Én is beírtam magam 08.27.-től. Úgy látom, hogy többen is megyünk a fórumról.
Mi úgy tervezzük, hogy busszal, s esetleg hajóval járjuk be a sziget egy részét, mert jogsink nincsen.
Olymposba 2 óra a buszút, ami kicsit soknak hat számomra, ezért lehet, hogy hajóval megyünk oda. Ha valaki volt hajóval, akkor megírhatná azt, hogy mennyire hullámzik arra a tenger, mennyire dobálja hajót? ( más helyen volt kemény élményünk hajóúton, s nem igazán vágyok még egyszer olyanra).
Ezene kvíül Finiki- Lefkos- Menetes lesz 1 nap, illetve Pigadia- Apella is 1 másik napon.
Pár napja jöttünk haza Karpathosról.
Egy-két aktuális infót megosztanék, a bővebb beszámolóra várni kell, mert a hétköznapok fogataga máris magával akar sodorni minket Azért még ellenállunk
Irodánk az Aeolus volt. Rosszat nem tudok elmondani róluk, mi meg voltunk velük elégedve, bár túl nagy elvárásaim nincsenek, szeretjük magunk intézni a dolgainkat . Van magyar nyelvű képviselet, de a hölgy tud angolul,spanyolul, olaszul
A párommal Pigadiában szálltunk meg az Iris Studiokban.
A szállás megfelelő, a képek nagyjából tükrözik az állapotokat, a bútorok azért megvannak már kopva, ami nem csoda, főleg a kerti székek a nagy napsütésben.
Ezen felül kb 2-3 naponta jártak takarítani, törülközőt, wc papírt cserélni, szemetet üríteni. (ezt csak azért emelném ki, mert anno azt a tájékoztatást kaptuk, hogy takarításon kívül más szolgáltatás nincs).
Klíma van napi 7 EUR.
Parton vannak napernyők, napágyak 2 főnek 6 EUR/nap.
Ezen felül van egy bár is, ahol főként italokat lehet kapni (ásványvíz, sör, kávé, frape..stb). Egyik este 12 EUR/fő -ért volt grill parti, azt hiszem hétfőnként. Ezt tudom ajánlani, hatalmas mennyiségekkel, házias ízekkel. Nekünk ízlett és mindenki másnak is.
Pigadia kb 2 km távol van, fiatalabbaknak nem okoz gondot a séta, azért nappal óvatosan, simán kaphat az ember hőgutát, olyan meleg van
Legközelebbi étterem a szomszéd hotelben, kb 15-20 m, átlagos karpathos-i árakkal. Viszont legközelebbi taverna kb 500m, supermarket kb 800m. Kb ugyan ilyen messze van a legközelebbi autó és motor kölcsönző is.
Autóbérlés, 3 napra béreltünk autót, az utazási iroda által felajánlott cégtől. Erről a szállásunk bárjánál lévő ismertető mappában meg lehet találni.
Mi úgy jártunk, hogy egy B1 kategóriájú (VW Polo,Hyundai i20 1.2-1.3 benzines, kéziváltós) autót akartunk bérelni 3 napra 156 EUR-ért + 9 EUR/nap a teljes körű biztosítás rá (foglaló, biztosíték nem volt, se kp-val, se kártyával). Mi kártyával fizettünk, nem volt gond. Ennek ellenére, mivel nem volt szabad ilyen autójuk, kaptunk egy Hyundai i30-at, ugyanezért az árért. Minden rendben volt vele, körbejártuk a szigetet, voltunk Olymposban, elrejtett, távol eső tengerpartokat kerestünk fel vele.
Ja igen, 1 liter 95-ös benzin 1,78-1,85 EUR között alakul a 3 benzinkútnál.
Karpathos és Pigadia: árak, azok vannak 2 éve voltam Krétán, de jóval kedvezőbb árakat tapasztaltam, gondolom rátett egy lapáttal a gazdasági helyzet is:)
Igaz a gyros ugyanannyiba került mint anno (bár szerintem kisebb mint amit anno Krétán ettem) 2-2,5 EUR, csirke/disznó suvlaki pitában 2,5-3 EUR.
Gyros / suvlaki tál 7-10 EUR. Görög saláta 5-7 EUR.
Hal ételek kb 10-15 EUR, bár vannak drágább fogások is, azokat nem próbáltuk.
Viszont Finiki-ben kikötővel szemben ettünk és ittunk bőséges hal ételt ami nagyon finom volt kb 30 EUR-ért (fő étel, görög saláta, víz, előétel).
Egy Mythos sör kb 2,5-3 eur a vendéglőkben ez boltban jóval olcsóbb.
Kp-t lehet felvenni az automatákból, igaz nekünk a National bankos automatából nem sikerült "technikai" problémák miatt, a fiókban pedig nem adtak. Viszont az Aquabank automatája adott ki (ez Pigadia sétálóutcájával párhuzamos utcában van).
Egy gyors információmorzsának egyenlőre ennyi, ha lesz időnk, akkor egy bővebb úti beszámolót is tartunk
Ja igen, olvastam lentebb hogy a visszaindulási időpontokat kérdezték.
Akik 7 napra mennek, azok ottani idő szerint éjfél felé érkeztek az Iris-be, és este 6-kor szedte fel őket a busz hazafelé.
Akik 11 napra mennek (mi úgy voltunk), ottani idő szerint kb reggel 8-ra érkeztünk (késve szállt fel a gép,amúgy 7:05-re lett volna hivatalos), és reggel 6-ra jött értünk busz hazafelé.
Igen! Még 3 hét, nagyon várom. Próbálom itthonról elrendezni a kocsit, 3 napra szeretnénk bérelni, úgy gondoltam, hogy 28-án reggel már húznánk is Olympos-ra, itt fontos reggel mert fotózom és a fények miatt fontos lenne, bár lehet reggel 9 is késő na mind1. Ha végeztünk Olympos-on leugrunk Diafani-ra, itt már jók lesznek a fények mert a nap mögöttünk lesz. Hazafelé pedig ha belefér Apella egy kicsi, de Apellát szerintem többször meglátogatjuk a héten. Ez lenne az első napra a terv, persze nincs semmi kőbe vésve.
A sziget az észak-déli kiterjedésű. Ha jól emlékszem, akkor Olympos nagyobb része kelet felé néz.
Ezt ha távolról akarod fotózni délelőtt, úgy hogy mögötted legyen a nap, akkor meg tudod tenni, csak tovább kell menni az úton Diafani felé és van jó pár leálló rész az autóút mellett, ahonnan szerintem nagyon jó képeket lehet készíteni.
Mindenki aki meglátja a falut, az déli irányból fotózza, mert onnan jön az út, ott nagy szokott lenni a tumultus is
Valamint az indulást úgy tervezzétek meg autóval, hogy km-ben nincs messze a szigeten Pigadia-Olympos asszem kb 45 km-re van, Amopiból pedig még messzebb, de nagyon kanyargós, sok lejtő-emelkedővel, max 40-50-el lehet cammogni.
Sok helyen beszűkül az út, ha szembe forgalom van, akkor le is kell állni. (Tipp, útszűkület előtt és benne dudálj párat, hogy tudják, hogy jössz és nem fognak a szembejövők is bejönni, ha beláthatatlan a rész, a helyiek így csinálják, nekem bevált )
Ha jól emlékszem legalább 1,5 órát érdemes rászánni Pigadiaból, ha nem álltok meg.
Vacsigusz, Botajozsef!
Ezeket az ide utazom, ekkor és ekkor, itt szállok meg típusú hsz-eket az utazólistába írjátok, itt semmi értelme, a fórumozók többségének ez nem igazán bír információértékkel, max ha csak ilyeneket lát a topikban, ráun, és többé ide sem kattint Köszi a megértést és szép napot!!
Sziasztok!
13.-án indulunk most először a szigetre. Olvasgatom a fórumot; rengeteg hasznos infó található benne. Én is kérdeznék pár dolgot:
A repülőgépről (Travel Service 7O 5084/7O 5085) lehet valamit tudni? Közvetlen járat? Hány személyes, hány soros? Esetleg valami kép róla? A párok nem biztos, hogy egymás mellé kerülnek? Ablakhoz lehet ülni? stb.
Nekem egy kicsit furcsa ez a 17:25-ös indulás, 21:50-es érkezés. Az első nap épp ágyba esik az ember, holott már délutántól lehetne foglalni; az utolsó nap pedig délben már el kell hagyni, a busz viszont csak este jön és visz ki a reptérre. Budapesten is lehet várni reggel 6-ig, mire az első busz indul.
Pigadiában a Petra apartmanházban esetleg járt már valaki? Van valakinek valamilyen közvetlen tapasztalata?
Mik azok a dolgok, amiket feltétlen érdemes kivinni? Szükséges e egy vékonyabb pulcsi esetleg kis kabát vagy elég ing, póló. Szandál elég kisebb buszos kiránduláshoz vagy jobb a sportcipő? Napozó szivacsot, napsátort érdemes kivinni a strandoláshoz? Úgy olvasom nagy a szél és nem is mindenhol van napernyő. Esetleg szalámit, konzervet érdemes kivinni, vagy célszerűbb mindent ott megvásárolni.
A déli órákban a strandokon be lehet húzódni árnyékba? A képeken nem igazán látok árnyékot, fákat. Gondolom sapka szélszerű.
Mi az amit feltétlenül érdemes megnézni Pigadiában, ha már egyszer ott van az ember? Nem gondoltam minden nap túrára de 3-4 alkalommal gondoltam buszos esetleg egy autós kirándulást. APELLA, KYRA PANAGIA nagyon szépnek tűnik.
Olvasgatok, olvasgatok.. és egy kicsit elijeszt az autóbérlés kauciója (500€). Gondolom ez nem hitelkártyás vásárlás esetén is igaz lehet. Vagyis letétbe kell tenni?
A robogóról meg az olvastam, hogy elvileg nem jó ott kint a B1-es jogsi:
http://www.rhodes-kos.com/inde.....ankkartyak
Van esetleg valakinek tapasztalata ez ügyben?
nem ott kint nem jó, hanem az unióban nem jó, itthon sem jó. más kérdés, h a görögök gyakran tesznek erre , de ettől még szabály szerint nem jó.
kocsi: ha kint foglalsz helyi cégtől, valószínűsíthetően nem lesz zárolás. volt már helyi kis cég ajánló itt, azok közül válassz, azoktól kérj ajánlatot.
Srácok, meglep hogy a töltött kápit és a rántott húst kifelejtettétek, mint a görögbe' nyaraló legjobb barátait. Én a magam részéről ezeken kívül sosem hagyom itthon a májkrém konzerveket és a zacskós leveseket sem!!!!444négy
Szia Triton,
A kérdéseidből ítélve először utazol repülőn. Bár nem kifejezetten Karpathos-os kérdések, de talán nem nyelnek le keresztben a törzstagok, ha segítek.
Repülő: Közvetlen charter. Lehet ablak/egymás mellé, csak akkor a checkin-nél (ahol beadod a csomagot) hamar be kell állni a sorba, ne várd ki a legvégét. Meleg kaja lesz a gépen mindkét irányban.
Szállás: Én a Petra-val szemben voltam. Nem túl nagy apartman, a strandtól kb 400m, Pigadia központjától kb 15 perc séta. Ha nem akarod utolsó nap délben elhagyni a szállást, akkor +10EUR és maradhatsz 6-ig.
Pigadia: Nincs itt semmi látnivaló kérem. Pigadianak hangulata van, de az nagyon. Ha nem akar kimozdulni az ember, akkor is bemegy, mert végül ingere lesz rá.
Kaja: Ha nagyon ki vagy centizve, akkor esetleg szeletelt szalámi, de minden másra ott vannak a szupermarketek. Kb. minden sarkon egy.
Kocsibérlés (most, utóljára): Nem reklám, de keresd a Gatoulis-t a fő utcán. Nem volt letét, nem volt gubanc, nem volt magas ár.
Ruházkodás: Kicsit vastagabb talpú cipő, mert a sziklás részen jól jön, sapka, mert tűz a nap. Nagykabát nem kell, mert nincs haszna a 40 fokban. Az egyetlen strand, ahol természetes árnyékot találtam (már, ahol jártam), az Apella volt. A többin fizetni kell érte.