Mi már voltunk Pargán, és még jó sok helyen a Görögországban. Szerintem az egyik legszebb hely. Idén 1 hét Parga és 1 hét Lefkada lesz! Csak sajnos még majdnem 3 hónap az utazásig!
Igazad van, annyi hely közül lehet választani, hogy az ember nem tudja melyik ujját harapja, melyik tetszene a legjobban.
Azt gondolom - hogy kevés kivételtől eltekintve - minden helynek megvan a maga varázsa, és az a jó bennük, hogy különböznek. És lehet mindenkinek más a favoritja, kinek-kinek nyaralási szokásai alapján.
Tolotól ne félj, nincs miért. Ha előre tudod hová mész fel tudsz készülni, és tudod, azon a helyen mi várható. Maga a városka, nem különleges, de a fekvése már igen. Nem túl nagy, érdemes gyalogosan is felfedezni. A fakultatívval, vagy egyénileg elérhető helyek száma, pedig elég sok. Javaslom, döntsétek el előre, hogy benneteket mi érdekel a legjobban. Amit én nem hagynék ki semmiképpen az Hydra és Spetses szigetére a hajókirándulás. Fárasztó, az biztos, de örök élmény, és emlék.
Erről is vannak képeim az albumban, és beszámoló. De, nem kizárólag a közeli helyekről szól, mert mi elmerészkedtünk jóval messzebbre is. És bizony, van ami kimaradt, de járunk mi még arra! Ha van kedved nézd át, lelhetsz benne hasznos infót, bár minden az én véleményemet tükrözi, és nem biztos hogy mindenki egyetért vele.
Hát igen, nagyon nehéz eldönteni minden évben, hogy mi is legyen az úticél, főleg, hogy párom teljesen rám bízza mindig a döntést:)
Már olvastam a beszámolódat és természetesen a képeidet is megnézegettem:) Januárban foglaltuk le a nyaralást, azóta olvasgatok, böngészek a neten. Próbálok minél több információt begyűjteni.
Várom már a kirándulásokat, kocsit mindig bérelünk, szeretjük egyénileg is felfedezni a helyeket, eldugott kis strandokat:) Hydra-Spetses hajókirándulásra tuti megyünk, Athént szerintem egyénileg oldjuk meg.
A víz tisztaságától féltem kicsit, mert, míg régen mindig homokos tengerpartra akartam menni, Korfu-Sidai után megváltozott a véleményem. Szerintem nagyon csúnya Sidari tengerpartja.De a képeidet nézve megnyugodtam, az alapján szép tiszta a víz Tolon.
Azt szeretném kérdezni, hogy itt is vannak azért olyan nagyon szép strandok,mint amik annyira lenyűgöztek minket Kefalónián? (petani, platia ammos, myrtos) Imádunk fürödni, hatalmas hullámokban lubickolni:D
Nekem ezek is fontosak, bár tudom itt inkább a történelmi műemlékek megnézése lesz a legfőbb "feladat"
Az igazi homokos partokban bízhatsz, nyugodtan. De Sidarié nem ilyen, hanem inkább agyagos homok, ami könnyen felkavarodik, és zavaros lesz. A szüleimet is felkészítettem jó előre, mikor oda utaztak, ne számítsanak kristálytiszta tengerre. Főleg, pl. Thassos után.
Ezen környéken nincsenek "olyan" csodastrandok, másmilyen partszakaszok vannak. Ez nyilván adódik a domborzatból, és a környék geológiai adottságaiból. Ettől függetlenül nekem bejött a partszakasz, és hát a vízből is van mit nézni.
Talán érdemes meglátogatni a falu végi kis öblös részt, nekünk ez kimaradt, de bánom. Talán egy szép nagy beach van a közelben, Nafplion szélén, a Karathona beach. Ha lesz jármű, és felmentek a Palamidibe, akkor onnan már igazán nem távolság. Jól ki lesz táblázva, és látványos úton haladhattok, és csak pár km. Gyönyörű homokos strand, tiszta vízzel. A képeim nem adják vissza a valós látvány, mert mi rettentő párás időben voltunk, és kicsit később sötét is lett, némi esővel. De kerestem egy fotót, ami élethűbb.
Jut eszembe, ha van bennetek egy kis kalandvágy, béreljetek motorcsónakot, és járjátok be az öblöt. Garantálom, hogy nagy élmény lesz, tetszeni fog. És azt mondanám, hogy legalább 3 órára.
Látom nem csak én bajlódom állandóan az uticéllal
Így van ez, ha az ember egy évet vár az áhított nyaralásra, és igyekszik a legtöbbet kihozni belőle.
Én is csak arra bíztatnénk mindenkit, amit az előttem szóló kedves fórumtársak: kutakodás, és saját igényekhez való igazítás. Milliószor kitárgyaltuk már, ahány ház annyi szokás: homokos part-sziklás part, nyugi-nyüzsi, autentikusabb-turistásabb, sziget-szárazföldi. Mi az elvárás, mennyire jövősek menősek vagytok...
De hogy ne csak általánosságokat és közhelyeket puffogtassak:
Vivien: én is támogatnám Kefalóniát. Mi először voltunk Zantén, ami - még ha reálisan tudom, hogy nem voltam felkészült eléggé stb. - csalódás volt. Hiába láttam először itt a Navaggionál az igazi jón-kék színt. Innen nem mentünk át egy napra Kefalóniára fakultatívra, s tartottunk magunkat ahhoz - kicsit félve hogy Kefalónia is kap egy hetet. Ez az egyik legjobb döntésünknek bizonyult. Nyugodtabb, szerintem sokkal szebb és több mindent rejt. Biztos visszamegyünk.
Tity: Egyik legjobban sikerült nyaralásunk Toló volt, annak ellenére, hogy az egyik legkevésbé tetsző település volt maga. A parton beépített majd be nem fejezett "szállodák" - ami miatt nem lehet úgy sétálni este igazán, hogy a tengert közvetlenül lásd - hát ez nem tetszett. De a strandja bizony klassz - még ha nem is óriási, s tényleg remekül el lehet az időt tölteni: mi voltunk Hydra-Spetses, Athén fakultatívon, és egy nap busszal átugrottunk Nafplionba - az egyik leghangulatosabb hely, ahol jártam Az utolsó esténket Nafplion este c. hajókirándulással zártuk. Este, a sötétedésben közelíti meg a várost a hajó, gyönyörűen kivilágítva az erőd, és három óra szabadidő állt rendelkezésre: nagyon hangulatos. Egyszó mint száz: Tolóba nem azért megy az ember mint Pargára ))
Remélem tudtam segíteni kicsit.
Köszi Melus a tippeket:) Mindenképpen megnézzük azt a strandot,amit írtál. Motorcsónakra én is gondoltam, több helyen olvastam, hogy érdemes:) Tuti nagy kaland:) Kíváncsi vagyok nagyon, hogy nekem mennyire fog tetszeni Tolo:)
Hát igen..Sidari partja..a két hét alatt talán kétszer, ha ott fürödtünk..inkább minden nap robogóztunk más strandokra. Viszont maga a hely szuper volt, Korfu is nagyon tetszett.
"...Egyik legjobban sikerült nyaralásunk Toló volt, annak ellenére, hogy az egyik legkevésbé tetsző település volt maga...."
Na igen, ezt olvastam már sok embertől, hogy maga a település nem nagy szám. Ezért vagyok rá kíváncsi:) Volt olyan mondjuk,aki azt írta, hogy azonnal beleszeretett a hely varázsába:)
Viszont a látnivaló rengeteg, ahogy olvasom, úgyhogy nem hiszem, hogy fogunk unatkozni:)
Am. nem is tudom mit aggódok a hely miatt, igazából mindig bérelünk járgányt és bejárjuk az egész települést,környéket, szigetet, ahova megyünk. Csak azért jó lenne, ha az is tetszene,ahol a szállás van:)
Párgára miért megy az ember? Csak, mert az is leendő úticélunk a jövőben, bár jelenleg legnagyobb vágyam Lefkada és Kréta.
Am. olyan jó ez a fórum, olyanokkal beszélgetni, akik szintén imádják Görögországot. Mikor először voltam teljesen lenyűgözött, azóta (4. éve) csak Görögország jöhet szóba nálunk és minden ismerős szekál, hogy miért nem nézünk meg más országokat, kultúrákat is...De ezt nem érthetik, Görögország maga a paradicsom, a görög emberek iszonyat jófejek. Ott nincs idegeskedés, csak a nyugalom,lazaság. Sokan bosszankodnak a mentalitásuk miatt,hogy annyira ráérősek stb. Szerintem ez a poén bennük. Ha belegondolok, hogy lesz olyan év,mikor nem mehetek el Hozzájuk, összeszorul a szívem...
De ezt csak az értheti aki egyszer már járt görög földön Szerintem össze sem hasonlítható Horvátországgal és a horvátokkal...
Szerintem Tolo szuper es hangulatos hely. A parton végig lehet setalni, igaz csak a homokban, de az nem igazan problema szerintem, illetve nekunk nem volt az. Ma ga a telepules szerintem kedves. Na es a sok tortenelmi latnivalo a kornyeken valami fantasztikus. Hydra nekem is nagyon tetszett, elvarazsolt.
Szia Tity!
Hadd reagáljak Horvátországgal kapcsolatos mondatodra. Igazad van, valóban nem hasonlítható össze Hellasszal. És fordítva.
De. Nekem nagyon kellemes emlékeim fűződnek a horvát partokhoz és az emberekhez. Első tengerparti nyaralásom Sarti volt (2002), aztán jutott egy-két Észak-Olaszország....Mondanom sem kell, visszavágytam Göröghonba, bár az olasz nyarak is jók voltak. De sem a tenger, sem az emberek nem voltak olyanok, mint G. Aztán 4 év után ismét Sarti. Kicsit csalódás volt, nagyon túristagyár lett - szerintem. Elveszítette a kezdeti varázsát. És aztán egyszer csak eljutottunk Thassosra. Ez mindent vitt.
Majd jött Horvátország - Korcula szigete, magánház "saját" parttal, gyönyörű táj, maga a megtestesült nyugalom. Majd jött egy szintén horvát kis nyaralófalu, keskeny parttal de nagyon-nagyon kedves házigazdákkal és az apartmanhoz járó nyugágyakkal, napernyőkkel. Hibátlan volt a tisztaság, kedvesség, vendéglátás. Ez is, mint minden, attól függ, hová kerül az ember. A görögök általában nagyon kedvesek, valóban. DE pont Sartin jártam úgy utoljára, hogy arra lettem figyelmes, az eladónő szorosan a nyomunkban kisérget a ruhaállványok között és a kezünket figyeli összevont szemöldökkel.....Nyilván nem tehetett róla, lehet, hogy honfitársaink miatt viselkedett így....De nagyon rosszul esett. Na ez már lehet, hogy nagyon offf, bocsánat érte!
Pargára miért megy az ember? Nos én még nem voltam, tehát esetemben a "miért menne" relevánsabb
Mert nem két km-en keresztül kiépült turistagyár, olyan mintha egy kis sziget lenne, hangulatos, zöld, girbegurba utcácskákkal, és mert még csak autót se kellene bérelni, hogy egy hétig ellegyen az ember: rengeteg hajókirándulási lehetőség stb.
Hogy máshová miért megy az ember...
Mi Görögországot a biztos pontokkal kezdtük: Stavros-Sarti. Nem autentikus, de megbízhatóan hozta azt a színvonalat, amit az ember elsőkörben vár: napfény tengerpart, és el tudtunk igazodni a magyarított étlapon. Persze ezt leírni azt hiszem mostanában ciki, dehát minek tagadjam.
Aztán ahogy telt az idő, az igény is megnőtt, több önálló szervezés, kevesebb irodára hagyatkozás... Szerintem legtöbb esetben megfigyelhető valamiféle evolúció ezzel kapcsolatban. És persze a tapasztalatok számának növekedésével kapcsolatban is egyre tisztábban látszik, kinek mi a legbejövősebb. Szerencsére van annyi hely, sziget, hogy képtelenség, hogy valaki ne találja meg a maga kedvencét. Szeretek mindig új helyre menni, de titkon remélem, pár éven belül lesz olyan, ahová ismerősként mindig vissza-vissza térek.
Mert gyönyörű. Bővebben: Maga a település az egyik legszebb amit eddig láttam, van ott minden mint a búcsúban. Minden közel van. És már maga a városon belül is 3 különböző strand van, ahol az egyikkel szemben van egy kis sziget ahova át lehet úszni és onnan gyönyörű a város panorámája, csakúgy mint a dombra épült várból. DE ha valaki kimozdulna akkor is akad látni való. Ott van az Acheron folyó ami mindenképp megér egy túrát, vagy éppen a közelben fekvő Syvota, ami szintén fantasztikus, de ott van még a vízimalom és Ali Pasa vára is és még sorolhatnám a látnivalókat.
Összességében én nem mondom azt hogy nekem Parga lenne a kedvenc helyem, mert én inkább sziget párti vagyok, de ha valaki pl. nem szeretne sokat túrázni/csavarogni a környéken (járművet bérelni) akkor neki ez a legjobb választás.
hátha itt többen olvassák és érdekel valakit:
június végére, július elejére kifejezetten barátságosnak mondható árakon lehet most mobil applikáción keresztül wizz air repcsijegyet vásárolni rodoszra. a repülős topikba be is írtam pár időpontot.
Most látom csak,hogy Tity-nek válaszoltál
elég időben észreveszem na mindegy..olyan rossz,hogy mindíg a sorszámokat kell nézni,hogy ki kinek válaszol....Sidariban mi is voltunk
4 éve nagyon klassz volt és valóban zavaros a víz ahogy és amit leírtál,
ráadásul Aug. végén, Szept. elején van a medúzák párzási időszakuk, hát
mit ne mondjak a Libero bent volt még szerencse,hogy a párom a vizben lebukva időben észrevett egy rajt,különben kamilláztunk volna hírtelen
azon kívül Kassiopiba megcsípte a lányom alkarját egy mérges darázs kb. duplájára bedagadt az alkarja de ilyenkor semmi nem számít és mindent leküzd az ember a feledhetetlen természeti szépségért, pihenésért stb....
Kefalonia? Parga? Lefkada? Atyaég mi lesz ebből?
Na kutakodjunk tovább
Sziasztok!
Köszi a véleményedet igaz nem voltam még Kefalonián csak a képek, leírások alapján alkottam véleményt, kövezzetek meg ezért
még a végén meggyőztök és idén Kefalonia lesz az uticélunk...
nekem Zakynthos nagyon tetszett bár mindent nem tudtunk bejári 7 nap alatt
csa 1 napra béreltünk autót meg részt vettünk 2 fakultatív programon és a többit gyalog jártuk be pl: Laganas, Disco sziget stb...amit ugye a közelben gyalog meglehet tenni a Nyugati part sajnos kimaradt csak a nagy hajóval mentünk végig a partszakaszokon....az egésznapos hajóút nekem kicsit unalmas volt, inkább a délutáni út...brutál tűzött a nap is..de volt izgalom bőven, iszonyat nagy hullámok voltak és rengetegen "kitálaltak" a hajón
a tengerész gyerek folyamat osztogatta a nylon zacsikat bizomy volt olyan szitu,hogy kb.70 fok dőlésszögben ment a hajó....tök izgi volt (nekem)...szó mi szó Zakyt ne hagyd ki, nem fogsz csalódni