Szia. En Toloban elek, es itt is dolgozom egy (gorog) utazasi irodaban, ami a Grand Tours az Ibusz es masok toloi partnere...nem kozvetlenul a Grandnak dolgozom, de ha tudok szivesen segitek infokkal Kefaloniaval kapcsolatban is...hiszen a szobak keresese mellett a szigetet is bejartuk, amikor ott voltunk. A komp menetrendeket meg pontositjak a hajos cegekkel, akik gorogos, raeros stilusban kuldik a menetrendeket (gondolom)... Agi
Köszi Agni!
Lesz még kérdés
Azt pl. tudod-e, hogy Skalanál ha dél felé megyek, hogy a kb. 1,5-2 km-re lévő partot keressem meg, akkor a homokos-kavicsos parton kell-e caplatnunk, vagy mondjuk van egy normális földút, esetleg kocsiút, amin könnyebb sétálni?
Van "rendes" ut egy jo kis partszakaszhoz ahol meg teknosfeszkek is vannak...
Ezt mán nevezem tényleges helyismeretnek! Le kalappal.Csak így "pitty" és mán jön is a válasz.Ezért kellene erre a szigetre még egy párszor eljutnunk...Mi rengeteg helyet bejártunk Kefán,de a "pitty"még a fasorba se nincs Úgy tényleg Ágni, ti mennyit jártatok Kefalóniába?Ha azt kérdezném,hogy ki St. Gerassimos?- akkor azt is tudnád?Biztosan.Na ne értsd félre nem vizsga, csak nekem imponál az a személy aki sokat tud Kefalóniáról.Ez mind azért van,mert ez az a sziget a Jón-tengerben ahová mindig visszamennék és újra elkezdeném a kirándulását...
...a sziget vedoszentje a Notaras csaladban szuletett Trikalaban 1506-ban, szulei : Dimitrios es Kallie Notara, nagyapja Lukas, az utolso bizanci "miniszterelnok", aki Konstantinos bizanci csaszar rokona volt...(vagy kellenek egyeb csaladtagok is? )
1555-ben jott a szigetre, ahol 5 evet eltoltott a Lassi barlangban...1560-ban Omala-ba ment, ahol felujitotta a az ott levo kis templomot....
Sajnos meg nem tudok annyit a szigetrol, mint szeretnek...ezert kell nekem is visszamenni
Köszi a gyors választ, Agni!
Emlékszel esetleg az általad említett partra pontosan hogy lehet lemenni?
Ha sokat kérdezek, lőj le nyugodtan Netán egy olcsó és jó taverna Skalában?
Szia. Teljesen pontosan mar nem emlekszem, de Skalaban a tengerparton van egy nagy tabla, amin van terkep, az jeloli ezt az utat is.
Amikor ott voltunk az ettermek letesztelesere sajnos nem maradt sok ido, talan ketszer ettunk skalai tavernaban, de van egy par jonak tuno hely.... ha minden jol megy eljutok meg oda a szezon kezdete elott es majd akkor tartok alaposabb "trepszemlet"
Tiszta lexikális tudás... Egy kérdés még: volt-e Sami a főváros és mióta Argostoli?
Az '53-as földrengés után,vagy még később?Hát csak ennyit és köszi.
Sami "csak" fekvese miatt volt fontos mar az okorban is, amikor Kefalonia 4 autonom varosallambol allt (Krani,Sami, Pronni, Palli). A Sami erod is tanusitja, hogy viragzo varos volt, aminek strategiai fekvese kesobb felkeltette a romaiak figyelmet is (ie.2.sz.), ie.189-ben megtamadtak a szigetet, es Sami volt az egyetlen ami 4 honapig tudta allni a romaiak ostromat...
A velencei idokben ujaepitett (korabban torok kezen levo) Szent Gyorgy erod (Peratata) volt sokaig a fovaros, az erodben es kornyeken kb.1500-an laktak.
Az erdotol vezetett egy alagut Argostoliig, amit valoszinuleg menekuloutvonalkent hasznaltak.
Argostoli 1757-ben lett Kefalonia fovarosa...
Hello Agni!
Köszi szépen a választ,ilyen kérdéseket az átlag nyaralók nem igen fognak feltenni,de mint már írtam a szép helyek bejárásán kívül egy kis történelem is érdekel.Hogy hol vannak szép öblök és komp-menetrend ez inkább most Kónyu "kollégát" érdekli hisz' 3 hónap múlva buszra ill.útra kel és érthető nála a pontosabb részletesség. Ha netán egy toloi utazásra is egyszer elmennénk,újra megkereslek a kérdéseimmel.Szia. Bár Kithera valószínűsége nagyobb...
Hello!
Sok értékes információt olvastam a fórumon, nagyon jók. Mi junius 11-én indulunk a GT-vel Skalaba. Azt szeretném megkérdezni, hogy valaki volt e már fent az Énos(Ainos, vagy hogy hívják) hegyen? Most olyasmit olvastam hogy Lourdata-ból lehet felmenni oda, de van túraútvonal, vagy máshol ahol fel lehet menni? Aki volt már ott, vagy arrafelé tud esetleg infókat? Tippeket?
Szép lehet onnan a kilátás...
Cipur!
Ez a hegység nem egy betúrázott kijelölt útvonalakkal ellátott, turistáknak felkínált hely.Ellehet csatangolni taposott és kitaposatlan ösvényeken,sőt terepjáróval is egy két hely egy darabig járható,de semmi garancia hogy hova,mikor és hogyan érkezel meg,netán hogyan és hová érkezel vissza.
Mi annak idején két helyről támadtuk meg Charaktiból Poros és Sami között a főútvonalról leágazó földútról,de egy idő után a kocsi épsége miatt feladtam.A másik hely St Gerassimoszhoz közel fekvő Valsamata nevezetű településről gyalog,de ebből csak egy pár órás kirándulás lett.Jártunk szép és kevésbé szép helyeken,gyönyörű kefaloniai fenyők között.Egy helyismerő ember kellet volna.Szóval szűzen maradt tőlünk az Enos-hegység lényegében,csúcs hódításról még csak nem is álmodtunk ezek után.Hatalmas hegyecske.Ez 4 éve volt,hogy azóta mit tettek annak érdekében,hogy túrázható legyen egyes helyeken azt nem tudom.