Sziasztok!
Tudna valaki infót adni arról,milyen a görög sör?Érdemes-e fogyasztani?Milyen italokat érdemes fogyasztani,lehet-e a csapból folyó vizet inni?Mi a görög salátán és a feta sajton,gyümölcsön kívül amit érdemes megkóstolni fogyasztani.Most megyünk életünkben először ebbe az országba nyaralni.Szívesen veszek minden tapasztalatot.élményt.Köszi Fogtündér
A görög sörök nagyon finomak! Érdemes megóstolni még a Metaxát, ouzo-t.
Ételek közül csak néhány: stifado, kleftiko, muszaka. tengeri herkentyűk. Finom sütik vannak.
Próbálkozni kell. Biztosan találtok az ízléseteknek megfelelő ételeket és italokat.
A görögök talán legismertebb nemzeti itala az ouzo és a metaxa. Megkóstolni mindkettőt érdemes, ha még nem próbáltátok.
A csapvíz Görögországban nem iható, kizárólag palackozott vizet fogyasszatok.
A görög sörök közül a Mythos a legkedveltebb. Nem olyan mint az itthoni sörök, kicsit édesebb az íze.
Az ételek közül érdemes sokfélét megkóstolni. Ilyen a muszaka, gyros, tintahal.
Ajánlom Nektek, hogy próbáljatok ki több helyi specialitást, ami az országra jellemző.
Csatlakozom Csutek véleményéhez. Finomak a görög sörök. Csapvízet nem tanácsolják, hogy igyon az ember, hanem palackos víz ajánlott. Igaz, én többször ittam csapvizet és semmi bajom nem lett tőle.
Nagyon finom a görög tej és a joghurt. Nekem a kedvencem Hellaszban a rántott kagyló és a tzadziki. Az ouzó egy ánizspálinka. Nekem tisztán túl tömény és inkább 2dl fanta citromhoz szoktam önteni egy felest és jégkockával iszom. Így kellemesen hűsít. Mi szeretjük még a frappét (jeges kávé) is.
Nekem az ouzo 100%-os tropicana gyümölcslével és sok jéggel jön be.
Imádom a sült halakat, a kagylót rántva és párolva. A frappéról le kell mondanom, hacsak nem koffein mentes, pedig nagyon finom.
Én a sült kukoricát, gyrost, szuvlakit, tzatzikit,és a feta sajtot szeretem a legjobban. Kukorica nem mindenhol van sajna, pl. Rodoszon nem volt, hiányzott is. De Paralián volt, Sartin, ahova idén megyünk, ott is van:)
Az ouzot tisztán kell inni, úgy adja ki igazán a zamatát. Meg kell kóstolni a tzipourot (cipúró), nagyon finom, igaz elég erős.
Ételek közül a halakat pl. tzipora nem szabad kihagyni, nagyon finom. Rákok, kagylók, tintahal mind-mind különleges és nagyon finom! A csapvizet Thassos szigetén külön ajánlják, mert annyira tiszta forrásokból ered, máshol sem volt soha gondunk a fogyasztásából, vagy a főzésből. Az idegenvezetők mindig tudják, hogy lehet fogyasztani, vagy nem.
Nagyon szeretem még a rostos gyümölcsleveik közül az AMITA márkanevűt. Különösen finom a narancs, a meggy és a banán ízű.
A tzatziki nekem is nagy kedvencem, sokkal jobban szeretem mint a görögsalátát.
Az butaság, hogy Görögországban csapvizet nem szabad inni (nem tudom, ki találta ki...), semmi bajotok nem lesz tőle. (Én is azt iszom már jó ideje, és még mindig élek!)
Ouzót, tsipourót én is ajánlom, de kóstoljátok meg a tintahalat és a polipot is, mert nagyon finom!
Toronin még fogat sem mertem mosni a csapból, olyan sárga volt a színe. Ott a helyiek sem ittak csapvizet. De nem lehet, hogy ezt is terület válogatja?
Mi Tolo-ban azért nem tudtunk csapvizet inni, mert szó szerint édeskés volt! Rettentően magas az ásványi anyag tartalma, ami persze nem baj, csak ihatatlanná teszi a vizet (na ott aztán kemény a víz!) Fogkrémmel keveredve -is- elég érdekes volt az íze...
A mi kedvenceink a muszaka, a gyros, a souvlaki (ez utóbbihoz kiváló szárított fűszerkeveréket vettem a Marinopoulos-ban, igaz nem volt olcsó ), a Zagori palackos víz, illetve a grillázshoz hasonló mézzel vagy cukorsziruppal préselt magvak (földimogyoró, szezámmag stb.) szeletben csomagolva.
Amikor a csapolt Mythos sört úgy szolgálják fel, hogy jégbe hűtött karcsu pohárba teszi, és az asztalon kezd leolvadni és bepárásodni a pohár) na az isteni nedű. De nagyon finom az ouzo limonádéval és jégkockával:))) Mi mindig viszünk jégkocka készítő tasakot és ott a hűtőből esténként még kiülünk az erkélyre és elszopogatunk egy ilyen ouzós csodát)) A magvas kenyérről már nem is mondok semmit, amikor ropogósan melegen kerül a reggelihez az asztalra:)))) Nyam,nyam ....