Én rendes Feta sajtot keresek már egy ideje. Vajon van ilyen, vagy csak hasonlót lehet kapni? Olyat már vettem az Intersparban, ami hasonló volt, de az íze közel sem olyan. És azt nem tudja valaki, hogy az a sárga sajt, amit az éttermekben tesznek pl. musakára vagy sült húsra, az milyen fajta sajt? Lehet-e itthon kapni? Köszi!
Pesten a nagy vásárcsarnok alagsorában van egy görög bolt, esetleg ott meg lehet próbálni. Persze nem tudom hol laksz, de rá lehet kérdezni, biztosan van nekik valahol valamilyen elérhetőség, és akkor nem kell feleslegesen odamenni.
Sziasztok!
Idén Pargán nyaraltunk és isteni előétel gyanánt Big Bean-t , vagyis nagyszemű fehérbabot ettem Valami felséges volt, de itthon nem találok receptet, hogyan kell megcsinálni Próbálkoztam paradicsom , oliva, hagyma, oregano felhasználásával, de nem lett olyan. Valaki tudna segíteni!!!!Megköszönöm előre is:)
Bocsi, nem tudtam, hogy Veszprémi vagy, akkor ez egy kicsit messze lenne. De én láttam többféle csomagolású fetát is, esetleg érdemes megpróbálni hátha valamelyiknek az íze közelebb áll ahhoz amire olyan szívesen gondolsz vissza. Én már most visszamennék egy-két hétre ha lehetne, annyira jól éreztük magunkat.
Látom, hogy nem éppen mai a bejegyzés, de azért talán még aktuális lesz egyszera hozzászólásom. Jól tudod, a cipura egy hal (arany durbincs) és nagyon finom. A pálinka pedig cipuro. Mindössze egy betű a különbség, de mint tudjuk, ilyen apróságokon már más is elbukott. Most az is eszembe jutott, hogy valaki nemrég azt mondta, hogy ha éhséget érzek, akkor először igyak, mert lehet, hogy csak szomjas vagyok... hááát, akkor először cipuro, aztán cipura. :)
A segítségeteket kérem, az ünnepek meglátogattak bennünket Görögországi rokonok. Érdekesség képen hoztak egy kis hazai ízeket, sütiket, édességeket meg ilyesmit, köztük kolbászt Krétáról.
Szóval ez a kolbász ecetes, de valami nagyon ecetes...kérdeztem, hogy lehet ezt fogyasztani, nyersen, főzve, sütve.
A leányzó nem nagyon tudta mert nem egy konyhatündér, de azt mondta szerinte sütni szokták.
Meg is sütöttem egy szálat belőle, de olyan borzalmasan ecetes volt, hogy a kutyáink kapták meg vacsira (szerencsére túl élték).
Biztos vagyok benne hogy emberek is esznek ilyesmit, mert sütés közben az illata nyomokban emlékeztetett krétai souvlatzidikokból ismert illatokra.
Szóval mit kell ezzel csinálni, beáztatni esetleg? Szellőztetni?
KÖszönöm a válaszodat, és a felvilágositást bor ügyben. Stavrosba megyek, remélem ott is kapható mindkettő.
Házilag készitett és piacon árult olivaolajról mi a vélemény, érdemes-e ezt venni, vagy inkább a bolti.
Ha megbizhato az illeto, akkor a piacon arult olaj is jo.
Vigyazz, mert hamisitani szoktak az olivaolajat.
Stavrosban nem hiszem hogy mindketto kaphato.
A héten Sartiban nyaralunk és ha Görögországban vagyunk, akkor mindig megragadom a lehetőséget, hogy saját magam barkácsoljak görög ételeket.
Az egyik kedvencem a midia tiganita. Megjegyzem, hogy a receptet évekkel ezelőtt találtam az interneten, ha valaki helybeli azt találná, hogy ilyen étel nincs is, azt is elfogadom
Ma piacnap van Neos Marmarasban, meg is látogattuk a piacot és bizony a fülünkön is csomagok lógtak, amikor eljöttünk
De akármennyi csomagunk is volt, amikor megláttuk, hogy van fekete kagyló, akkor vettünk belőle.
Otthon szépen meg is mostam alaposan.
Aztán ment a forró vízbe, amelyik szétnyílt, annak kiszedtem a húsát (volt pár, amelyik nem nyílt ki, azok mentek a kukába). A kagylóhúson sokszor van kis moszatcsomó, azt is le kell szedni róla!
A kagylóhúst kis olajjal és sóval fűszereztem, állt a fűszerben kb. fél órát. Utána az itthonról hozott finomliszt-kukoricaliszt keverékbe forgattam és forró olajban kisütöttem.
Közben a párom elkészítette a gremolátát (ismétlem, lehet, hogy nincs is ilyen, de én ezen a néven ismerem )
Szóval a gremolata (szerintem) finomra vágott petrezselyem, finomra vágott fokhagyma, kevés reszelt citromhéj, só és étolaj keveréke. A gremolátát a sült kagylóhúsra tettem és sültkrumplival fogyasztottuk.
Nekünk nagyon ízlett
Eléggé sokat kell bíbelődni vele ha eredeti kagylóból készítjük, de megéri. Ha valaki otthon tud venni fagyasztott kagylóhúst, akkor abból egyszerűbb elkészíteni. Nem jó, ha olyan kagylókonzervből készítjük, amelyikben van ecet tartósítószerként, mert az ecet sütés közben igen büdös tud lenni, másrészt az ecetes kagyló sütés után is ecetes ízű marad, ami nem kellemes.
Szóval bárki elkészítheti, nagyon finom mediterrán kaja
Köszi a választ, nem hiszem, hogy akkor érdemes piacon venni olajat, mert nem tudom megkülönböztetni melyik az eredeti és melyik a hamis. Egyszer nagyon régen Marmaras-ban vettem 2 litert, na az nagyon finom olaj volt.
Képzeld, most itt a lidl-ben görög hét lesz, és lehet kapni mazsolabort (Patras-i) 1000 Ft-ért, meg retcinát is 400-ért. Ezek után nem tudom, hogy érdemes-e kintről hazacipelni. Vagy amit kint lehet kapni az jobb minőségü lehet?
Ezenkivül mindig eszembe jut idehaza, hogy milyen jó volna eredeti babérlevelet venni odakint. Te tudod annak a nevét?
Nemsokára utazom, már nagyon várom. Mert a szivem mindig visszahuz, nem tudom megmondani, hogy miért, pedig nagyon sok helyen jártam már, szép, érdekes vidékeket láttam, de nekem Görögo. az etalon. És valahogy jobban szeretem a szárazföldi részeket. Mert nincs annyi angol stb. turista.
Üdvözöllek, Foxi