Szia!!
Elhiszem neked hogy nem volt fincsi,de az emberek izlelőbimbói nem egyformák.
Én érzek magamba annyi bátorságot és a gasztronomia iránti szeretetet,hogy én gondolkodás nélkül megkostolnám a sünikét.
Fel is csigázott ez a téma csak ezekszerint nem tudom megkostolni,de amik késik ugye az nem múlik
Igyekszem ezt az űrt kitölteni és remélem még sikerül is ebben a rövid életembe ezt kitölteni.
Én már csak azért sem kostólnám meg, mert nyersen kell fogyasztani és ha jól tudom akkor a nyers dolgok a tengerben hepatitis fertőzöttek amitől mi nem mediterrán emberek könnyen megbetegszünk. Más ez a helyiekre hisz ők ilyeneken nőttek fel, Lásd a cigánygyerekeket, télen is egy kisgatyában szaladgálnak a hóban és mégsem fáznak meg........
Kedves Macska
Valoban a tengeri herkentyuk nyersen vagy nem elegge atfozve valo fogyasztasatol lehet kapni hepatitisz A t a foldkozi tenger kagyloinak pl.40 % a fertozott ezzel a virussal de ugyanugy el lehet kapni mosatlan gyumolcstol fertozott ivoviztol es fertozott vizzel valo tisztalkodassal is vagy csak attol hogy nem megmosott kezzel aszankhoz nyulunk hiszen az A vrus cseppfertozzessel is terjed es a vilag egy ket orszagan kivul(Japan ,Eszak-Amerika pl.)szinte mindenhol jelen van
a B szexualis uton terjed
a C pedig fertozott verrel valo kapcsolatba kerulessel
a jo hir az hogy az A es a B ellen van oltas a mi generacionkat (30- 40 esek)meg csak A ra oltottak ha jol tudom de a mai gyerekeket mar B re is
Szoval ha valaki nem biztos benne hogy be van e oltva az menjen el a korzeti orvosahoz es erdeklodjon utana es ha szukseg van ra oltassa be magat mielott nyaralni indul igy aztan konnyen kivedheto a dolog
Udv
Kriszta
ja igen es meg egy dolog:
a hepatitisz nem valogat es nem lehet hozzaszokni aki nincs beoltva az elkaphatja fuggetlenul attol hogy helyi vagy turista ezert eszik itt annyira
nyugodtan a kagylokat sunoket a helyiek mert attol csak az A -t lehet elkapni arra itt pedig kotelezo az oltas es teljes vedettseget is nyujt
megkérdeztem házi doktorbácsim és aztat mondta, hogy a teljes védettséghez 3 oltás kell amit 6 hónap alatt lehet beadni és akkor lesz emberke teljesen védett, de már a második után is olyan 80-85% védettséget ad ami 4 hét, tehát aki kóstolni akar és van még annyi ideje...
Szia
igen en is ugy tudom hogy 3 oltas kell de en mintha azt hallottam volna hogy az A elleni oltas kotelezo es kapja mindenki
tevednek?
Na majd utanezek hogy hogy is allunk ezugyben
Udv
Kriszta
Szívesen segítenék, de nem tudok. Sajnos nem szoktam sztrapacskát készíteni, pedíg szeretem. Időnként átmegyünk Párkányba és ott szoktam enni a Mária Valéria étteremben isteni finomat.
Kriszta! A kedvedért kerestem Neked a neten receptet. Nem tudom, hogy milyen, de jónak tűnik.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 2 tojás
- 45-50 dkg liszt
- 30 dkg juhtúró/túró
- 20 dkg füstölt szalonna
- tejföl
- só
Elkészítés:
1. A szalonnát apró darabokra vágjuk, és egy teflonban ropogósra sütjük. A pirosra sült szalonnadarabkákat kiszedjük egy tányérra, és félre tesszük.
2. Egy nagy fazékba vizet teszünk fel forrni, és megsózzuk.
3. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és egy burgonyareszelőn (vagy a sajtreszelő kisebb fokán) lereszeljük. Minden burgonya után a lisztből rászórunk a reszelékre, hogy ne barnuljon meg, de egy maroknyi lisztet félreteszünk (mert lehet, hogy a burgonya vizes, lehet, hogy száraz, eszerint kell majd a lisztet használnunk!).
4. Ha elfogyott az összes krumpli és a liszt, összekeverjük, és hozzáadunk 2 evőkanállal a szalonnából kisütött zsírból, valamint 2 tojást és megsózzuk. (A 2 evőkanál szalonnazsírt azért kell beletenni a tésztába, mert a későbbiekben lényegesen megkönnyíti a szaggatást!)
5. Ha úgy látjuk, hogy a burgonyás massza túl híg, akkor hozzáadjuk a félretett 1 maroknyi lisztet, ha viszont jó állagú, akkor a félretett lisztre nincs szükség.
6. Közben a fazékban felforrt a víz. A tészta egy részét vizezett deszkára tesszük, majd késsel a forró vízbe hosszúkás kövér galuskákat vágunk. A vízbe hullott galuskákat óvatosan megkeverjük, hogy nehogy letapadjanak az edény aljára. A galuskákat addig főzzük, amíg a víz tetejére fel nem jönnek, és utána közepes lángon 5-6 percig főzzük őket. (vigyázni kell, mert nagy lángon könnyen kifut a víz!)
7. Ezután a galuskákat leszűrjük, betesszük egy szalonnazsírral kikent tepsibe, nyakonöntjük a tejföllel, rászórjuk az összemorzsolt juhtúrót/túrót és a ropogósra sült szalonnapörcöket.
8. A tepsit csak annyi időre tesszük a forró sütőbe, hogy a túró megpókhálósodjon. (Ez kb. 5 percet jelent). Azonnal kiszedjük, és a tálalásig lefedjük, hogy nehogy kiszáradjon.
Tanácsok:
- A burgonyára reszelés közben lehet önteni egy kis tejet és akkor nem barnul meg.
- Túró helyett lehet reszelt sajtot tenni a kiszaggatott, kifőtt tésztára, így igazán nyúlós, egymáshoz tapadós lesz a galuska.
- A juhtúrot előre össze lehet keverni a savanyú tejföllel majd a kiforrott sztrapacskával és utána a kisült szalonna kockákat a tetejére tenni, majd irány a sütő.
Találtam én is, itt nagyon klassz dolgokat lehet megtudni az egyik "barátnőm" ajánlotta nekem is, remélem hasznát tudod venni http://www.mindmegette.hu/index.php
Koszi
Valcsi
Amint megjon az anyukam a fustoltszalonnaval nekiugrok es kiprobalom!
Mediterraneo | #105609 | 2009-06-21 14:59:10 | Válasz a #325. hsz-ra
Hogyan válasszunk legjobb tavernát?
Mi a párommal a következőt vesszük figyelembe:
- az asztaloknál ülők előtt levő étel legyen szimpi (adag, kinézet, stb.), az abrosz tiszta (volt Pireuszban olyan hely, hogy kifordultam onnan); az elegáns hely nem biztosíték a kaja minőségére! (Athénban különösen érdemes erre odafigyelni)
- helyiek legyenek benne (üdülőövezet közepén ez nehezen megtalálható, de azért akad)
- rá lehessen mutatni a halra, hogy na, akkor azt kérem megsütni és/vagy be lehessen menni a konyhába (jó, hát ez az ideális, de persze ilyen nincs gyakran)
Nem számít, az, ha:
- nincs menü - elég ha van miből választani a pultnál/konyhában
- ha a menü nincs valamilyen világnyelven és a tulaj/pincér nem beszél angolul (sőt, ez jó jel), viszont érdemes alapszinten beszélni görögül, hogy megértessük magunkat
És még pár gondolat a külsőségekről:
- a tengerparti tavernákat, mint valaki már említette, elsősorban turisták látogatják, de azért nagyon kellemes tud lenni egy tengerparti üldögélés; arany középútként van, hogy valami autentikus helyen megvacsizunk és a hangulat kedvéért még beülünk egy pohárkára vagy desszertre egy olyan helyre ahol a hullámok az asztal lábát nyladossák
- imádom a lugas-éttermeket is, amikor szőlőlugasban, mindenféle virág köztött vannak az asztalok
Előre bocsi, ha rossz helyen kérdezem, de nem tudja valaki lehet itthon valahol Mythos sört kapni? Bp. a körúton van egy görög üzlet, de ott nincs...gondoltam itt hátha valaki tud valami hazai görög éttermet ahol árulnak.