtam.
Mennyire megterhelő ott gyalogolni? A távolságokat és a "kis" szintkülönbségeket figyelembe véve (GoogleEarth) gondolom, simán lehet. pl:
Adamas kikötő - Paleorema 8,2 km, Adamas - Paleochori 6,9km,
de Pachenaból elvileg simán bejárható Pollónia, Voudia, a bányák, Sarakiniko. Vagy van valami ami miatt ez nem megoldható gyalog?

Az volt az első ötlet, hogy első héten északon leszünk, olcsóbb szállás, Pachena és onnat bejárni az északi részt (1 nap Kimolos, 1 nap hajókázás). És egy hét drágább a déli parton, na nem olyan drága, mint Döméé volt, de pl Provatas. Tán logikus is lenne.
De ha jól mennek a buszok és lehet túrázni a szigeten, akkor Adamas lenne a legjobb választás, bár ott elvileg nincs szép strand, de Achivadolomni onnét 4,2km. Az egy bő óra séta ...

Bármilyen kritikát, vagy észrevételt megköszönnék!
  Hlimicsura | #210568 Üzenet | 2013-10-05 17:51:08 |
Üdv újra mindenkinek!
Gasztronómiai élményekről is mesélhetnétek valamit.
  Balazsbea | #210121 Üzenet | 2013-09-12 10:28:53 | Válasz a #210115. hsz-ra Előzmény #210115
Szia Hesztike!

Köszönöm szépen, s valóban Milos a legszínesebb sziget, ahol valaha jártunk, még akkor is, ha növényzetből igen nagy hiányt szenved. Itt még a bányák is igazi látványosságnak számítanak, s akkor most ezekről tennék fel néhány képet:

Voudia melletti kőfejtő:

Vani bezárt mangánbányája:

S még egyszer Theorichia ill. Paliorema, a bezárt kénbánya, szerintünk a sziget legkülönlegesebb helye:

Adamasban van bányászati múzeum, ahol részletesen bemutatják a szigeten bányászott ásványkincseket, a bányák történetét és az alkalmazott technológiákat, a honlapomon erről is vannak képek a 12. napnál. 9-14 ill. 17-22 óráig van nyitva, így egy esti séta keretében is látogatható. Nagyon igényes, s még azt is megértettük, miért szántják traktorral a leterített anyag tetejét: így szárítják pl. a bentonitot. Annyira megtetszettek nekünk ezek a bányák, hogy még Serifoson is ezeket kerestük, ahol valószínűleg több időtt töltöttünk bányajárással, mint strandolással, olyan érzés volt, mintha visszaugrottunk volna az időben. Mindenkinek csak ajánlani tudom! Paliorema strandja ráadásul még az egyik legszebb is a szigeten, ahol még augusztusban sincs tömeg, teljesen egyedülálló az élmény, amiben ott részesül az ember! icon_smile.gif
  Hesztike | #210115 Üzenet | 2013-09-12 08:57:38 |
Bea! Gratulálok az ismét jól megszervezett úthoz! Valóban csodás képek!!! Annak ellenére, hogy nem éppen "zöld" ez a sziget, mégis sokféle színben pompázik!
  Mediterraneo | #210099 Üzenet | 2013-09-09 21:50:41 | Válasz a #210094. hsz-ra Előzmény #210094
Csodaszép képek!

(és köszi a jókívánságokat icon_smile.gif )
  Balazsbea | #210094 Üzenet | 2013-09-09 21:13:56 | Válasz a #210019. hsz-ra Előzmény #210019
Szia Mediterraneo!

Nem csodálom, hogy most egy másik sziget foglalja le minden gondolatod, remek választás! Nagyon jó készülődést és még jobb utat kívánok! icon_smile.gif

S hogy ne legyek off, még egy pár kép Milosról, s még sokkal több, ha valaki a képek alatti linkre kattint és a Kykládok 2013 menüpontot választja.

Firiplaka:

Firopotamos:

Mediterraneo | #210019 Üzenet | 2013-09-07 15:52:33 | Válasz a #210015. hsz-ra Előzmény #210015
Nosztalgiázok ezerrel...
Akármikor szívesen visszamennék, dehát van még ezeregy sziget...

Ami a képeket illeti, csodaszépek, de mind az ezer-valamennyit majd valamikor télen nézem meg, akkor több időm lesz a szívemet fájdítani... Mindenesetre, így előre is, köszi, Bea!
  Balazsbea | #210015 Üzenet | 2013-09-07 15:21:28 |
Sziasztok!

Ma végre befejeztem a képek válogatását és felkerült a honlapomra mind az 1222 kép, amit az idei görög nyaralásunk bemutatására szánok. A szöveges rész még csak ezután jön, annak még csak az elején járok. Pár kép kedvcsinálónak a szigethez:

Theorichia/Paliorema:

Agios Ioannis:

Kastanas:

Milosról majdnem ezer képet tettem fel, a többi Kimoloson, Serifoson és a Meteoráknál készült. S csak azt tudom mindani, aki igazán különleges strandokra vágyik, az ne hagyja ki Milost, fantasztikus élményekben lesz része, főleg ha még a bányákat is megnézi! icon_smile.gif
  Babar | #209216 Üzenet | 2013-08-18 12:15:48 | Válasz a #209207. hsz-ra Előzmény #209207
Az én lelkem már "kikészült" az első fotók után! Nagyon szépek a képek Bea, látom mindent tüzetesen megnéztetek!! Így kell ezt csinálni!!! Gratulálok!

Nagyon vágyakozom Milos után!!!!

De elvben tartom a szabályt! Ugyan oda még egyszer nem megyek! Túl rövid az élet és túl nagy Görögország ahhoz, hogy ismételjek egy szigetet. Inkább mindig újabb helyszínek!
  Mediterraneo | #209207 Üzenet | 2013-08-18 08:39:43 | Válasz a #209206. hsz-ra Előzmény #209206
Lélekben ismét ott vagyok Miloson és olyan jó látni a megszeretett, csodás helyeket!
Köszi, Bea!
  Babar | #209206 Üzenet | 2013-08-18 07:29:26 | Válasz a #209200. hsz-ra Előzmény #209200
Bíztam benne, hogy tetszeni fog nektek ez a sziget Bea!!!!!!

Egyszer még Fole....ros-t is nézzétek meg!!!!

Bocs az off-ért!!!

Nézem a fotókat!!!!!!
  Balazsbea | #209200 Üzenet | 2013-08-17 22:50:44 | Válasz a #209185. hsz-ra Előzmény #209185
Isteni ez a sziget, az biztos! icon_smile.gif
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Kikládok
<   1 2 3 ... 9 10 11 ... 124 125 126   >

Copyright © 2003-2026 Hellasz.hu