Idézet egy cikkből:
"Mem mindegy, melyik kártyatársaság kártyájával hol fizetünk. Az eurózónában olyan kártyatársaság plasztikját érdemes használni, amely euróban számol el bankunkkal, az USA-ban pedig olyan társaságét, amelyik dollárban. Máskülönben több átváltás történik, ami nagyobb átváltási kockázatot, több költséget jelenthet.
Ha az eurózóna valamelyik országában nyaralunk, s a forintszámlánkhoz kapcsolódó bankkártyánkat használjuk, akkor egy átváltás történik, ha MasterCard kártyával fizetünk. Ha viszont Visa kártyával fizetünk, akkor általában két átváltás történik (euró/dollár, dollár/forint), mert a Visa általában dollárban számol el a bankunkkal, de van olyan megállapodás, ahol a Visa nem dollárban számol el.
A legbiztosabb tehát a bankkal tisztázni, hogy a bankkártyánk használata hány konverziót von maga után ott, ahol nyaralni szeretnénk."
A mi esetünkben azt sem árt megkérdezni a bankunktól, hogy miként számolják el, ha Szerbiában vagy Macedóniában fizetünk bankkártyával.
Valahol azt olvastam, hogy a szerb kutas átszámolta euróba az üzemanyag árát és azt ütötte be. Ez nekem hihetetlennek tűnik, mert ha Ausztriában vagyok, akkor euróban írják be az árat, ha Romániában, akkor leiben. És még sohasem volt ebből gondom. Megnézem mekkora összeget ütnek be, le okézom és jön a pinkód. Elvileg nem verhetnek át.
Gyakorlatilag meg vagy kockáztat az ember, vagy veszi a fáradtságot és vált RSD-t és akkor van egy kalkulálható költség, ami egyértelművé teszi a fizetést. A kártya maradjon vésztartalék, akkor ugyanis minden mindegy.
Mi a tapasztalat az éjszakai kártyázással kapcsolatban? És itt nem a pókerre gondolok szóval mennyire fogadják el éjjel a macik és a szerbek a benzinkutakon? mert mi éjszaka akarjuk lezavarni ezt a szakaszt, de nem szeretnék ottmaradni "mosogatni" egy benzinkútnál...
-törölt nick 12762 | #114704 | 2009-08-19 07:37:40 | Válasz a #114668. hsz-ra
hogy mennyire? kb. annyira mint nappal... Még ha az ajtóra ki is van írva, akkor is kérdezd meg a kutast tankolás előtt, nehogy pl. rossz legyen a terminál...
Jaja, de én váltottam 20 000Ft-ért RSD-t és így egy tankolás oda egy meg vissza a szerbeknél és nincs idegeskedés, hogy elfogadják-e a kártyám meg jó e a terminál és ha nem akkor meg kényük kedvük szerint váltják át az eurót. Nem ott akarok 5000ft ot bukni tankoláson az jó lesz másra is.
bementem a bankomba és megkérdeztem, hogy ha kint kártyás tranzakció van arról is kapok-e sms értesítést?
válasz: igen
ez kicsit megnyugtatott, persze a napi limitet feleztem, mert ördög nem aluszik ajánlani tudom mindenkinek aki....
-törölt nick 12762 | #114762 | 2009-08-19 15:19:18 | Válasz a #114722. hsz-ra
20 ezerért váltottál RSD-t? Ebből fizeted a pályadíjat is? Mert ugye az kb. 9ezer, a maradék 11 ezerből tankolsz kéccer?
Keveslem a 11 ezret, abból csak kb. 37 liter benzin jön ki.
Ha Szegednél telerakod, Nis-ig mégy 450 km-t, ott belemegy 27 liter (gyenge 6 literes fogyasztással számolva), ez elég Görögo.-ig. Visszafele ugyanígy (tankolsz a görög határ közelében), és az elég Szegedig... De akkor 2x27 liter kell, ami 16ezer HUFnak megfelelő RSD-t kóstál.
Vagy tankolsz a maciknál is? (de lehet hogy én számoltam valamit el...)
Kissas57! Azért ezzel az sms-el vigyázz, nagyon csalóka. Lényeg, hogy milyen terminálon húzzák le a kártyádat. A normál, on-lineoson, ami Mo-n elterjedte, mert akkor azonnal jön a sömös, vagy pedig a "vasalós" verzióval. Mert ott bizony jó pár nap is eltelhet, mire eljut a bankig a terhelés...
igen ezt mondták, hogy "nagy"kutaknál inkább, mert ott pár nap, hiszen az Ö bankjuknak az érdeke, hogy mielőbb megkapja a pénzét és akkor az enyém azonnal küldi, de itthon is előfordúlt, hogy csak másnap kaptam meg, de köszi a figyelmed