Görögországban élek
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Általános tapasztalatok
<   1 2 3 ... 9 10 11 ... 25 26 27   >
Üzenet
  Rekuc | #19109 Üzenet | 2007-01-21 15:33:24 |
Stavrosban tényleg van Cross dizsi, a www.assos.hu-n vannak többen akik minden éven ott buliznak és fotok is vannak fennt a honlapon a helyrõl.

Barbie!

egy kicsit írhatnál a görög fiatalok hétköznapjairól, kiváncsi lennék rá hogy ott milyen a helyzet... icon_smile.gif
  Barbie | #19129 Üzenet | 2007-01-21 22:09:49 |
A görög fiatalok... Hmmm Teljesen más a felfogásuk,mint a magyar fiataloknak. A görög lányokat születésüktõl kezdve arra nevelik,hogy egy dolguk van az életben,férjhez menni,sok-sok gyereket szülni,és a férj mellett maradni,becsukott szemmel,és süketen.Persze ezeket hasonlatnak írtam,nehogy szó szerint értsétek.A fiúkat meg arra tanítják,hogy akármennyire szerelmes lehet egy lányba,csak görög lányt vehet el feleségül.Válni nem szabad,az szentségtörés,csak ha már minden kötél szakad! Aztán a következõ különbség,hogy míg nálunk magyaroknál több randi után,általába hazavisszük a barátunkat bemutatni,addíg a görögöknél ez tilos,csak akkor lehet valakit bemutatni a szülõknek,ha eljegyzési,házassági szándékunk van vele!Nem tudom,de én emlékszem magamból kiindulva,hogy már gyerekkoromban átjárt hozzám a fiúpajtásom,aztán jöttek vendégségbe a kamasz szerelmeim is,nem volt ez ekkora probléma.Ha meg szakítottunk,azt mindenki tudomásul vette"majd jön a következõ"mondattal.Itt görögben nem viszik haza a barátokat,utcán randiznak,elmennek valamerre,aztán a megbeszélt idõben hazamegy ki ki a maga otthonába.Aztán,van olyan is,hogy a fiú és a barátnõje nem együtt töltik a hétvégét vagy csak egy részét annak.Ugyanis a görög fiúk,férfiak szokása,hogy közlik a párjukkal,hogy most õk haverokkal elmennek kávézni,inni,aztán visszamennek a barátnõkért és csak utána mennek el együtt valahová. Szörnyû ezt leírni,de sok sok görög fiú a haverjaival nem kávézókba mennek,hanem rosszlányokhoz,utána meg mint aki jól végezte dolgát,visszamennek a barátnõjükhöz.Ugyan ez mûködik a házasságokban is: egy feleség soha nem mehet el éjszaka mulatni,ám a férj szinte minden másnap kávézókban ül,elveri a pénzét kártyán,és elmennek ku....vázni.Ez így igaz,sajnos ezekrõl a kirúgásokról tudnak a feleségek,de a házasságot nem zavarhatja meg semmi...Honnan tudom mindezt?Mert az én gyerekeimhez se jöhet senki,inkább mennek a partra játszani,tanulni,bár a gyerekeim ezt szokták meg.Ismerek nem egy ku...bárt a környéken,tudom kik dolgoznak ott és tudom név szerint,hogy kik járnak oda.Elárulom,a 99% uk nõs ember! Szóval ilyen a fiatalok élete,meg a házasságban élõké.
  Barbie | #19131 Üzenet | 2007-01-21 22:21:49 |
Hosszú lett volna a másik írásom nagyon,ezért írok még egy hozzászólást. Én az elsõ pillanattól kezdve teljesen elütök a helyiektõl,de szerintem már mindenki elfogadta.Írtam már errõl,hogy én igenis eljárok szórakozni,de viszont a párom is eljár másokkal-másfele.K...vázni úgyse fog,mert egybõl a fülembe jutna,amúgy meg sose voltam féltékeny típus,felnõtt ember azt csinál amit akar,csak ne tudjam meg... icon_biggrin.gif Voltam bent éjszaka haverokkal ilyen jellegû bárba is,egyébként nem rossz,mert ugyan úgy lehet mulatni,táncolni,inni,a többi meg nem érdekel.Tõlem soha nem fogják megtudni a feleségek,hogy mikor és kivel láttam a párjukat.Aztán munkám során is kötelességem bemenni az ilyen helyekre ellenõrizni a fõnököt,munkát,szólni,hogy hat órára zárjanak be stb.Szokott az is elõfordulni,hogy a párom után megyek a kávézóba,látom jól elvan,kérek egy kis aprót tõle,és én meg leülök a játék gép elé. Az tény,hogyha sok férfi beszélget együtt,nõnek ott nincs helye,úgyse szólnának hozzá.Ezt illik betartani,mind fiatalok,mind idõsebbek mkörében.Én is betartom!De ettõl függetlenül nagyon örülök,hogy itt élhetek ezekkel a furi emberekkel,annyira megszoktam már õket!
  Estella | #19139 Üzenet | 2007-01-22 07:55:24 |
Szia Barbie!

Hihetetlen türelmes vagy és megértõ, hogy ezeket a furcsa szokásokat Te mind-mind elfogadod és amelyiket szükséges betartod.
Nekem biztos nem menne icon_redface.gif
Amugy a gyerekeidnek abszolút nem hiányzik Magyarország? Vagy nem is nagyon emlékeznek az itt töltött évekre, mert olyan kicsik voltak?
Jah még eszembe jutott valami: több görögtõl is hallottam, hogy a görög lányok nagyon fenn hordják az orrukat! Szerinted ez mennyire igaz?
Üdv!!!
  Barbie | #19144 Üzenet | 2007-01-22 10:03:06 |
Kalimera Estella! A gyerekeim úgy vannak ezzel,hogy mikor eljönnek látogatóba magyarországra,a nagymamákhoz,akkor nem nagyon akarnak hazajönni görögbe.Ha meg itthon vannak,elsõre nem tetszik nekik,hogy meg kéne látogatni a mamáékat.De õk inkább már görögben érzik magukat otthon,ahogy te is írtad,még kicsik voltak mikor kiköltöztünk,és ehhez alkalmazkodtak. A görög lányok-asszonyok tényleg kissé fenn hordják az orrukat,de fogalmam sincs miért. Nem bántani akarom õket,de ezek a lányok nem nagyon járnak iskolákba,nem dolgoznak,mert szülnek két gyereket,utána otthon csücsülnek és a párjuk tartja el õket.Egyébként el se költöznek a szülõi házból amíg férjhez nem mennek,ha 40 évesen mennek férjhez,akkor addig anyuci mellett vannak.Szerintem ez nagyon ciki.Egyáltalán nem önállóak,mindenben a szülõkre támaszkodnak.Nem tudom,de nekem ez ciki lett volna,ha felnõttként a szüleim tartottak volna el,én már 19 évesen külön éltem,béreltem lakást,dolgoztam,fõiskolára jártam.Nekem van három diplomám,kettõ fõsuli,egy egyetem,mégis most egy faluban élek,nem is nagyon hasznosítom itt a tudásomat,szerelem többet ér nekem,mint a diplomák.Megint nem bántásként írom,de a görög nõk-lányok nem is szépek,nem akarnak tanulni,nem önállóak,akkor miért az a nagy büszkeség?Ez számomra is rejtély!
  Kvalcsi | #19147 Üzenet | 2007-01-22 11:33:48 |
Barbie!

Mivel Te itt a nyilvánosság elõtt, ha burkoltan is de hazugnak neveztél, kénytelen vagyok szintén itt válaszolni. icon_sad.gif

Ki kérem magamnak ezt a stílust, és hangnemet. 56. évemet taposom, de soha senkit nem nem akartam szándékosan félrevezetni, mindíg arra törekedtem, hogy lehetõleg segítsek másoknak. icon_twisted.gif
Amennyiben alaposabban olvasgatod a hellasz.hu-t láthatod, hogy nem kevés idõt fordítottam a különbözõ leírások, stb. készítésére, pedig csak a munkaidõmben tudok velük foglalkozni, ha a munkám engedi.

A kérdésedre válaszolva:
1., Onnan vettem, hogy nincs Vrasnán posta, hogy megkérdeztem a Helios Club Travel telepített idegenvezetõjét 2003. júliusában mikor ott nyaraltam a "Rózsa" házban, melynek az aljában volt a partneriroda.
Õ mondta, hogy csak Asprovaltán van posta, és én miért ne hittem volna Neki? Oda mentem át feladni a képeslapjaimat, és nem keresgéltem ezért Vrasnán.
2., Szintén az említett utazási iroda prospektusában olvastam, hogy "öreg Vrasna" egy 3000 éves multra visszatekintõ település, és onnan a domboldalról terjeszkedtek tovább a tengerpart felé, és hozták létre Nea Vrasnát. Mivel erre is rákérdeztem az irodában, ott mondták, hogy a fõ út másik oldalán túl, a dombon található az öreg falu. Igaz, ide nem mentünk el, mert elég feszített volt a programunk, és a maradék idõben a hasamat süttettem a napon.

Amennyiben téves információkat kaptam, arról nem én tehetek. Nekem természetes volt, hogy egy ottani idegenvezetõ ismeri a helyet, hiszen azért van ott, hogy a túristákat informálja mindenrõl.

Andra barátnõmnek pedig hagyd meg azt a jogot, hogy Õ döntse el, mit szeretne csinálni a nyaralása alatt. Pihenni ment oda, és nem bulizni reggelig. Szerintem nem egy lehetetlen elvárás, hogy éjjel 1-2 óra után aludni szeretne az ember hiszen lehet, hogy másnap kirándulni megy, és ezért korán kell felkelni.
  Csutek | #19148 Üzenet | 2007-01-22 12:07:55 |
Valcsi mondandójához csak annyit fûznék hozzá, hogy minket ugyanaz az iroda 2000-ben (ugyanabban az aparman házban) pontosan ilyen információkkal indított útnak.
Annyit még elmondott a helyi "idegenvezetõnk", hogy Asprovalta és Neo Vrasna, Agios Georgios néven egyesült. Ennek ellenére a mai napig külön hírdetik az ide vezetõ utakat.
Szerintem, ha egy település a turistákból él, akkor tekintettel kell lenniük arra, hogy a turista általában pihenni megy. Ricsajozzanak a szórakozóhelyek környékén, de ne az egész településen. (Elvégre mindenki az igényeinek megfelelõen válasz szállást. Egy gyermekekkel nyaraló biztosan nem akar egy éjszakai mulató mellett megszállni) Én sem vagyok már egy mai csirke, úgyhogy ha pihenni megyek, akkor pihenni AKAROK! A tavalyi nyaralásunk alkalmával is gyakran elõfordult, hogy helyi idõ szerint, hajnali 3-kor keltünk. Ehhez viszon legkésõbb este 10-kor már aludni kell, még nekem is , pedig elég szerény az alvás igényem.
  Juhi | #19149 Üzenet | 2007-01-22 12:52:49 |
Szia Barbie!
Írtad, hogy Vrasnán élsz, ezért lenne egy kérdésem. Vagy Vrasnán vagy mellette, van egy "kastély" szerû építmény. Már több éve látom, ha jól emlékszem Stavros felé esõ részen, és az útról látni. Nem tudod mi az?
  Kvalcsi | #19150 Üzenet | 2007-01-22 13:02:14 |
Kedves Csutek!

Nagyon köszönöm, hogy hozzászólásoddal megerõsítetted a szavaimat. icon_biggrin.gif

Én is csak az idegenvezetõre tudtam hagyatkozni, hiszen még az utikönyvekben sincs információ Vrasnáról, és akkor még nem interneteztem, ahol esetleg több részletet tudhattam volna meg errõl a pici faluról. Azt hiszem joggal elvárható lenne, hogy akinek a felvilágosítás lenne a feladata, ne adjon téves információt a túristának.
Üdv.:
  Csutek | #19151 Üzenet | 2007-01-22 13:12:15 |
A fórumon volt már szó az idegenvezetõkrõl. Vojandi írta, hogy egyes országok azért nem engedik külföldieknek ezt a tevékenységet folytatni, mert esetleg félre vezetik a turistát.
Szerintem ha egy ország engedélyezi a telepített idegenvezetõket, akkor gondoskodnia kellene arról, hogy ne informálják félre a turistát. Évente egy hónapot kötelezõen tanfolyamra kényszeríteném azt, aki útba igazítja a nyaralókat. Szerintem ez hozzájárulna a település és az utazási iroda jó hírnevéhez is.
  Bogobea | #19157 Üzenet | 2007-01-22 13:58:08 |
Sziasztok!
Teljesen igazatok van abban, hogy az idegenvezetõnek kell tájékoztatnia minden felmerülõ kérdésben az érdeklõdõket. Én viszont biztos vagyok abban, hogy nem szándékosan vezetett félre egyikõtöket sem. Talán neki is téves információi voltak, talán akkor került oda hirtelenül, és még nem volt tisztában mindennel. Sok oka lehet. De az idegenvezetõk többsége valószínûleg tiszta jóindulattal, õszinte segítõkészséggel áll hozzánk, hozzátok utasokhoz. Iszonyúan nehéz ezt a munkát jól, és mindig 100%-on csinálni, hiszen az ember lelke ezerszer "merül le" a kint töltött hónapok alatt, és éppen csak az utasok barátsága, kedvessége az, ami újra erõt tud adni.
Rengeteget kell tanulni múltról, jelenrõl. Ez egy soha véget nem érõ folyamat. Az itthon töltött hónapok is az interneten, könyvekben történõ kutakodással telik. Igyekszik az ember, dehát csak ember...
  Kéty | #19159 Üzenet | 2007-01-22 14:47:55 |
Ja szasz
Ha már mindenki valaki védelmében szól akkor én Barbiéban.
Csak a jó szándék vezérli hogy a téves információkat kijavitsa ami nagyon hasznos nekünk.Örülök - és csak a magam nevében beszélek-, hogy itt van mert sok hasznosat és újat tud nekem mondani aki színtén sokat járok azon a környéken. Az utazási prospektusokról meg vannak tapasztalataim - miután fordítóirodában dolgozom - sokszor az embernek égnek áll a haja attól amit pl.mo.ról fordítanak németre vagy angolra a többi nyelvekröl nem is beszélve. Ha azt a bizonyos prospektust netán görögröl fordították és mondjuk a fordítója nem Dr.Mohai András volt akkor valószínüsíthetö a tévedés illetve félrefordítás.A telepített idegenvezetök meg tényleg a turistákért vannak, de nem egyformák.Van aki megelégszik azzal amit a prospektusokban olvas de van olyan is aki utánajár dolgoknak hogy minnél többet tudjon nyujtani a turistáknak.
Hiába kis települések Vrasna Asprovalta Stavros azért nem annyira csendes föleg ha valaki pl.a CROSS Disco/ Stavros/ közelében lakik.
  Kriszta35 | #19161 Üzenet | 2007-01-22 15:20:59 |
Szia Kéty!

Valcsikának nem az volt a baja, hogy a téves információkat kijavította a Barbi, hanem a hangnem és ahogy földbe döngölte a Valcsit, és az Andrát is. Ez mondjuk nekem sem tetszett. icon_cry.gif
Én is kértem már a Barbit azzal, hogy segítsen friss infókkal Görögországból, de sajna én még sehol máshol nem láttam az írását, a Vrasna topikba meg még egy betût se írt le csak a kritikáját ide , hogy zagyvaságokat írunk ide meg oda.
A Valcsi pedig nagyon nagyon sokat segített már itt a 2 év alatt, és ha már a koráért nem is tiszteli õt, legalább a munkájáért tisztelje, mert sok kutató munka folyik az egyes hozzászólásai mögött!!!!

Valcsika ne törödj semmivel mi szeretünk Téged!!!! icon_lol.gif
  Kvalcsi | #19162 Üzenet | 2007-01-22 15:25:48 |
Kéty!

Nekem nem azzal van problémám, hogy kijavítja a téves információkat, hanem a stílusával. Én is örülök neki, ha olyan valaki ad korrekt felvilágosítást aki ott él, de azt emberi hangnemben tegye, és ne Õ mondja meg, hogy mit csináljon valaki a nyaralása alatt.
  Kéty | #19163 Üzenet | 2007-01-22 15:52:53 |
Kvalcsi
Nem hiszem hogy bántó szándékkal irta volna. Az ember elsõ felindulásában amikor olvas valamit ami nem felel meg a valóságnak és ez nálam azt jelenti hogy nem pontos az információ az adott dologról, helyrõl nem mindig gondolkodik, csak egybõl válaszol. Sajna, vagy szerencsére a korunk nem látszik miközben levelezünk.
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Általános tapasztalatok
<   1 2 3 ... 9 10 11 ... 25 26 27   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu