Legjobb ételek - italok
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Általános tapasztalatok
<   1 2 3 ... 102 103 104 ... 139 140 141   >
Üzenet
  Pöpi | #59076 Üzenet | 2008-05-04 10:07:57 |
Én eddig csak egyfajta levessel találkoztam a húsvéti belsõségleves mellett. Úgy vettem észre, a leves nagyjából egy kaptafára megy , van benne husi, rizs, tojást ütnek bele és citrommal ízesítik. A görög gyümileves szerintem is egy vicc, még soha nem ettem kint ilyet, sose volt még az otthoni menü része. Én viszont elég leveses vagyok, szoktam is kint fõzõcskézni ilyeneket.
A másik, ami nagyon hiányzik nekem, az a fõzelék. A görögök meg csak fintorognak rá...
  Rebeka | #59081 Üzenet | 2008-05-04 11:01:55 | görög levesek
Csicseriborsó leves görög módra (Soupa revithia)

https://marmalade.blog.nlcafe.hu/index.php?view=archivum_oldal&m=2007-10

GÖRÖG RIZSLEVES
Másfél liter vízbõl és két tyúkhúsleves kockából levest készítünk. Ha felforrt 10 deka megmosott rizst adunk hozzá és 12-15 percig fõzzük. 1 evõkanál ételkeményítõt, 1 deci tejet, 3 tojássárgát habverõvel jól összedolgozunk, és fokozatosan hozzáöntjük a leveshez. Vigyázni kell, nehogy összecsomósodjon. Még egyszer felhevítjük, de már nem kell forralni. Végül állandó keverés közben egy citrom kifacsart levét és egy teáskanál összevágott petrezselymet teszünk hozzá.
  Rebeka | #59083 Üzenet | 2008-05-04 11:06:57 |
Görög bableves citrommal és mentával

https://www.vincekiado.hu/titles/legjobblevesek.shtml
  Frézia | #59124 Üzenet | 2008-05-04 12:58:34 | Válasz a #59083. hsz-ra Előzmény #59083
Szia Rebeka!
Köszi a leveseket. Vajon ezeket a görögök is ismerik, vagy csak a neve görög. A csicseriborsólevest ki fogom próbálni.
  Rebeka | #59149 Üzenet | 2008-05-04 14:29:57 |
Hát erre a választ én nem tudom biztosra, de majd a "kinti" lányok segítenek ebben. Mindenesetre a citrom mindben alapanyag. icon_wink.gif icon_lol.gif Mindenesetre sokkal görögebbnek tûnik, mint ama bizonyos gyümölcsleves, bár mi azt is nagyon szeretjük.
Én most már várom a friss, nem fóliáben termett alapanyagokat, de a paprika, paradicsom és a lila hagyma itthon soha nem olyan ízû mint kinn, és nem csak a hangulat hiányzik belõle.
  Ratio | #59174 Üzenet | 2008-05-04 17:05:03 |
Rebeka írta:
... de a paprika, paradicsom és a lila hagyma itthon soha nem olyan ízû mint kinn...

Ne mond, hogy soha, mert ha hozol haza belõlük, akkor lehet álmodozni icon_redface.gif

Mi tavaly (többek közt) hoztunk 15 kg lilahagymát a falusi piacról. Kizárólag a görögös ételekhez használtuk. Elállt végig, a minõségét tartva, februárban fogyott el. icon_wink.gif

És azok a fûszerek... icon_surprised.gif
  Bryam | #59238 Üzenet | 2008-05-04 21:33:43 | Válasz a #59012. hsz-ra Előzmény #59012
Nincs semmi bajom a csigával, de inkább a földön nézem, mint a tányéromon! A béka combról meg annyit, hogy csak maradjon arany árban, én undorodom tõlük, tehát akkor enném meg estleg, ha nem tudnám, hogy mi az. A többi tenger gyümije viszont finom, ettem rákot is, azt is szeretem és most sem fogom kihagyni! bryam
  Ágni | #59257 Üzenet | 2008-05-05 07:38:10 | Válasz a #59149. hsz-ra Előzmény #59149
Sziasztok, igen, igen ezek valóban görög levesek. Kivéve a rízslevest, mert azt úgy magára nem hiszem.. icon_smile.gif De a babgúlyás, csicseriborsóleves, lencseleves, csirke-húsleves, marhahúsleves, húsgombócleves, halleves nagyon gyakori vendégek télen a családok asztalán. Valóban Pöpinek abban van igaza, hogy leginkább a citromos-tojásos öntetes,az Erdélyben becsinált icon_smile.gif levesnek nevezetettet szeretik legjobban. Ilyen módszerrel készül a fentiek közül a húsgombócleves, halleves, csirkeleves, csicseriborsóleves. Ezek mindegyike megtalálható a BLOG-om archívjában BLOG ARCHIV vagy a Görögrecept oldalamon, ha valakit nagyon birizgál az elkészítési módjuk icon_biggrin.gif
A fõzelékeket valóban nem ismerik, de inkább azért, mert õk másféleképpen eszik meg ugyanazokat a zöldségeket, leginkább az olajos ételeknek nevezett kategórián belül. Ilyen "olajos" módszerrel készül pl. a zöldbab, borsó, padlizsán, stb.. Az árticsókát lehet így is, de inkább ezt is becsináltan szeretik, a kaja neve "árticsóka a'la polita" (agginaresz a'la polita).
Én néha szoktam maradék fõtt húst magyarosan felszolgálni télen: krumplipürével és valamilyen mártással, na ezt szereti a férjem is, de tavasszal, nyáron a maradék húsból is saláta lesz: zöldsaláta, apróra vágva a hús, petrezselyem, ánizs, ha van avokado, ha nincs sebaj:), friss zöldhagyma, kiskanál mustár, citromlé, bõven olívaolaj és nekem még egy kiskanál majonéz.
  Cserrobi | #59259 Üzenet | 2008-05-05 08:08:30 |
Na akkor itt is vagyok.A tintahal nagyon fincsi!!!!!!!!
  Rebeka | #59340 Üzenet | 2008-05-05 16:41:16 |
Az én egyik kedvencem szintén a tintahal, most is vár a fagyasztóban egy adag mélyhûtve, azt hiszem fetával fogom megtölteni. Imádom.
De aki nem szereti a halat és egyéb tengeri herkentyûket nem kell 1-2 hétig gyroson meg szuflakin élnie, nagyon sok más görög étel is van a tavernákban tapasztalatom szerint.Csak ha a legismertebbeket nézzük: musszaka és társai, de én imádom a húspogácsát is (mi is a görög neve?). Mondjuk a töltött szölõlevél konkrétan nem igazán jött be, bár itthon készítettem saját ízlés alapján és ettem a Csutekébõl is, az is ízlett. Egy tipp: olyan étterembe, tavernába kell bemenni ahol görögök esznek és ha bizalomgerjesztõt látsz elõttük azt kérd! icon_lol.gif icon_lol.gif
Velem az a baj, hogy 2 hét alatt nem tudunk annyiszor étteremben étkezni, hogy a kedvenc halaim és tengeri étkeim mellett elég lehetõségen legyen mindent végigkóstolni több helyen. icon_cry.gif

Egyébként azt tudjátok, hogy a gasztronómia görög eredetû szó, melynek jelentése ínyencség, az étkezés mûvészete.
  Kristin1 | #59358 Üzenet | 2008-05-05 18:50:28 | Válasz a #59340. hsz-ra Előzmény #59340
A muszaka a párom nagy kedvence. Tavaly szerette meg. Nekem is ízlik, finom étel. Meg van az a kaja, hogy paradicsomot megtöltenek valami darált hús-szerûséggel+rizzsel, az is nagyon jó, a nevét sajna nem tudom.
Ja, és van a juvetsi nevû étel, szintén párom evett ilyet tavaly és teljesen odavolt, hogy milyen finom. Ismeri valaki? Majd megkérdezem, hogy pontosan milyen étel volt ez, mert most így kapásból nem emlékszem. icon_redface.gif
Szóval nem csak a gyros meg a szuvlaki létezik, az tény. icon_lol.gif Érdemes kipróbálni minél több ételt.
Az én nagy kedvencem a görög saláta, megunhatatlan! icon_mrgreen.gif
  Cserrobi | #59387 Üzenet | 2008-05-05 23:13:14 |
Rebeka!!!!!!!!!!

Azért a fagyasztott tintahal az nem az igazi.
Amit kint veszel a piacon az ám az élvezet szerintem:)
Üdv:Robi
  Yvett | #59453 Üzenet | 2008-05-06 13:01:38 |
Egyébként azt tudjátok, hogy a gasztronómia görög eredetû szó, melynek jelentése ínyencség, az étkezés mûvészete.

Ez kicsit olyan Bazi nagy görög lagzis lett icon_lol.gif

Muszaka!!! tényleg, és tavaly lemaradtam róla icon_cry.gif Na majd idén.

Egy biztos a tenger élõvilága tõlem bizony nem fog kihalni... felõlem élhetnek, mint hal a vízben icon_biggrin.gif (na jó lehet, hogy gyenge poén icon_redface.gif )

Volt már, hogy megkóstoltam, de én is inkább a nem hal ízû halat szeretem, na de akkor meg miért hal??? A lányom keresztapja (velük megyünk) imádja ezeket a dolgokat, majd "megvámolom a kajáját" icon_smile.gif

A görög sali jó, de nem bírom a hagymát icon_sad.gif a gyrost is úgy kell kérnem no onion icon_lol.gif tényleg ott van csípõs szósz? Zantén nem raktak rá, nem is kellett külön mondani, hogy nem kérünk.
  Rebeka | #59454 Üzenet | 2008-05-06 13:03:45 |
Ebben igazad van teljesen, ezért is gond, hogy mit is egyek kinn. Az én kedves párom szinte kéjesen vásárol a halasnál és készíti el a különbözõ friss árut. Imádom. Na de mit tegyek: az idén kimarad ez a dolog az életembõl, talán még jövõre is, így most ez van.
Ágnitól ellesek pár jó kis görög receptet amit még nem ismerek és a nyarat kihúzom ezekkel. Sajnos mi kevés lila hagymát hoztunk tavaly, ami haza jött igen hamar elfogyott a többi alapanyaggal együtt. icon_confused.gif Maradnak a hazai alapanyagok.
  AgniTolo | #59458 Üzenet | 2008-05-06 13:06:28 | Válasz a #59453. hsz-ra Előzmény #59453
Nyugodtan kerheted hagyma nelkul a gyrost...nalunk altalaban tzatzikit tesznek bele, de ha csirkebol kered, es nem szolsz kulon akkor majonezzel fogod kapni...
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Általános tapasztalatok
<   1 2 3 ... 102 103 104 ... 139 140 141   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu