Értelemszerüen senkit nem akarok riogatni, csak megemlítek néha egy-két dolgot amire talán a kívülállók nem gondolnak. Sajnos tényleg így van, mindannyian láttunk már olyan gyros húst, mely sokszor egy hétig forgott; na annak vajon milyen lehet a közepe?
Szó sincs riogatásról! Így legalább jobban meggondoljuk mit eszünk meg. Ezzel megóvjuk magunkat, családtagjainkat egy-egy komolyabb betegségtõl ami tönkretehetné a nyaralást!
Ha viszont szóba kerültek az étkezés veszélyei; ugyan emlékezzünk már meg az agyon ajnározott gyrosról: reggel feltesznek egy min. 10 kilós nyers hús adagot, az szépen forog a melegben, de értelemszerüen csak a külseje melegszik, sül, a rúd körül 30-40 fokos, ami éppen jó a mindenféle vírusoknak, baciknak. Általában nem sikerül estére eladni - sokszor másnap sem - , tehát vissza a frígóba, másnap issoráz
Közben persze fokozatosan farigcsálják, elõbb-utóbb minden része átsül, de a középe sokszor addigra megromlik.
Inkább ajánlom a suvlakit, vagy ha csak a gyros jöhet szóba, akkor nagy forgalmú helyen amikor még szép gömböc a drága!
Nem csak gyrosszal vannak ezek a gondok, hanem a magyar éttermekben is van olyan dolog amit ötször vesznek ki a fagyasztóból és olvasztanak ki.
Vannak olyan alap ételek amibõl több étel verziót lehet elkészíteni, ha nem fogyott el akkor készítenek belõlle egy másik ételt, (pl: pöribõl készítenek hortobágyi palacsintát esetleg gulást , vagy rántott húsiból fasírozott) lehetne sorolni a variációkat.
A baktériumok 70% hóhatására elpusztulnak vagy szaporodnak.
De ezt döntse el mindenki.
Ezeket az ételekt mi finoman megesszük iszunk rá egy pohárka bort és borsos árat fizetünk érte
Ratio | #62411 | 2008-05-22 12:43:09 | Válasz a #60839. hsz-ra
Hallumi Ravioles
Töltött tészta táska
45 dkg lisztet, sót és némi meleg vizet tésztává gyúrunk.
Zacsiba tesszük és 20 percre hûtõbe rakjuk.
Addig elkészítjük a tölteléket:
Káposzta reszelõvel 3 sajtot lereszelünk (Hallumi kecskesajt / de jó akármilyen reszelhetõ maradék) - más mértékegység nem volt a filmben
A sajt reszelékhez tojást adunk, hogy összeálljon (amennyi kell 1-2-3). Kézzel, szárított mentát morzsolunk bele.
Jól összekeverjük.
A tésztát kivesszük a hûtõbõl és 4 részre osztjuk.
Részenként kinyújtjuk (10 x 30 cm-es darabra).
Kiskanállal ráteszünk hosszában, az egyik oldalhoz közelebb (hogy rá lehessen hajtani) 4 kupac tölteléket.
A tészta szélét megkenjük vízzel, hogy a hajtásnál jobban ragadjon egymáshoz.
A tésztát hossza mentén kettéhajtjuk (ráhajtjuk a kupacokra), majd kézzel lenyomkodjuk ott, ahol nincs töltelék.
vizezett szélû nagy pohárral kiszaggatjuk a darabokat (közepén legyen a töltelék = 4 db)
A maradék tésztát felhasználjuk a következõ adagnál (hogy az utolsóval mit kezdünk, nem tudom)
Az így kivágott darabokat a széleken villa "ujjaival" megnyomkodjuk (jobban köt és minta is - a hajtásnál nem kell).
Ha mind elkészült, akkor lobogva forró vízben kifõzzük (egyszerre csak kis mennyiséget).
A narrátor itt 5-6 percet mondott, míg a film végén a feliratnál a fõzési idõ 15 perc körüli. Kérdés, hogy egy adag, vagy az összes idõ az.
Minden esetre ha feljön a tetejére, akkor kivehetjük tálba, lecsepegtetjük és megszórjuk sajttal és mentával.
Akkor ha jól értelmezem ez amolyan lutri játék. Ehetsz végül is bármit, ha nem vagy szerencsés (vagy szemfüles) akkor bekaphatsz valami vírust.
Végül is minden ellen (étel.. élet..)nem lehet oltást kérni
Ez a francia dolog igaz, ebbe eddig bele sem gondoltam...de vajon akkor a tv-ben azt az országot miért nem említik sosem, a lehetséges fertõzéseknél??? Vagy itt van pl az angolok véres steakje...
Hát úgy döntöttem viszek egy két gyógyszert a "gyomorrontásra", meg kötök valami fullos biztosítást, és végigeszem a nyaralást
A frissen sültek (és a suvlaki is az) általában tuti.
A zöldséges ételek is "jól bírják". Az pedig mát közhely, hogy ne a parti sétány csili-vili helyeire üljünk be, ahol két kilós étlapot tesznek le eléd, mert aki csak egy kicsit is konyít a szakmához az tudja, hogy fizikailag sem lehet 8-10 ételnél többet elkészíteni és azt jó minõségben kínálni, válasszuk inkább a helyiek által látogatott, kínálatában bizonyára "szegényesebb", de frankó helyeket; ezzel a gyomrodat és a zsebedet egyaránt kíméled
Gyanett! Köszi! Tényleg jól néz ki! Alig várom, hogy görögföldre lépjek. Itthon is jól el lehet készíteni de meg sem közelíti azt amit Görögországban ettünk.