Szia Raven!
Először a lefelé jövésről pár szót. Az M 6-os autópályánál autómatikusan jobbra fordultam, hiába a reflexek. Az M O-ásnál már kicsit ideges lettem, az M 5-nél csüggedt a sok osztrák, német és román rendszám miatt. Hát mentünk és az első táblára ki volt írva torlódás, a másodiknál torlódás, erre a magyar határon 4 autó, a szerbeknél 3 autó állt előttem. Ennyit a tájékoztatásról. Az autópálya folyamatosan épül, elterelés van bőven Vranje előtt és után. Viszont a határ előtt a 7 km-es autópálya, illetve a 25 km megrostálta a mezőnyt. A macedón-görög határ kicsit zsúfolt volt, de 20 perc elég volt a kettőre, pedig nem volt kint határőr.
Az idő jó, nyugodtan induljál. Most a lakásban 25, kint 30 fok van. A víz 21 fokos.
Jó utat neked.
Valószínűleg azt fogom csinálni, hogy a navigációban beállítom mindegyik pihenőhelyet, oly módon, hogy a lejáró előtt beállítom köztes pontnak és ezáltal "nem gond" ha úgy döntök mégsem állok meg. Így nem kell "kényszerből" megállni és kitörölni az érintett pontot... Ezt a "trükköt" tudom javasolni mindenkinek. Így akkor és ott tudok megállni ahol akarok illetve rám jön a fáradtság, és több alternatíva közül is tudok választani.
Megnéztem a térképet, de Veles környékén az autópályán nem találtam Lukoil kutat. (csak azt a részt néztem ahol már "összeér" a két oldal, tehát a Veles -től délre lévő részt)
Találtam egy Makpetrol kutat kb 5km délre Velestől, viszont az a "hazafelé" vezető oldalon van. A Görögországba vezető oldalon egy Hotel van (Makedonia) valamint a Google műhold alapján egy nagy(obb) kamionparkoló.
Nem erre gondoltál véletlenül ? Ez is kb 90 km -re van attól a bizonyos RT Petrol kúttól...
Egyébként "mi a baj" a Kaszinóval ? Túl sokan vannak, zajos, nem biztonságos, stb... vagy csak egyszerűen az hogy pont a határ előtt van, és ha már ott van az ember és görög földre tart akkor igazából át is mehetne mielőtt lepihen...
A pihenőkkel, fizető kapukkal én is így szoktam tenni, csak arra kell nagyon figyelni, hogy a megadott koordinátán mindenképpen "átmenj", mert egyébként szegény masina azt hiszi, hogy elvétetted a köztes pontot, és újratervez, vissza akaor navigálni a következő lehajtónál, míg ki nem törlöd. Mostanában (ha van új) leszedem a koordinátát a GoogleMapsról, és még itthon beírom az iGo-ba. Ha az útra teszi, akkor OK, ha mellé, akkor átteszem a megfelelő helyre, és azt mentem.
Lukoil: nem vagyok a nevében biztos (lehet, hogy Makoil?), de ott van az általad beírt részen, a Makpetrol kúttal szemben, a kifelé menő oldalon. A térképen csak a Motel Makedónija van bejelölve, de ott van egy nagy kút és étterem is. Mögötte kamionparkoló is van. Emlékeim szerint ez nem Makpetrol kút, csak a szemközti!
Azt, hogy a kaszinónál levő kút nem alkalmas pihenőnek, azt én szoktam előszeretettel írogatni. Én elsősorban nappali pihenőként tartom alkalmatlannak, mert nekem az alkalmas erre a célra, ahol kicsit félre tudok állni egy parkolóba, meg tudom futtatni a gyerekeket, van tiszta mosdó és nem túl zsúfolt. Na, itt ezek közül szerintem egyik sincs meg!
Ha alvás céljából állnék meg, akkor csendesnek sem ártana lennie, nem tudom éjszaka milyen, nappal nem az!
Gondolom, hogy a többiek is azért írták, hogy célszerűbb átmenni a határon, mert hajnali 1-2 körül valószínűleg pillanatok alatt átjutsz, és nyugodtan alhatsz utána, míg ha a határ előtt alszol, és csak a reggeli órákban érsz a határhoz akár sor is állhat ott. Mégiscsak ez az utolsó leküzdendő akadály!
Én egyébként el nem tudnám képzelni, hogy órákra kiálljak aludni. Az indulás napján ebéd után ledőlök pár órára, 6 után elintézzük még a maradék dolgainkat és indulunk. Ha valahol nagy fáradtság jönne rám, akkor friss levegő, kiszállás és egy kis mozgás , esetleg 10 perc relax, egy kávé, és friss vagyok. De nálam a tervezetten kívül egyszer fordult elő ilyen megállás is.
Szia Cibike !
Lukoil kút valóban kettő van. Egy lefele a Detoil kút és kamion terminál útán a határtól kb. 10 km-re. A másik hazafele a Evzoni után kb. 2 km-re.
Az út Macedóniában nagyon jól ki van táblázva, csak arra kell figyelni, nem tudsz eltévedni. Persze aki évente 1-szer, 2-szer jár erre annak bonyolultnak tűnik. A fizető kapukat már előtte 4-5 km-re táblák jelzik.
Én azért gondoltam a határ utáni pihenőn, mert ha megteszem a Demir Kapija és az Rt petrol közötti 40 km nem autópálya részt, onnan már könnyen el lehet jutni Evzoni-ig.
Egyébként te döntesz, de nem kell túl lihegni az utat. Szerintem nehezebb lesz a szerb útépítés miatti kerülőket megtenni.
Mi többször aludtunk itt 22-05-ig, tehát éjjel. Ez az első kút. Kóbor kutyák vannak, amik néha ugatnak. Elég hangos, mint mindegyik hely sajna, de aki nem fél, az az épület mögött is aludhat, kamion ne legyen a közelben a hűtött árukat szállítók miatt, az tényleg hangos. Ebben az éjjeli alvásban az a jó, hogy egyrészt ez a normális, másrészt korán reggel lehet már pancsizni
Szia!
Mi vad kempingezni szoktunk, 3 naponta pedig beállunk egy kempingbe ürítés-töltésre.
Melyik részre mentek?
Mi ezt a két oldalt szoktuk használni:
Stellplatz
itt nem tudom hogy kell pontosan ezért is linkeltem úgy, ahogy én szoktam megnyitni, regisztrálni kell és addig kell csesztetni, amíg google térképet nem látsz, egyszerűbben nem tudom sajna
Szia Gabrilosz !
Az autópályán nem volt útépítés. Ha emlékszel volt egy kb. 100 km-es szakasz, ahol nem volt autópálya a szerb-macedón határ előtt. Az első kb. 40 km-en, a Surdulica-i útkereszteződés után vannak terelések, ahol el kell hagyni a régi utat, de nem folyamatosan, csak ott ahol építik az autópályát. Ebből a kb. 60 km-ből van kész a határ előtti kb. 25 km, de itt is van egy terelés, ahol viszont nem kell elhagyni a pályát. Vranje előtt és után viszont sajnos el kell hagyni az utat a tereléseknél és keringeni kell a falvakban egy igen keskeny úton. Közben van egy 7 km-es szakasz ami kész, de itt is vigyázni kell, mert a végén nem mindig engednek tovább és van egy éles jobb kanyar.
Figyelni kell, nappal szerintem nem bonyolult, csak az előzések hiánya miatt lassú.
Vranje környékén gondolom végig ki van táblázva a terelés ugye? A táblák eltérő, figyelem felkeltő színűek mint pl. idehaza? Ha véletlen megfigyelted akkor mi van kitáblázva (Pl.: Athén, Skopje?) Éjszaka megyünk és nem szeretném ha a GPS mindig vissza akarna terelni a 75-re, a kis falvakat meg ugye nem ismerem. Köszönöm.
Valaki majd írja már le pontosabban ezt a Vranje előtti meg utáni terelést, kb. mennyi km-en keresztül kell ismeretlen falvakban bolyonganom az éjszaka közepén, előre örülök neki
Gyakorlatilag a régi utat az autópálya építése miatt szétszedték. Néhol építettek az út mellett szervíz utat, hasonlókat mint amelyeken tavaly is közlekedtünk, illetve ez a szervíz út átmegy két településen, de másfele nem lehet menni. Jól ki van táblázva. Van előzni tilos, van 60-as tábla. Nem bonyolult, de nagyon kell figyelni, mert az út elég szűk.
Szia Gabrilosz !
Nagyon jól ki van táblázva, jó előre látható és várható. Szerintem ezen a szakaszon ne GPS után menjél, inkább ne használd mert megkeverhet. Csak a táblákat kell figyelni és követni.
A mecedón úton hazafele Velezs után, ahol szét megy az út, szintén elkezdték a javítást, de itt csak útszűkület van.
Elaludni 1-2 másodpercre is lehet, ez az idő éppen elég arra, hogy megtörténjen a baj.
Sok tragikus baleset történik elalvás miatt. Ezek a vezetők közül is sokan gondolták na még meg teszem ezt a 20-30 km-t, átérek ide, vagy oda, aztán sokszor a családjával együtt jobb esetben a mentő, rosszabb esetben a halottas kocsi szállította tovább!
Nem akarok okoskodni, de az én véleményem, hogy nem éri meg kockáztatni.
Ha érezzük, hogy elálmosodtunk, akkor meg kell állni, teljesen mindegy hol.A legkisebb kúton is lehet, akár Macedóniában is aludni 1-2 órát, /tapasztalatból mondom, nem tartom veszélyesnek Macedóniát, nem is volt semmi gondom, kis kúton sem, amikor ott jött rám az alvásigény/